Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hostem filmových Kraťasů bude letos Erika Hníková

K o p ř i v n i c e  (dam) - Ženský pohled bude jedno z hlavních témat letošních Kraťasů, čtvrtý ročník přehlídky představující publiku krátké a středometrážní filmy. Od zítřejšího odpoledne do sobotního večera se fanoušci tohoto druhu filmové tvorby mohou těšit na celkem 430 minut projekcí rozdělených do šesti bloků a poměrně pestrý doprovodný program.

Každý z dosavadních ročníků měl také hosta z řad filmových tvůrců, ani čtvrté Kraťasy nebudou výjimkou, svou kompletní filmografii přiveze režisérka Erika Hníková. Devětadvacetiletá dokumentaristka patří k nejzajímavějším tvůrcům současné české kinematografie. V říjnu dokončila studia Katedry dokumentární tvorby pražské FAMU. V Kopřivnici představí celkem čtyři své filmy. Dokument ‘Čtyři roky dvojpůlka’ je portrétem dívky, která se za každou cenu snaží dostat z rodné vesnice. V ‘Naší třídě’ zase Hníková mapuje osudy svých spolužáků ze základní školy a ‘Modelování života’ je o tom, jak člověka utváří své okolí. Páteční večer pak bude patřit jejímu absolventskému filmu ‘Ženy pro měny’. Ten ukazuje osudy čtyř žen, které se různými způsoby snaží přibližovat mediálně utvářenému vzoru ženské krásy a neváhají použít plastickou chirurgii, farmaceutické přípravky nebo drastické diety. Kopřivnické publikum navíc film uvidí v distribuční předpremiéře, neboť slavnostní premiéra snímku je plánována až o týden později. „Řada snímků Eriky Hníkové byla oceněna na různých festivalech a soutěžích. Je příjemné, že přijede a své filmy si bude sama uvádět. Je to režisérka, která se věnuje ženským tématům, ale na rozdíl od Olgy Sommerové není její tvorba feministická,“ řekla organizátorka festivalu Radka Korená. Kromě filmů festivalového hosta budou na Kraťasech k vidění filmy studentů FAMU. Děti potěší sobotní úvodní blok tvořený dětskými filmy ze Zlínských ateliérů. Svůj čas bude mít také blok nazvaný Velké festivalové úspěchy, ve kterém budou pouze snímky ověnčené prestižními cenami včetně oscarové Geriho hry. Podle Korené se ostatně téměř sto procent snímků zařazených do programu Kraťasů může pyšnit cenami, a to včetně raných studentských prací. „Je to myslím záruka toho, že se diváci dočkají skutečné kvality, ať už v jakémkoliv žánru, neboť promítat budeme hrané snímky, animované filmy a chybět nebudou pochopitelně ani dokumenty,“ láká do kina Korená.

Doprovodný program Kraťasů nabídne letos hudbu i divadlo. V pátek v deset hodin večer bude v CO krytu pod kulturním domem hrát pražská kapela Gaia Mesiah. Rocková skupina s progresivním zvukem a energií nadupanou show vznikla sice před pouhými třemi lety, ale na tuzemské klubové scéně si za tu dobu již vybudovala slušné renomé. Pokud ani pak účastníci Kraťasů nezatouží po posteli, bude zábava pokračovat Oldies party DJ Tygra. V sobotu v jednadvacet hodin pak Divadelní soubor Bílá ponožka v kinosále přehlídku uzavře inscenací své novinky Kosa.


    [Top]    


KoprCon znovu naláká fanoušky sci-fi a fantasy

K o p ř i v n i c e  (ili) - Po úspěšné loňské premiéře se mohou fanoušci sci-fi, fantasy a příbuzných žánrů těšit na druhý ročník akce KoprCon. Dějištěm setkání se od 12. do 14. listopadu stane Základní škola dr. Milady Horákové. Ve víkendovém programu na příchozí čekají desítky hodin zasvěcených i úsměvných přednášek, diskuze, soutěže, videoprojekce a herní turnaje.

Samostatná programová linie KoprConu je věnovaná fenoménu Star Wars, program čeká také na příznivce televizní série Star Gate, Pána Prstenů, Star Trek, Xeny a slavného agenta 007 Jamese Bonda. Premiéru si odbude americký televizní pořad Star Wars Holiday Special z roku 1978 s českými titulky. Připraven je mnohahodinový program pro vyznavače typické japonské animace Manga i samostatný VampirCon, věnovaný upírům.

Přednášet přijede autorka románů a řady povídek Františka Vrbenská a sci-fi a fantasy spisovatel Miroslav Žamboch, v pátek večer vystoupí ostravský záhadolog a cestovatel Arnost Vašíček.

Cílem kopřivnických organizátorů je nejen sestavení atraktivního programu, ale vytvoření příjemné a pohodové atmosféry, kterou si loňští účastníci z České, Slovenské a Polské republiky zvláště pochvalovali.


    [Top]    


Fojtství zaplnily fotky a sbírky z jižní Afriky

K o p ř i v n i c e  (dam) - Až do konce letošního roku bude v podkroví Muzea Fojtství k vidění přírodovědná expozice Savanou, pouští a pralesem jižní Afriky. Desítky fotografií, ale také nasbírané přírodniny, vypreparovaný hmyz či etnické předměty domorodců jsou výsledkem pětitýdenní expedice skupiny zoologů působících po českých muzeích. Výstava, která je aktuálně k vidění na Fojtství, je první, kterou tito odborníci uspořádali, a v Kopřivnici bude mít po třech letech derniéru. Je pravděpodobné, že v dalším období se mohou návštěvníci muzea těšit také na jejich expozice o Srí Lance, Sumatře či Borneu, nebo na výsledky zoologické expedice plánované na příští rok do Bolívie.


    [Top]    


ZUŠ oslaví výročí koncerty

K o p ř i v n i c e  (dam) - Dvěma koncerty vyvrcholí během následujících dní oslavy padesátého výročí založení uměleckého školství v Kopřivnici. Základní umělecká škola Zdeňka Buriana v rámci oslav uspořádala již tři výstavy, nyní dojde také na hudebníky a tanečníky, které vychovává.

První z koncertů je plánován na sobotu 13. listopadu. V tento den bude ve škole probíhat den otevřených dveří a veřejnost bude mít možnost prohlédnout si také výstavu Svět dobrodružství a fantazie ve školní galerii. Ve tři hodiny odpoledne pak začne slavnostní koncert. „Budou na něm vystupovat naši současní žáci. Prostor dostane cimbálová muzika, nový komorní soubor složený z malých dětí a také sólisté dechového, smyčcového i klavírního oddělení. Vzhledem k omezené kapacitě koncertního sálu bude tento koncert určen především současným a bývalým zaměstnancům školy a pozvaným hostům,“ řekl ředitel ZUŠ Zdeněk Babinec. Sobotní koncert bude ale v podstatě zároveň i generálkou na vystoupení v kulturním domě v úterý 16. listopadu. Slavnostní koncert začínající v sedmnáct hodin v kině Puls přinese vystoupení stejných sólistů a žáků jako předchozí koncert, ale program doplní také absolventi školy, kteří vloni postoupili na konzervatoř. Součástí programu budou také dvě taneční čísla. Jedno z nich bude choreografií na hudbu skladatele Zdeňka Petra a tímto způsobem koncert uctí také desetileté výročí od úmrtí tohoto slavného kopřivnického rodáka. „Celý koncert bude výběrem toho nejlepšího, co dnes naši žáci umí a neměl by přesáhnout hodinu,“ řekl Babinec, podle kterého delší program klade zbytečně velké nároky na diváky a mnozí z nich odcházejí již během programu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.