Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Volební plakáty odstraní agentury

K o p ř i v n i c e  (hod) - V minulém týdnu vyvrcholila reklamní kampaň k volbám do krajského zastupitelstva a do Senátu. O víkendu se sice utkají dva kandidáti s největším počtem hlasů o post senátora, ale nicméně už z ulic pomalu mizí plakáty, které byly vylepeny téměř na každém kroku. Některé z nich byly umísťovány v rozporu s vyhláškou města i na sloupech veřejného osvětlení.

„Reklamní agentury, které jsou odpovědny za informační kampaň osobností, které jsme viděli na plakátech umístěných na sloupech veřejného osvětlení v souvislosti s volbami do krajských zastupitelstev a Senátu, byly upozorněny na povinnost informovat příslušné pracoviště městského úřadu a uzavřít smlouvu o pronájmu sloupů. K projednání této záležitosti došlo sice až po samotném vyvěšení, věc však bude uvedena do pořádku. Agentury slíbily, že nájemné uhradí,“ přiblížila pracovnice městského úřadu Anna Burgetová, jak bude celá záležitost vyřešena. Plakáty by také měli uklízet sami nájemci, tedy pracovníci reklamních agentur, kteří je vylepovali. „Město tyto aktivity nic nestojí,“ podotkla Burgetová.

Kromě tabulí na sloupech jsou řádně vylepovány plakáty plakátovací službou na místa k tomu určená. „Za billboardy je také nájemné řádně placeno, takže kromě sloupů veřejného osvětlení, kdy záležitost je v jednání, jsou věci v pořádku. Vzhledem k malému počtu plakátovacích ploch bylo po projednání na odboru správy majetku a Slumeku povoleno plakátovací službě výjimečně použít k výlepu sloupy v altánu v centru města. Po ukončení kampaně budou sloupy očištěny a uvedeny do původního stavu,“ dodala Burgetová.

Je nutno podotknout, že vylepovací služba to před volbami neměla lehké, neboť například u Labutě během noci vandal strhal všechny vylepené plakáty.


    [Top]    


Štramberk bude své byty spravovat sám

Š t r a m b e r k  (dam) - Od Nového roku měla štramberské obecní byty spravovat soukromá firma. Vedením města připravovaná změna systému ovšem překvapivě neprošla zastupitelstvem.

„Kopřivnickému Rekazu se už budeme muset omluvit. Podruhé výběr správce bytového fondu vyhrál, a přesto se jím nestane,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha. Poprvé se Rekaz měl stát provozovatelem štramberských bytů již letos na jaře. Tehdy však neproběhlo výběrové řízení, a to si nakonec štramberští zastupitelé prosadili. Výběrové řízení proběhlo a ze tří uchazečů před několika týdny opět vyšel vítězně Rekaz. „Na zasedání přišli někteří zastupitelé a nespokojení občané z řad obyvatel Bařin s tím, že se chtějí vrátit na samotný počátek celého problému. Něco takového jsme tady ještě nezažili,“ tvrdí Socha. Po delší rozpačité debatě, během které padaly argumenty z obou táborů jak od zastánců stávajícího stavu, tak od zastánců správy prostřednictvím externí firmy, nakonec zvítězilo usnesení, podle kterého má radnice připravit organizační změnu a redukovat současný personální stav bytové správy.

„Je to nesplnitelný požadavek, máme ušetřit dva lidi, když naše bytová správa čítá jeden a půl úvazku administrativního pracovníka a dva dělníky. Správa má fungovat nadále pod městským úřadem, i když už  zřejmě nepůjde o samostatný odbor,“ lamentuje starosta. Zastupitelé totiž navíc žádají úsporu adekvátní nabídkám firem, tedy přibližně půl milionu za rok. Úspory nabízené firmami přitom pramení právě z kumulace velkého počtu bytů.

„Když někdo spravuje 200 bytů jako my, a nebo jich má 4 000, je to rozdíl. Rekaz vyhrál s nabídkou 108 korun na byt. Při 200 bytech jde asi o 22 tisíc, což je přibližně plat jednoho člověka s odvody,“ tvrdí Socha. Podle jeho slov, i když budou propuštěni dělníci, bude nutné jejich práci nasmlouvat u externistů a úspory budou minimální.

Zastupitelé jsou však přesvědčeni, že existuje cesta, jak dosáhnout konsenzu a zachovat správu bytů v rukou města i ušetřit peníze, které půjdou zpět do domů. „Nová podoba bytové správy by měla začít fungovat od února. Budeme o věci jednat a pokusíme se promítnout efekty soukromých firem do našeho systému, ale jsem k tomu silně skeptický,“ uzavřel Socha.


    [Top]    


Sešel se rekordní počet modelů

K o p ř i v n i c e  (ili) - Sedmdesát soutěžících z patnácti klubů se 115 modely se prezentovalo koncem října v Domě dětí a mládeže v Kopřivnici u příležitosti 4. ročníku veřejné soutěže plastikových a papírových modelů pod názvem Kopřivnické poháry 2004. „Celkově jsme zaznamenali velký posun, co se významu a prestiže soutěže týče. Kvalitativní posun v modelech je každoročně zajímavý, roste hlavně u dětí a mládeže,“ pochvaloval si ředitel soutěže Pavel Šenk i rekordní počet přihlášených modelů.


    [Top]    


Senioři besedovali o historii

M n i š í  (ili) - Poslední říjnové páteční odpoledne se sešla stovka důchodců z Mniší a Vlčovic u příležitosti 36. výročí založení místního klubu důchodců. „Chceme se ohlédnout trochu zpět a věnovat upřímné vzpomínky na ty, kteří nám položili základní kamínky k možnosti se takto scházet,“ vyzdvihla v úvodu účel setkání Olga Burgetová, jednatelka klubu důchodců. V Kulturním domě v Mniší byly k vidění všechny kroniky od roku 1968, včetně dobových fotografií z činnosti obce. U prvního zápisu v kronice stojí za zmínku, že dvanáct zakládajících členů klubu důchodců tvořili pouze muži. Setkání obohatili svými historickými přednáškami starosta Jiří Tichánek a Emanuel Grepl. Na téma Stáří a stárnutí vystoupil primář urologického oddělení novojičínské nemocnice Bohuslav Chwajol.


    [Top]    


Zastupitelé budou jednat o provozovateli kulturního domu

K o p ř i v n i c e  (hod) - Za týden ve čtvrtek 18. listopadu se sejdou zastupitelé tentokrát k dalšímu řádnému setkání v anexu, jež začíná ve čtrnáct hodin.

Zastupitelé budou projednávat dodatek ke zřizovací listině Správy sportovišť Kopřivnice, p. o., roční smlouvu o poskytnutí účelového příspěvku klubu Nora, výběrové řízení na provozovatele Kulturního domu Kopřivnice a také roční smlouvu o poskytnutí účelového příspěvku firmě Ludvík Moravia, s. r. o.

Dále se bude schvalovat směna a prodej pozemků a také prodej objektu č. p. 966 - bývalé prádelny na ulici Ke Koryčce.


    [Top]    


Hájenka prezentovala Křídla

K o p ř i v n i c e (ili) - Pod názvem Křídla pro město prezentovalo Občanské sdružení Hájenka poslední říjnové úterý v Muzeu Fojtství projekt, jehož cílem je tzv. oživení městské pouště. Za modelovou skupinu si autoři projektu, který financuje ministerstvo životního prostředí, vybrali skupinu denních motýlů. „Přestože vymírání motýlů je celoevropský problém, dá se říct, že denní motýli jsou takovým lakmusovým papírkem životního prostředí. Kde motýli ubývají, tam není něco v pořádku,“ laicky přiblížil výběr studijního vzorku předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita. Pro projekt bylo vytipováno celkem pět lokalit uvnitř města, kde se sledoval druhový výskyt denních motýlů. Nejlépe na tom byl travní porost kolem zastávky Českých drah, kde kromě osmi druhů denních motýlů byly nalezeny dva druhy zvláště chráněných živočichů, a to zlatohlávek a ještěrka obecná, nejhůře pak prostor mezi mostním tělesem a ulicí Čs. armády, kde byla zaznamenána přítomnost dvou druhů denních motýlů. V naší republice byla zdokumentována existence 161 druhů denních motýlů, z toho už 11 procent zcela vyhynulo a deset procent vymírá. Statistiky uvádějí, že šestačtyřicet procent druhů denních motýlů je v současné době nějakou mírou ohroženo. „Právě proto bychom naším projektem chtěli umožnit návrat volně žijících druhů hmyzu na území města, zvýšit druhovou rozmanitost zelených ploch ve městě a docílit plynulého propojení mezi městem a volnou krajinou,“ přiblížil podrobné cíle projektu Dalibor Kvita. Ve výsledku semináře zazněla starost o funkční lokality - ve spolupráci s jejich vlastníky zajistit sečení maximálně dvakrát ročně, nepoužívat pesticidy při údržbě zeleně, zajistit přísevy hostitelských druhů rostlin a využít potenciál školních zahrad včetně spolupráce se školami.


    [Top]    


Zklamáni byli hlavně lidé z SNK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Pohledy představitelů místních organizací politických stran na krajské i senátní volby odrážejí jejich výsledky. Dokazují to stručná vyjádření předsedů. Největší důvod k radosti má pochopitelně kopřivnická ODS s 41,46 procenty hlasů a Milan Bureš s několikaprocentním náskokem postupující z prvního místa do druhého kola senátních voleb. „Máme radost. Situace na politické scéně není jednoduchá, je to poznat i na růstu vlivu komunistů, ale podle nás se projevil zdravý rozum. Podpora voličů dokazuje, že nabídka ODS jde správnou cestou. Hlasů si vážíme a moc za ně děkujeme. Výsledky voleb ale nejsou koncem cesty. Je potřeba vyjednat funkční koalici,“ řekl předseda občanských demokratů z Kopřivnice Oldřich Rys. Co se týče senátních voleb, tam chce ODS přesvědčit voliče Milana Bureše, aby znovu vyšli k urnám a volili znovu.

Komunisté sice v Kopřivnici skončili druzí, ale v krajském měřítku ztratili jedno křeslo v zastupitelstvu a na Novojičínsku jejich senátní kandidát vypadl ze hry. „Nevyhráli jsme, ale ani neprohráli. Ukázalo se, že předvolební průzkumy nás podceňovaly, ale z pohledu pozice levice je to neúspěch. Výrazné posílení ODS je pro nás velkým překvapením,“ tvrdí předseda místní KSČM Karel Kuboš. U senátních voleb se prý projevil nesouhlas komunistických voličů s existencí horní komory parlamentu. Jen polovina lidí, kteří volili komunisty do kraje, podpořila také Karla Vymětala.

Předsedovi kopřivnické ČSSD Zdeňku Krajčírovi vadí nízká volební účast. „Lidi asi dobře nevědí o tom, v čem mohou krajské orgány rozhodovat. Spokojeni rozhodně být nemůžeme, i když jsme si udrželi stejný počet mandátů jako v posledních volbách. Každopádně oproti evropským volbám je přece jen patrný jistý návrat důvěry voličů,“ myslí si Krajčír.

Lidovci jsou s výsledky hlasování, alespoň podle jejich předsedy Jaroslava Šuly, v zásadě spokojeni. „Výsledek KDU-ČSL je velmi dobrý, odráží se v něm odvedená práce. Osm zastupitelských mandátů je velmi slušný výsledek. Podrobnější hodnocení nás teprve čeká,“ řekl Šula. Dosavadní senátor je rád, že se mu podařilo probojovat se do druhého kola, a má tak šanci obhajovat svůj dosavadní post.

Smolařem letošních krajských voleb je SNK - Sdružení nezávislých kandidátů. Zatímco v minulém zastupitelstvu zasedali čtyři jeho zástupci, tentokrát kandidátce scházely dvě desetiny hlasů k tomu, aby překročila povinnou pětiprocentní hranici. „Je to Pyrrhovo vítězství. Ve Štramberku absolutní, v Kopřivnici nebývalý úspěch, na Novojičínsku velmi slušný výsledek, ale v celokrajském měřítku bohužel fiasko. Příčiny budeme vyhodnocovat a poučíme se,“ řekl zklamaný kandidát SNK a štramberský starosta Jan Socha.


    [Top]    


Do kraje se dostali jen Kuboš a Jalůvka, Tichánek nikoli

K o p ř i v n i c e  (hod) - Ve volbách do krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje vyhrála ODS, která tak získá 29 křesel, druhá KSČM bude mít 17 mandátů, třetí ČSSD 11 a na čtvrtou KDU-ČSL tak zbude jen 8 mandátů. Do krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje se dostali z Kopřivnice a blízkého okolí jen za vítěznou ODS Josef Jalůvka, který doposud zastával funkci zástupce hejtmana, a Karel Kuboš z KSČM, jenž byl zastupitelem i v předchozím období. Kopřivnický starosta Kopřivnice Jiří Tichánek, který byl v minulém období členem zastupitelstva kraje, kandidoval na dvanáctém místě na kandidátní listině sociálních demokratů, a tudíž nebyl zvolen. Na výsledkové listině figuruje jako první náhradník této strany.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.