Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V dalším kole senátorských voleb se utká Bureš se Šulou

Členové volební komise připravují urny
pro hlasování. Kopřivničané si v pátek
 a v sobotu volili své zástupce
do krajského zastupitelstva a do Senátu.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (hod) - Uplynulý víkend byl ve znamení voleb do krajských zastupitelstev, v našem regionu se navíc rozhodovalo i o uvolněném senátorském křesle. Podle statistik se zúčastnilo v celé republice voleb do krajského zastupitelstva 29,62 procent občanů a do Senátu jen 28,97 procent. Je to podstatně méně než v minulých volbách, neboť do kraje v roce 2000 volilo 33,64 procent voličů a do Senátu v roce 1996 přišlo v prvním kole 35,03 a ve druhém 30,63 procent lidí s právem hlasovat. K volebním urnám v Kopřivnici a místních částech přišlo 5 408  občanů (29,49 %), kteří volili do krajského zastupitelstva, a 5 332 z nich (28,99 %) hlasovalo pro kandidáta do Senátu.

O pětašedesát křesel v krajském zastupitelstvu bojovalo jednadvacet politických stran, koalic a sdružení, z nichž jen čtyři překročily pětiprocentní hranici a postoupily do skrutinia. Po přepočítání hlasů vyhrála v Moravskoslezském kraji Občanská demokratická strana, jež získala 102 068 hlasů, což je 37,87 procent. Druhé místo obsadili komunisté s 59 183 hlasy (21,96 %), třetí ČSSD, pro které hlasovalo 41 606 voličů (15,43 %) a jako poslední, kteří se dostali do zastupitelstva kraje, je KDU-ČSL s 30 576 hlasy (11,34 %).

Jako první pod čarou zůstalo SNK sdružení nezávislých, které v minulých volbách získalo čtyři křesla v krajském zastupitelstvu. Toto sdružení letos volilo 12 961 občanů, což v přepočtu znamená 4,80 procent hlasů. Nezávislí získali 5 189 hlasů (1,92 %), Unii svobody-DU si zvolilo 4 728 voličů (1,75 %), Strana zelených obdržela 4 221 hlasů (1,56 %) a Evropské demokraty volilo 3 084 (1,14 %). Zbylé strany nedostaly ani jedno procento platných hlasů.

O senátorské křeslo v obvodě 67 Nový Jičín usilovalo osm kandidátů, z toho tři Kopřivničané. Nejvíce hlasů od voličů získal a do druhého kola postupuje kandidát ODS - kopřivnický místostarosta Milan Bureš, který obdržel 6 997 hlasů (23,59 %). Do dalšího kola postupuje také současný senátor Jaroslav Šula (KDU-ČSL) z Kopřivnice, jehož volilo 5 422 voličů (18,28 %). Na třetím místě skončil nezávislý kandidát Jiří Schwarz, děkan ekonomické fakulty s 5 022 hlasy (16,93 %), čtvrtý komunistický kandidát, současný poslanec za tuto stranu, Karel Vymětal, jehož volilo 4 447 lidí (14,99 %).        

Páté místo v pořadí obdržených hlasů obsadila starostka Bílovce Sylva Kováčiková, kterou volilo 3 297 občanů (11,11 %). Nezávislý kandidát za ČSSD František Kačenka, pracovník novojičínské radnice získal 2 006 hlasů (6,76 %). Kopřivničana a lékaře Romana Jelínka, kandidáta Strany práce, volilo 1 386 občanů (4,67 %) a poslednímu kandidátu, primáři novojičínské nemocnice Bohuslavu Chwajolovi, dalo svůj hlas jen 1 080 voličů, a získal tak 3,64 procent platných hlasů.

I když měli voliči v prostoru pro úpravu hlasovacích lístků vyvěšeny vzory obálek s označením, pro které volby jsou určeny, při sčítání nacházeli členové volebních komisí hlasovací lístky pro jiný druh voleb. Tyto hlasy pak chyběly kandidátům ve volbách do Senátu či kraje. „Letos se vyskytovalo poměrně velké množství prázdných obálek. Program pro zpracování volebních výsledků nám hlásil statistickou chybu, což nám způsobilo problémy,“ posteskla si jedna ze zapisovatelek volebních komisí v Kopřivnici.

V sobotu odpoledne bude jasno, který z Kopřivničanů uspěl v boji o senátorské křeslo, zda Šula obhájí současný mandát, nebo jej porazí Bureš.


    [Top]    


Brose vypsalo stipendia pro studenty

K o p ř i v n i c e  (dam) - Výrobce automobilních komponentů společnost Brose, která zhruba před měsícem zahájila zkušební výrobu v kopřivnickém závodě, hodlá vypisovat stipendijní programy.

Vůbec poprvé od založení v roce 2000 bude mít stipendijní program Brose cíleně mezinárodní charakter. Od ledna 2005 má být podporováno po dvou studentech technických věd z České republiky, USA a Číny, tedy států, ve kterých společnost značně rozšiřuje své aktivity.

V mezinárodně rozšířeném rodinném podniku s ústředím v německém Coburgu působí asi dvě stě praktikantů a padesát studentů pracujících na diplomových pracích. Udělováním stipendií chce Brose získávat výkonné, odborně fundované a angažované mladé lidi pro pozdější nástup do profese. Program studia je součástí rozsáhlejší podnikové strategie podpory mladých.

Skupina Brose investuje každoročně do podpory pracovního dorostu šedesát tisíc euro.

Stipendium mají možnost získat budoucí inženýři strojírenství, elektrotechniky, oboru výrobních technologií, techniky vozidel a mechatroniky. Poskytování stipendia je zaměřeno na studenty, kteří již ukončili svou předdiplomovou práci a mohou se pochlubit nadprůměrnými studijními výsledky, schopnosti týmové práce, otevřeností a brilantní komunikací v cizím jazyce. Plné podpory ze strany Brose se pak pochopitelně dostává těm studentům, kteří se rozhodnou po ukončení studia spojit svou profesní kariéru právě s tímto výrobcem součástek a systémů pro dveře a sedadla automobilů řady značek. O nabídce Brose budou informovány všechny technické univerzity v republice, akcentovány budou především vysoké školy v Moravskoslezském kraji, kde společnost působí. Uchazeči o stipendium musejí své žádosti a příslušné podklady firmě doručit do 15. prosince letošního roku.


    [Top]    


Občanům se účtuje za teplo více než tři sta korun

K o p ř i v n i c e  (hod) - Na posledním mimořádném jednání zastupitelů se hovořilo o ceně za tepelnou energii. Energetika Tatra i firma SFW, která ji chce koupit, slibovaly cenu za teplo u paty zdroje v prvním roce 218 korun za gigajoul (GJ). To jen v tom případě, že se město zaváže na období deseti až patnácti let k odběru tepla. Brněnská firma Tenza, která zpracovala projekt na modernizaci vytápění města, jehož součástí je i výstavba nového vlastního zdroje, uváděla, že by město coby vlastník mohlo vyrábět teplo v prvním roce za dvě stě korun za GJ.

„Od ledna letošního roku nakupuje město teplo od Energetiky Tatra, a. s., za cenu 258 korun za GJ. Cena je stanovena s ohledem na dodávku tepla do výměníkových stanic. K této ceně je nutno připočítat pětiprocentní daň z přidané hodnoty, takže konečná cena je vyšší,“ uvedla současnou nákupní cenu tepla Kamila Bučková, pracovnice kopřivnické radnice, která zastává funkci energetika.

Občané za ohřev teplé užitkové vody zaplatí 334,50 Kč/GJ a za vytápění 358,90 korun, přičemž obě ceny jsou včetně pětiprocentní DPH. „Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou tepla tvoří náklady spojené s distribucí pro konečného spotřebitele. Stanovení věcně usměrňované ceny se řídí Cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu č. 21/2003, které upravuje závazný postup při tvorbě ceny tepelné energie. Věcně usměrňovaná cena tepelné energie obsahuje proměnné ekonomicky oprávněné náklady, což je nakoupená tepelná energie pro další rozvod a elektřina při rozvodu tepelné energie, dále stálé ekonomicky oprávněné náklady ve věcně usměrňované ceně tepelné energie, což jsou náklady, které souvisejí s rozvodem tepelné energie - odpisy, mzdy, pojištění, opravy a údržba, výrobní a správní režie, kalkulovaný a přiměřený zisk, jenž je stanovený zvláštním právním předpisem. Zisk je tvořen pro investice související s rozvodem tepelné energie,“ vysvětlila Bučková, co všechno je rozpočítáváno občanům do ceny za vytápění a teplou vodu.


    [Top]    


V rámci akce úklidu autovraků byla zlikvidována tři vozidla

Milan Petr, majitel firmy z Ženklavy,
která je jednou z mála, jež má oprávnění
k likvidaci vraků, se spolupodílel s radnicí
na vyklizení starých aut a vraků z města.

Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e  (hod) - Koncem měsíce října vyhlásila kopřivnická radnice akci ‘Úklid autovraků z Kopřivnice’, v rámci které se mohli majitelé starých automobilů a vraků přihlásit a zbavit se  auta bezplatně nebo s výraznou slevou. Navíc od 1. května je v platnosti nový zákon, jenž zpřísňuje podmínky pro vyřazování vozidel z centrální evidence. Od vlastníků jsou požadovány doklady o jeho likvidaci. Toto povolení může v Moravskoslezském kraji vydat pouze sedm firem, nejbližší z nich je Autosport v Ženklavě. Právě tato firma se stala spoluorganizátorem zmiňované akce, která se v Kopřivnici uskutečnila v pátek 5. listopadu.

„Na naši výzvu se nám ozvali čtyři lidé, z nichž u tří bylo vozidlo odtaženo. Jeden z nich nebyl v dokladech uveden jako vlastník, tudíž jsme auto nemohli odvézt.

Doporučili jsme mu, aby si provedl přepis vozidla nebo zajistil plnou moc vlastníka. Poté se má obrátit na firmu a vozidlo předat k likvidaci. To už si bude muset uhradit všechno sám,“ uvedl Petr Černoch, pracovník kopřivnické radnice, který měl akci na starosti. Během akce se zlikvidovaly dvě škodovky a jeden žigulík. Připravovaná nová vyhláška o veřejném pořádku pomůže pracovníkům radnice k razantnějšímu postupu proti těm, kteří vozidla rozebírají sami, neboť nezabrání úniku olejů a jiných chemikálií do půdy nebo kanalizace. „Myslím si, že jsme udělali úspěšný krok v tom, jak ukázat lidem správný postup při likvidaci vozidla,“ okomentoval akci Petr Černoch.


    [Top]    


Osmý Motýlek znovu nadchl

Finalista SuperStar Julián Záhorovský
byl hvězdou zábavného večera s diskotékou,
který předcházel sobotnímu Motýlku.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (dam) - Nadšené publikum a stejně nadšení vystupující, takový byl osmý ročník přehlídky tvorby handicapovaných dětí Motýlek. Tradičně gigantická akce opět zcela zaplnila kulturní dům a vystupovalo bezmála čtyři sta účinkujících z jednatřiceti zařízení z celé republiky a Polska. Kromě tradičních účastníků Motýlka přijelo také pět nových zařízení především z Ostravy.

Víc jak čtyřhodinový maraton programu nabídl pestrou směsici tance, divadla a muziky. Na pódiu se objevovaly děti s mentálním i fyzickým handicapem nebo třeba sluchově postižení.

Mnohotvárnou show dotvářela fantastická atmosféra vytvořená publikem. Počet vystupujících se na srovnatelné úrovni drží již třetím rokem a podle pořadatelů není jejich cílem, aby dále stoupal, neboť i tak je již akce na hranici jejich organizačních možností.

„Počet vystupujících je sice stejný, ale velmi nám roste kvalita. Všechna čísla jsou čím dál tím lepší. Rok od roku jsou kvalitnější kostýmy i zpracování. Možná, že zařízení jedno druhé inspirují. Důležitá věc je to, že Motýlek je pro děti motivací, cílem, na který se vlastně neustále připravují, a jde to na jejich výkonech vidět,“ pochvaluje si ředitelka pořádajícího Dětského centra Kopřivnice Dagmar Jančálková.

Motýlek není jedinou přehlídkou tance, zpěvu a dramatické tvorby handicapovaných lidí u nás, přesto je o něm možné hovořit jako o výjimečné akci díky tomu, že na rozdíl od podobných podniků jinde nejde jen o akci pro úzkou skupinu postižených dětí, jejich rodičů a vychovatelů.

„Do organizace Motýlku je zapojeno neuvěřitelně mnoho lidí a naší zvláštností je především publikum. Na Motýlka si zvykli lidé chodit jako na každou jinou kulturní akci, a to jeho atmosféru dělá neopakovatelnou,“ tvrdí Jančálková.

Kromě sobotního vyvrcholení měl i letošní Motýlek své první dějství už v pátek, kdy se část vystupujících sjela do Kopřivnice, aby se zúčastnila výtvarné dílny Motýlek mezi hvězdami a pobavila se na zábavném pořadu s diskotékou. Hvězdou pátečního večera byl finalista soutěže Česko hledá SuperStar Julián Záhorovský.

„Byl skvělý. Přijel zcela nezištně bez nároku na honorář, zazpíval, fotil se s dětmi a na autogramiádě nikomu podpis neodepřel,“ řekla šéfka Dětského centra, a soudě podle nadšených reakcí, děti její názor na mladého zpěváka sdílely.


    [Top]    


Školáci z Rybí si vyzkoušeli všechny tradiční postupy při pečení chleba

R y b í  - Pro realizaci svého netradičního projektu si členové Občanského sdružení Hájenka vybrali obec Rybí proto, že v obci je dlouhodobě nevyužívaná stará pekařská pec. Pečení chleba a koláčů však byla závěrečná etapa, které předcházela dlouhodobá příprava. „Chtěli jsme dětem přiblížit celý postup od zasazení zrní až po samotné pečení v praxi,“ vysvětlila Marie Janečková, která se dlouhodobě zabývá výukou ekologických programů na školách.

Na podzim děti vlastnoručně zasely zrní, při žních se kosilo kosou, stavěli panáci a po prázdninách se mlátilo cepem. „Hliněný mlat sice suploval betonový dvorek, ale děcka byla při mlácení neuvěřitelně šikovná,“ nešetřila chválou Marie Janečková. Původně byl zájem jet ’s troškou do mlýna’, ale nakonec se podařilo zprovoznit ‘žerno’ a mlelo se ručně. Podle toho, jak se kdo snažil, padala chvílemi mouka, jiným šrot. Nejtěžším úkolem z celého dlouhotrvajícího postupu bylo docílit správně  vytopené pece. Žhavé uhlíky bylo nutno dát k čelistem a metlou ze smrkových větví pec vymést. Pak už se mohly naskládat koláče a chleba. Jako první však do pece šly placky z chlebového těsta, tzv. podplameníky, osuchy neboli poškrabky, něco na způsob dnešních dalamánků, které se pekly ze zbytků chlebového těsta, aby se děti zasytily dříve, než bude upečený chleba.

Zatímco upečení lopaťáků, které si žáci 4. a 5. tříd vlastnoručně včetně nádivky ve dvojici připravili, trvalo tři minuty, chleba se pekl hodinu. O mimořádně zdařilém díle se mohli přesvědčit i účastníci semináře Křídla pro město, které se uskutečnilo v Muzeu Fojtství. „Ke všeobecnému vzdělání patří znalost postupů při vzniku chleba. Nám se podařilo si celý postup vyzkoušet,“ doplnila autorka projektu.

I. Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.