Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Umělecká škola Zdeňka Buriana tento týden zahajuje dvě výtvarné výstavy

K o p ř i v n i c e  (dam) -  Dvě výstavy během jednoho týdne představí kopřivnické veřejnosti ZUŠ Zdeňka Buriana. Ta první byla zahájena již včera v kulturním domě a druhou odstartuje vernisáž dnes ve třináct hodin přímo ve školní galerii. Včera zpřístupněná výstava umístěná na chodbě ke kinu má být doplňkem slavnostního koncertu připravovaného na polovinu měsíce. „Jde o prezentaci výtvarného oboru. Ten se v rámci oslav padesátého výročí školy představuje dvěma výstavami. Ta hlavní byla na Fojtství a druhá je nyní k vidění v kulturním domě,“ řekl ředitel zdejší ZUŠ Zdeněk Babinec s tím, že v kulturním domě jsou k vidění aktuální práce dětí především z vyšších ročníků. Výstava bude na svém místě minimálně po celý měsíc listopad, je ale možné, že následně bude doplněna a obměněna a své místo si podrží až do konce kalendářního roku. Dnes zahajovaná výstava pro změnu představí nejlepší práce druhého ročníku výtvarné soutěže Svět dobrodružství a fantazie věnované odkazu malíře Zdeňka Buriana. Na rozdíl od loňského roku, kdy se v Kopřivnici sešly práce doslova z celé republiky, byl výběr tentokrát omezen pouze na místní základní školy, malotřídky v místních částech a štramberskou základní školu. „Okruh možných účastníků soutěže byl úmyslně omezen z důvodů malé kapacity naší školní galerie, která neumožňuje vystavit příliš mnoho prací,“ vysvětlil Babinec. Přesto se výstava může pochlubit mezinárodní účastí, jedno plátno totiž přišlo až z francouzského partnerského města Trappes. Další burianovskou výtvarnou soutěž připravuje radnice u příležitosti otevření muzejního a výtvarného centra v Šustalově vile plánovaného na únor příštího roku.


    [Top]    


Na Motýlku vystoupí 400 handicapovaných dětí

K o p ř i v n i c e  (dam) - V sobotu šestého listopadu se prozáří kulturní dům barvami. Svá křídla ve velkém sále již poosmé roztáhne Motýlek. Přehlídka tvorby handicapovaných dětí je tradičně mohutnou akcí. Letos bude vystupovat přibližně čtyři sta dětí z dvaatřiceti zařízení z celé republiky.

„Přijedou také dvě zařízení z Polska,“ vyzdvihla mezinárodní věhlas akce ředitelka pořádajícího Dětského centra Kopřivnice Dagmar Jančálková. Pestrému programu budou opět dominovat především mezi dětmi populární taneční čísla, ale diváci se mohou těšit také na muziku, zpěv a divadlo. Mezi vystupujícími budou děti s mentálním i fyzickým handicapem, stejně jako umělci se zrakovým a sluchovým postižením.

V přestávce sobotního programu se také uskuteční vernisáž výsledků výtvarné dílny z předchozího dne. „Téma dílny bude Motýlek mezi hvězdami a bude mít dvě části. V první - prožitkové - se děti zapojí do divadelního příběhu a ve druhé části pak různými výtvarnými postupy své zážitky přenesou na papír,“ prozradila Dagmar Rysová z kulturního domu. V pátek večer na děti, které budou mít za sebou pódiové zkoušky, čeká velký zábavný program a především oblíbená diskotéka. Začátek mnohahodinového maratonu vystoupení je ve dvě hodiny odpoledne.


    [Top]    


Martin Kasík nadchl hrou Chopina

K o p ř i v n i c e  (dam) - Špičkovým zahajovacím koncertem se může pyšnit letošní sezona Kruhu přátel hudby. Klavírista Martin Kasík přilákal asi 140 posluchačů. Mistrná Kasíkova interpretace Bacha, Janáčka, Nováka či Slavického slavila úspěchy. Vůbec největší ohlas si  pak vysloužila Fantasie f moll Frederika Chopina. Nadaného umělce prý kopřivnické publikum rozhodně nevidělo naposledy. „Rad bych ho pozval znovu, ale tentokrát společně s nějakým dalším tělesem. Hrává s Janáčkovým Kvartetem nebo Janáčkovou filharmonií,“ nechal se slyšet dramaturg Jiří Cachnín.


    [Top]    


Nierika provázela Tata Bojs při pompézním Nanotour

Michal Burget a Vladimír Schwarz hrají
s kapelou Nierika v naplněné T-Mobile
Aréně, kde předskakovali Tata Bojs
na jejich vizuálně ojedinělém Nanotour.

FOoto: David Macháček

P r a h a  (dam) - Dnes večer se v chomutovském divadle uzavře šestidílné Nanotour 2004. Populární pražskou skupinu Tata Bojs na něm doprovází také kopřivnická kapela Nierika. Pro kopřivnický kvintet muzikantů nešlo o první vystupování po boku Tata Bojs. „Už jsme s nimi hráli několik koncertů po klubech vloni na podzim. Pamatuju si, že jsme koncertovali v ostravském Fabricu a frýdeckém klubu Stone,“ zavzpomínal Michal Burget z Nieriky. Účast v Nanotour ilustrující aktuální desku Tata Bojs bylo ovšem přece jen jiné. Pražská skupina pojala své turné jako zatím nejvelkolepější a svým fanouškům kromě muziky nabídla nákladné vizualizace a polodivadelní ztvárnění svého Nanoalba. Vyvrcholením celého turné byl pak koncert, který proběhl minulou středu v pražské T-Mobile Aréně. V prostorách, kde běžně koncertují hvězdy světového showbusinessu, hrála Nierika asi pro čtyři a půl tisíce diváků. „Byl to moc příjemný koncert, i když já osobně hraju raději v menších klubech,“ přiznal se Burget. Na přijetí publika si ovšem Nierika rozhodně nemohla stěžovat. Posluchači jejich produkci oceňovali a i v pražském publiku se našli takoví, kteří muziku kopřivnické skupiny znali z kompilačních alb nebo vysílání Rádia 1. Nierika v rámci turné uvedla nejen písničky z debutového CD, ale také několik novinek v čele se zbrusu novou skladbou Crystal.


    [Top]    


Chorchestr zahraje v kině ARTeFAKT

N o v ý  J i č í n  (dam) - Novojičínský Biograf ARTeFAKT bude zítra večer hostit brněnskou kapelu Chorchestr. Oblíbený osmičlenný orchestr s dechovou sekcí hraje příjemnou, energií oplývající muziku na pomezí funky, rocku a jazzu. Začátek koncertu je v osm hodin večer.


    [Top]    


Gavora zahraje spolu s Nesselsdorfem

K o p ř i v n i c e  (dam) - Dvě kapely, které by se neobešly bez elektroniky, se v sobotu večer sejdou v CO krytu pod kulturním domem. Pod taktovkou klubu vystoupí trio Gavora a po delší odmlce na domácí půdě taky kopřivničtí Nesselsdorf. Formaci Gavora založili v roce 2000 Andrej Gorodkov a Aleš Petržela, o něco později do party z Blanska přichází Petr Konečný a kapela se začíná naplno věnovat experimentům s elektronickými zvuky. Aranže jsou především prací Aleše a Andreje, který je také autorem textů. Nápadité kombinování nástrojů a nejrůznějších ruchů brání zařadit Gavoru do jakékoliv stylové škatulky. V jejich industriálním projevu se mísí prvky hardcoru, digitálního new wavu nebo acidelectra. Svůj kritiky oceňovaný debut ‘Healing The Sick’ skupina se slušnou koncertní minulostí vydala v září u místní značky Piperrecords.

Nesselsdorf sice s žádnou albovou novinkou před publikum nepřicházejí, zato se ale představí v novém složení. Kromě Petra Sasína obsluhujícího sampler a zpěváka Petra Chechelského s nimi bude hrát i někdejší frontman Valerian’s future Pavel Pohořelský. „Zatím zaskakuje za kytaristu Ondru Zapletala, ale po jeho návratu budeme zřejmě vystupovat ve čtyřech,“ poznamenal na adresu nového člena kapely Chechelský. Nesselsdorf pro publikum chystá výběr toho nejlepšího ze svého repertoáru, ovšem v novém kabátě. Začátek koncertu je plánován na půl devátou večer.


    [Top]    


Štramberk v sobotu ovládnou strašidla a hororové filmy

Š t r a m b e r k  (dam) - Do hororové atmosféry se v sobotu šestého listopadu pohrouží náměstí ve Štramberku. Tamní firma ŠmíraPrint pořádá akci nazvanou Štramberská strašidla. Akce začne ve dvě odpoledne a jako první přijde na řadu defilé přítomných masek.

Ti, kdo dorazí na místo v masce, mají navíc šanci si zasoutěžit. Čtyři nejděsivější, nebo naopak nejvtipnější masky si totiž mohou odnést DVD přehrávač. „Pro místní školu jsme připravili speciální soutěž. Minimálně pětičlenné skupinky masek budou soupeřit o PC, které pak bude ve třídě vítězů,“ prozradil Vladimír Gajda z pořádající agentury. Kromě Ďábelské diskotéky se všichni mohou těšit na ohňovou show ostravské skupiny Cyberfire.

Od sedmi hodin až do půlnoci by se pak ve stanu na náměstí měly promítat hororové filmy jako Psycho nebo Texaský masakr motorovou pilou.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.