Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V Praze zasedal Národní parlament dětí

P r a h a  (ili) - O víkendu prodlouženém 15. až 18. října se v jednací síni Senátu Parlamentu České republiky v Praze uskutečnilo za účasti sedmdesáti delegátů již osmé zasedání Národního parlamentu dětí a mládeže (NPDM). Jednalo se o fórum delegátů mladých lidí, kteří přispívají k řešení témat a otázek spojených s dětmi a mládeží. Tématem letošního ročníku byly školní řády, trestní odpovědnost mládeže a Evropská ústava.

Za kopřivnický dětský parlament se jednání zúčastnila jeho předsedkyně Zuzana Winklerová, studentka 3. ročníku místní střední odborné školy, která se v Praze stala členem mediálního výboru. „Čtyřdenní maraton jednání, diskuzí, přednášek a workshopů byl vyčerpávající. Na druhou stranu jsme si vyměnili spoustu nových poznatků o práci ostatních parlamentů, které mohou naši práci obohatit,“ zhodnotila náročné pracovní setkání Zuzana Winklerová. Mezi účastníky národního parlamentu zavítal ministr životního prostředí Libor Ambrozek, zlínská senátorka Alena Gajdůšková, redaktorka deníku Bohemia Eva Vlastníková a další političtí činitelé.

„Ne vždy nás přednášející dokázali přesvědčit o svých názorech. V mnoha případech jim chyběly stručné a věcné formulace, které by nám umožnily si vytvořit jasnější názor na danou problematiku, než rozvleklé ‘omáčky’, v nichž nikdo neviděl hlavu ani patu,“ nešetřila politiky Winklerová. Ta naopak svým vystupováním zapůsobila na vyslance dětských parlamentů Moravskoslezského kraje natolik, že byla zvolena předsedkyní dětského krajského zastupitelstva. Zatímco se delegáti nedokázali shodnout v názoru na snížení hranice trestní odpovědnosti mládeže, v oblasti změn ve školním řádu byli jednotní. Mimo jiné se v usnesení na toto téma objevilo, že vedení školy by mělo školní řád formulovat v laskavém tónu a formulace ve školních řádech by měly být konkrétní a srozumitelné. Předsedou čtyřiadvacetičlenného nově zvoleného vedení NPDM se stal pro další volební období zástupce Moravskoslezského kraje František Staněk z Ostravy.


    [Top]    


Práce na zadání provozování KDK pokračují

K o p ř i v n i c e  (hod) - Rada města se na své poslední schůzi zabývala návrhem na vyhlášení výběrového řízení na provozovatele kulturního domu. „Už v červnu rada schválila záměr pronajmout kulturní dům. Konečné znění výběrového řízení budou schvalovat zastupitelé. Součástí nabídky, kterou by město mělo obdržet, by měla být nájemní smlouva, smlouva o poskytnutí dotace a mandátní smlouva. Vytvořili jsme také další možnost, a to že kromě těchto tří smluv je možné navíc podat alternativní řešení provozování kulturního domu,“ přiblížil práci na návrhu místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Již zítra vypuknou dvoje volby

K o p ř i v n i c e  (hod) - V pátek 5. a v sobotu 6. listopadu se konají dvoje volby. Hlasovací lístky obdrželi voliči do svých domovních schránek v předstihu. Ti, kterým nebyly doručeny, je dostanou na požádání ve volebních místnostech. „Voliči našli v obálce hlasovací lístky jak pro volby do krajských zastupitelstev, tak do Senátu. Hlasovací lístky se budou ve volebních místnostech vhazovat do různobarevných obálek, které obdrží po zaregistrování a kontrole dokladů totožnosti ve volební místnosti. Při vkládání hlasovacích lístků do obálek se občan nesmí splést, jinak bude jeho hlas neplatný,“ upozornila na záludnosti Jana Sopuchová, vedoucí správního odboru.

Do krajského zastupitelstva musí občan vybrat jeden hlasovací lístek z jednadvaceti a může na něm zakroužkovat čtyři kandidáty, kterým dá přednostní hlas. Upravený či neupravený hlasovací lístek vloží do šedé obálky. Pro volby do Senátu jsou určeny žluté obálky, do kterých občan vloží jen jeden hlasovací lístek z osmi kandidátů. Obě obálky se na rozdíl od minulosti budou vhazovat do jedné hlasovací schránky.

Lidé, kteří jsou nemocní či nepohybliví a chtějí volit, již od dnešního dne mohou zavolat na městský úřad a požádat o to, aby je navštívila volební komise s přenosnou schránkou. Během čtvrtka a pátku dopoledne je pro volající k dispozici telefonní číslo 556 879 421. Od pátku od čtrnácté hodiny, tedy od začátku voleb mají zájemci možnost volat na tel. číslo 556 879 416 nebo 417. Svůj požadavek mohou voliči přednést volební komisi i prostřednictvím svých známých či sousedů.


    [Top]    


Městští strážníci v tomto období častěji kontrolují hřbitov

V době dušičkových svátků městská policie
častěji monitorovala místní hřbitov,
aby tak zabránila rozmáhajícím se krádežím.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (hod) - I v Kopřivnici byla zesílena kontrola hřbitovů, neboť v tomto období lidé přinášejí na hroby svých blízkých větší množství kytic, věnců či svíček. „Hřbitov kontrolujeme celý rok pravidelně, ráno jej odemykáme a večer zavíráme. Přesto v tomto období hřbitov kontrolují strážníci častěji. Prozatím jsme neměli hlášeny žádné případy, že by z hrobů bylo něco odcizeno,“ sdělil Jan Müller, velitel městské policie.


    [Top]    


V průvodu šly asi dvě stovky lidí

K o p ř i v n i c e  (hod) - I letos se radnice rozhodla připomenout vznik samostatné Československé republiky lampionovým průvodem. Už odpoledne se ve velkém sále kulturního domu  představili žáci všech kopřivnických základních škol se svým programem.

Od půl sedmé vyhrával před kulturním domem městský dechový orchestr, asi po dvaceti minutách se vydal k náměstí Tomáše G. Masaryka průvod, v jehož čele šly mažoretky a dechový orchestr. Po příchodu na náměstí následoval krátký kulturní program, pak položili zástupci radnice a Klubu Masarykova demokratického hnutí kytici a poté přednesl slavnostní projev místostarosta Vladislav Kryške.


    [Top]    


Stanovisko ODS

Přestože nechci míchat ‘předvolební kaši’, nemohu nechat bez odezvy kategorické prohlášení zastupitele Jaroslava Šuly.

K samotnému textu musím konstatovat, že prohlášení Rady místního sdružení ODS bylo motivováno snahou zbavit politiku jevů, které neprospívají důvěryhodnosti volených orgánů. Doporučuji proto čtenářům, aby si v klidu přečetli obě stanoviska.

Text ODS byl publikován v KN 22. října, reakce pak 27. října.

Oldřich Rys, předseda místního sdružení ODS


    [Top]    


Stíny

Dne 25. října šetřili policisté z Frenštátu pod Radhoštěm trestný čin výtržnictví a ublížení na zdraví, z něhož je podezřelý 20letý muž z Ženklavy. Ten měl kolem půlnoci na ulici Dolní na chodbě domu fyzicky napadnout úderem čela do obličeje o třicet let staršího muže. Toho pak před domem povalil na zem a několikrát jej kopl do hlavy, ty naštětí poškozený vykryl rukama.

Z pokusu trestného činu ublížení na zdraví a násilí proti skupině a jednotlivci je podezřelý 42letý muž z Kopřivnice. Ve večerních hodinách přišel do bytu 40letého muže na ulici Beskydské ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde se nacházela jeho 41letá družka v pánské společnosti. Podezřelý vešel do ložnice, kde našel svou družku společně s 41letým mužem. Několika údery pěstí do obličeje jej napadl, muž spadl z postele na zem. Pachatel mu uštědřil několik kopů do hrudníku a pravé ruky. Žena ‘schytala’ několik facek, poté se zamkla do koupelny. Podezřelý v bytě nalezl kovovou trubku, snažil se dveře do koupelny vypáčit a vykřikoval, že všechny přítomné pozabíjí, pokud jeho družka neotevře dveře. Když jej jeden z návštěvníků vyzval, aby svého jednání zanechal, i ten schytal pár úderů pěstí do obličeje. Terčem posledního útoku se stal muž, kterého našel v ložnici se svou družkou. Ten po úderu pěstí spadl na zem a podezřelý vytáhl nůž s délkou čepel přibližně 30 cm a tímto jej ohrožoval. Následně poté z bytu odešel i se svou družkou. Napadením způsobil 41letému muži pohmožděniny v obličeji, na hrudníku a pažích a vyražení předních zubů.

Úspěšný zásah se povedl strážníkům dne 28. října okolo 23. hodiny, kdy stálá služba zachytila pomocí kamerového systému muže, který před domem na ulici Štefánikově demontoval poklice kol z automobilu. Ve spolupráci s hlídkou Policie ČR byl pachatel zadržen na místě.


    [Top]    


Zkontrolujte si platnost dokladů

K o p ř i v n i c e  (hod) - Zkontrolujte si platnost občanských průkazů. Pokud přijdete do volební místnosti a nebudete mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, nebude vám umožněno odvolit. V pátek 5. a sobotu 6. listopadu bude po celou dobu voleb možné vystavit občanský průkaz - tzv. rychlovku s platností na jeden rok.

K jeho vystavení jsou nutné dvě fotografie a potřebné matriční doklady. Ve druhém kole voleb, tedy v pátek 12. a sobotu 13. listopadu, tzv. rychlovky již nebude možné vydávat.


    [Top]    


Krátce

•  P r a h a  (hod) - Na pozvání prezidenta odcestoval ve čtvrtek 28. října starosta Jiří Tichánek do Prahy. V rámci slavnostního večera ke vzniku samostatného československého státu, jenž se konal na Pražském hradě, se starosta setkal s Václavem Klausem. Během setkání předal Tichánek prezidentovi album, které mu má připomenout dobu strávenou v Kopřivnici, kdy mu bylo uděleno čestné občanství. „Pan prezident byl dárkem potěšen,“ sdělil starosta Jiří Tichánek.

•  K o p ř i v n i c e  (hod) - Ve vedení Místní organizace ČSSD  Kopřivnice došlo k personálním změnám. Dosavadního předsedu Luďka Poláška, kterému vypršel čtyřletý funkční mandát, nahradil místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Rekonstruované letadlo bude připomínat leteckou minulost Příbora a Mošnova

Restaurování letadla MIG 15, které bude
dál památníkem letců, provedli sami bývalí
 příslušníci armády bydlící v Příboře.

Foto: David Macháček

P ř í b o r  (dam) - Příborský památník letcům dostal novou podobu. Letadlo MIG 15 z padesátých let minulého století stojící poblíž příborského gymnázia bylo restaurováno, vyzvednuto ze země na speciální podstavec a oproti svému původnímu umístění také pootočeno. To, že letecký památník bude mít ve městě své místo, přitom dlouho nebylo jisté.

„Dlouhodobě se uvažovalo o budoucnosti památníku. Zvažovala se jak varianta odstranění chátrajícího letadla, tak jeho rekonstrukce. Po několika projednávání v zastupitelstvu se zastupitelé rozhodli pro zachování památky,“ řekl starosta Příbora Milan Strakoš a dodal, že zásluhu na tomto rozhodnutí mají jak bývalí letci působící v Mošnově, tak také další skupiny příborských občanů, které horovaly pro zachování objektu ve městě.

Do rekonstrukce památníku město během letošního roku investovalo přibližně šest set tisíc korun, a to ještě restaurátorské práce na samotném letadle provedli nadšenci z řad bývalých armádnách letců sami zdarma a město zaplatilo pouze potřebný materiál. Pokud se v příštím roce najdou v městském rozpočtu Příbora potřebné peníze, bude úprava památníku pokračovat výsadbou zeleně a dlážděním chodníků v jeho bezprostředním okolí.

Památník má připomínat leteckou minulost Příbora, který se stal domovem vojáků působících v Mošnově, ale také další letce. Na prstenci, kterým bude památník opatřen, budou vyryta jména pilotů, kteří se za druhé světové války ve službách RAF zúčastnili bojů nad Anglií, a jména letců, kteří přišli tragicky o život v době své služby v Mošnově.

Památník bude slavnostně předán občanům ve čtvrtek 11. listopadu u příležitosti mezinárodního Dne válečných veteránů. Příborští připravují slavnostní akt, kterému by měla být přítomna generalita české armády, zástupci ministerstva obrany a řady organizací se vztahem k druhé světové válce nebo armádě obecně.


    [Top]    


Většina obcí zvažuje zvýšení poplatku za svoz odpadů

M i k r o r e g i o n  (ili) - Místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů neodpovídá skutečným nákladům. Obce a města mikroregionu pak rozdíl dotují z obecních pokladen, ale zvýšené náklady si čas od času vynutí zvýšení poplatku.

„S největší pravděpodobností ke zvýšení v příštím roce dojde,“ uvedl mošnovský starosta Roman Máca, „v každém případě dojde k razantnímu zásahu do vyhlášky, která poskytovala občanům spoustu úlev.“ Osvobozeni od poplatku byly osoby starší 70 let a ti, kteří se dlouhodobě nezdržovali v místě bydliště, 30% úleva byla poskytována občanům, kteří topili ekologickými palivy.

Situaci budou podle slov starostky Anny Mužné řešit zastupitelé během listopadu: „Jsme rádi, že občané této služby plně využívají a navíc si zvykli na třídění odpadu.“

„Zvažujeme zvýšení poplatku na tři sta korun, protože náklady neúměrně stoupají,“ potvrdil avizovanou změnu poplatku starosta Kateřinic Vladimír Londin.

V Ženklavě poplatek na svoz odpadů pokrývá pouze dvě třetiny skutečných nákladů. „Myšlenka na zvýšení poplatku se rodí, ale nevím, zdali to bude už v roce 2005 nebo až v dalším,“ uvedl starosta Miroslav Drozd.

Štramberská místostarostka Jindřiška Kundlová potvrdila zvýšení o čtyřicet korun na tři sta osmdesát pro fyzické osoby. „Chalupáři budou platit 335 korun a ostatním bude poplatek zvýšen o dvanáct procent,“ doplnila místostarostka.

„Ještě musíme do letošních nákladů zakalkulovat svoz netradičního odpadu, který nás čeká v listopadu a následně poté  celou problematiku vyhodnotíme,“ komentoval situaci starosta Závišic Zdeněk Vajda.

V Trnávce uvažují o novém návrhu obecní vyhlášky, ale třistasedmdesátikorunová částka za odpady zůstane podle slov starostky Boženy Londinové pro příští rok patrně nezměněna „K tomu se na konci listopadu vyjádří zastupitelstvo,“ dodala starostka.

„Zastupitelstvu bude k posouzení předložen návrh na zvýšení poplatku za svoz odpadů z 305 na 380 korun,“ uvedl starosta Příbora Milan Strakoš.


    [Top]    


Senioři se bavili při živé hudbě

K a t e ř i n i c e  (ili) - V říjnu proběhlo v kulturním sále v Kateřinicích setkání seniorů. Tradiční akce letos zaznamenala výraznou změnu. „V minulých letech jsme zvali pouze jubilanty a seniory starší osmdesáti let. Letos jsme snížili věkovou hranici na sedmdesát,“ uvedl starosta obce Vladimír Londin. Zatímco se jindy sešlo kolem patnácti občanů, letos se jich setkání zúčastnilo pětapadesát. „A bylo to hned na zábavě poznat,“ pochvaloval si starosta, který na sváteční odpoledne  zajistil živou hudbu, stejně jako dárečky pro seniory. Ti byli navíc podrobně seznámeni s děním v obci a aktivně se zapojili do diskuze.


    [Top]    


Oční léčebnu získal Reditus

Š t r a m b e r k  (dam) - V nejbližších dnech hodlá štramberská radnice uzavřít smlouvu o budoucí kupní smlouvě s předpokládaným novým majitelem bývalé oční léčebny. Tím se nakonec bez ohledu na výsledky výběrového řízení stane pražská firma Reditus, která v budově hodlá poskytovat sociální služby seniorům, ale i mladším bezmocným lidem.


    [Top]    


Deset let provozu DPS na ulici České

K o p ř i v n i c e  (ili) - Deset let uplynulo od založení Střediska sociálních služeb, p. o., do kterého spadají dva Domy s pečovatelskou službou (DPS) na ulici České 320 a Masarykově náměstí 650, Ústav sociální péče Kopretina ve Vlčovicích určený dospělým lidem s mentálním nebo kombinovaným postižením a azylový dům pro občany, kteří se ocitli v sociální či bytové krizi. Na podzim roku 1994 byl otevřen  Dům s pečovatelskou službou na ulici České, který disponuje sto jedna byty. Jedná se o byty zvláštního určení, na které jejich obyvatelé vlastní nájemní smlouvy. Dalších 27 bytů je k dispozici v DPS - Masarykovo nám. 650.

V DPS jsou zajišťovány služby pečovatelské, což je pomoc v domácnosti, s hygienou, úklidové práce. To vše je poskytováno i v terénu. Patří sem například denní rozvážka 80 - 90 jídel a výdej dalších 70 porcí jak do jídlonosičů, tak přímým výdejem. Další oblastí je domácí zdravotní péče, tzv. home care, vykonávaná středním zdravotnickým personálem. Za působení Navrátila byly částečně zrušeny tzv. domovinky určené ke krátkodobému ubytování seniorů a původně myšlené jako ’školka pro seniory’, o něž příbuzní nemohou pečovat celodenně. Změnil se i jejich účel, je v nich poskytována ošetřovatelská péče, po které je velká poptávka. Jsou vybaveny polohovacími lůžky a dalšími pomůckami pro ubytování nebo rekonvalescenci klientů ve zhoršeném zdravotním stavu. V rámci vedlejší hospodářské činnosti se v DPS pere a žehlí prádlo a je poskytována léčebná rehabilitace, o kterou je neobyčejně vysoký zájem.

Středisko bylo v letošním roce vybaveno kamerovým systémem, aby se zabránilo pohybu nežádoucích osob. V budoucnu čeká DPS kompletní revitalizace, tzn. oprava pláště budovy, střechy, výměna potrubí a další. Kolik těchto oprav bude a kdy, záleží na možnostech města. „Naší prioritou zůstává vybudování domova důchodců a stravovny, která bude splňovat dietologické nároky našich klientů,“ vzpomněl jako již po mnohokráte ředitel Navrátil problém, který je vázán na finanční možnosti města. Práce kolem starých lidí je podle Navrátilových slov těžká a pro mnohé nezúčatněné nepřijatelná. Navíc cítí, že není dobře ohodnocena jak po finanční stránce, tak společensky. „O zdravotnících se všeobecně ví, ale pečovatel, který funguje souběžně se středním zdravotním personálem, je hodnocen podstatně méně,“ upozornil na nespravedlivost Jaromír Navrátil.


    [Top]    


Obyvatelům chybí jídelna a společenská místnost

K o p ř i v n i c e  (ili) - Obyvatelé domu s pečovatelskou službou na ulici České jsou zajedno v laskavém a ochotném přístupu personálu. Na druhou stranu negativně vnímají nedokončenou jídelnu a chybějící domov důchodců.

Štěpánka (77 let) - Moc tady chybí společenská místnost, není si kde sednout a povykládat. V bytech není moc místa a přes léto se dá sedět jenom na lávkách.

Cecílie (86 let) - Jsem tady už deset let a jsem spokojená pořád.

Bohumila (73 let) - Jsem tady nadmíru spokojená, ale domov důchodců je největší bolest, stejně jako jídelna.

Rudolf (73 let) - Jsem tady už šest let a jsem spokojený ve všech směrech. Zvykl jsem si tak, že bych nikam jinam nechtěl. 

Věra (85 let) - Ten domov důchodců opravdu chybí, ať se neprosíme v jiných městech. Každému se dávají peníze - sportovcům, na kulturu, ale staří lidi toho taky přece udělali dost, tak si peníze na domov důchodců zaslouží. Všichni se tady snaží, tak ať se městský úřad taky snaží a místo slibů peníze seženou.

Květoslava (79 let) - Bydlení je dobré, a pokud onemocníte, tak se o vás všichni ochotně postarají.

Anastázie (78 let) - Město by se mělo o staré občany lépe postarat. Příbor je malé město a domov důchodců má, v Novém Jičíně jsou dokonce dva, jenom tady není nic.


    [Top]    


Na postu ředitele se za deset let vystřídali tři lidé

K o p ř i v n i c e (ili) - Za deset let se ve vedení Střediska sociálních služeb, p. o., vystřídali na postu ředitele tři lidé. Provoz v DPS na ulici České 320 zahájila Alena Dvořáková (1994 - 1999), kterou po pětiletém období vystřídala Jitka Veřmiřovská (1999 - 2002).

Současný ředitel Jaromír Navrátil působí ve funkci od února roku 2002. A co podle jeho slov obnáší práce ředitele? „Ředitel musí vnímat spoustu věcí souběžně - technickou správu, zdravotnictví, pečovatelství, pedagogickou a sociální oblast, problematiku bezdomovectví a společensky nepřizpůsobivých lidí a navíc musí umět vnímat lidi - jejich pracovní i osobní problémy,“ shrnul ředitel Jaromír Navrátil.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.