Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zastupitelé odložili verdikt ve věci vytápění domácností

K o p ř i v n i c e  (hod) - Již několik let pracuje radnice na modernizaci tepelných sítí města Kopřivnice. Řešení tohoto problému se projednávalo na mimořádném zasedání zastupitelstva, jež se uskutečnilo minulý týden ve středu.

Modernizace tepelného hospodářství představuje změnu stávajícího čtyřtrubkového systému centrálního zásobování teplem a teplé užitkové vody s okrskovými výměníkovými stanicemi na systém dvoutrubkový s objektovými předávacími stanicemi, které by měly být umístěny v jednotlivých domech. Rekonstrukce potrubí je vyčíslena na částku sto osmdesáti milionů korun. „V současné době je firmou Tenza, a. s., Brno, pro distribuční část zpracovávána projektová dokumentace, jejíž součástí je ekonomická analýza, která aktualizuje předchozí dokumenty a zohledňuje současný stav. V rámci analýzy byla rovněž posuzována varianta vybudování nového zdroje tepla, který umožní sloučení výrobce a distributora tepelné energie,“ okomentoval práci na projektu na zasedání zastupitelstva místostarosta Zdeněk Krajčír, který má projekt na starosti. Zastupitelům byly předloženy tři varianty k rozhodnutí.

První z nich bylo schválení vybudování nového zdroje, což s sebou nese problémy, a to s místem, kde by se nová kotelna mohla postavit. Pokud by se městu podařilo odkoupit pozemky od Tatry, odpadl by dlouhodobý proces schvalování změn územního plánu. Výstavba nového zdroje by měla podle projektu stát kolem padesáti milionů korun a měl by mít tři kotle, dva větší a jeden menší - záložní. Všechny tři by byly na zemní plyn. Pro vlastní kotelnu hovoří cena, za kterou je možné dodávat teplo obyvatelům a jež je nižší než cena tepla z Tatry.

Schválením druhé varianty by se město zavázalo k dlouhodobým odběrům tepelné energie ze stávajícího zdroje, a to od teplárny Energetiky Tatra, a. s. Ta se má prodávat a firma SFW, která ji chce koupit, má zájem, jak zaznělo během jednání, jen v tom případě, že se město zaváže k odběrům tepla i na deset až patnáct let. Pro tuto variantu hovoří to, že Energetika má více kotlů a také větší variabilnost palivové základny černého uhlí a plynu. Jak na zasedání zaznělo, Energetika připravuje zbourání dvou kotlů, které chce nahradit modernějšími.                 

První dvě varianty probírali zastupitelé již o týden dříve na semináři. Třetí, kterou obdrželi zastupitelé až v den zasedání, znamenala odložení řešení problému buď do dalšího řádného zasedání, nebo, jak navrhovali někteří, až do ledna příštího roku.

Jak na zasedání zaznělo, tento problém je tak vážný, že nesnese odkladu, neboť město má podepsanou smlouvu s Energetikou Tatra na odběr tepla a teplé vody jen do roku 2006. Do té doby musí být rozhodnuto, zda si bude město stavět vlastní zdroj, či bude i v budoucnu odebírat teplo z Tatry.


    [Top]    


Zdejší průmyslová zóna byla oceněna

Starosta Jiří Tichánek převzal
na ministerstvu zahraničních věcí ocenění
v soutěži Průmyslová zóna roku.
Ta kopřivnická má prý největší
společenský přínos.

Foto: David Macháček

P r a h a  (dam) - Průmyslová zóna s největším společenským přínosem, tímto titulem se může od minulého týdne pyšnit Průmyslový areál Vlčovice.

Kopřivnická zóna se dokázala prosadit v konkurenci desítek městských i soukromých průmyslových zón v celé republice, a starosta Jiří Tichánek tak mohl 26. října přijmout skleněný blok a diplom pro vítěze. „Je to pro nás obrovská pocta a ocenění práce nejen současného a minulých vedení radnice. Tato cena patří všem úředníkům města, Centru podnikání a rozvoje a vůbec všem lidem a institucím, kteří přispěli k úspěšnému vybudování naší průmyslové zóny,“ řekl starosta poté, co z rukou ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha převzal skleněný blok a diplom pro vítěze.

Soutěž Průmyslová zóna roku připravuje již čtvrtým rokem agentura Czech Invest. Prestižní akce probíhá pod záštitou ministerstva průmyslu a obchodu a za dobu své existence si oceňování průmyslových zón získalo obrovské renomé.

Dobré jméno soutěže ilustruje také přítomnost tří členů kabinetu a vrcholových představitelů českého průmyslu a finančnictví na slavnostním aktu. Letos poprvé akci podpořil také ministr zahraničí Cyril Svoboda a díky němu byly ceny předávány v reprezentačních prostorách české diplomacie v Černínském paláci. Do soutěže byly zařazeny jednak zcela nové zóny, jejichž příprava se uskutečnila od roku 2003 do poloviny roku 2004, a také zóny, kde v daném období oznámil investici alespoň jeden investor z oblasti zpracovatelského průmyslu, strategických služeb či technologických center, což byl právě případ Kopřivnice. Odborníci vybírali nejlepší zóny celkem ve třech kategoriích, kromě titulu Zóny s největším společenským přínosem, jejž ukořistila Kopřivnice, byla vyhlášena také zóna s největším ekonomickým přínosem a zóna s nejlepším urbanistickým řešením. Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana je oceňování nejlépe připravených zón velmi důležité. „Od průmyslových zón očekáváme co největší ekonomický přínos. Chceme, aby na jejich území našli místo investoři, kteří přispějí nejen k růstu hrubého národního produktu, ale také k růstu exportu, zavádění moderních technologií, moderních metod řízení a hlavně zvýší zaměstnanost v naší zemi. Do roku 2006 tento systém umožní zřízení 44 tisíc pracovních míst,“ nechal se slyšet Urban. Resort průmyslu v čele s Urbanem i jeho předchůdci průmyslové zóny systematicky podporuje od roku 1998. Za tu dobu jich vzniklo celkem 84 a dnes jsou obsazeny průměrně ze 70 procent. Také kopřivnická průmyslová zóna se podle slov starosty Tichánka utěšeně plní. Prvním podnikem, který v ní zakotvil, byla v roce 2002 Dura Automotive, která po počátečních obtížích a zdrženích dnes zaměstnává 120 lidí. V srpnu loňského roku k ní přibyla slévárenská společnost Cirex, která v nájemní hale postavené z prostředků Phare zaměstnává asi 150 lidí. Minulý měsíc zahájila výrobu také německá společnost Brose se šesti sty padesáti zaměstnanci. V květnu příštího roku zahájí v parku činnost další výrobce komponentů pro automobilový průmysl firma Erich Jaeger, jež hodlá zaměstnat asi 350 lidí. „Před podpisem smlouvy je vstup dánského výrobce luxusní elektroniky Bang&Olufsen a v květnu příštího roku chceme také stavět další nájemní halu z prostředků Phare. Po dokončení těchto dnes již jistých projektů zbude v naší osmdesátihektarové zóně volných zhruba 35 procent plochy,“ pochlubil se Tichánek. Získávat další investory by navíc, alespoň podle proklamací ministrů, mohlo být pro Kopřivnici v budoucnu ještě snazší. „Vláda i v rámci nového zákona o zaměstnanosti připravuje programy, které by měly směřovat investory do oblastí s nejvyšší nezaměstnaností. Každé pracovní místo v takto postižených oblastech má neocenitelný význam,“ prohlásil například Zdeněk Škromach, šéf resortu práce a sociálních věcí. 


    [Top]    


Z pokuty za odpady lze získat zpět 800 Kč

K o p ř i v n i c e  (hod) - Před dvěma roky uložila občanům Kopřivnice a místních částí vyhláška města č. 3/2001 O místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů povinnost podat přihlášku k placení poplatku za tento systém, což většina splnila v termínu. Pouze 790 občanů tak neučinilo. „Tito byli upomínání a na adresu jejich trvalého bydliště byly rozeslány upomínky a následně pokuty za nesplnění povinnosti. Pokuta byla stanovena správcem poplatku na částku jednoho tisíce korun. Občan, který danou zásilku nepřevzal, byl informován na úřední desce a po uplynutí zákonné lhůty nabyly pokuty právní moci. Jednalo se o občany, kteří zapomněli na svou povinnost, úmyslně nepřebírali poštu, trvale se nezdržovali v místě trvalého bydliště, pracovali či studovali v zahraničí  nebo se stali bezdomovci a pod,“ uvedl Martin Hrnčárek, vedoucí odboru financí.

Z celkové výše pokut 792 000 korun  bylo uhrazeno jen 16 600 korun. Na základě odvolání či z důvodu omylu nebo nesprávnosti bylo prominuto 48 000 korun a do dnešního dne nebylo uhrazeno 727 400 korun.

„V minulém roce se rada města zabývala touto problematikou, ovšem nebylo nalezeno právně čisté řešení storna těchto pokut, přičemž byla projevena ochota danou problematiku řešit. Po několika dalších konzultacích navrhuje odbor financí zastupitelstvu města tento postup řešení: Občané, kterým byla pokuta udělena, mohou požádat správce daně, což je odbor financí, o prominutí příslušenství daně. Pokuta je v tomto případě chápána jako příslušenství daně a samotný poplatek za daň. Žadatel musí v souladu se zákonem číslo 368/1992 o Správních poplatcích uhradit správní poplatek za žádost ve výši dvě stě korun. Následně odbor financí posoudí, zda poplatník má své jiné povinnosti vůči správci daně uhrazeny, a pokud ano, žádosti vyhoví. Pokud budou u poplatníka evidované jiné pohledávky, žádost bude zamítnuta.             

Občané, kteří pokutu uhradili, obdrží od města finanční dar ve výši 800 korun, aby nedošlo k jejich diskriminaci,“ rozvedl Hrnčárek postup, jak požádat o prominutí poplatku. Tento postup by měl mít i motivační charakter k úhradě předchozích pohledávek. „Pro poplatníka bude mít tato operace efekt osmi set korun, což není zanedbatelné. K zamezení neustálého oddalování řešení problematiky by tato možnost byla limitována časem, a to do konce roku 2005. Od 1. ledna 2006 budou všichni, kteří tuto možnost nevyužijí, zažalováni,“ doplnil Hrnčárek.


    [Top]    


Firma Justitia pomůže městu získat nejvýhodnější úvěr

K o p ř i v n i c e  (hod) - Rada města schválila minulý týden v úterý 26. října uzavření mandátní smlouvy mezi městem a firmou Justitia. „Radnice již delší dobu spolupracuje s touto společností zabývající se výběrovými řízeními. Vzhledem k vývoji úrokových sazeb a ke lhůtám vyplývajícím z výběrových řízení jsou již letos zahájeny úkony směřující k přijetí investičního úvěru ve výši pětatřiceti milionů korun. Firma Justitia by měla pomoci městu vybrat bankovní dům, který poskytne investiční úvěr s nejlepšími podmínkami,“ uvedl k projednávané problematice místostarosta Zdeněk Krajčír.

Dále se projednávaly rozpočtové opatření a kupní smlouva na nemovitosti Muzea Fojtství. „Z jednání vyplynul úkol pro místostarostu Vladislava Kryškeho.                        

Ten byl pověřen jednáním s firmou Terex-Tatra o oddělení kupních smluv, a to budovy Muzea Fojtství a sbírek,“ doplnil Krajčír.

Radní byli také seznámeni s výsledky deratizace, která se konala v Kopřivnici a místních částech již poněkolikáté za sebou.  „Začátkem června byl na území města a místních částech proveden průzkum za účelem zmapování výskytu hlodavců, a poté byly ve vytipovaných lokalitách položeny nástrahy. Po přestávce se opakovaně kontrolovala místa častějšího výskytu hlodavců. Bylo konstatováno, že výskyt hlodavců v Kopřivnici nepřevyšuje běžný průměr,“ dodal na závěr Krajčír.


    [Top]    


Setkání hvězd se neobešlo bez dlabaných dýní

Letošní podzimní tábor na Kletné
se neobešel bez tradičního dlabání dýní.
Ty pak sloužily k orientaci při stezce odvahy.

Foto: Ilona Hoffmannová

K l e t n é  (ili) - Turistická základna kopřivnického domu dětí a mládeže na Kletné u Suchdola nad Odrou hostila v době podzimních prázdnin na tři desítky dětí. Třídennímu programu nabitému hrami a soutěžemi nahrávalo počasí, které umožnilo uskutečnit i tolik dětmi oblíbenou stezku odvahy. Tu lemovaly nejen vydlabané dýně, ale dokonce i hlávka krmné řepy.

„Přestože se jedná o krátké setkání, patří u dětí k těm žádaným,“ zhodnotila ředitelka domu dětí Eva Müllerová podzimní tábor, který tentokrát probíhal pod názvem Setkání hvězd.


    [Top]    


„To, co si slíbíte, musíte dodržet,“ zná Libuše recept na šťastné manželství

K o p ř i v n i c e  - „Tak, jak jsme se začali za ruku vodit jako mladí, se vodíme dodnes,“ s úsměvem komentuje padesátileté manželství Jaroslav Kaličinský. Zlatou svatbu manželé oslavili na den přesně 23. října na Městském úřadě v Kopřivnici a pak posezením U Hyklů ve Veřovicích. Výraz posezení ale temperamentu obou svatebčanů neodpovídá. Tak jako oslava byla plná tance, her a soutěží, byl jejich život provázen prací, starostí o tři děti, později i čtyři vnoučata a spoustou koníčků.

Pan Jaroslav pracoval celý život v Tatře jako dílovedoucí a dispečer, k jeho největším zálibám patří taroky, šachy a karty. Nikdy však nehrál o peníze, pouze pro zábavu. Paní Libuše vedle starostí o děti zvládala práci zámečnice. „Kdysi jsem hodně háčkovala, ale co jsem na důchodě, tak nemám na nic čas, všechno mi nějak déle trvá,“ posteskla si věrná posluchačka brněnské křesťanské rozhlasové stanice Proglas. Oba se přes třicet let starají o zahradu Pod Bílou horou.

Přestože si před více než padesáti lety Libuše náhodně Jaroslava ’vyhlédla’ při cestě autobusem, trvalo poměrně dlouho, než spolu začali chodit. Dokonce nepřišla ani na první rande. „Jsem prudší povahy, a když si po návratu rodina ze mě začala utahovat, že jsem nějak brzy doma, tak jsem to nevydržel a šel jsem z Ženklavy do Veřovic znovu a rovnou k Libušce domů,“ vzpomíná na počátek vztahu pan Jaroslav.

A recept na šťastné manželství? „To, co si slíbíte, musíte splnit,“ říká paní Libuše a dodává, že navíc dodržují rodinnou tradici. Zlatou svatbu oslavili nejen její rodiče, ale i staříček se stařenkou, jak říká prarodičům. Také syn možná půjde ve šlépějích rodičů, protože v letošním roce oslaví svatbu stříbrnou.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.