Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Školství musí odpovídat požadavkům trhu práce, shodují se kandidáti

K o p ř i v n i c e  (dam) -  Kopřivničtí kandidáti do krajského zastupitelstva ve shodě označují oblast školství jako jednu z priorit svých programů, v jednotlivostech se však již jejich nápady liší. „Chtěli bychom docílit ještě větší provázanosti potřeb trhu práce na vzdělávací zařízení. Měly by být podpořeny některé speciální části vzdělávacího procesu, například výuka angličtiny a také výuka v cizích jazycích, pro cizojazyčné obyvatele kraje, investory, zaměstnance zahraničních firem a jejich rodinné příslušníky. Posílit by měly také vazby středních a vysokých škol na aplikovaný výzkum na konkrétní potřeby praxe,“ myslí si Josef Jalůvka z ODS.

Kandidáti SNK Karel Březina a Jan Socha volají po lepší struktuře školství a smysluplné nabídce oborů. „Je potřeba zohledňovat potřeby investorů a podporovat vzdělání, které vyžadují. Důležité je, aby absolventi škol nekončili na úřadu práce,“ tvrdí Březina. „Mrzí mě, že v poslední době od základního až po vysoké školství slyším jen o platech. Myslím, že by se mělo mluvit především o podmínkách a kvalitě výuky,“ dodává Jan Socha. Komunisté ústy Karla Kuboše volají po bezplatném školství na všech stupních. Podporovat chtějí stipendijní programy pro vynikající středoškolské a vysokoškolské studenty a cizojazyčné školy v příhraničních oblastech kraje. „Zdá se nám, že v poslední době je nesprávně potlačována úloha učňovského školství, a to chceme změnit,“ tvrdí Karel Kuboš, který zároveň vystupuje proti vzniku mnohaoborových středních škol jako metodě nutné optimalizace sítě středních škol.

Kandidát sociálních demokratů Jiří Tichánek naopak vznik integrovaných škol označuje za směr, který se osvědčil i na příkladu kopřivnické průmyslovky a učiliště. Upozornil ale na jiný chystaný krok. „Připravuje se zrušení zvláštních škol, přeřazení jejich žáků do soustavy běžných základních škol. Nejsem si jist tím, že je to vhodné. Především odborníci by měli velmi důkladně zvážit, zda je to opravdu dobrá cesta,“ tvrdí Tichánek, podle kterého je také celý systém středního školství v celostátním měřítku tématem k obsáhlé odborné diskuzi.

Evropští demokraté ústy své kandidátky Marie Pešlové tvrdí, že „základní a střední školství potřebuje především kvalitativní optimalizaci.“ Podporovat by se měly školy, které kladou důraz na výuku cizích jazyků. „Mělo by se uvažovat o možnosti odborných stáží studentů vysokých škol přímo na krajském úřadě,“ domnívá se Pešlová.

V oblasti kultury a sportu se všichni oslovení krajští kandidáti shodují především na nutnosti podpory amatérské sféry. „Platy profesionálů ukazují, že ve sportu je peněz dost. Profisport si sponzora najde. Kraj by mohl směřovat podniky, které zde vyrostly a ještě vyrostou, do podpory vrcholového sportu a ne na něj přispívat z veřejných prostředků. Své prostředky by pak měl investovat především do sportování mládeže a amatérských umělců,“ myslí si Jan Socha kandidující za SNK. ODS chce podporovat zachování specifických kulturních tradic kraje, a posílit tak identitu obyvatel. „Chceme uvést do života staré zámky a některé památky, které jsou velmi specifické, jako třeba dolní oblast Vítkovic. Podporovat významné  akce v oblasti hudby, divadla a alternativních forem kultury nebo vytvářet podmínky pro masové sportování. Podle komunisty Karla Kuboše byla v minulém období krajská podpora sportu málo prosazována. „Myslíme si, že by bylo dobré zřídit komisi pro sport jako iniciativního poradního orgánu rady kraje, která by předkládala odborná i všeobecně uznávaná stanoviska a návrhy. Měly by se vytvářet podmínky pro přípravu talentů pro všechny včetně zdravotně postižených, také je potřeba podporovat dlouhodobé akce nadregionálního významu ať ve sportu nebo v kultuře,“ tvrdí Karel Kuboš. Kandidáti ČSSD budou podle Jiřího Tichánka podporovat kulturu a sport v maximální možné míře. „Profesionální báze kultury by neměla být opomíjena, ale na zřeteli budeme mít především vytvoření podmínek pro amatérskou činnost. Kraj by měl být nápomocen nejen penězi z grantů, ale i vytvořením vhodného prostředí pro fungování ochotnických spolků, souborů a amatérských sportovních klubů,“ řekl Tichánek. Evropští demokraté chtějí kromě podpory zdravého lokálního patriotismu pomáhat také velkým akcím, jako je Zlatá tretra nebo Janáčkovy Hukvaldy, které pomáhají měnit image černého kraje. „Usilovat bychom měli také o velké podniky, jako jsou mistrovství světa a Evropy, které přinášejí peníze a mediální zájem do kraje,“ uvedla jejich kandidátka Pešlová.


    [Top]    


Kopřivnicí půjde průvod s lampiony

K o p ř i v n i c e  (hod) - Vznik samostatné Československé republiky si Kopřivničané připomenou lampionovým průvodem, a to v úterý 26. října.

Od 16 hodin ve velkém sále kulturního domu se koná slavnostní podvečer kopřivnických škol. Sraz účastníků lampionového průvodu je před kulturním domem, kde od 18.30 hodin bude hrát městský dechový orchestr. Ta půjde v čele průvodu, který se vydá na náměstí T. G. M. v 18.45 hodin.

V devatenáct hodin u pomníku prvního československého prezidenta se uskuteční slavnostní setkání.


    [Top]    


Ve středu bude mimořádné zastupitelstvo

K o p ř i v n i c e  (hod) - K mimořádnému zasedání zastupitelstva se sejdou jeho členové ve středu 27. října ve čtrnáct hodin v anexu městského úřadu.

Na programu bude modernizace tepelných sítí města Kopřivnice - zajištění dodávek tepelné energie, rozpočtová změna odboru bytového hospodářství a dále prodej pozemku v k. ú. Kopřivnice.


    [Top]    


Klaus nebude akcionářem

Když Ivan Telařík předával prezidentu
republiky darovací certifikáty, doufal,
že se stane akcionářem Tatry.
Dnes už je jisté, že se tak nestane.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (dam) - Prezident republiky Václav Klaus se nestane drobným akcionářem automobilky Tatra. Při své návštěvě Kopřivnice sice Klaus za velkého zájmu médií přijal dva zarámované certifikáty, jejichž prostřednictvím nabídl Ivan Telařík prezidentu a jeho manželce dar jedné akcie Tatry. Písemná smlouva o převodu cenných papírů, která je nutná při darování akcií, však nebyla uzavřena a na rozdíl od toho, v co Telařík doufal, uzavřena ani nebude. „Vzhledem k tomu, že nám není známa přesná adresa ‘darovatele’, jsme písemně oslovili zástupce Tatry, a. s., se žádostí o zprostředkování vrácení zmíněného daru majiteli,“ řekl prezidentův mluvčí Petr Hájek, a potvrdil tak Klausovo rozhodnutí dar nepřijmout. „Je to urážka nejvyššího stupně. Upřímně jsem prezidentovi nabídl to nejcennější, co v Kopřivnici máme. Teď budu jeho činnost ostře sledovat, a nebude-li svými činy prospěšný městu, za rok na zastupitelstvu navrhnu odejmutí čestného občanství,“ hřímá Telařík, ale svůj boj o automobilku nevzdává. V minulém týdnu přesvědčil ekonoma a senátního kandidáta Jiřího Schwarze k tomu, aby se on stal akcionářem a zúčastňoval se valných hromad Tatry.


    [Top]    


Uvědomujeme si vlastní chyby

Ve druhém pololetí roku 2002 jsem já a jiní členové tehdejšího výboru ČSSD obdrželi informaci, že všechny politické strany zastoupené v tehdejším zastupitelstvu města dostanou dar od firmy Efis 20 000 Kč. Tuto informaci mi předal Jiří Tichánek. V žádném případě ho proto nikdo nemůže podezřívat z úplatkářství. S touto nabídkou jsem souhlasil. Částka byla zaslána na soukromý účet bývalým vedením firmy jako dar místní organizaci ČSSD. Následně však nedošlo ke schválení a uzavření darovací smlouvy. Letos v dubnu jsem obdržel informaci od nového vedení firmy Efis, že příspěvek obdržely pouze sociální demokraté a strana lidová. Okamžitě jsem navrhl novému řediteli vrácení peněz. Ten v podstatě souhlasil s tím, že tuto záležitost musí ještě projednat jejich představenstvo. Bohužel teprve v říjnu došlo k vrácení celé částky. Naprosto jasně si já i kolega Tichánek uvědomujeme vlastní chyby. Nemohu hovořit za další kolegy. Na to, že už poměrně dlouho pracuji v politice, jsem celou záležitost podcenil. Další úvahy o tom, co tím vším kdo myslel a myslí, už by byly pouhé spekulace.                

Zdeněk Krajčír


    [Top]    


Stíny

Ve čtvrtek 15. října v dopoledních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení od ženy, která sdělila, že jí nějaký muž bouchá na dveře a dobývá se do bytu. Hlídka na místě nalezla muže, který byl v podnapilém stavu a svým chováním budil veřejné pohoršení. Jednalo se o 61letého muže z Kopřivnice. Za přestupek proti veřejnému pořádku byla dotyčnému uložena na místě bloková pokuta.

Čtyřiatřicetiletý muž z Kopřivnice je důvodně podezřelý z trestného činu nedovolené výroby a držení státní pečeti a úředního razítka a padělání a pozměňování veřejné listiny. Dne 8. září předložil  na odboru dopravy a silničního hospodářství při Městském úřadě v Kopřivnici opis italského technického průkazu k vozidlu SAAB, jehož pravost byla ověřena pomocí kulatého razítka se státním znakem a opatřena podpisem notáře. Podezřelý podpis na listině padělal a opatřil razítkem, k jehož nabytí se odmítl vyjádřit. Případem se začnou zabývat kriminalisté z Kopřivnice.

Pět autobusů společnosti Conex Morava, a. s., se stalo terčem neznámého pachatele. Dne 17. října mezi 14 - 15 hodinou na ulici na autobusovém nádraží v Kopřivnici postříkal různobarevnými spreji nespecifikované obrazce a nápisy na boční a zadní části autobusů zn. Karosa. Škoda byla zatím vyčíslena na 10 000 Kč.


    [Top]    


Stanovisko rady MS ODS

V minulých dnech informoval Moravskoslezský deník o skutečnosti, že před klíčovým jednáním městského zastupitelstva na podzim roku 2002 v otázce rekonstrukce tepelného hospodářství obdržel zastupitel a tehdejší starosta města Jiří Tichánek a asistent současného zastupitele za KDU-ČSL, senátora Jaroslava Šuly, pan Adámek, každý částku 20 000 Kč od firmy Efis, s. r. o. Tatáž firma poskytla půjčku 50 tisíc korun dalšímu členovi KDU-ČSL a tehdejšímu místostarostovi Kopřivnice Aloisi Jankovi. Pánové Tichánek, Adámek a Janek potvrdili pravdivost této informace. Zdůvodnění zainteresovaných bylo obsaženo jak v Moravskoslezském deníku, tak posléze i v Kopřivnických novinách. Na dokreslení závažnosti projednávané otázky rekonstrukce tepelného hospodářství uvádíme, že kalkulace realizace projektu dosahovala 200 mil. Kč, ale konečná částka sjednaná leasingovou smlouvou činila více než 350 milionů. Nová rada města sestavená po volbách v listopadu 2002 postupně docílila ukončení této pro město nevýhodné situace.

Rada místního sdružení ODS k uvedeným skutečnostem sděluje následující stanovisko: Přijetí finančních prostředků od firmy, o níž se jednalo na zasedání městského zastupitelstva, považujeme za naprosto nepřijatelné. Členové rady místního sdružení ODS v Kopřivnici a zastupitelé za ODS se od podobných praktik kategoricky distancují. Podobné jednání považujeme za neslučitelné s výkonem funkce městského zastupitele, a to bez ohledu na to, zda se jednalo o snahu ‘pomoci’ své politické straně, nebo o jiné politické či osobní důvody. Od zúčastněných osob očekáváme, že vyvodí z uvedené záležitosti osobní odpovědnost, neohrozí vážnost městského zastupitelstva a nepoškodí důvěru občanů v nejvyšší orgán města. Vyzýváme proto jmenované zastupitele k rezignaci na mandát člena Zastupitelstva města Kopřivnice. Předpokládáme, že instituce, které jsou kompetentní zhodnotit právní stránku uvedené záležitosti, popsaný problém v intencích zákonných norem sledují. Oldřich Rys


    [Top]    


Oční už má zřejmě kupce

Š t r a m b e r k (dam) - Štramberští po šesti letech zřejmě našli kupce na rozsáhlý a v současnosti nevyužívaný areál bývalé dětské ortoptické kliniky. O koupi objektu známého jako oční škola měly původně zájem čtyři subjekty. Jeden byl vyřazen již na začátku výběrového řízení a do užšího výběru radnice přizvala tři. Výběrová komise už vybrala svého favorita, starosta Štramberka Jan Socha však nechce prozradit jeho jméno s tím, že by jej tisk znal dříve než zastupitelé, kteří budou mít na mimořádném zasedání 25. října konečné slovo v otázce prodeje.

Areál, do kterého radnice jen na temperování a nutnou údržbu musí rok co rok bezúčelně investovat cca čtyři sta tisíc korun, chce získat příborská společnost Dec-Plast. Výrobce plastových dveří a oken plánuje v objektu vybudovat zařízení pro spokojené stáří. Beskydské rehabilitační centrum by pak ‘oční’ proměnilo v obdobu rehabilitačního střediska, které již několik let úspěšně funguje na Čeladné, a posledním zájemcem o objekt je společnost Revitus poskytující sociální služby. Podle Sochy mají všichni jmenovaní zájem budovu odkoupit. Tuto variantu podporuje také město samotné, neboť při pouhém pronájmu budovy by nemohlo zajistit významné investice, které si chátrající areál žádá. „Prioritou  bylo najít partnera, který by se o areál očního staral a ten dále nechátral. Přirozeně jsme přihlíželi i k nabízené ceně, ale nebylo to pro nás prioritní. Důležitý byl zájem nového majitele a také počet pracovních míst, které tam vzniknou,“ řekl Socha a dodal, že v areálu očního by mohlo vzniknout 20 až 100 nových zaměstnaneckých příležitostí.


    [Top]    


Příprava na zimu v obcích a městech mikroregionu vrcholí

M i k r o r e g i o n  (ili) - Přestože příchod zimy je ještě v nedohlednu, obce a města mikroregionu se na ni s předstihem připravují. „Zimní údržbu pravidelně zabezpečujeme ve spolupráci s místními soukromníky. Doposud s nimi nebyly žádné problémy, tak není důvod něco měnit,“ nechal se slyšet mošnovský starosta Roman Máca, „pokud jsou místní komunikace sypány, tak drceným štěrkem, do kterého se podle počasí občas přimíchává sůl.“

Ve Skotnici v nejbližších dnech budou projednány v zastupitelstvu obce změny týkající se zimní údržby komunikací. Tu v minulých letech obstarával soukromý zemědělec, kterého by mělo vystřídat zemědělské družstvo Moravan, a. s. Služby této akciové společnosti pravidelně využívají  Kateřinice, Petřvald a Trnávka. „Se službami Moravanu jsme léta spokojeni,“ vyzdvihla spolupráci trnavská starostka Božena Londinová, „chodníky nemáme a místa, která vyžadují zvýšenou pozornost, jsou přes zimu opatřena kontejnery s posypem.“ V Petřvaldě si obec sama udržuje pouze centrum, kde je soustředěna obchodní síť, a tudíž i největší pohyb obyvatel. Starosta Vojtěch Myška nešetřil chválou na spoluobčany, kteří se sami vzorně starají o odklízení sněhu z chodníků. Kateřinice navíc disponují vlastní technikou. „K dispozici máme traktor s radlicí, navíc zajišťujeme údržbu chodníků,“ uvedl starosta Kateřinic Vladimír Londin.

V Ženklavě se o odklízení sněhu starají místní podnikatelé. „Nesolíme, nesypeme, pouze vyhrnujeme. Letos jsme uzavřeli dohodu hned se dvěma podnikateli, aby se v případě potřeby mohli zastoupit,“ uvedl starosta Miroslav Drozd. Stejný postup zvolily i Závišice, které se podle slov starosty Zdeňka Vajdy vybavily pro letošní zimu novým pluhem.

O plánu zimní údržby ve Štramberku se bude teprve rozhodovat v radě města. „Kopcovitý terén  stejně jako komunikace v historické části si vyžadují specifický přístup,“ shrnul situaci vedoucí technické správy Josef Vašek, „jsou místa, kde ani technika nic nezmůže. Není problém Horní Baštou projet, ale to bychom pak sníh hrnuli na střechy.“

Technické služby města Příbora už mají podle slov jejich ředitele Josefa Kiszy techniku připravenou. Letos budou disponovat čtyřmi traktory s pluhy a multikárou.


    [Top]    


Urnový háj se dokončuje

P e t ř v a l d  (ili) - V Petřvaldě finišují práce na místním hřbitově, kde byl vybudován urnový háj v hodnotě necelých šesti set tisíc korun.

Stavba si vyžádala nově položení vodovodního řadu a osvětlení, v této části hřbitova byl vytvořen široký chodník, dvě kašny a odpočinková místa. Chloubou zůstává květinová výsadba a živý plot.

„Je naší snahou, aby na Dušičky už byly všechny práce dokončeny a návštěvníci hřbitova si mohli urnový háj prohlédnout,“ neskrýval pýchu nad finančně náročným projektem petřvaldský starosta Vojtěch Myška. Urnový háj je rozdělen do čtyř kójí, z nichž každá pojme třináct uren.


    [Top]    


Oprava silnice přinesla dopravní zátěž obyvatelům i komunikacím

Lidé bydlící v obcích Skotnice a Mošnov
si oddechli. Silnice I. třídy mezi těmito
obcemi se zrekonstruovala.
Panely nahradil asfaltový povrch.

Foto: David Macháček

M o š n o v ,  S k o t n i c e  (ili) - Nedávno dokončená oprava silnice I. třídy mezi obcemi Mošnovem a Skotnicí si vyžádala téměř dvoutýdenní uzavírku a odklonění dopravy po místních komunikacích. „Dopravní situace, která vznikla z důvodu opravy silnice, byla opravdu nepříjemná mimořádně velkou zátěží, a to jak pro místní obyvatele, tak i pro místní vozovku,“ zhodnotil situaci mošnovský starosta Roman Máca. Nepřiměřená zátěž místní komunikace měla za následek její poškození, které slíbila stavební firma uvést do původního stavu.

Ještě větší dopravní zátěži byli vystaveni obyvatelé Skotnice, protože auta od Ostravy jezdila po horní části obce a v opačném směru automobily projížděly Skotnicí, Skorotínem a Mošnovem. Podle slov starostky Mužné nastaly problémy s odkloněním tranzitní dopravy. Ta měla být původně vedena přes Frýdek-Místek, ale protože oprava komunikace probíhala i tam, tak odkloněna nebyla.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.