Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Brose a Bang&Olufsen již dávají zdejším lidem práci

K o p ř i v n i c e (dam) - Trh práce na Kopřivnicku dostává vzpruhu. V tomto měsíci zahajují svou činnost ve městě dva zahraniční investoři. Výrobu ve svém novém závodě situovaném do vlčovické průmyslové zóny rozjela německá společnost Brose dodávající komponenty pro automobilový průmysl a v pronajaté hale v areálu Tatry začíná fungovat dánský výrobce luxusní elektroniky Bang&Olufsen.

Kopřivnický závod společnosti Brose obdržel k 1. říjnu povolení ke zkušebnímu provozu a dále pokračuje ve stěhování z Rožnova, ale také z továrny v Coburgu. „Stěhování oddělení vývoje je již ukončeno. Přestěhovány jsou již také technologie pro výrobu polohovadel sedadel a zámkových systémů, nyní dokončujeme stěhování administrativy,“ uvedl ředitel rožnovského závodu Petr Herman a dodal, že v hale je nainstalována i zbrusu nová linka na výrobu zámků pro vozy BMW. Veškeré stěhování by mělo být ukončeno do konce roku. Rožnovský závod ale ani po přesunu všech plánovaných výrob nezůstane prázdný, nadále v něm poběží výroba náhradních dílů. Kopřivnická hala, která byla oproti původním předpokladům o jeden modul rozšířena, bude až na malou rezervu také plně obsazena. Již dnes jsou v ní k dispozici veškeré technologie nutné k výrobě, ale podle Hermana se bude ještě zvyšovat jejich množství. „Současně s výrobami se stěhují i zaměstnanci. Přesný počet pracovníků po přestěhování zatím neznáme, ale můžeme očekávat, že už do konce roku budou naše plány pro rok 2005 splněny a podle mého názoru budou i překročeny,“ prozradil Herman s tím, že již dnes má společnost víc jak 600 zaměstnanců a v roce 2007 jich plánuje zaměstnávat 700. Nově přijatí pracovníci absolvují jedno až čtyřměsíční zapracování v německém závodě. Zkušební provoz poběží v nové hale minimálně do ledna nebo února 2005. „Po jeho ukončení bude také provedeno oficiální zahájení výroby na nejvyšší úrovni za účasti majitele a dalších hostů,“ řekl Petr Herman.

Na dvou a půl tisíci m2 pronajaté výrobní haly a skladových prostor začíná fungovat i elektronická firma Bang&Olufsen. Zaučování prvních českých zaměstnanců dánskými operátory zahájila společnost na konci září a pokračovat v něm bude až do konce roku.

V Kopřivnici špičkový výrobce elektroniky zahájil předmontáž jednotek reprobeden, doplňky telefonických přístrojů a dálkových ovladačů. „V současné době máme dvaadvacet lidí v produkci, do konce října toto číslo vzroste na 42. Předpokládáme, že nás bude až šedesát do konce listopadu a náš cíl pro letošní rok je zhruba pětasedmdesát lidí v produkci a další zaměstnance máme v podpůrných funkcích,“ řekl ředitel společnosti Michael Langager Jensen.

V současnosti dánský investor hledá zaměstnance do tradičních pozic v logistice, sledování kvality, financí, odborníky na lidské zdroje a samozřejmě také výrobní dělníky. Příprava vlastního závodu Bang&Olufsen je nyní ve fázi příprav architektonického designu. Stavební práce v průmyslové zóně mají být zahájeny podle délky zimy v březnu nebo dubnu 2005. Cílem investora je otevřít nový závod do začátku prosince příštího roku.


    [Top]    


Hospodaření města bez větších problémů

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města se na své mimořádné schůzi v pondělí 11. října zabývala rozbory hospodaření. „Hospodaření města Kopřivnice skončilo k 31. srpnu letošního roku přebytkem ve výši 22 795 400 korun a zůstatkem finančních prostředků na účtech města v částce 86 761 300 korun,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír. Přebytek je ovlivněn zejména nižším čerpáním rozpočtovaných výdajů, které byly v úhrnu čerpány ve výši šedesáti procent.

„Daňové příjmy se vyvíjejí v souladu s rozpočtem s tím, že dochází k menším disproporcím ve vývoji mezi jednotlivými druhy daní. Lze však předpokládat, že v konečném souhrnném výsledku za všechny sledované daně bude rozpočet splněn. Rozpočtované příjmy města by měly být k 31. 12. 2004 ve svém úhrnu naplněny. Pokud nebudou rozpočtované výdaje plně čerpány v původně rozpočtovaném objemu, bude výsledný schodek rozpočtu nižší a do dalšího období tak přejde vyšší objem zdrojů, než se původně přepokládalo.

Po projednání hospodaření města v radě lze konstatovat, že plnění rozpočtu nevyžaduje rozpočtová opatření, která by byla vynucena stávajícím plněním příjmů rozpočtu. Rada schválila rozpočtová opatření, která reagují na aktuální vývoj rozpočtových výdajů a jež jsou řešena formou přesunů,“ okomentoval hospodaření Krajčír.


    [Top]    


Schwarz a Bureš se možná utkají u soudu

K o p ř i v n i c e (dam) - Možná až před soudem bude mít dohru kampaň před senátními volbami. Nezávislý kandidát Jiří

Schwarz podal žalobu na svého soupeře Milana Bureše (ODS). U soudu chce Schwarz bránit svou údajně poškozenou pověst a požaduje půlmilionové odškodné.

Semeništěm sporu dvou potenciálních senátorů se stalo nemoderované diskuzní fórum na webových stránkách Milana Bureše. „Pouze jsem odpověděl na dotaz. Nikoho jsem nejmenoval, neboť v té době jsem měl tuto informaci pouze ze dvou zdrojů a čekal jsem na ověření. Že to, co jsem napsal, pan Schwarz vzápětí vztáhl na sebe, pro mě znamená, že další důkazy hledat nemusím,“ prohlašuje kopřivnický kandidát Bureš v reakci na větu, která celý spor odstartovala. Dne 16. září se v diskuzi na internetu objevil jeho příspěvek, ve kterém kopřivnický místostarosta píše: Za zmíněnou kampaní stojí jeden člen KSČ (1984 - 89) a zároveň učitel marxismu-leninismu na VŠE, který si hned po revoluci navlékl dres liberála. Má se asi hodně rád. Taky kandidát. „V uvedených výrocích není sice výslovně uvedeno mé jméno. Z odkazu na mou činnost na VŠE i na volební kampaň s názvem Mám rád je však nepochybné, že se týkají mé osoby,“ tvrdí ve své žalobě Jiří Schwarz. Burešovy výroky jsou podle něj způsobilé ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů i jeho čest vědeckého a pedagogického pracovníka. Přitom jde podle jeho slov o tvrzení nepravdivá. Schwarz uvádí, že nikdy nebyl zaměstnancem Ústavu marxismu-leninismu a nikdy také marxismus a leninismus neučil, ale nepopírá, že po určitou dobu bylo jeho pracoviště pod tuto hlavičku zařazeno. „Ve svých přednáškách Dějin ekonomických učení jsem se vždy k marxistickým ekonomickým teoriím stavěl značně kriticky,“ řekl Schwarz a za nehorázné taky označuje to, že jej Bureš obvinil s porevolučního převléknutí dresu na liberála. Milan Bureš si ale za svými slovy pevně stojí a žalobu považuje za součást předvolební kampaně, na které chce Schwarz získat hlasy voličů.

To ovšem Jiří Schwarz odmítá s tím, že řada svědků, kteří mají dosvědčit nepravdivost Burešových slov, bude hájit jen čistě jeho osobu. Kromě toho, že žádá, aby Bureš upustil od údajně nepravdivých tvrzení a odstranil je ze svých stránek, požaduje Schwarz také náhradu majetkové újmy ve výši půl milionu. „Je také zvláštní to, že pan Schwarz porcuje kachnu, která ještě lítá,“ reaguje Bureš na předem avizovaný plán svého protikandidáta vzdát se vysouzených peněz ve prospěch tří nejmenších samostatných obcí volebního obvodu - Vrchy, Bítov a Bílov.


    [Top]    


Radnice žádá vlastníky domů o spolupráci na projektu ‘Teplo’

K o p ř i v n i c e (hod) - V rámci projektu modernizace tepelných sítí města Kopřivnice se v současné době zpracovává projektová dokumentace. Zpracovatelem se na základě výsledku výběrového řízení stala společnost Tenza, a. s., Brno, která obeslala všechna bytová družstva a žádá je o vyjádření souhlasu s umístěním předávací stanice tepla, jež budou sloužit k předávání tepla z vnějšího potrubního rozvodu do vnitřního domovního systému ústředního topení a teplé užitkové vody.

„Pro vydání stavebního povolení je nezbytné vyjádření jednotlivých vlastníků objektů napojených na centrální způsob zásobování tepelnou energií. Žádám tímto všechny odběratele tepla o součinnost při této rozsáhlé akci. Tato předávací stanice bude instalována z prostředků investora stavby,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír, který je garantem celého projektu.


    [Top]    


Během akce byl zjištěn u devíti řidičů alkohol

Policejní hlídky se v pátek v noci
zaměřovaly na přítomnost alkoholu
za volantem a přistihly devět řidičů.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 15. října se policisté Dopravního inspektorátu Okresního ředitelství Policie ČR Nový Jičín zaměřili na řidiče, kteří před jízdou požili alkohol. Akce, jež byla vyhlášena na základě analýzy dopravní situace a vzrůstajícího počtu řidičů řídících vozidlo pod vlivem alkoholu, začala ve dvaadvacet hodin a skončila v sobotu ve dvě hodiny ráno. V rámci novojičínského okresu bylo zkontrolováno 258 vozidel.

„Alkohol byl zjištěn v devíti případech. Jeden řidič odmítl jak dechovou zkoušku, tak odběr krve.

Šestkrát byl zjištěn alkohol do jednoho promile. U dvou řidičů byla naměřena hodnota alkoholu 1,52 a 1,74 promile. Oba řidiči odmítli odběr krve,“ sdělila výsledky akce Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie. Jak dodala Šálková, není týdne, aby neproběhla nějaká dopravně-bezpečnostní akce, při které se rovněž kontroluje, zda řidiči neřídí pod vlivem alkoholu.


    [Top]    


Trudnomyslnost je nebezpečná a píseň proti ní už zachránila mnoho životů

K o p ř i v n i c e - Přestože po prvním ročníku netradiční akce domu dětí a mládeže Iron Challenge aneb Od soumraku do rozbřesku někteří účastníci děkovali vyšší moci za přežití, podzimní repríza přilákala více než dvojnásobek zájemců. Pořadatelé Jirkové Socha a Svoboda slibovali patnáctihodinový noční pochod prokládaný logickými, matematickými a jinými šiframi, únavu a blíže nespecifikované nástrahy nočního města a lesa. Orientace podle mapy a buzoly byla považována za samozřejmost.

Šedesát účastníků startujících na vlastní nebezpečí, rozdělených na patnáct tří až pětičlenných týmů, se vypravilo druhý říjnový pátek do Veřovic. Větou: Nebojte se, jsme přátelé všech pozemšťanů, nezanechal nám u vás Sisoj Psojič Rispoloženskij nějaké informace? oslovovali náhodné čekající tak dlouho, až se jim místo poklepání na čelo dostalo předání prvních indicií. Trasa z Veřovic na Velký Javorník, Dolní Dvůr, Životice, Libotín, Rybí, přes sv. Kateřinu do Závišic a Kopřivnici byla náročná sama o sobě, tma a počasí na náladě nikomu nepřidaly. Proto se jako opodstatněná jevila jedna z dobře míněných rad pořadatelů, mít s sebou v týmu člověka rozumícího hudbě - ona trudnomyslnost je nebezpečná a píseň proti ní už zachránila mnoho životů.

Rozděláním ohně před pátou hodinou ranní řešil jeden tým své zbloudění a teprve za světla se zorientoval a našel zpáteční cestu. Přes všechny problémy nebyl nikdo z účastníků zraněn, naopak někteří přispěchali na pomoc, aby vyprostili auto z příkopu místnímu občanovi.

Celkem došlo do cíle sedm týmů, ohodnoceny byly čtyři, které splnily podmínku, že do cíle dojdou minimálně dva jejich členové a dokážou vyluštit všechny předepsané šifry. Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.