Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Týden knihoven ozdobí autorské čtení

K o p ř i v n i c e  (dam) - Od pondělí do neděle bude v knihovně pravděpodobně rušněji než obvykle. Na období od 4. do 10. října totiž připadá tradiční celostátní akce Týden knihoven a také ta kopřivnická v jeho rámci připravila několik akcí. Největší význam organizátoři přisuzují Setkání s poezií, které se uskuteční přesně za týden ve čtvrtek 7. října. Literární večer situovaný do studovny městské knihovny v nejvyšším poschodí kulturního domu začíná v sedm večer a bude spojený s autorským čtením. „Pozvali jsme několik regionálních básníků. Jsou mezi nimi autoři z Kopřivnice samotné nebo jejího nejbližšího okolí,“ řekl Vít Mičkal z kopřivnické knihovny, ovšem jména vystupujících básníků prozradit nechtěl s tím, že mají být pro posluchače překvapením. Na akci knihovna spolupracuje také s uměleckou školou MIS music a hudební vystoupení jejích žáků budou tvořit předěly mezi jednotlivými básnickými bloky.

Druhou nabídku knihovny ocení především hříšníci, kteří půjčené knihy včas nevracejí. Během celého Týdne knihoven bude totiž platit amnestie na poplatky z prodlení. „Máme celou řadu dlužníků, kteří knížky mají u sebe třeba dva tři roky. Tímto je chceme přimět, aby knížky vrátili, a my je mohli dále půjčovat,“ vysvětlil Mičkal s tím, že doufá, že těch, kteří využijí toho, že nebudou platit sankční poplatky, bude dost.

Tradici v Kopřivnici má už také Internet za kačku. Během celého týdne bude knihovna své internetové připojení poskytovat zájemcům za desetinu ceny, dopoledne tak zájemci zaplatí dvě a odpoledne dvě, respektive čtyři koruny, podle toho, zda jde o studenty či dospělé uživatele. V knihovně očekávají enormní zájem a všem potencionálním návštěvníkům internetových stanic doporučují předem si své místo rezervovat na čísle 556 871 934.

Do akcí Týdne knihoven se zapojí také pobočka na sídlišti Sever. Během celého týdne bude probíhat prezentace CD-ROMů a internetu pro všechny děti navštěvující tamní půjčovnu a v témže termínu začne velká burza všech vyřazených knih.

Poslední akce bude mít vzdělávací charakter. Na středu 6. října bude v čítárně knihovny připraven seminář pro nezaměstnané, jehož cílem bude představit internetovou síť jako prostředek pro efektivní hledání uplatnění.


    [Top]    


Práce výtvarníků z místní ZUŠ zaplnily podkroví Muzea Fojtství

Žáci výtvarného oboru začali slavit
výročí ZUŠ Zdeňka Buriana jako první.
Jejich výstava bude na Fojtství
k vidění do konce října.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (dam) - Podkrovní výstavní síň Muzea Fojtství se zaplnila barvami. V samém závěru minulého týdne byla právě tam otevřena velká výstava výtvarného oboru zdejší Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. Poměrně rozsáhlý výstavní prostor je doslova nabitý pracemi všech jeho žáků - od těch nejmenších až po absolventy, které škola připravuje k dalšímu studiu na umělecky zaměřených středních a vysokých školách.

„Většinu prací si naši žáci odnášejí domů, ale na jaře jsme rozdávání jejich děl pozastavili, abychom měli z čeho vybírat,“ přiblížil vznik expozice ředitel školy Zdeněk Babinec. Výstava byla plánována poměrně krátkou dobu, a tak mohou její návštěvníci obdivovat především práce z letošního roku. „Je tady i několik starších věcí, které byly vystaveny v budově školy, ale i ty budou pro lidi, kteří ji nenavštěvují pravidelně, neznámé,“ řekl Babinec. Výstavní síň je zaplněna díly nejrůznějších námětů a technik. Dominují sice klasická malba a grafika, ale k vidění je například také batika, keramika, loutky či netradiční prostorové objekty. Náměty se pak liší především podle věku autorů a vystaveno je všechno od pohádkových bytostí, přes technické studie na kopiích slavných obrazů až po velkoformátové abstraktní malby. Součástí výstavy jsou fragmenty posledního výtvarného projektu Barevný vír a starší výtvarné projekty dokumentují fotografie. Desítky fotografií a dalších dokumentů ilustrují činnost dalších dvou oborů školy, hudebního a tanečního. Část prostoru připomíná také historii a samotné založení školy, která existuje v Kopřivnici už celé půlstoletí. Výstava, která potrvá do konce října, je první ze série akcí, které výročí oslaví.


    [Top]    


Na Trubce bude zpívat také Zíma

Š t r a m b e r k  (dam) - O nastávajícím víkendu bude na náměstí ve Štramberku opět živo. Po Štramberském pomeranči a Burčákových slavnostech připravila firma Šmíra-Print první ročník festivalu dechovky a piva nazvaný Štramberská trubka. Během dvou dní se představí celkem pět hudeb a příznivci dechovky se mohou těšit na přítomnost dvou osobností spjatých s žánrem. Festival bude moderovat Eduard Hrubeš a mezi vystupujícími bude i Josef Zíma. Pořadatelé pozvali dechové orchestry fungující při základních uměleckých školách, své muzikanty vyšlou Poruba, Vratimov, Opava a Příbor. Hrát bude i karvinská Malá černá hudba.


    [Top]    


Speciální přehlídka bilancuje deset ročníků Projektu 100

K o p ř i v n i c e  (dam) - Milovníky filmového umění opět čekají žně. Kino Puls pro ně připravuje Projekt 100 - 8 a půl. Bilanční putovní přehlídka má být nejen ohlédnutím za předchozími desíti ročníky úspěšného Projektu 100, ale také příslibem jeho budoucího pokračování. Už v názvu přehlídky je zakódováno, že na plátna kin se dostane osm celovečerních a jeden krátkometrážní snímek. Autoři dramaturgie vybírali nejúspěšnější evropské snímky dosavadních desíti ročníků Projektu 100. Kopřivnické publikum ovšem neuvidí všechny. „Snímky Spalovač mrtvol Juraje Herze a Zvětšenina režiséra Michelangela Antonioniho se v představeních Filmového klubu objeví někdy později,“ slíbila Radka Korená z kina Puls. Už v úterý mohli kopřivničtí filmoví fajnšmekři vidět futuristickou vizi Terryho Gilliama Brazil. Přehlídkové filmy pak budou pokračovat v pořadí Saló aneb 120 dní Sodomy Piera Paola Pasoliniho, pak přijde hudební legenda Pink Floyd: The Wall v režii Alana Parkera a komediální Život Briana Terryho Jonese. V listopadu se bude promítat poetické Nebe nad Berlínem a ruský film Nikity Michalkova Unaveni sluncem. Tečku za přehlídkou udělá další ročník Kopřivnických Kraťasů, v rámci kterých bude promítnut také pětiminutový animovaný snímek Geriho hra, za kterou původem český tvůrce Jan Pinkava získal v roce 1997 Oscara.


    [Top]    


Krátce

¨ Herci Jitka Molavcová a Alfréd Strejček společně s hudebníky Josefem Fojtou a Davidem Burdou vystoupí v úterý 5. října v Příboře. Koncert situovaný do chrámu svatého Valentina je pořádán v rámci prvního ročníku Svatováclavského hudebního festivalu, který začal už před dvěma dny a bude trvat celý měsíc v osmnácti městech celého moravskoslezského regionu. Začátek koncertu je v devatenáct hodin.

¨ V sobotu 2. října bude v klubu Nora hrát taneční hudba. Akce nazvaná Biomechanic dá příležitost začínajícím DJ's ‘z ulice’. Hudební produkce začínající ve dvacet hodin přímo v prostorách Nora Café bude střídat žánry jako drum'n'bass, jungle či techno.

¨ Svou kopřivnickou premiéru si dnes v osm večer v kině Puls odbyde nová česká komedie Non Plus Ultras. Hořká, jemně satirická komedie, jejímž středobodem je mnohdy fanatické fotbalové fandovství, je celovečerním debutem Jakuba Sluky. Ten se společně s dalšími tvůrci rozhodně nechce věnovat sociologické studii člověka, který zápasům svého oblíbeného klubu obětuje úplně všechno, ale ukazuje životy těchto lidí ve stylizovaném, lehce ironickém duchu.


    [Top]    


V Klubu zahrají punkeři z Izraele

K o p ř i v n i c e  (dam) - Řízná hudba bude v sobotu večer znít v Klubu-park. Ve známé restauraci v suterénu bývalého Závodního klubu pořádají nadšenci z Emergency Of Sound další dvojkoncert. Hostit budou tentokrát dva poměrně mladé projekty. Domácí scénu bude zastupovat Quentin Tarantino, hudební formace složená z muzikantů působících ve zlínských a přerovských kapelách. V jejich podání se mohou příznivci tvrdé muziky těšit na melodický hardcore.

Podstatně dál to bude mít do Kopřivnice zcela neznámá izraelská kapela Nikmat Olalim. Skupina se zformovala v únoru roku 2002 a tvoří ji dva muzikanti z Kfar Saba a dva z Jeruzaléma. Svůj debut kapela hrající v nejkomornější sestavě (kytara, basa, bicí, zpěv) vyprodukovala vloni a obsahuje celkem jedenáct songů, šest v jejich mateřské hebrejštině a pět v angličtině. Kapela vystupuje se syntézou punkové a hardcorové muziky, sami svůj styl označují za antisionistický punk. Kopřivnické vystoupení bude pro Nikmat Olalim jediným zastavením v tuzemsku. Začátek akce je v osm hodin večer.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.