Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Letáky o odpadu ze zeleně vzbudily v obcích nevoli

K o p ř i v n i c e  (dam) -  Vzrušenou reakci obyvatel místních částí vyvolal v minulých týdnech leták, který distribuovala kopřivnická radnice. Pracovníci odboru životního prostředí v něm obyvatele obcí upozorňovali, že odpad ze zeleně a stavební odpad nepatří do popelnic. „V poslední době obrovsky stoupá množství především biologického odpadu ve sběrných nádobách. Takový odpad je přitom chápán jako materiál určený k recyklaci kompostováním. Také stavební odpad se po nadrcení znovu užívá na stavbách,“ říká Petr Černoch z odboru životního prostředí kopřivnické radnice.

Obyvatelé místních částí se však cítí diskriminováni vůči obyvatelům města, neboť ti zmiňovaný leták, který upozorňuje na to, že listí, spadané ovoce, posečená tráva nebo cihly a omítka do popelnic nepatří, nedostali. Podle úředníků je to však dáno tím, že ve městě se problém s tímto druhem odpadu neobjevil. „Lidé bydlící v panelových domech jednoduše neprodukují významnější množství takového odpadu, a proto se v městské zástavbě takovým problémem nezabýváme,“ tvrdí Černoch a dodává, že leták rozhodně nevystupuje vůči běžnému kuchyňskému odpadu, ale velkým množstvím biologického materiálu v popelnicích. To potvrzuje také ředitel firmy Slumeko, která odvoz zajišťuje. „Množství tohoto druhu odpadu překročilo únosnou mez. Stávalo se, že popelnice byla plná spadaných jablek nebo stavební sutiny a další odpad tohoto druhu byl ještě u popelnic v igelitovém pytli,“ nechal se slyšet Karel Březina. Při odvozu takového odpadu pak údajně vzniká hned několik problémů. Při lisování odpadu ve svozovém voze dochází k vymáčkání šťáv, které pak znečišťují nejen samotné vozidlo, ale také místa, kudy projíždí. Také ukládání takových odpadů na skládku může být obtížné. Při procentu biologické hmoty v komunálním odpadu jej totiž skládka nemusí přijmout. Radnice společně se Slumekem tlačí na snižování poměru kompostovatelných složek v komunálním odpadu také proto, že jim to ukládá krajská koncepce nakládání s odpadem, podle které by právě obsah tohoto segmentu odpadu měl během příštích několika let klesnout o celých pětasedmdesát procent. Lidé, kteří produkují větší množství odpadu ze zeleně nebo stavebního odpadu, by jej měli podle letáku odvést na kopřivnickou třídicí linku nebo kompostárnu v Příboře. Tam ale za každý odložený kilogram zaplatí korunu, respektive padesát haléřů, a to se lidem, kteří platí běžné roční poplatky za odpad, rozhodně nelíbí. „Vyhláška o odpadech jasně stanoví, že tyto druhy odpadu likviduje občan na své vlastní náklady,“ brání postoj městského úřadu Černoch. Celá záležitost byla prodiskutována také před týdnem na zastupitelstvu města. Nejpalčivější otázkou se zdá být úhrada za uložení bioodpadu a někteří zastupitelé z řad opozice chtějí, aby se o problému dále jednalo a bylo nalezeno kompromisní řešení.


    [Top]    


Zahrádkáři vystavují své výpěstky již šestadvacet let

Na tradiční výstavě, kterou pořádá
místní svaz zahrádkářů, nechyběly
ani letos houby, které sbírá
mykolog Jaromír Durček.

Foto: Dana Hoďáková

L u b i n a  (hod) - Již od roku 1978, tedy šestadvacet let po sobě, pořádá lubinský svaz zahrádkářů u příležitosti svatováclavské pouti výstavku výpěstků svých členů, na které jsou k vidění všechny druhy ovoce a zeleniny, jež se v této době sklízí.

Již několik let je nedílnou součástí také výstava hub, které sbírá místní mykolog Jaromír Durček. „Letos jsem vystavené exponáty nepočítal, ale rozhodně je jich více než vloni, kdy jich bylo sto sedm,“ sdělil Durček a dodal, že do středy neměl ani jedinou houbu. Jako poslední našel v neděli ráno v sedm hodin žampion polní, což byl jediný zástupce všech druhů žampionů. Přítomným ukazoval fotografie vzácných hub, které našel v Lubině a které ještě nemají ani české názvy.

Výstavu každoročně navštíví hodně lidí, neboť ještě v pondělí chodí společně na výstavu děti z místní školy a školky. Letos z důvodu volna ve škole bude výjimka.


    [Top]    


Tatra neplní operativní plán

K o p ř i v n i c e  (dam) - Automobilka Tatra přiznává problémy. Podle jejího finančního ředitele a předsedy představenstva Igora Vlčka neplní plán výroby. Výsledky měsíce července i srpna byly podle jeho slov velmi za očekáváním. Automobilce se prý nedaří splnit plán tržeb, dosáhnout plánovaného provozního výsledku a navíc jí také velmi výrazně rostou zásoby. „Většina našich problémů je způsobena tím, že nejen část managementu, ale i  velké množství jednotlivců nedělá důsledně svoji práci,“ zamířil Vlček na stránkách firemního časopisu Tatrovák kritiku do vlastních řad. Ve třetím čtvrtletí se Tatře nepodařilo vyrobit ani polovinu plánovaného množství vozidel a zaostává také oproti plánu prodeje náhradních dílů.

„Máme dostatek nakontrahovaných vozidel, a nemělo by proto být problémem mít pevný plán výroby a plynule vyrábět. Přesto se nedokážeme se skluzy vyrovnat,“ napsal pro Tatrovák Vlček a na stejném místě varoval také před tím, že podpora a důvěra současného amerického vlastníka společnosti Terex nebude trvat do nekonečna a Tatra bude muset začít odvádět  kvalitní výsledky. Na dubnové valné hromadě tehdejší šéf představenstva Zbyněk Keisler sliboval akcionářům, že hospodaření Tatry bude v letošním roce vyrovnané. Neplnění plánů, na které poukázal Vlček, by mohlo naznačovat něco jiného. „V Tatrováku jsem mluvil o operativním plánu výroby, ne o hospodářském plánu společnosti, o kterém mluvil Zbyněk Keisler na letošní valné hromadě,“ řekl pouze Vlček a k současným i plánovaným výsledkům společnosti se odmítl vyjádřit.


    [Top]    


K lyžařskému areálu se kraj vyjádří v lednu

K o p ř i v n i c e  (ili) - Posouzení projektu ’Lyžařský areál Kopřivnice, Červený kámen’, ke kterému zaujímaly stanoviska jednotlivé instituce, shrnul Moravskoslezský kraj v závěru zjišťovacího řízení 1. července. V něm se praví, že předložená dokumentace společnosti Červený kámen, s. r. o., je nedostačující a povolení výstavby dalších etap je podmíněno dopracováním dokumentace.

Pro společnost Červený kámen to znamená, že v nadcházející sezoně může areál provozovat ve stejném rozsahu jako v letošním roce. Vyjádření k doplněné dokumentaci by měl kraj poskytnout do konce ledna.


    [Top]    


Vylepšené vozy přivedly na polygon deset tisíc lidí

K o p ř i v n i c e  (dam) - Kopřivnice se minulou sobotu opět stala cílem tisíců motoristických nadšenců, na rozdíl od jarní Tuning show na polygonu Tatry se však podzimní dějství této akce nestalo příčinou dopravního kolapsu ve městě. „Jednotlivé činnosti jsme svěřili profesionálům a byli jsme na velký zájem lépe připraveni,“ řekl jeden z hlavních organizátorů Libor Tiler. Také zájem veřejnosti byl o něco menší, zatímco na jaře organizátoři deklarovali 16 tisíc návštěvníků, tentokrát jich bylo necelých deset tisíc. Snazší bylo také parkování 2 300 automobilů, které měly tentokrát přístup na rychlostní okruh polygonu.


    [Top]    


Telecom upozorňuje na výpadky

K o p ř i v n i c e  (hod) - Český Telecom v rámci modernizace a zkvalitnění své telekomunikační sítě bude ve dnech od 1. do 4. října provádět v nočních hodinách plánované práce na datové síti. V uvedené dny může v době od 22 do 6 hodin docházet k několikaminutovému opakovanému výpadku poskytovaných datových služeb. Plánovaná práce má celoplošný dopad bez možnosti provést dekompozici dopadu na konkrétní služby zákazníka.


    [Top]    


Loňské prvenství neobhájil Sbor dobrovolných hasičů z Mniší

S u š i c e  (ili) - Třetí zářijový víkend obhajovalo družstvo dobrovolných hasičů z Mniší loňské prvenství na mistrovství republiky.  Protože Mniší mělo ze zlaté pozice postup automaticky zajištěn, dalším zástupcem Moravskoslezského kraje se tak na mistrovství ČR sborů dobrovolných hasičů stal Pustkovec. Četní fanoušci obou obcí pak dokázali svým týmům vytvořit neuvěřitelnou kulisu. „Z důvodu celoročních problémů se zraněním a startu náhradníků jsme nepočítali s dobrým umístěním,“ svěřil se s problémy, které družstvo favoritů provázelo, Jiří Kabuďa.

Pátek patřil prezentaci a slavnostnímu zahájení, kterému předcházel průvod účastníků mistrovství s dechovou hudbou napříč městem. Na sušickém náměstí pak byl vytvořen vodotrysk z proudnic.

I přes nádherné počasí nezůstali pořadatelé ušetřeni starostí. Následkem nočního mrazu museli dokonce nahřívat kladinu. V sobotu byly na programu rozběhy na 100 metrů s překážkami, kde se patrně oslabení družstva projevilo nejcitelněji. Při odpolední štafetě se podařilo ztrátu snížit, ale požární útok, který ideálně nevyšel, udělal konec medailovým nadějím. Celkově na Mniší nakonec zbylo bramborové umístění za prvními Horními Lukavicemi, druhým Pustkovcem a třetím Horním Poříčí.


    [Top]    


Stíny

V pondělí 20. září bylo zahájeno trestní stíhání proti obviněnému čtyřiatřicetiletému muži z Kopřivnice pro trestný čin podvodu. Loni v lednu a v květnu v Kopřivnici uzavřel M. K., ročník 1959, smlouvy o bezúročné půjčce na částky 1 431 000 a 250 000 Kč, které měl vrátit do konce července loňského roku. To však neudělal, proto byl dohodnut nový termín splátek. V té době byl v neuspokojivé finanční situaci a neměl uhrazeny závazky vůči dalším věřitelům. V červnu loňského roku uzavřel s K. Ž., ročník 1962, dvě smlouvy o bezúročné půjčce na částky 329 000 a 650 000 Kč. Peníze měl vrátit do konce července. I zde se dohodli na novém termínu splátek. Dlužné částky dosud nebyly uhrazeny. Celková škoda činí 2 660 000 Kč.

Trestného činu podvodu se dopustil neznámý pachatel ve středu 22. září ve večerních hodinách v Mošnově. Pod záminkou prodeje mobilních telefonů v prostorách půjčovny motokár vylákal po předchozí telefonické domluvě  od 22letého muže z Krmelína finanční částku ve výši 15 000 Kč. Po převzetí peněz ve vozidle Š 120 neznámý muž peníze poškozenému odmítl vydat, i když mobilní telefony nedodal a částku si ponechal. S vozidlem z místa ujel do nedaleké Skotnice. Tam nezvládl řízení a havaroval do oplocení rodinného domu a z místa utekl.

Dne 24. září v 18.00 hod. oznámila žena na služebnu městské policie, že u výměníku za ubytovnou na ulici Obránců míru si nějaká žena podřezala žíly. Na místo okamžitě dorazila hlídka MP, která zraněné poskytla první pomoc, a byla přivolána rychlá záchranná služba a PČR. Jednalo se o 18letou dívku z Kopřivnice. Dotyčná byla převezena do nemocnice v Novém Jičíně.


    [Top]    


S významem Dne bez aut se mnozí neztotožnili

K o p ř i v n i c e  (ili) - Kopřivnice se poprvé aktivně zapojila do kampaně Evropského týdne mobility a Evropského dne bez aut. Dlouho připravované akce, které ve středu 22. září měly mimo jiné přinést omezení používání automobilů, se však stejně jako aktivity na Masarykově náměstí na veřejnosti nesetkaly s jednoznačně kladným ohlasem.

Jiří L. (37 let, technik) - Když to řeknu hodně kulantně, tak s takovými akcemi běžte někam. Jeden den se jako gesto auto do práce nepoužije, ale aby se někdo zamyslel nad místní dopravou nejen z okolních vesnic, ale hlavně ve městě, to ne.

Josef P. (74 let, důchodce) - Všimla jste si, jak všechny děti na své obrázky namalovaly sluníčka? To zahřeje u srdce!

Radoslava V. (42 let, profesorka) - Zajímalo by mě, kolik taková akce spořádala peněz. Když vidím, kolik úředníků se na ní podílí, tak to rozhodně nebude malá částka.

Lukáš B. (35 let, soukromý podnikatel) - Proč se musely děti uvolňovat ze školy? Účast na takových akcích by neměla jít na úkor výuky.

Františka C. (54 let, nezaměstnaná) - Ministři prý přijeli do práce na kolech a co vedení ve městě?

Vladislav P. (48 let, výpočetní technik) - Prostě nechápu význam takové akce. Kdyby se ty peníze použily na zalepení děr na silnici, tak by to mělo určitě větší smysl.

Pavla B. (31 let, mateřská dovolená) - Tolik práce to muselo dát, a tak se zkazilo počasí. Přinesla jsem Verunce svetr, aby to malování nakonec neodležela.

Monika L. (33 let, v domácnosti) - Tady se podporuje Den bez aut a všude po městě se hledají prostory, kde by se ještě dalo vybudovat další parkoviště. To nemá žádnou logiku.

Radim Š. (31 let, designér) - Nevidím v tom žádný smysl. Připadá mi to jako akce spíš pro média než pro lidi, za kterou si někdo připíše čárku do kolonky splněno.


    [Top]    


Milan Bureš, ODS – 8

Mgr. Milan Bureš, 50 let, vzdělání: Pedagogická fakulta Ostrava,  rodinné poměry: ženatý, dvě děti, zaměstnání: místostarosta Kopřivnice, politické zkušenosti:  1994 - 98 radní Kopřivnice, od 2002 místostarosta Kopřivnice;  členství v politických stranách: od roku 1993 ODS

1. Proč jste se rozhodl kandidovat?

 Myslím, že se jedná celkem o logické pokračování mé dosavadní činnosti - a to ať už pedagoga, či nyní zástupce starosty. Žiji a pracuji v tomto regionu, takže jsem poznal, co lidi nejvíce trápí. Senátor musí být mluvčím a platným zástupcem občanů tohoto regionu. Mám za sebou dostatek zkušeností a množství slušně vykonané práce. Proto bych rád - z pozice vyšší politiky - usiloval o zásadnější změny, které by pomohly tomu, aby lidem starosti ubývaly, a ne naopak.

2. Čím si myslíte, že byste mohl našemu regionu prospět?

Moje dosavadní práce učitele, ředitele školy a místostarosty mi umožnily se podrobně seznámit nejen s oblastí školství, ale také s problematikou sociální, bytovým hospodářstvím, s problematikou životního prostředí i s moderními informačními technologiemi. Určitě chci pomoci s řešením nezaměstnanosti, přeji si, aby se rozšířila vzdělávací nabídka v našem regionu, a to včetně vzniku vysokého školství. Mám zkušenosti se získáváním financí z grantů či fondů a také z týmové práce při zajišťování zahraničních investorů. Tyto cíle, poznatky, představy a konkrétní zkušenosti bych chtěl prosadit a uplatnit i při práci v Senátu.


    [Top]    


Bohuslav Chwajol, Nezávislí – 5

Doc. MUDr. Bohuslav Chwajol, CSc., 60 let, vzdělání: Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, rodinné poměry: ženatý, dvě děti, zaměstnání: primář urologického oddělení nemocnice Nový Jičín, politické zkušenosti: již podruhé je členem zastupitelstva města Orlové, členství v politických stranách: v minulosti KSČ, nyní bezpartijní

1. Proč jste se rozhodl kandidovat?

Domnívám se, že je třeba jak do Senátu, tak i do parlamentu i  krajského zastupitelstva přinést nový pohled na život. Jako lékař vidím život v celé jeho nahotě, z obou jeho stran. Myslím si, že by můj pohled mohl být v tomto ohledu přínosem. Přesto nadále chci pracovat a pečovat o zdraví lidí a být stále mezi nimi.

2. Čím si myslíte, že byste mohl našemu regionu prospět?

Senát má své specifické poslání. Sliby kandidáta na vybudování dálnice nebo vodovodu jsou scestné vůči voličům. Senát svým posláním má především vidět člověka a zajistit mu šťastný život v naší krásné vlasti. Osobně vidím realizaci několika bodů. Zaprvé vidím to, že aby člověk byl spokojený, musí být zdravý. Dále občan musí mít rodinu, která je základním článkem státu. Proto by se mělo dělat všechno pro rodinu. Člověk musí mít práci anebo podnikat. To je otázka boje s nezaměstnaností a s tím, aby region měl zaměstnanost významnou nebo větší než doposud. Dále by se mělo více dělat pro bezpečnost, abychom se nebáli vyjít ven a také abychom se  nebáli různých excesů alkoholových nebo drogových. Za poslední, ale ne nevýznamné považuji to, jakoukoliv svobodu v realizaci svého já, svého přesvědčení, hobby, především v realizaci těchto cílů. Toto považuji, že by měl mít každý senátor na zřeteli.


    [Top]    


Roman Jelínek, Strana práce (nezávislý) – 1

MUDr. Roman Jelínek, 50 let, vzdělání: Lékařská fakulta univerzity Brno, rodinné poměry: rozvedený, zaměstnání: lékař, politické zkušenosti: zastupitel Kopřivnice, sportovní funkcionář, členství v politických stranách: v minulosti KSČ, dnes bezpartijní

1. Proč jste se rozhodl kandidovat?

Nechci být jen kritikem současného stavu politiky, ale chci s ním něco dělat. Cítím také nezájem parlamentních stran o tento region. Vidím problémy ve zdravotnictví a sociální oblasti. Zadluženost nemocnic v našem kraji je největší v celé republice a je to právě důsledek špatné politiky. Myslím, že tomu dostatečně rozumím, abych mohl něco udělat. Rozhodně nejdu do Senátu kvůli platu, protože peníze, které má senátor, si umím vydělat. Zakládám si také na své stranické nezávislosti a nesnáším neschopnost.

2. Čím si myslíte, že byste mohl našemu regionu prospět?

V Senátu existuje výbor pro zdravotní a sociální politiku a do jeho práce bych se chtěl zapojit. Tematiku, která je tam probíraná, sleduji už několik let. Mrzí mne, že některé dokumenty, které jsou tam projednávány, přijdou vniveč i přesto, že jsou kvalitní. Věci by určitě prospělo zavedení osobních účtů pojištěnců, aby každý měl přehled nejen o tom, kolik do systému odvádí, ale také, kolik z něj čerpá. Lidé by si tam mohli sledovat také to, zda za ně jeho zaměstnavatelé skutečně platí. Aby to mělo smysl, musí být pojištěnci motivováni k tomu, že jestliže budou šetřit, budou z toho taky něco mít - jako například možnost čerpat nadstandardní péči, lázně a podobně. Problémem, který zdravotnictví škodí, je také příliš velký počet zdravotních pojišťoven.


    [Top]    


František Kačenka, ČSSD (nezávislý) – 7

JUDr. František Kačenka, 56 let, vzdělání: Univerzita Karlova Praha, obor právo, rodinné poměry: ženatý, dvě děti, zaměstnání: vedoucí útvaru interního auditu města Nový Jičín, politické zkušenosti: v politických funkcích nepracoval, veřejné  -  6 roků (1990  - 1996) poslanec ČNR, PS PČR, členství v politických stranách: KSČ, HSD SMS, nyní bez politické příslušnosti, kandidát ČSSD

1. Proč jste se rozhodl kandidovat?

Zejména proto, že jsem zklamán z vývoje naší společnosti po listopadu 1989 (splnilo se jen málo z toho, co bylo slibováno). Chci prosazovat rovnoprávné postavení ČR v EU a hájit její zájmy, aby se nestala jen odbytištěm výrobků a zemědělských přebytků. Chci být v Senátu, a tím i občanům prospěšný, protože mám dlouhodobé zkušenosti z oblasti veřejné správy, a vím, které zákony jsou špatné nebo zbytečné, a v některých případech znám způsob, jak stav zlepšit. Chci být svým voličům užitečný, protože znám problémy a potřeby jejich obcí, ve kterých žijí, i kraje, a vím, jakým způsobem dosáhnout na prostředky z fondů EU a domácích rozvojových programů. Chci hájit sociální stát, který je garantem důstojného žití občanů, zajistí bezplatnou lékařskou péči skutečně nemocným a vzdělání našim dětem a vnukům, podá záchrannou ruku těm, kteří se ne vlastní vinou dostali do tíživé situace, a zajistí důstojné stáří a dožití občanům po celoživotní práci.

2. Čím si myslíte, že byste mohl našemu regionu prospět?

Tím, že budu radit jednotlivcům i obcím, jakým způsobem žádat o dotace z EU nebo národních rozvojových programů, napomáhat jim při zpracování a projednávání projektů a radit, jak se vyvarovat toho, aby museli dotace vrátit. Poskytovat právní rady těm, kterým se děje bezpráví a podporovat neziskové organizace, které pečují o sociálně potřebné nebo postižené občany, zejména děti a seniory, částkou 100 000,- Kč/rok.


    [Top]    


Sylva Kováčiková, SNK – 2

Sylva Kováčiková, 46 let, vzdělání: vysokoškolské, rodinné poměry: vdaná, dva synové, zaměstnání: starostka města, politické zkušenosti: od roku 1990 člen zastupitelstva města, od r. 1994 člen rady města, v roce 1998 místostarosta města, od komunálních voleb 1998 starostka města až dosud, členství v politických stranách: nebyla v žádné politické straně, nyní člen politického hnutí SNK

1. Proč jste se rozhodla kandidovat?

Pracuji v komunální politice již 14 let, z toho 7. rokem jako starostka města. Každodenně se setkávám s občany a jejich problémy, často se potýkám s nekvalitními zákony. Pokud chci změnit současný stav, kandidatura do Senátu je velká výzva. Nesoustředím se na politiku, ale na potřeby občana, města, regionu a naší země obecně. SNK mi dalo důvěru a postavilo mě jako svého kandidáta. Kandidaturu jsem přijala, abych zásadně přispěla ke změně politické kultury a jejímu zaměření především na potřeby občana. Parlament není místem jen pro politický boj, ale především místem pro poctivou, lidem otevřenou a zodpovědnou práci.

2. Čím si myslíte, že byste mohla našemu regionu prospět?

Znám dobře zdejší obyvatele a podmínky k jejich životu. Pracuji na radnici, kde jsem získala zkušenosti zejména na projektech podporovaných dotacemi. Pro rozvoj našeho krásného regionu jsou důležité projekty s možností vytvoření nových pracovních míst, protože nezaměstnanost je to, co nás nejvíce trápí. Je to nejen přilákání investorů do stávajících průmyslových zón, ale vzhledem ke kulturním a historickým památkám a přírodnímu zázemí je možnou alternativou řešení nezaměstnanosti i rozvoje cestovního ruchu. Důležitá je dálnice, jejíž výstavbu musíme všichni bez rozdílu politické příslušnosti podporovat. Není potřeba mnoho vymýšlet. Samospráva obcí našeho okresu tak, jak ji znám, tvoří úžasnou základnu pro život našeho regionu, ale potřebuje podporu ve své náročné práci.


    [Top]    


Jiří Schwarz, nezávislý kandidát – 3

Doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc., 44 let, vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze, rodinné poměry: ženatý, dvě děti, zaměstnání: děkan Fakulty národohospodářské Vysoké školy ekonomické, politické zkušenosti: nikdy neměl žádnou politickou funkci, jako odborník měl několik vystoupení na odborných seminářích pořádaných Poslaneckou sněmovnou a  Senátem ČR, byl členem ministerské expertní komise pro otázky vztahu církví a státu v letech 2000 - 2002, členství v politických stranách: KSČ (1984 - 1989), poté bezpartijní

1. Proč jste se rozhodl kandidovat?

Dospěl jsem k závěru, že mohu udělat více než jen kritizovat chybná a neodborná politická rozhodnutí. Aktivní účast v politickém životě by mně vytvořila podmínky pro předkládání propracovaných návrhů reforem penzijního, zdravotního a sociálního systému, změny rozpočtového určení daní (což se týká příjmů obcí a krajů) a návrhů dalších pozitivních změn v ostatních oblastech každodenního života.
 

2. Čím si myslíte, že byste mohl našemu regionu prospět?

Mohl bych přispět:

1. k růstu objemu rozpočtových zdrojů proudících do našeho regionu, který trpí vysokou nezaměstnaností, která o téměř 70 procent převyšuje celostátní průměr,

2. k nasměrování evropských fondů do našeho regionu, a to svými kontakty a schopnostmi, jakož i odborným zázemím pro vypracovávání regionálních projektů,

3. silnou a zřetelnou propagací našeho regionu v Praze a v zahraničí s cílem učinit jej zajímavým pro zahraniční investory.


    [Top]    


Jaroslav Šula, KDU-ČSL – 6

Ing. Jaroslav Šula, 56 let, vzdělání: VUT Brno, rodinné poměry: ženatý, pět dětí, zaměstnání: senátor, politické zkušenosti: 1990 - 1994 místostarosta Kopřivnice, 1990 -1998 zastupitelstvo, 1998 do současnosti Senát ČR, členství v politických stranách: 1984 vstoupil do tehdejší ČSL, dnes členem KDU-ČSL

1. Proč jste se rozhodl kandidovat?

Prvním impulzem bylo doporučení politické strany, druhým byla dohoda s rodinou a třetím je fakt, že mám rozpracováno spoustu projektů, ve kterých bych chtěl pokračovat, a spoustu věcí chci ještě udělat. Známí a lidé, kteří se mnou spolupracují, mi řekli, abych pokračoval dál. Je to kontinuální práce, spousta věcí pokračuje, některé jsou hotové a některé bude potřeba znovu otevřít. Konkrétně se třeba ve spolupráci se starosty frenštátského regionu snažíme dosáhnout toho, aby tamní doly byla zcela uzavřeny a nedocházelo k těžbě plynu ani uhlí.

2. Čím si myslíte, že byste mohl našemu regionu prospět?

Chci pokračovat v činnosti, jakou je zajišťování investičních prostředků na projekty měst a obcí. Teď třeba se snažíme sehnat peníze na kruhový objezd ve Fulneku, navíc je tu další zajímavý nápad počítající s využitím tamního zámku pro ubytování lukrativních hostů, což by Fulneku přineslo asi 200 pracovních míst. Samozřejmě mě zajímá budoucnost Tatry. Chci, abychom tady uchovali značku Tatra a aby se zde vyráběla auta, nikoliv aby tady byly třeba jen sklady. Dál spolupracuji také na naplnění areálu Vagonky ve Studénce, ze kterého odešli Američané. To je jen oblast regionu, ale já jsem  aktivní také v rámci Prahy a dalších míst v celé republice. Snažím se třeba spolupracovat s městy a obcemi, které byly vytipovány jako místo možného vybudování úložiště jaderného odpadu. Myslím, že u nás by žádné takové úložiště být nemělo a že bychom měli přimět Rusko, aby tento odpad dovolili ukládat u nich.


    [Top]    


Karel Vymětal, KSČM - 4

Ing. Karel Vymětal, 59 let, vzdělání: VUT Brno, dva pětisemestrální postgraduály na VŠE Praha a ČVUT Fakulta strojní Praha, rodinné poměry: ženatý, dvě děti, zaměstnání a politické zkušenosti: 8 let poslanec PS PČR a předtím 10 let v národních výborech až po SM KNV a 17 let ředitel inspektorátu pro Sm kraj PZO Inspektra, členství v politických stranách: KSČ od r. 1974 a KSČM

1. Proč jste se rozhodl kandidovat?

Považuji za naprosto neopodstatněné, aby, podle preferencí v současném období druhá nejsilnější politická strana na politické scéně ČR - KSČM, měla v Senátu pouze současné 3 senátory a na druhé straně byly v Senátě zastoupeny politické subjekty, které nemají už žádný význam mezi občany. Ukazuje se, že Senát není politickou pojistkou, ale zakonzervovanou minulostí. To je třeba změnit a přiblížit jeho složení skutečnému rozložení významu politických sil. Sledováním jednání Senátu jsem dospěl k názoru, že by bylo vhodné přenést alespoň trochu stylu práce sněmovny do práce Senátu. Je třeba, aby se do Senátu dostali senátoři, kteří jsou ochotni a schopni zvednout ruku pro jeho zrušení. Já mezi ně patřím.

2. Čím si myslíte, že byste mohl našemu regionu prospět?

Možná, že někteří kandidáti budou slibovat, jak zajistí pro Novojičínsko peníze ze státních prostředků. Já vím, že je to falešné, protože Senát a senátoři nemají právo projednávat a také neprojednávají ani státní rozpočet, ani rozpočty státních fondů a ani jednotlivých ministerstev. To přísluší pouze a jedině sněmovně a jejím orgánům. Já raději méně slibuji a o to více pracuji. To, co jako senátor mohu občanům slíbit, je, že v případě zvolení budu všechny zákony, které Senát dostane ze sněmovny, posuzovat a hlasovat pro ně, nebo proti nim, podle toho, jestli budou v jejich prospěch, nebo budou i nadále snižovat kvalitu jejich života. Vždy budu mít na paměti vaše tváře a co si o tom sami myslíte doma v kuchyni nebo třeba v hospodě. Podstatně méně si budu představovat tváře z luxusních restaurací.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.