Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radnice může začít jednat o podmínkách úvěru

K o p ř i v n i c e  (hod) - Zastupitelé se na řádném zasedání, jež se uskutečnilo minulý týden ve čtvrtek, zabývali kontokorentním a investičním úvěrem. Kontokorentní úvěr má město sjednán do konce letošního roku, proto je nutné jednat o jeho obnovení. Z důvodu opravy správní budovy, se kterou se počítá v první polovině příštího roku a která byla vyčíslena na částku pětačtyřiceti milionů korun, je nutné zahájit jednání o investičním úvěru ve výši pětatřiceti milionů korun, neboť zbylých deset milionů pokryje město ze svých zdrojů. „Vzhledem k tomu, že v následujících měsících dojde ke zvýšení cen úvěru, plánuje odbor financí zahájit řízení o přijetí investičního úvěru v co nejkratší době, i když tento úvěr zatím nepotřebujeme. Úvěr by se měl čerpat až v rozpočtu roku 2005 oproti dodavatelským fakturám. Při takové výši úvěru je každé relativně nízké zvýšení úrokových sazeb v konečném důsledku finančně velmi významné. Například jednoprocentní výše úrokové sazby činí za celé období rozdíl cca jednoho milionu korun,“ uvedl v komentáři místostarosta Vladislav Kryške.

Dále zastupitelé schválili zakladatelskou listinu obchodní společnosti Teplo Kopřivnice, s. r. o., jejíž jediným vlastníkem bude město Kopřivnice, které odkoupilo třiatřicetiprocentní podíl od firmy EFIS, a. s., letos v dubnu.

Obecní byty v domě č. p. 960 - 961 na ulici Pod Bílou horou se nebudou v současné době prodávat. Jejich vyřazení ze seznamu schválili zastupitelé, a to z důvodu duplicitního vlastnictví k zastavěným pozemkům. „Při kontrole vlastnických vztahů k zastavěným pozemkům bylo zjištěno, že dům stojí na zastavěném pozemku, kde existuje duplicitní zápis vlastnictví. Na odboru správy majetku bylo zjištěno, že duplicitní zápis vznikl při dědickém řízení, kdy Katastr nemovitostí v Novém Jičíně poskytl chybné podklady. Dva dědicové nemají zájem se vzdát nároku vlastnictví k uvedeným pozemkům, proto bude celá záležitost řešena soudní cestou. Na základě zjištěných skutečností rada města doporučuje zastupitelům předmětný bytový dům neprodávat do doby vyřešení vlastnických vztahů k pozemkům,“ okomentoval projednávaný bod místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Prezident se dnes stane čestným občanem

K o p ř i v n i c e  (hod) - Dnes, tj. ve čtvrtek, přijede do Kopřivnice prezident České republiky Václav Klaus, jemuž starosta v rámci slavnostního ceremoniálu předá listinu s čestným občanstvím města.

„Prezidenta přivítá vedení města krátce po poledni před městským úřadem a poté je pro něj připraven program. Prohlédne si Technické muzeum, navštíví podniky v průmyslovém areálu, a pokud bude příznivé počasí, možná se podívá z rozhledny na Bílé hoře,“ prozradil připravený program Miroslav Přívětivý, tiskový mluvčí radnice. Listinu s čestným občanstvím obdrží Václav Klaus na náměstí TGM. „Na památku slavnostního aktu předá starosta prezidentovi keramický model Tatry 77, což byl první sériově vyráběný aerodynamický vůz,“ prozradil tiskový mluvčí.

Pan prezident dává přednost otevřené diskuzi s občany a velmi vítá každou takovou příležitost, proto je připraveno jeho setkání s veřejností na náměstí TGM. Chybět nebude autogramiáda a doprovodný kulturní program, který začne krátce před šestnáctou hodinou. Vystoupí městský dechový orchestr a MIS music Band Kopřivnice.


    [Top]    


Stavební povolení pro cementárnu je prý na spadnutí

Š t r a m b e r k  (dam) - Poslední administrativní překážky stojící v cestě stavbě nové cementárny pod Kotoučem mizí. Investor nového závodu společnost Lasselsberger očekává stavební povolení v nejbližších dnech.

Krajský úřad v polovině září potvrdil rozhodnutí štramberských úředníků o vyloučení cementářské skupiny Holcim ze stavebního řízení. Podle kraje i Stavebního úřadu ze Štramberka není důvod, aby slovenská konkurenční společnost jakkoliv zasahovala do rozhodovacího procesu. „Kraj nám dal za pravdu, nyní čekáme, až jeho rozhodnutí nabude právní moci. K tomu dojde dnem jeho doručení,“ vysvětlil Miroslav Lošák ze Stavebního úřadu ve Štramberku. Podle jeho slov je tamní úřad se stavebním povolením téměř hotov, zbylé úkony budou provedeny poté, co vyloučení Holcimu nabude právní moci a povolení bude investorovi k dispozici během několika dnů. „V této chvíli nemohu ještě odhadnout, zda stavební povolení udělíme do konce září, nebo v prvních týdnech října,“ řekl před týdnem Lošák.

Přesný termín vydání stavebního povolení však již nebude mít přímý vliv na zahájení stavby. „Víme, že můžeme povolení očekávat velmi brzy. Každopádně stavba bude zahájena až v jarních měsících, nejpravděpodobnějším termínem se jeví březen 2005,“ potvrdil mluvčí cementárenského koncernu Lasselsberger Tomáš Želazko. Investor, který chtěl původně zahájit stavbu už v roce 2002, nyní avizuje, že samotné budování závodu hodlá co nejvíce urychlit. Podle původních plánů měla stavba cementárny zabrat celých dvanáct měsíců, nyní ji chtějí budoucí majitelé postavit a spustit do konce příštího roku.

V minulém týdnu definitivně padla další údajná překážka stavby, kterou byl soudní spor o vlastnictví společnosti Kotouč Štramberk. Firma Holcim, která byla iniciátorem sporu, prodala štramberského výrobce vápna a vápenců elektrárenské společnosti ČEZ před sedmi lety.

Později se ale začala považovat za jediného vlastníka, protože ČEZ měl údajně porušit kupní smlouvu tím, že část Kotouče prodal firmě Calofrig, jež dnes vlastní polovinu Kotouče Štramberk. Soud po víc jak dva roky trvajícím sporu uznal vlastnické právo Calofrigu a potvrdil, že Holcim nemůže vlastnictví podílu zpochybnit. Rozhodnutí Vrchního soudu tak také vzalo jeden argument odpůrcům stavby nové cementárny, kteří na nevyjasněné majetkové vztahy upozorňovali.

Závod za přibližně dvě a půl miliardy by měl po spuštění do provozu přinést regionu zhruba sto třicet nových pracovních míst.


    [Top]    


Firma Erich Jaeger koupila pozemek a brzy začne stavět

Minulý týden podepsali představitelé
firmy Erich Jaeger, s. r. o., a města
kupní a nájemní smlouvu na pozemky
v průmyslovém areálu.

Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e  (hod) - Rožnovská firma Erich Jaeger, s. r. o., koupila od města pozemek v Průmyslovém areálu ve Vlčovicích, na kterém chce brzy začít stavět novou tovární halu. I když kupní smlouvu na prodej pozemku schválilo mimořádné zastupitelstvo v červenci, k podpisu smlouvy došlo až minulý týden ve středu, kdy se podepsala také smlouva na pronájem pozemku. Oba dokumenty podepsali za město starosta Jiří Tichánek a za firmu Erich Jaeger Dušan Krumpolc a Karl-Heinz Gloe.

„Na pronajatém pozemku vybuduje firma Erich Jaeger komunikaci, jež bude spojovat tovární haly firem Brose a Jaeger, neboť obě společnosti spolu delší dobu úzce spolupracují. Se stavbou chce společnost Jaeger začít co nejdříve, neboť v květnu příštího roku by chtěla zahájit výrobu v nové hale v průmyslové zóně,“ sdělil místostarosta Vladislav Kryške.


    [Top]    


Evropský den bez aut se připomínal ve městě poprvé

Jedna z kopřivnických ulic se během
Dne bez aut stala místem, kde děti
realizovaly své výtvarné představy.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (ili) - Minulou středu vyvrcholil Evropský týden mobility, do kterého se spolu s dvanácti členskými městy Národní sítě Zdravých měst zapojila i Kopřivnice. Evropský den bez aut celotýdenní kampaň tematicky zaměřenou na ’Bezpečné ulice pro děti’ pak ukončil na Masarykově náměstí a ulici České.

Pokud nestálé počasí dovolilo, proběhla jízda zručnosti na kolech mezi zástupci jednotlivých základních škol a malování na asfalt dětí z mateřinek spolu s prvňáčky.

V sále Katolického domu pak probíhaly další soutěže, z nichž jako vítěz vzešlo družstvo ze Základní školy 17. listopadu, které zároveň obdrželo pohár ETM a EDBA, před ZŠ dr. Milady Horákové - náměstí a ZŠ sv. Zdislavy. Stejný soutěžní a zábavný program, o který se postarala svým vystoupením country skupina OG&BA, byl připraven i v odpoledních hodinách pro rodiče s dětmi. Kolem dvaceti rodinných i zcela dětských týmů si změřilo znalosti z ekologie, dopravy, zdravovědy, vybavení kola a dalších. Tři vylosovaní si odnesli ceny, které do soutěže věnovaly BESIP a město Kopřivnice.


    [Top]    


Tři sta perníků s kopřivovým listem Zdeňky Hanzelkové potěší občany

L i b h o š ť  - U příležitosti příjezdu hlavy státu a jejího vystoupení na Masarykově náměstí budou občanům rozdávány perníčky se znakem města. Nelehkého úkolu se v šibeničním termínu zhostila pekařka, jejíž věhlas přesáhl hranice republiky. Zdeňku Hanzelkovou z Libhoště k pečení perníků přivedla kolem šestnácti let maminka a už o čtyři roky později vystavovala perníkovou chaloupku v Přerově. Dnes už nikdo nespočítá, kolik stovek různých tvarů jí za léta práce prošlo pod rukama. Na co však nelze zapomenout, je přijetí ve Vatikánu u Svatého otce, pro kterého v roce 1999 upekla a nazdobila sedmdesát zvonečků, baněk a oveček. O rok později Zdeňka Hanzelková předváděla svoje umění zdobení perníků přímo na světové výstavě EXPO 2000 v německém Hannoveru.

Ale ani místní nezůstávají ochuzeni o její skvělé výtvory. Pravidelně vystavuje v Ostravě, Bohumíně, stejně jako v domácím Libhošti. Žádná slavnostní příležitost se bez perníčků paní Zdenky neobejde. Pečením a zdobením však její aktivity zdaleka nekončí - svýma neuvěřitelně šikovnýma rukama dokáže ručně malovat baňky, vyvrtávat kraslice, vyrábět růžičky ze sušených jablek apod. Není v lidských silách všechny  výrobky a techniky vyjmenovat.

Její umění, o kterém se psalo v časopise Květy, vzbudilo pozornost Češky Daniely Kincl žijící od války ve Švédsku. „Od té doby si vyměňujeme svoje výrobky a jedna druhou inspirujeme v nových nápadech,“ říká paní Zdeňka a ukazuje andílka ze šišky, podle kterého vyrobila na připravovanou výstavu v Libhošti dalších tři sta.

Pokud se vám dostane do rukou a do úst pečivo libhošťské perníkářky, pochopíte význam rčení ’Medový perníček - do srdce chodníček’.

Ilona Hoffmanová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.