Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Během sezony se návštěvníci Nory mohou těšit na Skyline, Southpaw či Tata Bojs

Pražská kapela Tata Bojs se zřejmě
v prosinci objeví na programu zdejšího
klubu Nora. Program klubu ale přinese
i řadu jiných zajímavých produkcí.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (dam) - Jen velmi pozvolně se začíná po prázdninové pauze oživovat také program v klubu Nora. V září se její návštěvníci ještě žádného koncertu nedočkají a kromě poslechových a tanečních párty je možné se těšit také na videoprojekci a na divadelní minipřehlídku připravenou na příští týden.

V říjnu už by měla být nabídka klubu zajímavější. Na devatenáctého října Nora připravuje koncert revivalové Nirvany a Rage Against the Machine. V závěru října pak budou na půdě kopřivnického klubu koncertovat také Post It a Boga Boo. Listopadovou nabídku zpestří vystoupení herce a originálního rockového písničkáře Jiřího Schmitzera. V jednání je také koncert pardubické kapely Vypsaná fixa, originálního pražského bandu Prohrála v kartách a dalších skupin. „V podstatě každý měsíc bude hrát Milan Krajčí, chystáme videoprojekce, taneční a poslechové párty a chybět nebudou ani divadelní představení,“ slíbil Lukáš Lešinský z Nora Production.

Kopřivnická bašta alternativní kultury bude během podzimních a zimních měsíců hostit také další skupiny včetně zahraničních hostů.

„V Noře budou hrát Skyline, Roe-Deer, Southpaw, sky večírek Hancers nebo také Tata Bojs,“ navnadil návštěvníky kopřivnického klubu jeho šéf Víťa Váňa.


    [Top]    


Štramberští ochotníci hrají Divou Báru

Š t r a m b e r k  (dam) - Ochotníci ze štramberského divadla Pod Věží připravují reprízu své inscenace Divá Bára. Dramatizaci známého textu Boženy Němcové mohou lidé vidět v sobotu 11. září v sedm hodin večer. V případě hezkého počasí odehrají Štramberští svůj kus v atraktivním prostředí amfiteátru, v opačném případě pak v kulturním domě.


    [Top]    


Slavnost opět přilákala víc lidí

N o v ý  J i č í n  (dam)  Tisíce lidí přilákaly minulou sobotu novojičínské Městské slavnosti, kterými vyvrcholilo tamní kulturní léto. „Myslím, že můžeme být nadmíru spokojeni. Vyšlo nám počasí a zatím se mi nedonesla žádná negativní reakce,“ tvrdí Petr Orság z městského kulturního střediska, které akci už jedenáctým rokem připravuje. Nadšením sršeli hosté z italského partnerského města Novellara, kterým přímo na náměstí vyrostla stylizovaná replika tamních dominant.

Návštěvnost akce byla díky rozvržení programu vyrovnanější než v minulých letech, a tak bylo v historickém centru rušno od rána až do koncertu kapely Buty, kterým slavnosti vyvrcholily. „Vloni jsme počet návštěvníků odhadovali na dvacet tisíc, letos jsme tuto cifru jistě překročili a pozitivní je, že slavnosti lákaly návštěvníky ze stále větší dálky,“ poznamenal Orság. Celé novojičínské kulturní léto stálo 1,1 milionu korun, přičemž Městská slavnost z rozpočtu ukrojila největší díl, na druhou stranu také přináší největší příjmy od sponzorů.


    [Top]    


Krátce

V sobotu jedenáctého září ovládnou hukvaldský hrad strašidla. Předposlední velká akce začne za soumraku a poslední zvědavci se do hradu dostanou ve čtvrt na jedenáct. Organizátoři opět počítají s obrovským zájmem veřejnosti. „Na srpnových strašidlech jsme měli doslova plný hrad lidí. Bylo jich tolik, že se nám na mostě tvořily zácpy,“ řekl kastelán Hukvald Alexandr Litov. Účastníci akce se prý mohou těšit na desítky strašidel a kromě domácích hradních strašidel organizátoři slibují i zcela nové druhy nadpřirozených bytostí. Prohlídka hradu v nočních hodinách okořeněná výstupy strašidel bude předposlední akcí sezony, kterou uzavře tradiční Ondřejská pouť v závěru listopadu.

Pouťový víkend v Příboře zpestří i několik kulturních akcí. Na sobotní večer je do amfiteátru městského parku připravena zábava s kapelami Arrion, Var, Deep Purple Revival a Moravský anděl. V neděli v deset a ve čtrnáct hodin vystoupí na náměstí hip-hopová skupina Wessani. Od půl jedenácté bude pouťové dopoledne zpříjemňovat promenádní koncert příborského dechového orchestru situovaného také do amfiteátru městského parku.


    [Top]    


V Pulsu bude k dostání nový filmový časopis

K o p ř i v n i c e  (dam) - Kopřivnické kino Puls je jedním z osmdesáti českých kin, kde v těchto dnech začíná distribuce nového filmového časopisu. Třítýdeník novinového formátu nazvaný Filmové  listy má být finančně nenáročnou možností, jak se dostat k informacím o filmu a zároveň má být mezistupněm mezi nákladnými filmovými časopisy komerčního ladění a tituly věnovanými výhradně filmovému umění. Dvanáctistránkové listy nabídnou svým čtenářům kromě nosného tématu, kterým budou v případě prvního čísla Karlovarský festival a Letní filmová škola, také řadu pravidelných rubrik. Čtenář by měl dostat také kompletní přehled premiér v české distribuci, přičemž pozornost bude věnována převážně klubovému a nekomerčnímu filmu, dozví se ale také o titulech dostupných na DVD a VHS.


    [Top]    


Pustevny v sobotu oživí zábavný Radegastův rej

P u s t e v n y  (dam) - Folklorní vystoupení, hudba, soutěže a mnoho dalšího nabídne Radegastův rej na Pustevnách připravený na sobotu 11. září. Akce, která se uskuteční nejen přímo v malebném prostředí Pusteven, ale také pod sochou pohanského boha Radegasta, je předzvěstí blížících se oslav čtyřiatřicátého výročí uvaření první várky piva v nošovickém pivovaru.

Program startuje o půl jedenácté dopoledne a příchozí se mohou těšit na ukázky lidových řemesel, scénky historické skupiny Keltik nebo si poslechnout historizující folk štramberské kapely Musica da Gamba.

Ve stejnou dobu začne program pod sochou určený především dětem. Ty se mohou těšit na vystoupení kejklíře nebo ukázky mučení rodičů v podání Dušana Stračáka. Připraveny jsou pro ně také soutěže ve zpěvu, skoku přes švihadlo, plivání žvýkačky nebo kreslení Radegasta. Soutěžit ale budou i dospělí, ty čekají disciplíny jako hod pivním táckem do sudu nebo skoky v bečce piva.

Odpolední program od půl jedné bude patřit především folkloru, vystoupí dětský soubor Ostravička i jeho dospělá verze Ostravica. Hrát bude cimbálová muzika Gajdušek a nebo bluesrockový band Dobráci od kosti.


    [Top]    


Výstava ukáže proměny zámku

N o v ý  J i č í n  (dam) - V polovině minulého týdne byla v rytířském sále Žerotínského zámku zpřístupněna výstava nazvaná Cesta minulostí. Expozice s podtitulem Novojický zámek v dobových vyobrazeních jedinečným způsobem dokumentuje vývoj této významné dominanty města v průběhu staletí. Vystaveny jsou málo známá historická vyobrazení zámku na dobových fotografiích, neznámé letecké snímky nebo staré poštovní pohlednice. Zvláštní pozornost pak autor výstavy Radek Polách věnoval návštěvě arcivévody Karla Habsburského v roce 1912. Výstava bude otevřena až do konce ledna příštího roku.


    [Top]    


Značka Piper Records vydává další desky

K o p ř i v n i c e  (dam) - Dva další tituly chystá kopřivnické nezávislé nakladatelství Piper Records. Nové desky by měly světlo světa spatřit tento a příští týden. Po premiérovém kvartetu CD, které přinesly muziku místních kapel, se tentokrát vydavatel Vláďa Schwarz rozhlédl dál, ale zůstává věrný zaměření své značky na originální alternativní tvorbu.

Volba padla na projekty Gavora a Folk3Mail. Trio Gavora tvoří Andrej Gorodkov, Aleš Petržela a Petr Konečný a skupina vznikla před čtyřmi lety v Blansku. Hlavním zdrojem zvuku Gavory je sampler, elektronický nástroj schopný syntetizovat téměř jakýkoliv myslitelný zvuk. Prostřednictvím technologie Gavora cílevědomě produkuje své velmi zajímavé hudební nápady a velké množství sdělení. Definitivní dokončení nahrávky proběhlo před necelým měsícem a album, na kterém posluchači najdou devět skladeb, nese jméno Healing The Sick.

Druhým vydávaným titulem je debut Folk3Mail. Za tímto označením se skrývá sólový projekt Ondřeje Pečenky. Muzikant působící v dalších třech jiných kapelách sám zpívá, hraje na akustickou kytaru, bicí a flétnu. Ve studiu tak vznikla iluze celého neo-folkového orchestru. Ovšem Pečenka s projektem vystupuje i živě, buďto jen akusticky, sám se svou kytarou, a nebo za použití nahraných podkladů. V jeho muzice posluchač může objevit podobnosti s písničkářem Haydenem, kapelou Pinback, Radiohead nebo i Pearl Jam.

Jedenáct skladeb vůbec prvního alba vznikalo během několika měsíců od loňského podzimu do letošního jara v pražském studiu Jámor. Autorovi jako producentsky vypomáhal kytarista Ondřej Ježek a zpěvák skupiny OTK, který byl společně s dalším členem téže skupiny Františkem Štáfkem hostujícím muzikantem. Skladba nEMINEM projektu Folk3Mail byla použita také ve filmu Silné kafe, na stejném soundtracku se podílela také kopřivnická Nierika.


    [Top]    


Program kina nabídne spoustu humoru

K o p ř i v n i c e  (dam) - Notnou dávku humoru naservíruje v tomto týdnu svým návštěvníkům kino Puls. Jako první je pro diváky připravena americká pohádková komedie Shrek 2. Příběh zlobra Shreka a jeho lásky princezny Fiony pokračuje tam, kde je diváci v prvním dílu veleúspěšného animovaného filmu opustili. Novomanželé vyrážejí na svatební cestu a zdá se, že nic nemůže jejich štěstí zkalit. Pravda je ovšem jiná. Přichází nejen pozvání Fioniných rodičů do rodného království Za sedmero horami, ale na scéně se objevuje také rozmazlený princ Krasoň se svou matkou Dobrou vílou, kteří si dělají nároky na princezninu ruku. Na cestě, která bude pro zamilovaný pár znamenat mnohá příkoří a pro diváky obrovskou porci zábavy, se společně se Shrekem a Fionou vydává také upovídaný zmatkář oslík. Vynikající scénář plný parodických narážek nebo anachronického humoru je natolik dobrý, že divák technické nedokonalosti animace posunuje spíše do roviny zamýšlené stylizace. Film určený všem věkovým kategoriím se bude promítat až do pondělí vždy o půl šesté a v pondělí pak i v osm večer.

Na programu Pulsu si své místo najde také česká komedie Pánská jízda. Celovečerní debut režiséra Martina Kotíka o otci a synovi, kteří se musejí po ztrátě manželky a matky postarat sami o sebe a přitom nezvládají ani ty nejzákladnější úkony související s provozem domácnosti, je situační komedií s vynikajícím obsazením, kterému vévodí Josef Abrhám, Martin Dejdar a Ondřej Vetchý.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.