Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dětské centrum završilo třetí etapu rekonstrukce budovy

Den před začátkem nového školního roku
byla po náročné rekonstrukci a přestavbě otevřena budova Dětského centra
v Kopřivnici. Slavnosti se zúčastnily
i některé děti.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (ili) - Posledním srpnovým dnem byla završena třetí etapa rekonstrukce Speciální školy pro žáky s více vadami v Kopřivnici. Slavnostního otevření se zúčastnili představitelé kraje, města, architekti, výtvarníci, zástupci realizační firmy, zaměstnanci Dětského centra, sponzoři, hosté a rodiče dětí.

Úvodního slova se ujala zástupkyně z řad rodičů Hana Růžová, která připomněla nelehké tříleté období, s kterým se musel v provizorních podmínkách personál vypořádat. Nezapomněla podotknout, že přestože je rekonstrukce budovy ukončena, zůstává nedořešena zahrada, která si zaslouží stejnou pozornost, aby dětem byl umožněn přímý kontakt s přírodou.

Po symbolickém přestřižení pásky zástupcem hejtmana Moravskoslezského kraje Josefem Jalůvkou bylo zhodnoceno desetileté působení školy. Zatímco škola 1. ledna 1994 začínala s osmi žáky, za deset let působení se jejich počet rozrostl na jednasedmdesát. Třicetimilionová investice krajského úřadu pomohla vytvořit důstojné a motivující prostředí pro výuku handicapovaných dětí a pracovníky, kteří o ně pečují. Těch je v současné době pětatřicet. Rekonstrukcí vzrostl počet tříd z osmi na čtrnáct a celková kapacita z pětapadesáti na osmdesát osm dětí. Zároveň byly vytvořeny pracovny pro individuální péči, logopedické a rehabilitační pracoviště a další odborné učebny. Zásadních změn se dočkal stravovací úsek a provozní zázemí školy.

Město Kopřivnice pomohlo překlenout tříleté období rekonstrukce centra pro handicapované děti poskytnutím náhradních prostor, projekt byl financován z veřejné sbírky „Pomozte dětem!“, nemalým dílem přispěli i sponzoři. „Podařilo se nám dát dohromady tým neuvěřitelně skromných a lidských odborníků, pro které se projekt pro handicapované děti stal absolutní prioritou,“ komentovala spolupráci od projektantů přes odborné poradce až po realizátory projektu, firmu Martinák a Zajíc, ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková.

„Nejdůležitější je, aby ti, kteří budou budovu využívat, se v ní cítili spokojeni,“ podotkl zástupce starosty Milan Bureš. Jeho přání už potvrdily první reakce dětí, které po prázdninách do zařízení nastoupily. Škola se i v rámci republiky řadí k ojedinělým a nadstandardním zařízením.


    [Top]    


Město uvažuje o výstavbě vlastní kotelny

K o p ř i v n i c e  (hod) - K další schůzce se sešla pracovní skupina zabývající se modernizací tepelného hospodářství města, na které zástupci společnosti Tenza, a. s., Brno prezentovali výstupy ekonomické analýzy. „Vzhledem k tomu, že v současné době Energetika, a. s.,  není schopna přesně definovat a garantovat technicko-ekonomické podmínky dodávek tepla, město zvažuje možnost výstavby vlastního zdroje,“ uvedl Igor Kocurek, vedoucí odboru bytového hospodářství. Stávající zdroj tepla má výhodu zejména ve variabilnosti palivové základny (uhlí, plyn), ale ekonomicky výhodněji se jeví varianta zásobovat město teplem z vlastní plynové kotelny. „V nejbližší době  bude aktualizována ekonomická analýza ve vztahu ke zdražení plynu a elektrické energie a proběhnou jednání o možnostech umístění nového zdroje na území města,“ řekl Kocurek a dodal, že až budou shromážděny potřebné podklady, bude možnost výstavby nového tepelného zdroje předložena zastupitelstvu k projednání.


    [Top]    


Třídicí linka nemá problémy s odbytem surovin

K o p ř i v n i c e  (dam) -  Letní horka a zvýšená spotřeba nápojů se projevila také na třídicí lince, jejíž zaměstnanci měli během uplynulých měsíců více práce. Zatímco během roku se kontejnery na plast vyvážejí jednou týdně, o prázdninách to bylo dvakrát. S výjimkou skla, které přímo z kontejnerů míří na vytřídění do Frýdku-Místku a dále do skláren, veškerý odpad z kontejnerů pro tříděný odpad končí na třídicí lince firmy Slumeko.

Přesto, že systém třídění odpadu funguje v Kopřivnici už osm let, obsah kontejnerů prý mnohdy naznačuje spíše opak. „Vloni jsme z kontejnerů určených pro plast vytřídili jen 50,89 procent, zbytek obsahu kontejnerů skončil na skládce. Znečištění je skutečně žalostné, lidé do kontejnerů hází opravdu, co je napadne, včetně běžného komunálního odpadu,“ povzdechla si vedoucí odpadového hospodářství Slumeka Nicol Hůlková. Situace se přitom nezlepšuje a žádný viditelný pozitivní vliv neměla ani informační kampaň nedávno provedená radnicí. „To, že proběhla, jsme poznali následující týden jen v tom, že všechny letáčky skončily u nás na třídírně,“ nechala se slyšet Hůlková.

Nejlukrativnější tříděnou druhotnou surovinou jsou právě PET láhve. Za kilogram čirých plastových láhví se platí až 9 korun a dvacet haléřů, zelené a modré PET láhve pak jejich další zpracovatelé vykupují asi o korunu padesát levněji. Zhruba jednou měsíčně vyráží z Kopřivnice kamion naložený tímto odpadem do Brandýsa nad Labem. Firma, která je vykupuje, pak láhve dále prodává do Číny, kde mají údajně být jednou ze surovin pro výrobu dámského spodního prádla. Vytříděný směsný plast míří do jiné specializované firmy, která z nich vyrábí zatravňovací dlaždice či pískoviště a polyetylenové fólie z kopřivnických kontejnerů zpracovává ostravská společnost třeba na igelitové pytle.

Zdaleka ne všechen plastový odpad je ovšem možné zpeněžit a odeslat k dalšímu zpracování, například o  takzvaný tvrdý plast zpracovatelé nejeví žádný zájem a končí na skládce.                 

Méně lukrativní je prodej vytříděného papíru. Jeho cena se pohybuje okolo 1,50 Kč za kilogram. Podle toho, zda jde o karton nebo směsný papírový odpad, končí přímo v žíroveckých papírnách nebo u prostřednické firmy, která s ním dále obchoduje. Nejméně Slumeko strží za skleněný odpad. Třicet haléřů za kilogram stačí tak na pokrytí nákladů na dopravu do Frýdku-Místku, kde je specializovaná třídírna. Slumeko na své třídičce separuje odpad nejen z Kopřivnice, ale také z Lichnova, Štramberka, Bordovic, Skotnice, Mošnova, Závišic a dalších obcí. Měsíčně linkou projde čtyřicet až šedesát tun.


    [Top]    


Vlček vystřídal Keislera v čele představenstva automobilky

K o p ř i v n i c e  (dam)  - Změny na nejvyšších postech se v polovině minulého týdne odehrály v automobilce Tatra. O svůj post předsedy představenstva ve středu 1. září přišel Zbyněk Keisler. V čele představenstva ho vystřídal druhý dosavadní člen tohoto orgánu a finanční ředitel společnosti Igor Vlček. Důvody výměny na nejvyšším postu společnosti Terex - Tatra odmítá automobilka sdělit. Podle Evy Boháčové, která zprostředkovala informaci tisku, se vedení podniku k důvodu personální změny nevyjádřilo. Dozorčí rada společnosti také přistoupila k rozšíření počtu členů představenstva na tři. K Vlčkovi a Keislerovi přibyl ještě Martin Adamec, ředitel slévárenské dceřiné společnosti Tafonco. Stanovy společnosti sice počítají s představenstvem o třech členech, to přesto od doby odvolání bývalé personální ředitelky Zuzany Jalůvkové pracovalo pouze ve dvou. Důvodem byla nutnost, aby jeho třetí člen prošel před svým jmenováním bezpečnostními prověrkami.


    [Top]    


Veteran rallye vévodily mladší tatrovácké vozy

Kopřivnicí zase po roce projela kolona naleštěných automobilových veteránů. Beskydská rallye měla cíl na náměstí TGM.

Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e  (dam) -  Devadesát dva posádek se letos sjelo na pětatřicátý ročník Veteran Rallye Beskydy. Kromě Čechů se na start závodu se svými automobilovými skvosty postavili také fanoušci tatrovek z Rakouska, Německa, a dokonce i jeden Australan. Největší zastoupení měly modernější vozy typů T 603, T 613 a T 700, ale ve startovním poli bylo i víc jak dvacet  tatrovek vyrobených do roku 1935. Putovní pohár Josefa Veřmiřovského převzal absolutní vítěz rallye Jaroslav Milbach na Tatře 57, pohár města Kopřivnice si odvezl Vlastimil John.


    [Top]    


Kopřivnické stepařky popáté získaly nominaci na mistrovství světa

K o p ř i v n i c e  - Step Klub Kopřivnice vznikl v 70. letech a po celou dobu v jeho čele stojí Marie Bartoňová. O stepařích se říká, že nestárnou, pouze chátrají, ale na osobě několikanásobné mistryně republiky Marii Bartoňové se třicetiletá aktivní dráha stepařky v žádném případě negativně nepodepsala. Vždyť v letošním roce v kategorii seniorů se sólovým vystoupením obsadila druhé místo.

Stejnou radost má vedoucí kopřivnických stepařů ze svých svěřenek. Na červnovém Mistrovství České republiky v Blansku v konkurenci dvou stovek stepařů z celé republiky, Slovenska a Polska skončila dvojice Miroslava Břusková a Jana Ptáčková v hlavní kategorii se zlatem na krku. Prvně jmenovaná pak v sóle svůj výkon potvrdila druhým místem. „Díky svému umístění jsou děvčata nominována na mistrovství světa ve stepu do německé Riesy v prosinci letošního roku,“ nešetří chválou Marie Bartoňová a jen tak na okraj dodává, že od roku 2000 je to již pátá nominace na mistrovství světa.

Přestože stepařským klubem za léta existence prošlo na dvě stě zájemců, klub se v současné době potýká s nedostatečnou členskou základnou. „Potřebovali bychom získat další zájemce z řad dívek i chlapců, aby se daly nacvičovat větší formace, které jsou vždycky divácky atraktivnější,“ uvedla vedoucí kroužku. Mezi sebou by stepařky rády přivítaly děti, juniory, ale na druhou stranu i dospělé a seniory. „Step je vynikající způsob na udržení štíhlé linie a podporuje reflexní terapii nohou,“ doplnila další argument Bartoňová s tím, že při hodině stepu lze spálit tolik kalorií jako při desíti uběhnutých kilometrech. Navíc step jakožto druh tance napomáhá k estetickému vnímání vůbec.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.