Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Během září začne Rekaz oslovovat nájemníky domů určených k prodeji

K o p ř i v n i c e  (hod) - Dva měsíce uplynuly od doby, kdy Rekaz - realitní kancelář zvítězila v soutěži na prodej bytových domů z vlastnictví města. Během této doby pracovníci Rekazu kontrolovali u domů určených k prodeji listy vlastnictví z katastru nemovitostí. „Potřebujeme znát zastavěnou plochu jednotlivých obytných domů a také jsme zjišťovali, jak je to s pozemky. Narazili jsme na nějaké problémy, které bude řešit bytový odbor,“ uvedl Josef Zima, majitel realitní kanceláře.

Vzhledem k tomu, že do prodejní ceny mají být započítány provedené investice, byla nutná jejich specifikace, co se může započítat a co nikoli. Pro výpočet ceny bylo nutné určit dobu životnosti. „Teď lze definovat cenu investičních prací pro každý dům, která by se měla zpětně odrazit v prodejní ceně domu,“ doplnil Zima. Také bylo nutné zajistit všechna  kolaudační rozhodnutí prostřednictvím odboru výstavby, neboť v projektové dokumentaci uložené na Rekazu scházela.

V průběhu září začne Rekaz s oslovováním nájemníků z domů určených k prodeji a seznámí je s cenovými možnostmi. „Chceme zřídit právní poradnu, ve které jim budeme poskytovat různé informace, pomáhat hledat východisko. Kontaktní místo bude na Rekazu, ale jak často bude otevřeno, to ještě není stanoveno,“ dodal majitel realitní kanceláře. Celý prodej bytových domů z vlastnictví města by měl proběhnout do konce června 2005.


    [Top]    


Ztrátu vody prý radnice nezpůsobila

Š t r a m b e r k  (dam) - Problémy s nedostatkem vody měli a stále ještě mají někteří obyvatelé štramberské čtvrti Libotín. Někteří z libotínských usedlíků přitom z toho, že jim zmizela voda ze studní, viní nový vrt, který má pokrýt potřebu koupaliště a případného aquaparku.

„Ztráta vody z libotínských studní byla kritickou situací určitého období, kterou jsme řešili přistavením cisterny. Nyní už se situace stabilizovala. Byl jsem informován, že zbyla jediná rodina. Bohužel ta nejpočetnější, která je stále bez vody. V tomto případě asi bude třeba vyvrtat studnu novou,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha. Problémy s nedostatkem spodní vody postihlo letos několik obcí a také Štramberk těžkosti libotínských obyvatel přiměly situaci věnovat pozornost. Radnice prý rozhodně v dohledné době neplánuje v Libotíně budovat vodovod za 30 milionů korun a zhruba stejně nákladnou kanalizaci. Z městských peněz by neměla být zbudována ani studna, která by nedostatek vody vyřešila. „Pokud by nás někdo přesvědčil, že náš vrt skutečně situaci způsobil, a podal by žádost, situaci bychom řešili v orgánech města. Zatím přímou souvislost, že náš vrt někomu sebral vodu, odmítáme,“ prohlásil Socha. Postoj radnice se podle jeho slov opírá o odborná stanoviska a také chemický rozbor vody, který má dokazovat, že městský vrt zásobuje zcela jiný pramen než studně obyvatel na druhé straně potoka. „V hospodě se možná mluví o tom, že jsme jim sebrali vodu ze studní, ale na radnici žádná oficiální písemná stížnost neleží,“ uvedl Socha.

V případě vybudování aquaparku bude podle provozních zkoušek stávající vrt na Libotíně stačit pokrývat celou jeho spotřebu, ta by totiž měla být dokonce jen poloviční než v případě současného velkého bazénu.


    [Top]    


Park u kavárny je zatím jen hudbou budoucnosti

K o p ř i v n i c e  (dam) - Vybudování parku v místě bývalé vodní nádrže na ulici Školní je v nedohlednu. Bazén tehdy již nefunkčního vodotrysku,, vyplňující prostor mezi budovou hlavní pošty a kavárnou, byl zahrnut před třemi lety se slibem, že hned následujícího jara vznikne na jeho místě parčík. Dnes je více než jisté, že si na něj obyvatelé města ještě počkají.

Původní studie, které počítaly s umístěním vodního prvku do prostoru, byly zavrženy jako příliš nákladné. Projektová dokumentace byla dokončena v prvních měsících letošního roku. Ve zmíněném prostoru by měl vyrůst oddychový prostor s lavičkami, dvěma pergolami, dlažbou a zelení. „Bohužel, projekt leží v šuplíku. Částka na realizaci se pohybuje okolo tři čtvrtě milionu korun. Jen rostlinný materiál se blíží hodnotě 200 tisíc, zbytek by stály stavební úpravy, dlažba, pergoly a další,“ řekl správce městské zeleně v Kopřivnici Jaroslav Dvořáček. Podle jeho slov má radnice v oblasti zeleně jiné priority a prostředky na realizaci parku chybí nejen v letošním rozpočtu, ale nebyly zahrnuty ani do jeho návrhu na příští rok. Budování parku navíc také komplikuje fakt, že pozemek, na kterém by měl stát, nepatří městu, ale státu. Podle Dvořáčka je pravděpodobné, že v prostoru bude realizována finančně méně náročná výsadba keřů a budování parku bude odloženo na pozdější dobu.


    [Top]    


Místní sbor hasičů oslavil 120. výročí od svého založení

V rámci oslav stodvacátého výročí
proběhla i soutěž o Pohár starosty SDH Kopřivnice. Vítězem se stalo družstvo
z Prchalova časem 16,37 s.

Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e  (hod) - Sto dvacet let od svého založení oslavovali během uplynulého víkendu členové místního sboru dobrovolných hasičů. Sobotní soutěže o Pohár starosty SDH Kopřivnice se v areálu kopřivnického koupaliště zúčastnilo patnáct družstev ze širokého okolí. V neděli dopoledne proběhla v Katolickém domě slavnostní schůze, na které velitel Antonín Hykel zhodnotil činnost za uplynulé období. V odpoledních hodinách si lidé mohli prohlédnout vystavenou hasičskou techniku na náměstí, kde tatrováčtí hasiči předváděli zdravotní pomůcky v praxi. Příležitosti využili především hoši, kteří prolézali každé auto, a hasiči jim vysvětlovali a ukazovali, jak co funguje.


    [Top]    


Jednotným prvkem interiéru se stal pohyb

K o p ř i v n i c e  (ili) - Při návrhu projektu rekonstrukce Speciální školy pro žáky s více vadami v Kopřivnici vycházel architekt Milan Obenaus se svým týmem z předchozích zkušeností z Dětského centra v Topolanech u Olomouce a jejich dislokovaných pracovišť.

„V Kopřivnici jsme se pokusili do projektu dostat nesymetrii a vyhnout se pravým úhlům podle teorie waldorfského školství, která říká, že pravý úhel svazuje a že nepravidelné prostory jsou pro děti zajímavější a objevnější.“ Na druhou stranu bylo potřeba pro autistické děti vytvořit prostředí podobné domácímu. Takže část objektu je pravidelnější - jako jsou jejich učebny, rehabilitace, a část je volnější. „Všechno bylo navrhováno v úzké spolupráci s paní ředitelkou a jejím kolektivem, kdy se řešilo, jaká varianta bude pro děti nejlepší - všelijaká ta autistická pracoviště, mazlíky, koberečky, aby se po nich dalo válet, muselo se myslet i na nejmenší detaily,“ vzpomínal projektant.

Architekt Petr Skoumal při navrhování interiéru vycházel z podmínky, aby každá třída byla světem dětí, ale navzájem se od sebe lišily. Do návrhu interiéru se podařilo zapojit výtvarníka Petráka, který interiéru vtiskl jednotící pohled, vymyslel vlastní postavičky a v každé třídě vytvořil svět sám pro sebe. Jednotným rázem se stal pohyb ve vzduchu, na vodě a po zemi.


    [Top]    


Stíny

Dne 30. srpna ve večerních hodinách přijala stálá služba městské policie oznámení, že na ulici kpt. Nálepky je u sloupu uvázaný pes. Hlídka zjistila majitele psa, který ho odmítl převzít. Pes byl převezen do útulku a záležitostí se bude zabývat správní orgán.

Dne 3. září kolem půlnoci přijala stálá služba MP telefonické oznámení, že na ulici Pod Zahradami se pohybuje skupina lidí, kteří převracejí kontejnery a ruší noční klid. Na místo byla okamžitě vyslána hlídka, která společně s Policií ČR zadržela tři výtečníky. Dále bylo zjištěno, že jsou poškozena zrcátka zaparkovaných automobilů. Dotyční byli převezeni na P ČR.

Dne 4. září v nočních hodinách oznámil na stálou službu MP anonym, že dochází na ulici 17. listopadu v jednom z bytů k rušení nočního klidu hlasitou hudbou. Hlídka  hovořila s majitelem bytu, který byl velmi arogantní a odmítl situaci jakkoliv řešit. Protože dotyčný nebyl ochotný ani zaplatit blokovou pokutu, bude záležitost předána ke správnímu řízení.


    [Top]    


V listopadu budeme volit hned dvakrát

V listopadu se bude volit do Senátu a do krajského zastupitelstva. Počítání hlasů
bude také náročnější, neboť se
bude počítat hned dvakrát.

Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (hod) - Ve dnech 5. a 6. listopadu se budou letos konat již druhé volby. V celé republice budou občané vybírat své zástupce do krajských zastupitelstev. Ve shodném termínu se bude v našem volebním obvodu konat také první kolo senátních voleb a o týden později by se mělo ve druhém kole rozhodnout ze dvou kandidátů, kteří získají v prvním kole nejvíce hlasů.

Lidé, kteří budou v době voleb mimo okrsek, mohou již nyní žádat o vydání voličského průkazu, a to až do středy 3. listopadu do doby uzavření stálých seznamů. Voličský průkaz je opravňuje volit v kterémkoliv volebním okrsku spadajícím do volebního obvodu, kde jsou volby vyhlášeny a v jehož obvodu má volič trvalý pobyt. V našem případě se jedná o volební obvod číslo 67. Pro volby do krajských zastupitelstev se voličské průkazy nebudou vydávat.


    [Top]    


V krajských volbách se utká 21 stran

O s t r a v a  (hod) - Jednadvacet politických stran, hnutí a koalic bude bojovat o co nejvíce křesel v krajském zastupitelstvu Moravskoslezského kraje. Zákon ukládá, že při počtu obyvatel nad devět set tisíc musí být zastupitelstvo pětašedesátičlenné. Ze statistiky vyplývá, že v Moravskoslezském kraji jich bylo ke dni 1. ledna 2004 evidováno celkem 1 260 277 obyvatel.

„Rozhodnutí o registraci bezvadných kandidátních listin, o škrtnutí kandidáta nebo o odmítnutí kandidátní listiny budou krajským úřadem vydávána v době od 16. do 18. září. Volební čísla pro všechny strany, hnutí a koalice, které podaly kandidátní listiny, vylosuje státní volební komise nejpozději do 21. září,“ uvedla Katherini Koláčková, tisková mluvčí krajského úřadu.

O přízeň voličů budou v krajských volbách usilovat tyto strany, hnutí či koalice: Občanská demokratická strana •  Strana zdravého rozumu • Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET • Komunistická strana Čech a Moravy • NEZÁVISLÍ •  Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová • Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) • Česká strana sociálně demokratická • Národní sjednocení • Strana zelených • SNK sdružení nezávislých • Strana pro otevřenou společnost • SVOBODNÍ • Evropští demokraté • Republikáni Miroslava Sládka • Helax - Ostrava se baví • Občanská demokratická aliance • České hnutí za národní jednotu • Strana práce • Unie svobody - Demokratická unie • Morava.


    [Top]    


O post senátora se uchází osm mužů a jedna žena

N o v ý   J i č í n  (hod) - O post senátora ve volebním obvodu číslo 67 se uchází osm kandidátů, které zaregistrovali jejich zmocněnci na novojičínském městském úřadě. Ti tak mohli učinit pouze do pondělí 30. srpna.

Za ČSSD kandiduje František Kačenka, auditor novojičínského městského úřadu, který je bez politické příslušnosti.

SNK - Sdružení nezávislých zastřešuje starostku Bílovce Sylvu Kováčikovou.

KSČM zastupuje Karel Vymětal, poslanec z Havířova.

Nezávislí vyslali do boje o Senát Bohuslava Chwajola, primáře urologického oddělení novojičínské nemocnice.

Za KDU-ČSL se bude snažit udržet si svůj dosavadní post senátor Jaroslav Šula z Kopřivnice.

ODS bude zastupovat místostarosta kopřivnické radnice Milan Bureš.

Strana práce zaevidovala Romana Jelínka z Kopřivnice provozujícího lékařskou praxi v Příboře.

Jako jediný nezávislý kandiduje Jiří Schwarz, děkan Fakulty národohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.


    [Top]    


Seznam volebních místností

K o p ř i v n i c e  (hod) - V Kopřivnici a místních částech Lubina, Vlčovice, Mniší je ustanoveno dvacet volebních okrsků (dále jen VO). Umístění volebních místností se od minulých voleb nezměnilo. Jen u okrsku číslo 3 chceme upozornit, že se jedná o stále stejnou školu na náměstí, ale z důvodu sloučení došlo k jejímu přejmenování na ZŠ dr. Milady Horákové.

VO č. 1 - Základní škola, Alšova 1123

VO č. 2 - Základní škola, Alšova 1123

VO č. 3 - Základní škola dr. M. Horákové, Husova 340

VO č. 4 - Zvláštní škola, Štramberská 189

VO č. 5 - Katolický dům, Štramberská 378

VO č. 6 - Městský úřad, Záhumenní 1152

VO č. 7 - Dům dětí a mládeže, Kpt. Jaroše 1077

VO č. 8 - Základní škola E. Zátopka, Pionýrská 791

VO č. 9 - Základní škola E. Zátopka, Pionýrská 791

VO č. 10 - Základní škola E. Zátopka, Pionýrská 791

VO č. 11 - Základní škola, 17. listopadu 1225

VO č. 12 - Dům s pečovatelskou službou, Česká 320

VO č. 13 - Základní škola, 17. listopadu 1225

VO č. 14 - Základní škola dr. M. Horákové, Obránců míru 369

VO č. 15 - Základní škola dr. M. Horákové, Obránců míru 369

VO č. 16 - Loutkové divadlo, Štefánikova 225

VO č. 17 - Základní škola, 17. listopadu 1225

VO č. 18 - Katolický dům, Lubina 183

VO č. 19 - Kulturní dům, Vlčovice 150

VO č. 20 - Kulturní dům, Mniší 175


    [Top]    


Všichni tři zastupitelé tvrdí, že kraje mají svou opodstatněnost

K o p ř i v n i c e  (dam, hod) - Tři Kopřivničané zasedali v pozvolna končícím volebním období v lavicích krajských zastupitelů. Mandát Josefa Jalůvky (ODS), Jiřího Tichánka (ČSSD) a Karla Kuboše (KSČM) se chýlí ke konci, a to je důvodem ohlédnutí za uplynulými čtyřmi lety. Všichni tři zastupitelé postupně odpovídali na to, co považují za svůj největší konkrétní úspěch v uplynulém období, které věci se naopak nepodařilo prosadit přesto, že o ně stáli. A vyjádřit se měli také k tomu, zda se existence krajů během jejich prvního funkčního období osvědčila a v čem.

Nejvyššího postu ze všech tří kopřivnických politiků dosáhl Josef Jalůvka, který vykonával funkci náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje. Následují jeho odpovědi na otázky zmíněné v úvodu. „Konkrétních úspěšných akcí bylo hodně. Za největší úspěch považuji, že se na různých úrovních podařilo vytvořit pracovní týmy lidí, které za sebou mají velmi slušné výsledky. Namátkou lze jmenovat Poradní sbor pro cestovní ruch, který pomohl vytvořit marketingovou strategii cestovního ruchu. Z osmdesáti konkrétních úkolů této marketingové strategie bylo 92 % splněno. To je myslím výborný výsledek zahrnující desítky konkrétních projektů investičního i neinvestičního rázu. Jako první kraj v republice jsme vytvořili také destinační management, který se podílí na přílivu turistů do kraje. Předsedám Radě lidských zdrojů a můžu říct, že jejím výsledkem je mnoho aktivit v oblasti spolupráce podnikatelů a škol a dalších oblastech. V oblasti podnikatelského prostředí jsme podpořili řadu konkrétních projektů, které aplikují výsledky vědy a výzkumu v praxi,“ jmenoval Jalůvka některé své úspěchy. Přiznává ale také, že ne vše se povedlo. „Nepodařilo se několik věcí. Jsou mezi nimi věci, které může kraj ovlivnit jen částečně, jako pomalá výstavba dálnice nebo příprava některých území pro podnikatele, kde stát klade překážky. Za tyto věci ale nemáme přímou zodpovědnost. Větší úsilí bychom měli v budoucnu věnovat krajskému marketingu, čili prezentaci jednak kraje a toho, co nabízí, a výsledků jeho práce jak do zahraničí, tak jiných regionů republiky. Komunikace je na slušné úrovni, ale je možné ji stále zlepšovat, v tom vidím obrovský potenciál,“ prohlásil Jalůvka. Na otázku, zda první období potvrdilo opodstatněnost krajů, končící zástupce hejtmana odpověděl: „Podle mě mohly být kraje větší, netýká se to sice konkrétně našeho kraje, ale při přípravě na čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU zjišťujeme, že malé kraje mají velké problémy a jejich provoz je velmi drahý. S naším krajem můžeme být spokojeni. Velikost nad 1,3 milionu obyvatel je optimální a také se můžeme pochlubit tím, že máme nejnižší náklady na výkon státní správy a úředníky, jinde jsou tyto náklady až trojnásobné. Kraje se myslím osvědčily v rámci toho, jaké mají možnosti. Brzdí je totiž neochota centrálních orgánů posílit například daňové příjmy krajů. Občan přínos krajů asi přímo nepocítí, ale samotné kraje mají své místo, regionální zastoupení jsou důležitá jak pro Českou republiku, tak pro partnery v Bruselu.

Karel Kuboš říká, že krajská politika není pro sólisty, ale je o kolektivním politickém působení prostřednictvím zastupitelských klubů, výborů či komisí na tvorbu a realizaci politiky v oblastech, které jsou krajům svěřeny. „Moje návrhy i hlasování vycházely z opoziční pozice naší strany, což se projevilo např. v odmítnutí návrhu rady o přechodu krajských nemocnic z příspěvkových na akciové, podnikatelské organizace,“ uvedl Kuboš, co považuje za svůj největší úspěch. Dále konstatoval, že svůj přínos vidí zejména v možnosti podílet se na výběru deseti projektů, které získaly bezplatné poradenství k předložení do strukturálních fondů i projektů v oblasti rozvoje cestovního ruchu s dopadem navýšení zaměstnanosti.

Za neúspěch považuje Kuboš to, že se nepodařilo systematicky a cílevědomě sjednocovat krajskou opozici (a to nejen v zastupitelstvu) k vytváření silnějšího tlaku na politiku stávají krajské koalice. „Byl jsem zklamán tím, že se přes velké politické úsilí nepodařilo udržet samostatnost SOU v Kopřivnici a udělit grant na dokončení projektu kulturně vzdělávacího centra Sněženka v Sedlnici, ve kterém šlo o vytvoření jednotného informačního systému pro všechny domácnosti obce. Z velkých investičních věcí mě zklamalo nezajištění podmínek pro vznik krajské průmyslové zóny v Nošovicích, na které z hlediska řešení problému nezaměstnanosti měly zájem všechny volební strany v kraji, a tedy i naše.“

Na otázku, zda se potvrdila potřebnost krajského zastupitelstva, Kuboš uvedl, že „pohled na krajské uspořádání se různí podle toho, kdo co od něj očekával. Z pohledu občana bych ocenil, že na základě schváleného Programu rozvoje kraje byly vypracovány a nastartovány k realizaci koncepce rozvoje infrastruktury, lidských zdrojů, životního prostředí či cestovního ruchu, v nichž jsou k řešení úkoly přesahující možnosti jednotlivých obcí i měst a zasahující až do plánů jednotlivých ministerstev a tím i státních prostředků se zpětně pozitivním dopadem na náš každodenní život. Na druhé straně z hlediska výkonu státní správy je evidentní, že se nesnížil počet organizačních článků, vše je komplikovanější, problematice se věnuje více úředníků za podstatně větších nákladů než dříve, což se musí změnit.“

Jiří Tichánek k zásadním úspěchům považuje to, že se mu podařilo prosadit na zastupitelstvu podobu znaku Moravskoslezského kraje. „Další úspěchy vidím v práci ve výboru pro výchovu a vzdělávání a zaměstnanost, kde jsme odvedli kus poctivé práce. Podařilo se mi při rozdělování peněz z grantů získat pro Kopřivnici například dotaci na Běh Emila Zátopka. Ze svých úspěchů vidím také to, že došlo ke sloučení průmyslovky s učilištěm, i když jsem měl z toho velké obavy. Ty se ale nepotvrdily a správnost spojení je dnes potvrzena,“ uvedl Tichánek. Ten také využil svých zkušeností v komisi pro kulturu a památky, kde pomáhal řešit jejich stav tím, že měl možnost ovlivnit, kam půjdou peníze na opravy.

K neúspěchům uvedl Tichánek to, že některé věci, které považoval za důležité či potřebné, nemohl prosadit. „Zastupitelstvo schvalovalo během svého období spoustu méně i více důležitých věcí. Mnohokrát jsem odcházel zklamaný, neboť dané případy byly schváleny či neschváleny většinou hlasů. To dobré se neprosadilo a mne to velmi mrzelo, například když se jednalo o věci ze sociální oblasti. Mrzelo mne, když se nám nepodařilo některé zbytné nemovité majetky prodat, či koupit další, i když jsem si myslel, že by to kraji pomohlo. Ale nebyla vůle zastupitelů. Vždycky rozhoduje demokratická většina, není to o tom, že by se za to člověk schovával. Nakonec musím ctít demokratickou většinu a srovnat se s tím sám,“ dodal Tichánek.

K opodstatněnosti krajů uvedl Tichánek, že se v mnohém osvědčily, ale v mnohém zklamaly veřejnost. „To zklamání vidím v tom, že se slibovalo, že pokud vzniknou kraje, že ubude úředníků, dále že budeme méně jezdit do Prahy. Opak je jiný. To znám dobře z pozice starosty. Vždy stále rozhoduje Praha. Jsem zklamán také v tom, že ten aparát, který vznikl na kraji, je obrovský. Myslím si, že se hodně podařilo v rámci příspěvkových organizací kraje jako takových. Je to otázka Dětského centra, jeho rozvoje, včetně stavebních úprav. Pochopitelně, co je nejdůležitější, je to, co stát dává handicapovaným dětem. Tady jsem hluboce přesvědčen o tom, že finanční prostředky nebyly promrhány, ale že byly účelně vynaloženy,“ doplnil Jiří Tichánek.


    [Top]    


Šula má ze své práce v Senátu dobrý pocit

K o p ř i v n i c e (dam) - Stávajícím senátorem zdejšího volebního obvodu je lidovec Jaroslav Šula. Politik, který je zároveň i kopřivnickým zastupitelem, bude v podzimních volbách svůj post obhajovat.

Co považujete za svůj největší úspěch v uplynulém období?

Jsem typem politika, který neusiluje o konkrétní svůj největší úspěch, ale o vytváření prostředí a podmínek pro kultivovanou komunikaci pro každý den. Za 6 let práce senátora u mne převládá dobrý pocit, že jsem mohl pomoci desítkám lidí v konkrétních nesnázích. Dařilo se pohnout se zdánlivě neřešitelnými případy, kde hrála roli lidská netolerantnost, nevšímavost i okrádání slabších.

Pro řadu obcí, i mimo volební obvod, se podařilo zajistit státní dotace pro jejich komunální akce. Cením si zajištění prostředků pro nový pavilon interny nemocnice v Novém Jičíně. Na ministerstvu zdravotnictví jsem inicioval zajištění výstavby hospice ve Valašském Meziříčí. Jsem rád, že v blízké době dojde k likvidaci starých ekologických zátěží uvnitř Tatry včetně bývalé skládky mimo areál podniku, pro což byla rozhodujícím impulzem osobní rozmluva s ministry financí a životního prostředí. V Senátu nyní pracuji ve Výboru pro záležitosti EU. Moje iniciativa směřovala i ke konkrétní úpravě Ústavní smlouvy pro Evropu. Inicioval jsem také několik konkrétních akcí v Senátu i v regionu u příležitosti přistoupení Česka k EU. Zažívám radost při zvláště složitých hlasováních v Senátu, když zvítězí zdravý rozum nad cíleným lobbismem jako v případě schvalování koupě stíhaček Gripen v roce 2002, kdy Senát zabránil dalšímu zbytečnému zadlužování země.

Které věci se naopak nepodařilo prosadit, přestože jste o ně stál?

Nepodařilo se mi vyhrát Ústavní stížnost skupiny senátorů proti rušení matričních úřadů na menších obcích, i když tam historicky patřily více než sto let. Mnoho obcí tak přišlo o svá pracoviště a tím o část své historie a dokumentace. Mám rozpracováno několik dílčích projektů, například iniciativu pro převedení poslední budovy do komplexu Národního divadla v Praze. Jde o objekt, který je stále omylem v soukromých rukách, a majitel komplikuje provoz zázemí Národního divadla. Řešení se stále hledá.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.