Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Lákadlem novojičínských slavností bude tradiční ohňostroj a Buty

N o v ý  J i č í n  (dam) -  Opět monumentální má být v pořadí jedenáctá slavnost Nového Jičína. Přes pět set účinkujících v sobotu 4. září přiláká podle odhadu pořadatelů do historického centra desetitisíce lidí.

Přestože organizátoři již v minulých letech uvažovali o změně tváře Městských slavností, na přání návštěvníků nakonec zůstali věrni tradičnímu rámci a přistoupili jen k drobným inovacím. Letošní ročník tak například představí návštěvníkům italské partnerské město Novellara. „Přímo na náměstí vyroste miniměstečko s typickými prvky Novellary. Dominantní bude věž novellarského hradu. V tomto stylizovaném prostoru bude také malé pódium, jež bude odkazovat na atmosféru tamní divadelní scény Teatro comunale della Rocca,“ slíbil šéf pořádajícího městského kulturního střediska Petr Orság. V průběhu slavností navíc dojde také na vystoupení orchestru tamní hudební školy a mezi doprovodnými akcemi bude výstava dětských prací a děl novellarského sochaře a malíře Maria Pavesiho. Součástí slavností je také řada drobnějších akcí probíhajících během celého dne v řadě lokalit Nového Jičína. Během slavností je navíc také možné navštívit historické památky města za snížené vstupné.

Tradičně celé městské slavnosti uvede ranní mše ve farním chrámu, která bude mít tentokrát slavnostnější ráz, neboť ji bude celebrovat biskup  František Václav Lobkowicz. Kolem desáté hodiny se pak všichni kostýmovaní účastníci slavností vyhrnou na náměstí a začne tradiční jarmareční mumraj plný šermířů, kejklířů a pouličních hudebníků. Každá z vystupujících skupin, která si najde jen kousek místa, bude bavit kolemjdoucí a přispívat k pestré atmosféře slavností. Letošní slavnosti budou mít také magický nádech. Právě ve stylizovaném novellarském městečku totiž už o půl jedenácté čekají návštěvu z pohádek a pak se bude kouzlit především ve znamení Harryho Pottera až do večera. Děti se mohou těšit na řadu kouzelnických vystoupení a mnohých produkcí se budou také aktivně účastnit, o iluzionistické představení nebudou připraveni ani dospělejší diváci, ti si ale na magickou show Different story budou muset počkat až do čtvrt na jedenáct v noci.

Veškeré dění na náměstí bude letos rozděleno do tří scén. Kromě hlavního pódia bude program probíhat v již zmíněném stylizovaném divadle. Šermířská představení pak najdou útočiště ve stanovém městečku vlevo od hlavního pódia. Hlavní část programu startuje v pravé poledne vystoupením novojičínského dechového orchestru, dalším hudebním tělesem, které se představí o hodinu později, je smíšený pěvecký sbor Chorus Cremniciensis ze slovenské Kremnice. Milovníky starých automobilů zase potěší, že náměstím za zvuků swingu projede také kolona účastníků veteránské rallye Lešná - Nový Jičín - Kunín. O půl třetí bude pódium patřit romskému souboru Cikne Čhave a po třetí hodině už dojde k příjezdu kunínské hraběnky Marie Walburgy a její prapředkyně italského původu Donny Gonzagy hraběnky di Novellara. „Podařilo se zjistit, že tyto dvě šlechtičny byly zpřízněny, a chtěli jsme to lidem příjemnou formou dát na vědomí,“ řekl Orság. Krátce po šestnácté hodině přijde řada na společné vystoupení novojičínské umělecké školy a jejích italských partnerů. Další mezinárodní hudební vystoupení je plánováno na sedmnáct hodin, kdy společně zazpívá dětský sbor Ondrášek a zpěváci z Achernu.

Večerní blok zahájí ve dvacet hodin kopřivnická taneční skupina Dream, po ní bude pozornost publika patřit kapele Docuku a jejich kombinaci folkloru, folku a rocku. Když se náměstí zahalí do tmy, přijde řada na společné vystoupení divadelní skupiny Inferno a umělecké agentury Lev. „Jejich vystoupení by mělo být opět zajímavým úvodem do slavnostního ohňostroje,“ prozradil Petr Orság. V deset hodin pak velkoplošná videoprojekce připomene vystupující a atmosféru celého seriálu novojičínského kulturního léta a vyvrcholením bude koncert ostravské kapely Buty. Radek Pastrňák s kapelou bude náměstí bavit přívalem svých známých hitů zhruba do půlnoci, kdy jedenácté Městské slavnosti skončí.


    [Top]    


Bartolomějský večer táhl

Program Bartolomějského večera v režii Komediantů nejen z divadla Víti Marčíka
měl mezi diváky velký ohlas.

Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e  (ili) - Salvy smíchu, potlesk na otevřené scéně a neuvěřitelnou spolupráci s publikem si vysloužilo potulné divadlo jednoho herce Víti Marčíka stejně jako žonglérské vystoupení Vojty Vrtka a orchestru Péro za kloboukem. Přilehlý trávník nahradil nedostatečnou kapacitu hlediště, které záhy po začátku vystoupení praskalo ve švech. „Už jsme si prošli všechny atrakce a chtěli jet domů a teď se nemůžeme od těch kejklířů vůbec odtrhnout,“ přesně vystihla pocity jedna z divaček.

„Co si prožijeme, to nezapomeneme,“ hlásal Víťa Marčík a pro ty, kteří mu při vystoupení sekundovali, to určitě platí dvojnásob - ať už plešatí Jarkové, Jaruška, která nechtěla ukázal nožku, nebo klučina s kondořím vejcem. Finále patřilo mystériu O slepém a chromém, v kterém Marčík naplno využil svého vlivu na publikum. Při žebrající scéně zblbnul dav takovým způsobem, že přinášení milodarů nebralo konce. „Nejhorší je, že chceš dát a už nemůžeš,“ vyprovokovala věta o nevyužití nabízené příležitosti další vlnu finanční sbírky. Závěr večera pak patřil Vrtkovu skvělému ohňovému žonglérství. „Konečně se poutě vracejí do svých původních podob,“ radoval se z nevšedního vystoupení a z úbytku brakového zboží jeden z přihlížejících.


    [Top]    


Burianovy věci má soudit další znalec

K o p ř i v n i c e  (dam) - Radní chtějí objednat další posudek nezávislého znalce na hodnotu kolekce obrazů, perokreseb, osobních věcí a dokladů z pozůstalosti Zdeňka Buriana, které městu nabízí malířův vnuk Jiří Hochman. První znalecký posudek Petra Vojtaly z opavské Slezské univerzity ocenil nabízené předměty na částku mírně přesahující 300 tisíc. Hochman sice o padesát tisíc korun slevil a k nabízeným položkám přidal další čtyři Burianovy perokresby. I tak ale trvá na neadekvátní částce 1,25 milionu korun.

„Radnice se z pochopitelných důvodů brání zaplatit přemrštěnou sumu, a chce proto znát ještě názor dalšího znalce,“ řekl mluvčí úřadu Miroslav Přívětivý. Radnici nyní nezbývá, než čekat, zda další odbornou expertizu majitel sbírky umožní. Ten se navíc nechal slyšet, že exkluzivitu v jednání bude mít Kopřivnice pouze do 3. září, pak hodlá sbírku nabídnout jinému zájemci.


    [Top]    


Puls bude reprízovat krvavé Umučení Krista

K o p ř i v n i c e  (dam) - Mimo jiné melodrama Táta na plný úvazek  a drama Umučení Krista uvede tento týden kino Puls. Nejdříve přijde na řadu příběh o přezaměstnaném otci, který se řízením osudu ocitne se svou malou dcerkou sám a navíc bez práce. Změna priorit a nutnost rozhodnout se mezi dcerkou a kariérou je tím hlavním motivem celého snímku, který je víceméně klasickou variací na toto mnohokrát zpracované téma. Paradoxní je, že autorem filmu je režisér Kevin Smith, který je známý svým drsným humorem, toho se ale v Tátovi na plný úvazek divák nedočká. V titulní roli se objevil Ben Affleck, jeho novou přítelkyni si zahrála Liv Tylerová. Film se bude promítat až do soboty vždy v osmnáct hodin. Ve čtvrtek a v pátek v osm večer se na plátno kina vrací Umučení Krista. Jeden z nejkontroverznějších a také nejkrvavějších snímků poslední doby je dílem herce Mela Gibsona. Ten  jako scenárista, režisér i producent v jedné osobě vypráví Kristův příběh od večera v Getsemanské zahradě až po poslední vydechnutí Ježíše na kříži. Hodiny, které tyto dva body dělí, jsou vylíčeny s velkým naturalismem a obrovskou krutostí. Jako většina filmů o Kristovi i tento má řadu zapálených příznivců i zaryté odpůrce, tomu Gibsonovu je například vyčítán jistý antisemitismus.


    [Top]    


Taneční kurzy budou v kulturním, ale možná také Katolickém domě

K o p ř i v n i c e  (dam) -  V polovině září odstartují tradiční kurzy společenského tance a chování. „Předběžně máme naplánovány kurzy dva, bude ale samozřejmě záležet na počtech zájemců,“ řekl Zdeněk Syrek, který se svou manželkou vede kopřivnická taneční již řadu sezon. O tom, že bude naplněn tradiční nedělní kurz situovaný do kulturního domu, nepochybuje, méně jistá je budoucnost kurzu plánovaného na středu do sálu Katolického domu v Kopřivnici. V programu výuky se objeví základy standardních, latinskoamerických, country i disco tanců. „Chystáme se také do Prahy na kongres učitelů tance, takže se zřejmě dozvíme aktuální trendy pro letošní sezonu,“ slibuje Syrek. Kromě kurzů v Kopřivnici budou manželé Syrkovi vyučovat zájemce o společenský tanec také ve Frenštátě pod Radhoštěm a Příboře.


    [Top]    


Majda a František z televizní Kouzelné školky míří k nám

K o p ř i v n i c e  (dam) – Pořad pro nejmenší diváky připravují v kopřivnickém kulturním domě. V sobotu 18. září ve tři odpoledne se mohou děti těšit na setkání s Majdou a Františkem, populárními protagonisty televizního pořadu Kouzelná školka. Herečka Magdalena Reifová společně se skřítkem Františkem se publiku naživo představí vůbec poprvé ve zcela novém pořadu.

Během představení si děti budou moci s Majdou a Františkem zpívat a povídat o zvířátkách, moři a létání. Taky si zahrají na piloty, školku a dostanou odpověď na otázku ’kampak teče voda z vany’. Dětští diváci budou do programu aktivně zapojováni a čeká je spousta překvapení, soutěží a dárků. Ještě než se představení do Kopřivnice vůbec dostane, mají děti první možnost zasoutěžit si, tentokrát o vstupenky na své oblíbence.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.