Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 30/2004
ze dne 2. září 2004

Zprávy z města a okolí

Nehod pod vlivem alkoholu přibývá
Automobilka nabídla pozemky za sníženou cenu
Turistům chybí půjčovna kol a možnost levného ubytování
Nový zákon vyvíjí motivační tlak na zletilé absolventy
Od září nový způsob placení školních družin
Do konce měsíce musí mít všichni Kopřivničané zaplacené odpady
V prvních třídách přivítali 267 žáků, kteří přišli s rodiči
Starosta jednal v Tatře o budovách
Stíny
Slunečné počasí přálo hrám handicapovaných
Za první půlrok se narodilo o 14 dětí více
Chemické čištění topného systému není samoúčelné
Štramberští holubáři pořádají každý rok hody, výstavu a ples
Zbourání kamenného kříže šetří policisté
Závišické prvňáky čekal zmrzlinový pohár se starostou
V rámci běhu bude volný vstup do expozice

    [Top]    


Nehod pod vlivem alkoholu přibývá

K o p ř i v n i c e  (hod) - Pracovníci odboru dopravy a silničního hospodářství v souladu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích projednávají přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích podle zákona o přestupcích. „To znamená, že řeší účastníky dopravních nehod, jízdu pod vlivem alkoholu a další přestupky. Výsledkem řešení je pak ukládání pokut a vydávání rozhodnutí o zákazu řízení a odebrání řidičského průkazu. Je smutné, že takových případů přibývá, a to nejen u motoristů, ale i u cyklistů. Rovněž musíme řešit případy, kdy lidé nesouhlasí s přestupkem, který zjistili policisté nebo strážníci městské policie,“ rozvedl případy, které se projednávají, Zdeněk Polášek, vedoucí odboru dopravy.

Za první pololetí letošního roku řešili na oddělení přestupků celkem 180 případů a byly uloženy pokuty ve výši 459 300 korun. „Ke třem případům jsme si pro objasnění přizvali soudní znalce, za jehož posudky jsme zaplatili téměř patnáct tisíc korun. V těchto případech však museli přestupci uhradit zvýšené náklady na řízení. Místo jednoho tisíce za náklady řízení tak zaplatili 2 500 korun. A tato částka může činit až šest tisíc korun,“ uvedl Zdeněk Polášek.

Od Nového roku se na odboru dopravy řeší ty případy, kdy Česká kancelář pojistitelů zjistí, že majitel automobilu nemá zaplaceno zákonné  pojištění. Odbor dopravy úzce spolupracuje s Českou kanceláří pojistitelů a ta jim zasílá seznam hříšníků. „Z České kanceláře pojistitelů jsme obdrželi 709 oznámení, které na našem odboru dále řešíme. Zjišťujeme, komu patří nepojištěné auto. Poté se snažíme případy vyřešit. Přesto jsme museli za nezaplacené pojistné uložit pokuty v celkové výši 162 400 korun,“ dodal Polášek.


    [Top]    


Automobilka nabídla pozemky za sníženou cenu

K o p ř i v n i c e  (hod) - Rada na své řádné schůzi schválila nájemce uvolněného třípokojového obecního bytu, který byl určen losem z pěti uchazečů.

Rada projednávala rozšířenou nabídku pozemků Tatry na veřejných plochách. Jedná se nejen o pozemky v centru města, ale i kolem ulice Panské. „První nabídka byla pro město cenově nepřijatelná. Nyní Tatra požaduje podstatně méně peněz, proto radní doporučili nabídku zastupitelům ke schválení,“ uvedl Miroslav Přívětivý, tiskový mluvčí.


    [Top]    


Turistům chybí půjčovna kol a možnost levného ubytování

K o p ř i v n i c e  (hod) - Služeb  městského informačního centra v období letních prázdnin využívají převážně turisté. „Oproti loňskému roku jsme zaznamenali velký nárůst cizinců, především z Holandska a Polska, a to nejen přes léto, ale již během velikonočních a květnových svátků. Cizinci i turisté z České republiky k nám přijíždějí hlavně za exponáty Technického muzea. Po našem doporučení rádi zavítají i do méně známého Muzea Fojtství. Námi podávané informace se neomezují pouze na nejbližší okolí, ale i na vzdálenější oblasti, které jsou výborně prezentovány v materiálech vydaných Moravskoslezským krajem,“ uvedla Dagmar Hyklová, pracovnice informačního centra.

Čeští turisté se především zajímají o Lašskou naučnou stezku a rozhlednu. „Velký rozmach jsme zaznamenali také v oblasti cykloturistiky, pro kterou jsme vytvořili ve spolupráci s městem novou cyklomapu nazvanou Cykloturistické trasy a kondiční okruhy v Kopřivnici a okolí. Bohužel, postrádáme zde půjčovnu kol, což je podle nás velký nedostatek v poskytovaných službách. Dalším bolavým místem je chybějící nabídka levného ubytování - kemp, penzion …,“ uvedla Hyklová, co turisté přijíždějící do Kopřivnice postrádají. Přesto se pracovnice informačního centra snaží vyhovět turistům a vyhledat jim služby, které požadují, aby jim návštěvu města co nejvíce zpříjemnily.


    [Top]    


Nový zákon vyvíjí motivační tlak na zletilé absolventy

Čerství absolventi škol budou mít
od října těžší pozici. Bez odpracovaného
roku nebudou mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (ili) - S účinností od 1. října tohoto roku vstoupí v platnost nový zákon o zaměstnanosti, z něhož vyplývají mimo jiné právní úpravy zpřísnění podmínek pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti zejména u zletilých absolventů škol.

„Nárok na podporu v nezaměstnanosti bude mít pouze ten uchazeč o zaměstnání, který vykonával v délce alespoň dvanácti měsíců zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ze které bylo odváděno pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, a to v posledních třech letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání,“ uvedla Eva Géryková, pracovnice novojičínského úřadu práce.

Z přechodných ustanovení nového zákona o zaměstnanosti také vyplývá, že uchazeč, kterému bude přiznán nárok na podporu v nezaměstnanosti, přede dnem účinnosti tohoto zákona - tj. do 30. září 2004 a po 1. říjnu 2004 neprokáže odpracovanou dobu v minimální délce dvanácti měsíců, nárok na podporu mu dnem nabytí účinnosti nového zákona zanikne.

Novým zákonem se vyvíjí motivační tlak na zletilé absolventy škol, aby se aktivně zapojovali do pracovního procesu a podíleli se sami na hledání zaměstnání. Tím by se měla vyřešit situace z posledních let, kdy pro mladého člověka bylo finančně výhodnější zůstat doma na státní podpoře.


    [Top]    


Od září nový způsob placení školních družin

K o p ř i v n i c e  (hod) - Upozorňujeme rodiče, že od září dochází ke změně platby za školní družiny. Z důvodu úpravy zřizovacích listin a na základě výsledků auditu, který proběhl na základních školách, budou příspěvky za školní družinu vybírány městem Kopřivnice.

Rodiče mohou zaplatit poplatek, který činí sedmdesát korun na měsíc, v pokladně městského úřadu na ulici Záhumenní nebo na účet města. Jak nám sdělili pracovníci radnice, jedná se o stejný způsob úhrady jako za mateřskou školu. Bližší informace rodiče získají u družinářek v základních školách.


    [Top]    


Do konce měsíce musí mít všichni Kopřivničané zaplacené odpady

Odbor financí Městského úřadu Kopřivnice upozorňuje občany, že do 30. září 2004 je termín pro zaplacení místního poplatku za odpady v souladu s obecně závaznou vyhláškou č. 4/2003 města Kopřivnice. Pro tento účel budou rozeslány počátkem měsíce září poštovní poukázky s částkou na druhé pololetí 2004, případně na celkovou dlužnou částku. Poplatek, který činí 370 Kč za osobu/rok a 340 Kč u občanů, kteří mají vlastní popelnici, je možno uhradit poštovní poukázkou na poště, hotově na pokladně městského úřadu, ulice Záhumenní 1152 denně kromě pátku v úředních hodinách, tj. pondělí a středa od 8 do 16.30, úterý a čtvrtek od 8 do 13 hodin, nebo převodem na účet města číslo 1767241349/0800 s uvedením variabilního  symbolu.

Z důvodu malého zájmu občanů v loňském roce nepřijedou pracovnice městského úřadu vybírat poplatky přímo do místních částí Vlčovice, Mniší a Lubina.

Od příštího roku bude pro zájemce zavedena další služba, a to úhrada poplatku prostřednictvím SIPO. Tiskopis přihlášky si občané mohou vyzvednout již dnes na přepážkách pokladny nebo na odboru financí ve správní budově Tatry, Štefánikova 1163, 2. patro, dveře číslo 232. Připomínáme občanům, že pro stanovení správné částky poplatku je nutné průběžně hlásit veškeré změny (přestěhování, narození dítěte, úmrtí v rodině aj.) odboru financí Městského úřadu, Štefánikova 1163, správní budova Tatry, 2. patro, dveře číslo 232.

Martin Hrnčárek, vedoucí odboru financí


    [Top]    


V prvních třídách přivítali 267 žáků, kteří přišli s rodiči

Na začátku týdne už ve všech
 školách vrcholily přípravy na příchod
 žáků. Prvňáčky už letos nepřivítá
škola na náměstí, ale místo ní
ZŠ dr. Milady Horákové.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (hod) - Včera v  Kopřivnici a místních částech poprvé zasedlo do školních lavic dvě stě šedesát sedm prvňáčků, kteří přišli do školy v doprovodu svých rodinných příslušníků. Tři první třídy otevřela Základní škola dr. Milady Horákové, po dvou škola na Alšově ulici, Emila Zátopka a 17. listopadu. Jednu první třídu má škola sv. Zdislavy a Lubina. Výjimku tvoří malotřídka v Mniší, kde jsou spojeny tři ročníky.

Letošní počet žáků prvních tříd je jen o dva menší než vloni. Kolik jich skutečně nastoupilo, se v době uzávěrky nedalo zjistit, neboť někteří rodiče neoznámí včas odklad svého dítěte.


    [Top]    


Starosta jednal v Tatře o budovách

K o p ř i v n i c e  (dam)  - Šest podnikatelů má zájem koupit budovy, které Tatra hodlá zbourat. Jejich postoj tlumočil na jednání s vrcholovými představiteli Tatry starosta Kopřivnice Jiří Tichánek. „Je to výsledek naší žádosti, aby Tatra městu předala seznam budov, kterých se hodlá zbavit. My jsme pak řekli, že se pro ně pokusíme najít využití,“ řekl Tichánek.

Na seznamu zbytných budov měla Tatra celkem 19 objektů velmi různorodé velikosti od 116 až po devět tisíc metrů čtverečních. Zájem o koupi budov nakonec projevili pouze ti podnikatelé, kteří již v areálu působí. Přestože Centrum podnikání a rozvoje mělo zájem nabídku více inzerovat, ze strany Tatry to bylo zamítnuto.

„Požádal jsem, aby Tatra přihlédla k faktu, že hodlá objekty, o které mají podnikatelé zájem, bourat, a kupní ceny nastavila v přijatelné výši. Vyjádřil jsem názor, že pokud mají být některé budovy srovnány se zemí, je to možnost, jak by Tatra mohla pomoci zaměstnanosti,“ uvedl Tichánek a dodal, že se mu ze strany manažerů Tatry dostalo ujištění o tom, že společnost nemá zájem s těmito nemovitostmi nijak spekulovat a bude vycházet z odhadních cen.

Radnice byla pouze prvotním prostředníkem, další konkrétní jednání o cenách a případných kupních smlouvách už budou probíhat přímo mezi Tatrou a jednotlivými podnikateli.

„Může se stát, že za par týdnů přijdou ke mně do kanceláře s tím, že Tatra chce za své budovy moc. Může se to stát, ale já už předem říkám, že radnice veškeré možnosti vyčerpala a v této chvíli už město nic víc udělat nemůže,“ dodal starosta.


    [Top]    


Stíny

Dne 23. srpna kolem 23. hodiny oznámil telefonicky správce Kulturního domu ve Vlčovicích, že má podezření, že v objektu se někdo pohybuje. Dále sdělil, že obsluha restaurace již odešla a někdo tam stále chodí. Hlídka městské policie ve spolupráci s hlídkou Policie ČR okamžitě vyjela na místo a v objektu zadržela podezřelou osobu.

Dne 29. srpna o půl druhé v noci telefonicky oznámil na stálou službu MP muž, že viděl dva kluky, jak zřejmě na ulici Pod Zahradami vykradli auto. Oznamovatel dále sdělil popis obou osob. Hlídka MP, která okamžitě dorazila na místo, zadržela v jedné z přilehlých ulic osobu odpovídající danému popisu. Při kontrole zaparkovaných automobilů hlídka zjistila, že dvě auta mají rozbitá okýnka a další dvě mají otevřené dveře. Strážníci dotyčného předali přivolané hlídce P ČR.

Pro pokus trestného činu ublížení na zdraví a trestný čin násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci je stíhán čtyřicetiletý muž z Kopřivnice. V sobotu v nočních hodinách napadl po předchozí rozepři jednapadesátiletou ženu. Udeřil ji pěstí do obličeje, poté ji uchopil pod krkem a začal ji škrtit. Celou dobu jí vyhrožoval zabitím. Když žena v důsledku škrcení začala ztrácet vědomí, muže kousla do malíčku ruky. To ho rozlítilo a ženu uchopil za vlasy a opakovaně jí udeřil hlavou o zeď. V obývacím pokoji z úložného prostoru postele vytáhl sekyru, se kterou ženu ohrožoval. Ke slovu přišel i kuchyňský nůž. Naštěstí zůstalo jen u vyhrůžek. K útoku předměty proti ženě nedošlo. Přesto žena utrpěla podlitiny a škrábance. Násilník putoval do policejní cely.


    [Top]    


Slunečné počasí přálo hrám handicapovaných

H r a b y n ě  (ili) - Celkem třináct cen z devětašedesáti si odvezli členové Asociace tělesně postižených do Kopřivnice z 3. ročníku Sportovních her tělesně postižených Ústavu sociální péče Hrabyně, který se uskutečnil poslední prázdninovou středu. Přestože se urputně zápolilo na okruhu a ve slalomu elektrických a mechanických vozíků, v hodu granátem a kriketovým míčkem, ve střelbě ze vzduchovky, v šipkách, v kuželkách a zcela nově i v lukostřelbě, shodli se všichni, že jde především o příjemnou změnu a setkání s přáteli.

Při závěrečném předávání cen se dostalo i na vedoucí rehabilitace Zdenku Zapletalovou za největší počet kilometrů naběhaných kolem uspořádání her. Při letošním ročníku se organizátorům podařilo získat dostatek sponzorů. „Pravda, čtyři se ozvali doslova až v den pořádání her,“ povzdechla si jedna z organizátorek Alenka Sroková. Většina přišla účastníky her osobně pozdravit, podpořit nebo předat ceny. Závěr sportovního dne pak už patřil hudbě, tanci, tombole a dobrému jídlu.


    [Top]    


Za první půlrok se narodilo o 14 dětí více

K o p ř i v n i c e  (hod) - Podle statistik se letos rodí v celé České republice podstatně více dětí než v uplynulých letech. Lékaři to přisuzují tomu, že začaly rodit ženy silných ročníků ze sedmdesátých let. V Kopřivnici a místních částech je počet narozených dětí za první pololetí letošního roku o čtrnáct vyšší než za stejné období loňského roku. Za prvních šest měsíců roku 2003 se narodilo 62 chlapců a 54 dívek, zatímco letos na evidenci obyvatelstva zaznamenali narození pětašedesáti chlapců a pětasedmdesáti dívek. Uvidíme, o kolik se zvedne porodnost v Kopřivnici za celý rok. V roce 2001 se narodilo 240 dětí, o rok později 205 a vloni 226 dětí.


    [Top]    


Chemické čištění topného systému není samoúčelné

V současné době je v části domů ve správě OSBD prováděno chemické čištění topného systému. Jedná se o odstranění volných a usazených kalů a biomas, které se tvoří v každé vodě, tedy i destilované a demineralizované. Nejedná se tedy o odstranění hrubých mechanických nečistot. Tyto, pokud se dostanou do systému, jsou zachyceny filtry v napojovacích uzlech jednotlivých objektů. Dosavadní způsoby úpravy topné vody jsou pro potlačení tvorby biomas neúčinné. Proces tvorby a usazování biomas je pozvolný, ale trvalý. Tento vzniklý kal se postupně usazuje jak na teplosměnných plochách, kde působí jako izolant, tak v armaturách topného systému, čímž snižuje průtočnost a v konečném důsledku může být příčinou nefunkčnosti regulačních armatur.

Pokud v roce 2005 započne předpokládaná modernizace tepelných sítí, bude nové zařízení instalováno do domovních systémů mnohdy i více než 30 let starých. To by měl být další důvod, proč systém vyčistit před instalací nových regulačních prvků, aby nedošlo ke snížení jejich funkčnosti nebo poškození, nehledě ke zvýšení účinnosti topného systému.

Pavel Bém, energetik OSBD


    [Top]    


Štramberští holubáři pořádají každý rok hody, výstavu a ples

Š t r a m b e r k  (ili) - V České republice je kolem čtyř tisíc chovatelů poštovních holubů. Ty tam jsou romantické doby kulatých holubníků na kůlu uprostřed dvora. Dnes to jsou stavby vyžadující stavební povolení, poštovní holubi jsou opatřeni mikročipy a chovatelé z Novojičínska, Vsetínska a Frýdecko-Místecka se složili a za jeden a půl milionu korun si koupili nákladní auto, kterým svážejí holuby na závody.

Štramberská organizace sdružující jedenáct chovatelů poštovních holubů vznikla v roce 1999 odštěpením od mateřské organizace v Závišicích. Místní sdružení těšící se z podpory radnice každoročně závodí O pohár starosty u příležitosti štramberské pouti. Letos se uskutečnil již 6. ročník. Pro veřejnost holubáři každoročně pořádají holubí hody, oblastní výstavu a ples. Průměrně má každý z místních chovatelů sto, s holoubaty sto dvacet kusů. Poštovní holubi se účastní závodů ještě i v deseti letech. Výjimečně se dožijí i osmnácti let. Každý holub má svůj chovatelem pečlivě vedený rodokmen a podle výkonnosti předků se pak vybírá vhodná holubice.

Po smrti jistého zahraničního chovatele se jeho šestačtyřicet holubů vydražilo za dvanáct milionů korun. U nás se v průměru  cena holouběte pohybuje okolo sto padesáti korun. Špičkoví holubi se sice dají vydražit za dvacet až padesát tisíc korun, ale živit se tím u nás nedá, a tak se mezi kamarády zpravidla holubi rozdávají.


    [Top]    


Zbourání kamenného kříže šetří policisté

Z á v i š i c e  (dam) - Obyvatelé Závišic jen nevěřícně kroutí hlavou nad barbarským činem svého souseda Pavla Moudrého. Ten hrubým způsobem zlikvidoval kamenný kříž, který na svém místě stál od roku 1922. Kříž sice nebyl evidovanou památkou, ale byl majetkem obce. „V současnosti máme uskladněnu jen střední část kříže z bílého mramoru. Kde a zda vůbec ještě existuje samotný kříž se soškou Krista a pískovcový podstavec, nevíme,“ řekl starosta Závišic Zdeněk Vajda. Muži, který kříž zboural, v jeho počínání nezabránila ani přivolaná policie, a nereagoval ani na návrh starosty, že kříž, který částečně zasahoval na jeho pozemek, bude přesunut na jiné místo. Celým incidentem se nyní také zabývá policie, starosta Vajda totiž podal trestní oznámení.


    [Top]    


Závišické prvňáky čekal zmrzlinový pohár se starostou

M i k r o r e g i o n  (ili) - Včerejším dnem pro prvňáčky začala další životní etapa. V každé škole si pro nové svěřence připravili slavnostní přivítání se spoustou dárečků, na které přispěly obecní a městské úřady, a s překvapením. Co škola, to jiné zvyklosti a jiná tradice.

Závišická malotřídka uvítala pět prvňáčků. Po slavnostním uvítání starostou obce a představení učitelů čekaly na děti základní učební pomůcky a drobné dárečky. První školní den pak nejmladší školáci zakončili v místním Cafébaru, kam je spolu s rodiči pozval na zmrzlinový pohár starosta Závišic Zdeněk Vajda. V Základní škole v Trnávce, která je společnou i pro Kateřinice, letos přivítali čtyři prvňáčky, ale pouze ze své obce. „V Kateřinicích se letos dětí neurodilo,“ dodala se smíchem ředitelka Ivana Vidličková. Přesto prvňáčci dostali dárečky od obou obecních úřadů a byli pasováni před spolužáky, rodiči a hosty na školáky.

V Ženklavě si skok rovnýma nohama do školy odbylo ze švédské bedny šest prvňáků. S aktovkou na zádech skákali na žíněnku do namalované školy. Pro každého byl nachystaný kufřík se školními nezbytnostmi - tužkami, pravítky, pastelkami a barvami.

Obdobným uvítacím ceremoniálem prošlo v Petřvaldě šestnáct prvňáků. Po skoku do školy si ve třídě každý z nich zazvonil poprvé na zvoneček a od deváťáků dostal kytičku. „Na konci roku se zase naopak kytičkou budou prvňáci loučit s deváťáky,“ přiblížil tradici ředitel školy Martin Myška.

I mošnovská základní škola sedm školních adeptů přivítala kytičkou a vlastnoručním prvním zvoněním. Ve Skotnici pro dva prvňáky a jednu dívenku z Prchalova, která absolvovala školku právě ve Skorotíně, připravili v knihovně setkání s předáním vzájemných zkušeností s žáky druhé třídy a nezbytnými drobnými pozornostmi.

Ve Štramberku nastoupilo základní školní docházku sedmačtyřicet dětí, z toho jedna dívenka, která pobývá v Anglii, bude absolvovat tzv. zvláštní způsob plnění školní docházky. „Naši prvňáčci jsou na školu velice dobře připraveni, protože absolvovali čtyřměsíční kurz školy na nečisto, tak vědí, co je u nás čeká,“ popsala osvědčený způsob přípravy ředitelka školy Bronislava Hyklová. I pro ně stejně jako pro jejich rodiče byl připraven speciální program.


    [Top]    


V rámci běhu bude volný vstup do expozice

K o p ř i v n i c e  (hod) - V sobotu 18. září se uskuteční již druhý ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka. Než se vydají běžci na trať, připravili pracovníci kopřivnického domu dětí a mládeže soutěže a atrakce pro děti, které budou probíhat od devíti do jedenácti hodin před Technickým muzeem. Od deseti hodin bude vyhrávat městský dechový orchestr a v půl jedenácté odhalí Dana Zátopková sochu Emila Zátopka. Během sobotního dopoledne si mohou občané bezplatně prohlédnout  expozici  manželů Zátopkových v rámci Dne otevřených dveří.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.