Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kauza likvidace skládky kalů se zase o něco přiblížila uzavření

K o p ř i v n i c e  (dam) - Konečné uzavření kauzy, ve které město usiluje o získání prostředků na likvidaci staré skládky neutralizačních kalů, se opět o něco přiblížilo. Napomohla mu schůzka zástupců města a Tatry na půdě ministerstva financí. „Bylo to už třetí jednání v této věci, ale vůbec první, na kterém jsme se sešli i se zástupci automobilky, což je rozhodně pozitivní. To, že jsme až doposud jednali nezávisle na sobě, způsobovalo zmatky v získaných informacích,“ prohlásil místostarosta Milan Bureš, který kopřivnickou radnici zastupoval společně se senátorem Jaroslavem Šulou a vedoucím odboru životního prostředí Hynkem Rulíškem.

Státní orgány se po řadě intervencí nyní staví k celé kauze spíše pozitivně a také odborníci ministerstva životního prostředí upřednostňují nákladné vytěžení skládky, která by se díky prudkým jedům, jež obsahuje, dala označit za ekologickou časovanou bombu. „Dosavadní argument Tatry, že nelze pomoc státu vztahovat také na ekologické zátěže vně areálu podniku, je lichý. Dozvěděli jsme se, že podobným způsobem, o jaký usilujeme, už bylo řešeno několik podobných kauz,“ prohlásil Bureš s tím, že nyní je již na tahu samotné vedení automobilky. Její zástupci měli v Praze přislíbit zaslání žádosti na Fond národního majetku, aby předmětná skládka mohla být zahrnuta do smlouvy se státem. Vládním rozhodnutím by tak mělo dojít k získání finančních prostředků i na likvidaci této nebezpečné skládky. „Můžeme se jen snažit přimět Tatru, aby žádost skutečně podala, a pak také usilovat o kladné stanovisko vlády,“ uzavřel Bureš s tím, že je v této věci optimistou a uzavření smlouvy mezi ministerstvem financí a automobilkou očekává někdy v průběhu následujícího čtvrt roku.


    [Top]    


Emise akcií Tatry zmizela z veřejných trhů

K o p ř i v n i c e  (dam) - Žádnou akcii nezískala kopřivnická Tatra v průběhu jejich povinného odkupu. Při odkupu, který mezi 21. květnem a 18. červnem probíhal na pobočkách RM-Systému, nabízela společnost 19 korun, přitom nominální hodnota byla 100 korun. Cenu, kterou určil znalecký posudek společnosti Nemo Consult, kritizovali drobní akcionáři jako vysoce nevýhodnou a rozhodnutí o nabídnuté ceně právní cestou také napadli.

Možnost odprodeje mohli využít akcionáři, kteří na valné hromadě 23. dubna hlasovali proti ukončení veřejné registrace akcií Tatry, případně se valné hromady neúčastnili. „Nabídku neakceptoval žádný z oprávněných akcionářů,“ potvrdil finanční ředitel a člen představenstva Tatry Igor Vlček. Povinnost odkupu vlastních akcií při stažení titulu z veřejných trhů je dána ze zákona. Zrušená registrace akcií emise ISIN CS0005018456 znamená, že cenné papíry zmizí z trhu. Burzovní komora Burzy cenných papírů Praha vyřadila  akcie Tatry z obchodování s účinností od 10. srpna 2004 a představenstvo RM-Systému vyřadilo tytéž cenné papíry Tatry ze svého trhu už k poslednímu červenci 2004.

Další z plánů oznámených na dubnové valné hromadě zatím naplnění nedošel. Značné ztráty z minulých let tehdy vedení automobilky slíbilo uhradit formou navýšení základního jmění společnosti. Mimořádná valná hromada Tatry, která měla tento krok schválit, byla tehdy plánována přibližně na polovinu července. Přesto doposud neproběhla a ani se v nejbližší době nechystá.

„Dosud nebyla ukončena jednání o způsobech a parametrech úhrady ztrát z minulých období tak, aby jednání mimořádné valné hromady mohlo být účelné,“ vysvětlil otálení Vlček.


    [Top]    


Přídavky omezuje výše příjmu z podnikání

K o p ř i v n i c e  (ili) - V září se spousta rodin při uplatňování přídavků na děti dočká na kontaktním místě nemilého překvapení. Osobám samostatně výdělečně činným byla pro letošní rok stanovena nejmenší částka odpovídající padesáti procentům průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství, což znamená, že pro toto období je stanovena na hranici 8 400 korun.

„Tato skutečnost je upravena zákonem už od pětadevadesátého roku, kde se uvádí, že za příjem pro účely dávek státní sociální podpory se považuje mimo jiné i příjem z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti, takže se rozhodně nejedná o nic nového. Nově je pouze stanovena výše nejmenší částky, která je obsažena ve sdělení č. 311/04 Sb.,“ vysvětlil vedoucí odboru SSP v Novém Jičíně Zdislav Zima.

Stanovení minimální částky znamená pro spoustu občanů, kteří se podnikáním přímo neživí, ale pouze si ke svému zaměstnání přivydělávají, ztrátu nároku na přídavky na děti. „To, že si ke svému zaměstnání přivydělávám podnikáním, znamená, že nemám pro rodinu dostatek finančních prostředků. V žádném případě měsíčního výdělku v takové výši nedosahuji, tak to cítím jako ránu pod  pás všem drobným živnostníkům,“ neskrývá své rozhořčení jeden z podnikatelů, který se rozhodnutím ministerstva práce a sociálních věcí cítí nemile dotčen.

„Termín přivýdělek není nikde definován, stejně tak jako hranice, zda se jedná o přivýdělek, výdělek nebo cokoliv jiného. V zákoně jsou uvedeny příjmy, které mají rozhodný vliv pro výši dávky, a příjmy z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti mezi ně prostě patří,“ poukázal na nezpochybnitelnost zákonné formulace Zdislav Zima.

Procentuálně odhadnout, kolik rodin takové rozhodnutí zbaví nároku na rodinné přídavky, podle Zimových slov nelze, neboť na nárok a výši této dávky působí spousta dalších vlivů. „Obecně jsme ve statistice nezaznamenali žádné výrazné změny,“ dodal vedoucí SSP.


    [Top]    


O zřízení střední školy jednali zástupci města na ministerstvu

P r a h a  (hod) - Do Prahy na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jeli místostarosta Milan Bureš a ředitel základní umělecké školy Zdeněk Babinec v úterý 24. srpna projednávat žádost kopřivnické radnice na zřízení střední umělecké školy. „Na ministerstvu jsme jednali s úředníky a vysvětlovali jim náš záměr. Z rozhovoru vyšlo najevo, že nám ministerstvo bránit nebude. Konečné rozhodnutí bychom měli obdržet do konce září,“ okomentoval schůzku místostarosta Bureš.

Pokud radnice získá souhlas ministerstva, musí nejprve školu zřídit jako příspěvkovou organizaci a poté požádat krajský úřad o její zařazení do sítě škol. To vše se musí stihnout do 30. září 2004, nebo o rok později. Pak by městu nemělo nic bránit v tom, aby mohlo široké veřejnosti nabízet studium na této škole a aby první studenti mohli v září 2006 zasednout do lavic.


    [Top]    


Podle strážníků proběhla pouť bez problémů

Pouťové oslavy se vším, co k nim patří,
se letos obešly bez incidentů. Podle
městské policie byl letošní ročník klidný.

Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e  (hod) - Žádné větší výtržnosti nezaznamenali strážníci městské policie v rámci tradiční Bartolomějské pouti. Ta se letos konala až v poslední prázdninový víkend. „Stavění stánků o páteční půlnoci proběhlo bez problémů. Ani v průběhu pouti s nimi nebyly žádné problémy,“ sdělil Jan Müller, velitel kopřivnické městské policie.

Počasí přálo, a tak v sobotu večer bylo centrum města plné. Lidé korzovali, děti se vozily na kolotočích, a kdo chtěl, mohl zhlédnout připravený kulturní program.


    [Top]    


 Vdovský systém motivuje poštovní holuby při příletu na dlouhé i krátké vzdálenosti

Bohumil Rusek registruje holuba před
cestou na závody pomocí čtecího zařízení.
 Po příletu do holubníku musí chovatel
stejnou proceduru zopakovat,
aby se zjistil čas příletu.  

Foto: Dana Hoďáková

Š t r a m b e r k  - Do belgického Oostende vzdáleného vzdušnou čarou tisíc devadesát kilometrů nechají odvézt své holubí favority členové Svazu chovatelů poštovních holubů a pak čekají, který z nich se doma objeví jako první. „Jsou to opravdu neuvěřitelné nervy,“ shodují se oba štramberští chovatelé - výcvikář Lubomír Slováček a Josef Hanzelka. „Každou chvíli je na balkoně a vyhlíží,“ dodává Slováčkova manželka, která si na život se sto padesáti holuby zvykla.

Na startu holuby přebírá vypouštěcí komisař, který zhodnotí počasí a závod odstartuje. Každý z holubů má na noze rodový kroužek s číslem spolku, rokem a státem. Přes speciální čtečku podobnou té, která v obchodě snímá čárové kódy, se přes počítač vytiskne papír o vypuštění. Po přistání na doletové anténě je opět čas zaznamenán. „Jsou zaevidovány přesné souřadnice GPS vypouštěcího místa a GPS každého cílového holubníku, aby se podle vzdálenosti přesně změřila průměrná rychlost,“ vysvětlil Josef Hanzelka. Podle Slováčkových slov dosáhne poštovní holub ve špičkové formě i 100 km/hod. „Vypouštěl jsem jednou holuba v šest ráno a v půl sedmé večer dorazil domů na trase 1 100 kilometrů. To byl rekord,“ netají se radostí Josef Hanzelka. Během soutěží dostávají holubi speciální krmivo, aby se rychleji dostali do původní kondice.

A co motivuje holuba k tomu, aby co nejrychleji přiletěl právě do svého holubníku? Štramberáci používají tzv. vdovský systém. Ještě před sezonou je umožněno holubům snést vajíčka a pak se holubice od holubů oddělí. „Těsně před závodem ukážu holubovi samičku a odvezu ho na závod. A jak dorazí domů, tak ho za odměnu s ní na chvíli nechám.

A pak je zase rozdělím, ať se může v klidu zregenerovat,“ prozradil neobvyklý stimulační postup výcvikář Slováček, který zároveň připouští, že ani tato metoda není dokonalá. Musí se vybrat taková holubice, aby jejich sympatie byly vzájemné. Ale i tak se stane, že občas holub zkrátka nedoletí.

Buď holuba ukořistí jestřáb nebo zastřelí člověk, v lepším případě se zapomene v jiném holubníku nebo si vybere družku mezi divoce hnízdícími holuby bez časového omezení holubáře. Zkrátka, ne vždy se dá přírodě poroučet. Dosud se ještě nepřišlo na to, podle čeho se poštovní holubi při letu orientují. Na druhou stranu každý holubář svoje holuby bezpečně rozezná.

Ilona Hoffmanová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.