Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Vězeň z Azkabanu si v Pulsu vedl dobře

K o p ř i v n i c e  (dam) - Celkem 685 diváků přilákala do sálu kina Puls filmová adaptace třetího dílu Harryho Pottera. V absolutních číslech sice Vězeň z Azkabanu lákal do kina méně než předcházející Tajemná komnata, ale průměrná návštěvnost byla o téměř čtyřicet diváků více než na druhý díl. Menší počet projekcí byl nasazen díky uvádění v prázdninovém období, repríza filmu Harry Potter a Vězeň z Azkabanu je připravena na začátek října.


    [Top]    


Ondrášek uzavře kulturní léto

Š t r a m b e r k  (dam) - Novojičínský dětský pěvecký sbor Ondrášek zazpívá ve Štramberku. Promenádní program, který je situován do Národního sadu, v neděli odpoledne uzavře Štramberské kulturní léto. Ondrášek již v roce 1967 založil neúnavný propagátor sborového zpívání profesor Václav Ptáček. Pod jeho vedením se záhy z Ondrášku stalo reprezentativní těleso města Nového Jičína a po celou dobu si udržovalo výbornou úroveň. Dvanáct let už v čele souboru stojí Josef Zajíček, který sám ve sboru kdysi začínal. Od samého vzniku sbor spolupracuje s významnými hudebníky, rozhlasem a televizí. Na svém kontě má například prvenství na mezinárodním sborovém festivalu v italském Arezzu, vítězství na Smetanově Litomyšli. Sbor vydal také tři CD. Koncert třísetčlenného souboru začíná ve tři hodiny odpoledne.


    [Top]    


Městský dechový orchestr bude hrát populární skladby

Městský dechový orchestr v čele
s dirigentem Aloisem Hrnčárkem
nebude ani letos chybět v programu pouťového dopoledne.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (dam) - Ani letos nebude v pouťovém dopoledni chybět tradiční koncert Městského dechového orchestru. Největší místní muzikantský ansámbl má po uměleckých prázdninách za sebou již dvě zkoušky a minulou sobotu absolvoval také úspěšný koncert na zámku ve Valašském Meziříčí. „Nedělní koncert v Kopřivnici bude mít čistě promenádní charakter. Budeme hrát skladby populárního rázu,“ prozradil dirigent Alois Hrnčárek. Zároveň také potvrdil, že orchestr neuvede žádnou z připravovaných novinkových skladeb. Ty orchestr zatím piluje a uvede na některém z dalších koncertů.


    [Top]    


Předvečer pouti bude patřit hercům, kejklířům a muzice

K o p ř i v n i c e  (dam) - Předvečer pouti v Kopřivnici opět zpestří kulturní program. Na rozdíl od minulých let jej ale nesestavili dramaturgové kulturního domu z různých souborů, ale celý Bartolomějský večer svěřili skupince kejklířů, herců a muzikantů vystupující s programem nazvaným prostě Komedianti.

Teátr Víti Marčíka, kejklíř Vojta Vrtek a orchestr Péro za kloboukem se již třetím rokem scházejí na společném projektu. Během předchozích sezon navštívili komedianti 26 měst po celé republice. Také letos mělo jejich letní putování již šestnáct zastávek a dalších šest včetně té kopřivnické, plánované na sobotu 28. srpna, je ještě čeká. Oproti minulým letům se komediantská skupina rozrostla o Dominika Tesaře, bývalého člena divadla Continuo či Kvelb. Program připravený skupinou originálních kumštýřů odpovídá charakteru Bartolomějských večerů minulých let, kdy pořadatelé chtěli oživit centrum města stylizovaným jarmarečním veselím.

Už samotný příjezd umělců do města a následná spanilá jízda ulicemi, která bude předcházet jejich usazení na prostranství před kulturním domem, by měly navodit tu správnou atmosféru. Odpolední část představení, která začíná v šestnáct hodin, bude sice určená především dětem, ale nudit se rozhodně nebudou ani dospělí. Čekají je dvě pohádková představení zasazená do rámce kejklířských výstupů a jarmarečních písniček. V podání Vojty Vrtka a Jana Brůčka se diváci mohou těšit na příběh O Kouzelné kuličce. Teátr Víti Marčíka pak přidá Zlatovlásku. Poněkud poupravený příběh zpestřuje především charakteristický Marčíkův humor, se kterým si představení vysloužilo v roce 1999 na festivalu Unima cenu Erik. Víťa Marčík je osobností známou i kopřivnickému publiku. Tento komediantský všeuměl se několikrát objevil na festivalu Kopřiva a vystupoval již na jednom z uplynulých ročníků Bartolomějského večera. Druhý večerní blok by měl odstartovat okolo půl osmé večer a nabídne komediantský kabaret sestavený, jak sami protagonisté tvrdí, z toho nejlepšího, čeho jsou schopni. K vidění budou krátké kejklířské výstupy, komediální scénky a také spousta písniček. Efektní tečku za celým programem udělá inovované ohňové představení Hoří, hoří, jen se leje.


    [Top]    


Puls uvede dvě komedie a historický film Trója

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes startující promítací cyklus kina Puls zahájí v šest hodin večer americká krimikomedie Starsky a Hutch. Ta svede dohromady drsňáckého policajta Davida Starskyho, který věří, že jeho práce je posláním, a blonďatého Kena Hutchinsona, jenž i s policejním odznakem v kapse myslí především na to, jak si polepšit. Společně pak tihle dva mají dopadnout protřelého drogového magnáta, kterému se s pomocí vědců podaří vyvinout nový tradičními metodami nezjistitelný kokain. Svižnou komedii postavenou na poměrně zdařilém scénáři a hereckých výkonech Bena Stillera a Owena Wilsona režíroval T. Phillips.

Od čtvrtku do soboty večer bude o divácký zájem bojovat kanadská komedie Mambo Italiano. Příběh mladého Italokanaďana, který se své početné rodině snaží odhalit svou homosexualitu, je distributorem přirovnáván k Mojí tlusté řecké svatbě.

V neděli a v pondělí dostane prostor repríza amerického historického velkofilmu Trója. Slavný Homérův příběh převyprávěný hollywoodskými filmaři za použití nejmodernějších vizuálních efektů slavil velký kasovní úspěch.


    [Top]    


Kruh přátel hudby přivítá klavíristu Kasíka i věhlasné Boni Pueri

Proslulý chlapecký sbor Boni Pueri
bude rozhodně jedním z největších
 lákadel letošního ročníku Kruhu přátel
hudby v Kopřivnici.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e  (dam) - Sedm koncertů se letos podařilo provozovatelům kulturního domu vtěsnat do abonentské série koncertů Kruhu přátel hudby. Na milovníky klasiky letos čekají opravdové lahůdky a interpreti zvučných jmen.

Laťku hodně vysoko nasadí hned první koncert předplatného. V říjnu bude další cyklus kruhu přátel hudby zahajovat klavírista Martin Kasík. Zářivá hvězda české klasické hudby posledních let pochází z nedalekého Frenštátu pod Radhoštěm. Ke klavíru poprvé usedl ve čtyřech letech a po absolutoriu ostravské konzervatoře odešel studovat AMU do Prahy. Dnes je ve čtvrtém ročníku žákem profesora Ivana Klánského. Své interpretační schopnosti Kasík vybrušuje na prestižních mistrovských kurzech.

Koncertoval v proslulých koncertních síních celého světa. Hrál v mnoha zemích Evropy, v USA, Japonsku či Singapuru. Jako sólista vystupoval s řadou našich i zahraničních orchestrů. Zahrál si například s Chicago Symphony Orchestrem pod taktovkou Pinchase Zukermana, objevil se v prestižní koncertní řadě Metropolitního muzea v New Yorku. V listopadu 2002 debutoval s Českou filharmonií. Na tento debut dále navazovaly tři koncerty v rámci turné tohoto orchestru po Japonsku a letos se do země vycházejícího slunce s Českou filharmonií podívá znovu. Hrát se chystá také na Tchaj-wanu, v USA, Německu, Estonsku, Švýcarsku a na Mallorce. Na svém kontě má už 4 CD z děl J. S. Bacha, L. van Beethovena, F. Chopina, R. Schumanna, S. Rachmaninova a K. Slavického a další nahrávky. Martin Kasík je také držitelem ceny Davidoff Prix 2000 pro nejlepšího českého interpreta do 28 let a Ceny Harmonie pro nejúspěšnějšího mladého umělce za rok 2002. Triumfoval také na mnoha zahraničních soutěžích a uznávaní kritici nešetří chválou na jeho výkony.

V listopadu zdejší milovníci klasické hudby přivítají další zajímavou osobnost. Šestadvacetiletá Lenka Baarová je jedinou flétnovou sólistkou u nás. Vystupuje na více než stovce koncertů ročně u nás i v dalších evropských zemích. Na repertoáru má přes čtyřicet flétnových koncertů s orchestrem a mnoho hodin sólové flétnové literatury. Řada skladeb, které provozuje, jsou také její vlastní transkripce děl určených jiným nástrojům, než je flétna. Dramaturgicky se Baarová zaměřuje především na klasicistní a romantickou hudbu. Kromě vystupování a časté nahrávací činnosti se flétnistka věnuje také pořádaní kulturních akcí a každoročně připravuje dva festivaly.

Na kopřivnickém koncertu bude Baarové partnerem klavírista Jan Niederle. Ten má na svém kontě šest cen z mezinárodních soutěží. Kromě toho, že doprovází Baarovou, vystupuje také sólově a v těchto případech interpretuje výhradně vlastní díla. Komponování se věnuje od desíti let a jeho hudba je orientována na virtuózní klavírní styl.

Po dvou letech se do Kopřivnice vrátí Boni Pueri a lze předpokládat, že právě jejich prosincový koncert bude stejně jako v roce 2002 jedním z největších lákadel sezony. Královéhradecký chlapecký sbor je koneckonců na vyprodané sály zvyklý. Za dvaadvacet let své existence absolvoval více než 1 500 samostatných koncertů po celé Evropě a s železnou pravidelností účinkuje také v Americe, Asii a Japonsku. Sbor se může chlubit nejméně sedmi vlastními nahrávkami a na dalších mnoha CD se Boni Pueri výrazně podíleli. Zpěváci Boni Pueri stáli na pódiu se superhvězdami světové hudby (José Carreras) a pravidelně účinkují také s hvězdami domácí pop music (Lucie Bílá). K současným vrcholům umělecké činnosti Boni Pueri vedených uměleckým šéfem Pavlem Horákem patří kompletní nastudování Bachových Matoušových pašijí a jejich pravidelné uvádění.

První koncert po Novém roce potěší především příznivce dechových nástrojů. Hostem kopřivnického Kruhu přátel hudby bude žesťový soubor Brno Brass Band, který před dvaadvaceti lety ze sólistů brněnských orchestrů založil Evžen Zámečník. Kombinace žesťů s bicími nástroji dělá z BBB ojedinělý soubor se zajímavou dramaturgií a původním repertoárem. Originalita ve spojení s výjimečnou interpretační zdatností souboru z něj činí ve svém žánru špičkové těleso. Díky osobnosti Evžena Zámečníka pro BBB píše řada předních českých skladatelů. Kromě tohoto soudobého repertoárového fondu vytvořil aranžmá hudby skladatelů jako Bohuslav Martinů a Jaroslav Ježek. Ale soubor hraje také muziku Verdiho, Chačaturjana a dalších. Repertoár souboru Zámečník doplňuje také řadou vlastních skladeb.

Také v únoru budou Kopřivnickým hrát hudebníci z Brna. Brněnští komorní sólisté vznikli v devadesátých letech z iniciativy člena Janáčkova kvarteta Miloše Vacka a absolvovali řadu koncertů. Vloni se výrazně obměnilo složení souboru a jeho uměleckým šéfem se stal houslista Jiří Besperát. V novém obsazení soubor debutoval loni v létě provedením Händelova Mesiáše na mezinárodním festivalu Krajina hudby v Telči. Letos v lednu vydává orchestr v nakladatelství Gnosis u příležitosti Roku české hudby CD s díly Myslivečka, Janáčka, Suka a Štědroně a příští rok na podzim se chystá na koncertní turné po Spojených státech.

Březnový program naváže na vloni úspěšné spojení hudby a recitace Ladislava Chudíka v programu Setkání. Tentokrát se posluchači a diváci mohou těšit na pořad Mozart na Bertramce, při jehož realizaci se sešel klavírní kvartet Ensemble Martinů a herečka Gabriela Vránová. Koncert z poezie Jaroslava Seiferta, který má připomenout nadcházející dvacáté výročí básníkova úmrtí, reflektuje jeho vztah k domovu, Praze či jeho lásku k matce a obdiv k Mozartovi. Gabriela Vránová je členkou Divadla na Vinohradech a vyučuje na pražské konzervatoři. Na svém kontě má desítky divadelních rolí i postav ztvárněných v televizi či na filmovém plátně. Na koncertech spolupracuje s mnoha špičkovými hudebními soubory a sólisty a v roce 1995 obdržela prestižní cenu Křišťálová růže za poezii. Ensemble Martinů začal psát svou historii v roce 1978. Na svém kontě už má soubor několik CD pro renomované vydavatele a desítky snímků pro Český rozhlas. Kvarteto je pravidelným hostem prestižních hudebních festivalů v tuzemsku i za hranicemi.

Stejně jako sezonu zahájí, tak ji také ukončí koncert sólového klavíru. V dubnu za něj usedne šestadvacetiletá Martina Merunková. Mladá interpretka vystudovala konzervatoř P. J. Vejvanovského v Kroměříži a JAMU. Je laureátkou několika národních a mezinárodních klavírních soutěží. V roce 1994 se stala finalistkou Mezinárodní klavírní soutěže v Ettlingenu, o dva roky později uspěla v soutěži Beethovenův Hradec. Zúčastnila se mezinárodních interpretačních kurzů u vynikajících osobností klavírní hry. Jako sólistka  spolupracuje s významnými orchestry a komorními soubory.

Předplatné koncertů, jehož cena je 480 a 400 korun pro mládež a seniory, je možné od pondělí zakoupit v pokladně kulturního domu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.