Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zaměstnance pro příchozí firmy hledá i CPR

K o p ř i v n i c e  (dam) - Firmy usídlené v kopřivnickém průmyslovém parku začínají mít pozitivní efekt na zaměstnanost. Firma Brose CZ, která dokončuje stavbu svého výrobního závodu, v současnosti hledá konstruktéry a konstruktérky pro vývoj zamykacích systémů. Firma Erich Jaeger upřesní volné pozice v nejbližších dnech, ale zájem by měla mít především o dělnické profese. Výrobce kabelových svazků má zájem zaměstnat v první fázi deset lidí z Kopřivnicka a okolí. Volné pozice u dánského výrobce luxusní elektroniky Bang&Olufsen budou také upřesněny v nejbližším období. Tato společnost, která ještě na podzim hodlá zahájit stavbu svého podniku ve Vlčovicích, bude ještě předtím zaměstnávat lidi v pronajatém objektu v Tatře.

Hledat vhodné kandidáty na zaměstnance nových kopřivnických firem pomáhá také zdejší Centrum podnikání a rozvoje (dále jen CPR). „Společnost Brose nás společně s úřadem práce informuje o veškerých nabízených volných místech. My je pak inzerujeme v Kopřivnických novinách, na kabelové televizi a své informační tabuli v prodejně JASPIS vedle městského úřadu,“ řekl ředitel CPR Jan Koliba s tím, že v nejbližší době začne centrum inzerovat také volná místa v podniku Erich Jaeger a má zájem o podobnou pozici rovněž v případě společnosti Bang&Olufsen. V posledním případě však zatím probíhají jednání o roli společnosti CPR při náboru zaměstnanců pro dánského investora.

Hlavní nábor zaměstnanců do společnosti Brose CZ byl již ukončen a firma Brose informovala CPR o tom, že databáze zaměstnanců v dělnických profesích je dostatečně široká. V případě společnosti Erich Jaeger je plánován nábor zaměstnanců do dělnických profesí již od září. V první fázi by se mělo jednat asi o deset lidí, větší nábor přijde pak v průběhu nejbližších dvanácti měsíců. „Velký nábor zaměstnanců očekáváme v budoucnu rovněž u společnosti Bang&Olufsen,“ nechal se slyšet Jan Koliba. Informace o volných pracovních místech naleznou zájemci na inzertních místech společnosti CPR, a tam mohou získat také kontakty na personální oddělení jednotlivých společností. Informace o volných místech, požadavcích na profesi a kontaktní osobu poskytuje rovněž Centrum podnikání a rozvoje, s. r. o., přímo ve svém sídle na ulici Štefánikově 244.


    [Top]    


Na rekonstrukcích školních jídelen se finišuje, dělá se i o víkendech

Takto vypadala jídelna Základní školy
na ulici 17. listopadu při kontrolním dnu,
který se uskutečnil ve čtvrtek 12. srpna.
Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e  (hod) - Na Základní škole 17. listopadu bylo 21. června započato se stavebními pracemi spočívajícími v rekonstrukci stávající školní jídelny na novou vývařovnu a 1. července byly zahájeny stavební práce na ZŠ Emila Zátopka, kde vznikne výdejna. Do ní právě budou dovážena hotová jídla ze ZŠ 17. listopadu. 

I když firma pracuje i o víkendech, došlo k posunutí termínu předání stavby. Jelikož se jedná o rekonstrukci stávajícího objektu, v průběhu provádění stavebních prací se vyskytly okolnosti, které nebylo možné předem předpokládat a některé z nich nebyly obsaženy v projektové dokumentaci. Po odkrytí stávajících podlah bylo například zjištěno, že ve skutečnosti budou výkopy pro novou ležatou kanalizaci prováděny ve struskových násypech namísto v uvažovaném škvárovém násypu. Bylo nutno řešit operativně střety některých stávajících rozvodů s nově prováděnou vzduchotechnikou atd.

V současné době jsou v podstatě hotovy veškeré stavební práce, provádějí se dokončovací práce a celý prostor se připravuje pro montáž technologie.

Jak nám sdělili na odboru majetkové správy a rozvoje, práce ve výdejně ZŠ Emila Zátopka budou ukončeny k 26. srpnu, kdežto ve vývařovně na 17. listopadu až k 5. září. „Vzhledem k tomu, že už jsou hotovy stavební práce a zbývá jen instalace technologie, termín předání jídelny by měl být dodržen,“ dodal Viskupič.


    [Top]    


Počet lidí bez práce je nyní dokonce nižší než vloni

K o p ř i v n i c e  (dam)  - Zatímco v celostátním měřítku láme nezaměstnanost rekordy, na Kopřivnicku není situace tak kritická. V meziročním srovnání dokonce míra nezaměstnanosti klesla z 13,67 procent na aktuální hodnotu 13,13 %, což znamená 1 923 lidí bez práce. Ještě pozitivnější statistický údaj nabízí míra nezaměstnanosti nově počítaná podle metodiky užívané v Evropské unii. Toto číslo má totiž hodnotu 12,28 procenta. „Tyto ‘evropské’ statistiky operují jen s počty aktuálně dosažitelných uchazečů o práci. To v praxi znamená, že statistika již nezapočítává nezaměstnané, kteří jsou v rekvalifikačních kurzech, ve stavu nemocných, ve vazbě nebo výkonu trestu, pečují o nemocného člena rodiny a podobně,“ vysvětlil vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr. Vývoj nezaměstnanosti ve městě a okolí je příznivější než se očekávalo. „Přestože jsme se obávali, že v souvislosti s nestabilitou Tatry nezaměstnanost poroste, ve skutečnosti se v meziročním srovnání snižuje,“ pochvaluje si Petr. Velmi pozitivní vliv přitom přisuzuje kopřivnické průmyslové zóně. „Jsme velmi rádi, že průmyslový park existuje, protože působí jako stabilizátor stavu a kompenzuje výkyvy počtu zaměstnanců v Tatře a s tím, jak se jednotlivé výroby více rozbíhají, nám nezaměstnanost bude i snižovat,“ předpověděl Petr.


    [Top]    


Obědy na školách E. Zátopka a 17. listopadu od 6. září

K o p ř i v n i c e  (hod) - Z důvodu prodloužení rekonstrukce školní jídelny při ZŠ 17. listopadu a výdejny stravy při ZŠ Emila Zátopka nebudou tyto školy vydávat ve dnech 1. až 3. září obědy.

Rodiče žáků ze zmiňovaných škol mají možnost zajistit obědy pro své děti na tuto dobu ve školní jídelně ZŠ dr. Milady Horákové. „Obědy je nutné přihlásit přímo u vedoucí školní jídelny - paní Svatošové, tel. 556 811 343, a to v pondělí 30. srpna od 8 do 12 hodin a v úterý 31. srpna pouze do desíti hodin. Chtěla bych rodiče upozornit, že školy nebudou zajišťovat doprovod dětí do školní jídelny ZŠ dr. Milady Horákové,“ uvedla Věra Šablaturová, pracovnice odboru školství, kultury a sportu kopřivnické radnice.


    [Top]    


Rychlost na radaru přinutí řidiče ke zpomalení jízdy

K o p ř i v n i c e  (hod) - O opodstatněnosti radaru umístěného na ulici Čs. armády jsme psali již několikrát. Po opravě měří radar rychlost všech projíždějících vozidel. Ze zapsaných údajů vyplynulo, že za období od 3. do 10. srpna projelo tímto úsekem v jednom směru 17 164 vozidel. Téměř 36 procent řidičů jede rychlostí 40 - 50 km/hod. a 38 % 50 - 60 km/hod., což dokládá graf. Radar také zaznamenal rychlost 180 km/hod., kterou jelo vozidlo v nočních hodinách. Z měření vyplynulo, že přes den tímto úsekem v jednom směru projede 200 až 250 vozidel za hodinu. Jak řekl velitel městské policie Jan Müller, blíží se termín dopravní akce, kdy v tomto úseku bude měřit rychlost dopravní policie a za překročení rychlosti budou řidiči postihováni.


    [Top]    


O uvolněné zadlužené obecní byty je stále velký zájem

K o p ř i v n i c e  (hod) - Radnice v červenci inzerovala uvolněné tři nájemní byty, na kterých předchozí majitelé zanechali dluhy na nájmu a službách. Na dva jednopokojové byty přišlo celkem dvanáct nabídek a za jejich získání byly nabízeny částky ve výši čtyřiceti a třiceti tisíc korun. O dvoupokojový byt projevilo zájem celkem devět uchazečů a jeden z nich nabídl částku, která pokryje celý dluh, a to 192 243 korun.

Jak potvrdili pracovníci odboru bytového hospodářství, komise doporučila radě ke schválení vždy toho uchazeče, který nabídl nejvyšší částku k pokrytí dluhu k nabízeným bytům. Radnici se tímto způsobem daří snižovat dluhy na nájemném a službách.


    [Top]    


Stíny

Dne 19. srpna ve večerních hodinách vyjela hlídka městské policie na telefonické oznámení k ležícímu muži, který se nacházel u telefonní budky v sídlištní zástavbě Sever. Po příjezdu strážníků na dané místo bylo zjištěno, že se zde nachází muž z Kopřivnice v silně podnapilém stavu. Protože jakékoliv pokusy o jeho probrání se jevily jako neúčinné, byla přivolána rychlá lékařská záchranná služba, která dotyčného převezla do nemocnice.

Dne 20. srpna v pozdních večerních hodinách přijala stálá služba MP telefonické oznámení, že u ZŠ na ulici 17. listopadu pobíhá větší pes, který obtěžuje kolemjdoucí a napadá jiné psy. Na místo byla ihned vyslána hlídka městské policie, která psa odchytila a převezla do útulku.

Dne 20. srpna bylo zahájeno šetření trestných činů krádeže a poškozování cizí věci, kterých se dopustil neznámý pachatel ve Štramberku na ulici Nádražní, kde přestřihl visací zámek vstupní brány zahradní restaurace a branky oplocení budovy zahradní restaurace a kovovou mříž okna kuchyně. Ve výčepu poškodil dva nevýherní automaty na šipky, čímž způsobil škodu jednoho tisíce korun, pachatel dále z mincovníku odcizil drobné mince v hodnotě 2 471 Kč. Rovněž došlo k poškození hracího automatu Juke-box, na kterém vznikla škoda ve výši 15 000 Kč. Z prostoru výčepu pachatel odcizil 7 sad šipek v ceně 7 000 Kč a cukrovinky v hodnotě 3 918 Kč. Na zařízení restaurace vznikla škoda ve výši 5 700 korun.


    [Top]    


O nuceném nasazení vyprávěl Švajgr v Německu

K o p ř i v n i c e  (ili) - Nadace Brücke - Most pro podporu česko-německého porozumění a spolupráce připravili za podpory nadačního fondu ’Vzpomínka a budoucnost’ a spolkové nadace ’Vzpomínka, odpovědnost, budoucnost’ projekt, který se pokusí uchránit osobní vzpomínky nuceně nasazených z České republiky před zapomněním. Zájemci z České republiky, kteří byli v Německu totálně nasazeni či jinou formou přinuceni k práci pro německé válečné hospodářství, jsou zváni ke spolupráci a účasti na projektu.

Mezi těmi, kteří na výzvu německé strany reflektovali, byl i Kopřivničan Zdeněk Švajgr. Dnes jednaosmdesátiletý předseda okresní organizace Svazu nuceně nasazených podnikl více než týdenní cestu, během níž zprostředkoval osobní vzpomínky na pěti přednáškách na školách v Drážďanech a Berlíně. Bez nároku na honorář, ale s dokonalým servisem, o který se postarala německá strana, bez tlumočníka dokázal Zdeněk Švajgr nejen poutavě vyprávět, ale zodpovídat i  všechny dotazy dětí.

„Byl jsem velmi překvapen zájmem dětí i rozsahem znalostí problematiky nuceného nasazení,” netajil se obdivem Švajgr. O to víc jej mrzí skutečnost, že se na našich školách o nasazení prakticky neučí. „Vždyť stejnou službu, jakou jsem poskytl německým školám, bych rád udělal i pro české žáky, ale patrně není zájem,” posteskl si nad situací Švajgr.

Přitom během 2. světové války bylo nasazeno šedesát sedm tisíc mladých lidí - ročník narození ’23 až ’26. Jenom z okresu Nový Jičín jich nedobrovolnou službu muselo absolvovat 265. V Kopřivnici v současné době žije ještě osmatřicet pamětníků.

Čtrnáct dní po ukončení studia obdržel Zdeněk Švajgr pozvánku k nucenému nasazení. Tři dny nato už jel spolu s dalšími ve vagonu, ve kterém se přepravoval dobytek, do Berlína. „Umístili nás do firmy Siemens, která byla za dva měsíce během nočního náletu rozbombardována,” vzpomíná Švajgr. Následoval přesun k francouzským hranicím, kde firmu potkal po čtrnácti dnech stejný osud. Ve vídeňské firmě pak Švajgr setrval až do 15. ledna 1945. Nebylo to jednoduché období a o to víc překvapuje Zdeněk Švajgr svým temperamentem a schopností vyprávět o této době bez hořkosti v hlase a výčitek. „Vítám postoj Německa, které se všem totálně nasazeným občanům omluvilo a finančně odškodnilo. Za minulostí jsem udělal tlustou čáru a živit nenávist za ztracené roky, zdraví a některé kamarády nelze donekonečna. To by nepřineslo nic dobrého,” uzavřel vzpomínání Zdeněk Švajgr.


    [Top]    


Nadace Brücke spolupracuje s ČR

Německo si ze svých dějin vzalo poučení a přiznalo se ke své historické zodpovědnosti. Žádný německý školák neopustí školu, aniž by byl ve vyučování řádně obeznámen se zločiny, kterých se dopustila generace jeho předchůdců. Velká část omluvných iniciativ a odškodnění přišla pozdě, jmenovitě pro třináct milionů nuceně nasazených válečných zajatců a zajatců v koncentračních táborech. Z toho 640 tisíc bylo obyvateli Československa. Německá strana si plně uvědomuje, že odškodnění nemůže vykonanou křivdu napravit, je to však gesto usmíření, které mnohé z obětí, jež přežily, již nezastihne.

Německý stát poskytnul částku pěti miliard euro, z nichž část má být použita na projekty podporující skutečnost, aby tato část dějin nikdy neupadla v zapomenutí a aby si také budoucí generace v Německu byly vědomy jejich historické zodpovědnosti. Jeden z těchto projektů, který si pod svůj patronát vzala drážďanská Nadace Brücke - Most pro podporu česko-německého porozumění a spolupráce, se nazývá ’Bývalí nuceně nasazení Češi jako svědkové doby na německých školách’. Zmíněná nadace se od roku 1997 angažuje zejména ve čtyřech oblastech, kterými jsou vzdělávání, kultura, věda a komunikace a propojování. Zakladatel této nadace Helmut Köser jako uznání za své zásluhy pro česko-německé porozumění obdržel různá ocenění, mimo jiné medaili Za zásluhy Ministerstva zahraničí České republiky a cenu Gratias agit za podporování České republiky v zahraničí z rukou ministra zahraničí Cyrila Svobody.

Zpracovala: I. Hoffmannová


    [Top]    


Do školních objektů radnice přes léto investovala miliony

K o p ř i v n i c e  (dam) - Kromě velkých a nákladných akcí, jako jsou úpravy školních kuchyní a jídelen, investuje kopřivnická radnice do svých školských budov také řadou drobnějších rekonstrukcí.

Do budov základních škol se zatím investovalo přibližně 1,13 milionů korun. Největší položku 629 tisíc si vyžádala rekonstrukce sociálních zařízení a sprch v družině a tělocvičně ZŠ Alšova. Další peníze byly využity na kompletní výměnu vodovodní přípojky pro ZŠ Emila Zátopka, doplnění osvětlení v nově vybudované herně ZŠ sv. Zdislavy, sloužící také stolním tenistům, a další opravy. Chystají se však ještě další investiční položky jako například montáž termoventilů v některých školách a podobně. Do mateřských škol radnice během letošního léta vložila 1,791 milionů korun. Sto třicet pět tisíc stála například rekonstrukce a rozšíření sociálních zařízení ve školce na ulici Pionýrské. MŠ na ulici Zd. Buriana dostala nové všechny vnější dveře za 350 tisíc korun. Bez dvaceti tisíc půl milionu stála úprava spojovací chodby a rampy MŠ na Francouzské a hned několik mateřských škol se dočkalo hygienickými normami vynucené rekonstrukce osvětlení, ta proběhla také na ZUŠ Zd. Buriana. Jednašedesát tisíc stály nátěry oken MŠ v Mniší a tamní školka se dočkala současně se sousedním objektem kulturního domu i plynofikace, která bude dokončena na konci září a stát bude 1,193 mil. Kč.


    [Top]    


Šustalovi potomci zavítali do Kopřivnice

Potomci zakladatele kopřivnické
kočárovky Ignáce Šustaly navštívili
město svých předků, mimo jiné
si prohlédli i vilu, která rodině patřila
a prochází rekonstrukcí.
Foto: Miroslav Přívětivý

K o p ř i v n i c e  (mip) - Minulý týden do Kopřivnice zavítali potomci zakladatele továrny na kočáry Ignáce Šustaly. Sourozenci Götz a Hedi Richterovi žijí v současné době střídavě v Rakousku a Německu. V doprovodu starosty Kopřivnice navštívili s nostalgickou vzpomínkou kostel sv. Bartoloměje, zbytky hradu Šostýna a především, v současné době rekonstruovanou, vilu Josefa Schustaly, známou jako Lašská vila. Pan Götz rozkládal rukama a nadšeně vysvětloval, kde co stálo před více než půl stoletím, zatímco paní Hedi jenom ronila slzy z rozrušení a přitakala.


    [Top]    


Na provozovatele kolotočů byla letos vypsána soutěž

K o p ř i v n i c e  (hod) - O tomto víkendu se koná tradiční bartolomějská pouť, která s sebou přináší velké srocování lidí v centru města. Z důvodu pouti je již několik let uzavírána ulice Štramberská od křižovatky od optiky až po tržnici Pronas pro automobilovou dopravu a k jejímu uzavření dojde o půlnoci z pátku na sobotu a provoz bude obnoven v neděli po dvaadvacátého hodině. Kolotoče budou umístěny opět na parkovišti u Alberta a autodrom bude u restaurace Radegast. Na louce před kulturním domem se budou konat kulturní akce a dále zde budou umístěny nafukovací atrakce.

Letošní pouť je výjimečná v tom, že bylo poprvé konáno výběrové řízení na provozovatele pouťových atrakcí. „Obdrželi jsme hodně nabídek i od společností, které v Kopřivnici nebyly. Kritéria výběrového řízení nejlépe splňovala společnost pana Pflegra z Brodku u Přerova, která zde byla i předloni,“ sdělila k výběrovému řízení Anna Burgetová, která má pouť na starosti již mnoho let.

I letos se očekává boj prodejců pouťového zboží o co nejlepší umístění stánků. Ty budou lemovat ulici Štramberskou a pěší zónu v centru města.


    [Top]    


Již dva roky mají mezi sebou rozděleny kompetence a odbory

K o p ř i v n i c e  (hod) - Na podzim tomu budou dva roky, kdy došlo k rozdělení kompetencí uvolněných členů rady města. Z důvodu častých dotazů z řad občanů, kteří tvrdí, že nevědí, za kterým z uvolněných radních jít při problémech, rozhodli jsme se, že připomeneme rozdělení kompetencí.

Starosta Jiří Tichánek řídí odbory: právní, kancelář tajemníka, útvar interního auditu, správní, živnostenský úřad, dopravy a silničního hospodářství, informací a vnějších vztahů. Dále má na starosti strategický plán ekonomického rozvoje a mezinárodní vztahy.

Místostarosta Vladislav Kryške má na starosti odbory: majetkové správy a rozvoje, finanční, rozvoje města, stavební úřad. Kryške se dále stará o místní část Lubinu, Podnikatelský park Vlčovice a CPR.

Místostarosta Milan Bureš řídí odbor: školství, životního prostředí, vodního a lesního hospodářství a zemědělství, bytového hospodářství, informační a datové centrum. Dále se Bureš  zabývá Kabelovou televizí Kopřivnice, s. r. o., Regionálním muzeem Kopřivnice, o. p. s., a místní částí Vlčovice.

Místostarosta Zdeněk Krajčír má na starosti: oddělení kultury a sportu, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, městskou policii, Slumeko, s. r. o.,  společnost Teplo Kopřivnice a místní část Mniší. Dále se zabývá problematikou turistiky a cestovního ruchu, romskou otázkou a protidrogovou problematikou.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.