Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Třetí Bartness v řadě uvítá příznivce rockové i taneční hudby

Kapela Sunshine už publikum Nory
bavila letos v únoru, v sobotu bude hlavní
hvězdou festivalu Bartness
na letním stadionu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Hudební nadílku pod širým nebem chystá pro své návštěvníky kopřivnická Nora. Po prázdninovém půstu přichází 14. srpna třetí pokračování festivalu Bartness. Ročník ’04 nabídne na hlavní scéně žánrový mix desíti kapel a zkrátka nepřijdou ani vyznavači taneční hudby, kterým bude k dispozici samostatný taneční stan.

Přestože Bartness se od svého vzniku profiluje jako malý regionální festival, jenž částečně zaplňuje díru, která v letním kulturním kalendáři vznikla po zániku Šlahounů, i v jeho programu se objeví zvučná jména klubové scény.

Patrně za největší hvězdu letošního kopřivnického festivalu lze označit původem táborskou formaci Sunshine. Trojice vzešlá z jihočeské HC scény stihla za osm let své existence natočit čtyři desky a koncertovat doslova po celém světě. Velmi úspěšní jsou i za velkou louží, kde momentálně připravují celosvětové vydání další desky pod značkou Custard Records. Hudbu označovanou jako new wave psychedelie už trio v čele s charizmatickým zpěvákem Kayem předvedlo i místnímu publiku na dvou klubových koncertech, zdejší festival zažije jejich energickou show poprvé.

Před hlavní scénou, která bude i letos umístěna nad oválem kopřivnického letního stadionu, se bude také tančit. Organizátoři totiž do festivalového programu zařadili také nejednu kapelu inklinující k tanečně pojaté klubové muzice, trojice Southpaw, Veneer a Roe-Deer asi nenechá své publikum jen v klidu postávat.

Kromě již zmíněných Veneer (SK) se festivaloví návštěvníci mohou těšit ještě na jednoho zahraničního hosta. Z Polska dorazí kapela Cool Kids of Death, která ve svém projevu kombinuje punkové postupy a typické rebelské texty v polštině s moderními syntetickými zvuky. V Kopřivnici si navíc zahrají poprvé.

Festivalové hudební menu zpestří například veselý popík skupiny Hraczki. Kapela s melodickou veselou hudbou a českými texty od roku 1999, kdy vznikla, objela řadu klubů a festivalů u nás vloni na podzim a vydala debutové album, a jak sami přiznávají, jejich cílem je především bavit své publikum. Velmi podobné ambice mají i jejich kolegové ze skupiny OTK, na které v průběhu festivalového odpoledne také přijde řada. Své publikum si najde určitě také valašskomeziříčská skupina Rauš hrající melodický kytarový rock-pop. Od vzniku festivalu Bartness bylo cílem jeho organizátorů dát na něm příležitost také domácím kapelám a skupinám z blízkého okolí, ani letos toto pravidlo neporuší. Po delší koncertní pauze zahrají příborsko-kopřivničtí LU a rytmickou tečku za celým Bartness 2004 udělá trio Tomáš Neuwerth, Michal Burget, Standa Máchala a jejich formace Údery údy.

Vyznavači tanečních rytmů letos nebudou mít vlastní dějství festivalu nazývané Red Stone, ale soustředí se v tanečním stanu v zadní části festivalového areálu. Dění uvnitř stanu bude mít kompletně v režii Mustek Jungle Tek Crew & Guests, a znít tak bude muzika několika žánrových odnoží.

Brány festivalového areálu se prvním příchozím otevřou v pravé poledne, první koncerty budou startovat asi o hodinu později. Ukončení dění na hlavní scéně předpokládají pořadatelé okolo třetí hodiny ranní, v tanečním stanu se budou moci lidé bavit ještě o dvě hodiny déle.


    [Top]    


Zápisník zmizelého udělá tečku za hukvaldským festivalem

H u k v a l d y (dam) - Dnes večer zazní poslední tóny jedenáctého ročníku mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Stejně jako vloni i letos uzavře festivalový program Zápisník zmizelého, kterým pořadatelé vzdávají poctu Leoši Janáčkovi přesně v den šestasedmdesátého výročí skladatelova úmrtí.

Kromě Zápisníku zmizelého nabídne koncert, jehož začátek je plánován na osmou hodinu do hradní móty, také Janáčkovu Ukvaldskou poesii v písních a Fantasie na české národní písně Bedřicha Smetany.

Pěveckých partů dnešního koncertu se ujmou tenorista Leo Marian Vodička a altová zpěvačka Erika Šporerová společně se studentkami pěveckého oddělení Janáčkovy konzervatoře z Ostravy, klavírní doprovod obstará Marián Lapšanský. Do repertoáru Leo Vodičky patří především italská opera, který ale nastudoval také řadu operních i koncertních děl českých autorů. Zpěvák, jenž dnes působí ve Vídeňské státní opeře a hostuje v Národním divadle v Praze, má na svém kontě řadu nahrávek a vystoupení po celém světě. Erika Šporerová je již léta členkou operního souboru ostravského národního divadla, ale hostuje také na dalších scénách. Klavírista Marián Lapšanský studoval na AMU v Praze a konzervatoři v Moskvě, je laureátem řady prestižních soutěží a doprovázel umělce zvučných jmen na koncertních turné v řadě zemí světa.


    [Top]    


Kinematograf bratří Čadíků zastavil v Příboře

P ř í b o r (dam) - Na náměstí Sigmunda Freuda včera zakotvil mobilní Kinematograf bratří Čadíků. Své působení v sousedním městě zahájilo kino pod širým nebem promítnutím snímku Děvčátko. Dnes je na programu slovenský poetický retrofilm Kruté radosti. V pátek pak bude Jan Kraus muset svést Ivanu Chýlkovou ve snímku Andrey Sedláčkové. V sobotu Příborským kinematograf promítne ‘sklepáckou’ parodii na americkou tvrdou školu, detektivku Mazaný Filip, a v neděli po setmění se pak s malebným náměstím rozloučí komedií Jana Hřebejka Pupendo.


    [Top]    


Hrubí vystavují na Fojtství

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě víc jak pět týdnů bude možné v podkroví Muzea Fojtství obdivovat díla Blanky a Bronislava Hrubých. Umělecké předměty, které vznikají v závišickém ateliéru, zaplnily celou výstavní síň. K vidění je nejen obrovské množství originální užitné i dekorativní keramiky, ale také vitráže či mozaiky. K nejzajímavějším exponátům jistě patří extravagantní kusy nábytku, židle kombinující kov a sklo či stolky vykládané mozaikami. Vedle fantaskních tvorů či velké série stylizovaných ryb Hrubý na Fojtství vystavuje například také velmi zajímavou kolekci modelů historických tatrovek ze šamotové hlíny. Výstavu doplňuje také několik málo obrazů. Expozice, která je koncipována jako prodejní výstava, byla zahájena devátého července a potrvá až do dvacátého září. Prohlédnout si ji je možné v běžných otvíracích hodinách muzea.


    [Top]    


Kulturní léto přinese i country

N o v ý   J i č í n (dam) - Novojičínské kulturní léto pokračuje dvěma akcemi i o nastávajícím víkendu. Páteční večer potěší především vyznavače country, neboť od dvaceti hodin bude na Masarykově náměstí vystupovat skupina Ranec interpretující právě tento žánr.

V sobotu dopoledne si zase na své přijdou milovníci dechovky. Park u Žerotínského zámku bude totiž od desíti hodin svědkem koncertu Dechového souboru města Nový Jičín.


    [Top]    


Muzeum ukazuje krásu kovolitectví

K o p ř i v n i c e (dam) - Výstavní síň v přízemí Technického muzea zaplnily odlitky. Putovní výstava vzniklá v brněnském technickém muzeu byla nazvána Odlitek a řemeslo a je volným pokračováním úspěšné expozice Odlitek, průvodce životem. Autoři výstavy návštěvníkům odhalují krásu kovoliteckého řemesla. Kromě technologie odlévání se návštěvník výstavy může těšit na řadu předmětů vzniklých odléváním nejrůznějších kovů do připravených forem. Na výstavě jsou k vidění plakety, zvony, hmoždíře, zbraně, litinová kamna či zhruba sto kilogramů vážící zvonice. Atraktivitu výstavy zvyšuje i možnost si vystavené exponáty osahat.


    [Top]    


Dechovému orchestru končí prázdniny, začíná zkoušet

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnešním dnem končí Městskému dechovému orchestru Kopřivnice umělecké prázdniny. Po třítýdenním volnu začíná kapela znovu intenzivně zkoušet, jednadvacátého srpna bude hostem na oslavách dvacátého výročí existence valašskomeziříčského Big Bandu a domácímu publiku se představí na tradičním pouťovém promenádním koncertu.

„Na podzim koncertovat nebudeme. Musíme se plně soustředit na studium nového repertoáru a přípravu na mezinárodní soutěž v Praze, kde budeme začátkem ledna 2005 obhajovat titul absolutního vítěze,“ prozradil dirigent Alois Hrnčárek a zároveň potvrdil, že letos na podzim se příznivci orchestru nedočkají tradičního slavnostního koncertu kapely v kulturním domě.

Počátek léta byl pro největší místní hudební těleso také poměrně hektický. Kromě zájezdu do italského Castiglione del Lago se kapela již potřetí vydala na festival do severopolského města Swiece, kde jako jediný orchestr hájil čest české hudby v konkurenci čtrnácti kapel z celého kontinentu. Po návratu domů Městský dechový orchestr absolvoval bezprostředně po sobě festivaly ve Studénce a Zlíně. „Měli jsme také dva samostatné koncertní programy v Teplicích nad Bečvou a Frenštátu pod Radhoštěm,“ doplnil výčet nabitého programu kopřivnických muzikantů jejich dirigent.


    [Top]    


Kino uvede mimo jiné i Český sen

K o p ř i v n i c e (dam) - Kriminální příběh startuje další srpnový promítací cyklus kina Puls.

Dnes a zítra bude odpolední i večerní představení patřit americkému snímku Presumpce viny. Šerif poklidného floridského města Banyon Key ztvárněný Denzelem Washingtonem neprožívá právě idylické období. Jeho manželství s policistkou Alex se rozpadá a jeho vdaná milenka potřebuje nutně větší sumu peněz na léčbu rakoviny. A v policejním sejfu odpočívá nevyužitý půlmilion, ovšem ve chvíli, kdy si z balíku něco vypůjčí, vypukne v domě jeho milenky požár a všechno zničí. Všechny indicie vedou k němu a vyšetřování vede manželka Alex, která jej rozhodně nehodlá šetřit. Navíc už nejde jen o zpronevěru, ale také o vraždu. A tak se rozbíhá překotné vyšetřování a pronásledování a jediným cílem hlavního hrdiny je odhalit pravého pachatele dřív, než bude sám dopaden.

Režisér Carl Franklin natočil Presumpci viny jako policejní psychothriller a jeho vklad stejně jako stylová kamera snímku velmi pomáhá zakrývat některá scenáristická zaváhání. Také tradičně kvalitní výkon Denzela Washingtona, který kmitá od kladného k zápornému hrdinovi s naprostou samozřejmostí, je příjemným zážitkem.

V sobotu odpoledne i večer a v neděli večer bude možné do Pulsu zajít na Český sen. Vloni na jaře celou Českou republiku masírovala reklamní kampaň upozorňující na nový ryze český a především superlevný supermarket. O pár týdnů později už tisíce nákupuchtivých lidí slepě běžely travnatou plání ke kulise supermarketu, aby zjistily, že naletěly dvěma studentům FAMU a jejich fabulaci. Český sen je dokumentem, nebo jak tvůrci tvrdí, filmovou reality show, která měla vysvětlit, proč si z důvěřivých ‘zákazníků’ vystřelili. Uspokojivou odpověď na tuto otázku však podle filmových kritiků Vít Klusák a Filip Remunda filmem Český sen nedávají.

V neděli a v pondělí bude Puls dávat francouzský snímek Šťastnou cestu. Výpravný fiktivní příběh se odehrává v pohnutých čtyřicátých letech minulého století v Bordeaux. Postupující německá vojska před sebou tlačí mnoho zmatených uprchlíků a na půdě jednoho hotelu se tak schází velmi pestrá společnost filmových postav od protřelé filmové hvězdy, přes geniálního židovského profesora až po německého špiona vydávajícího se za anglického žurnalistu. Osudy těchto postav režisér Jean-Paul Rappeneau promíchal v příběhu kombinující prvky napětí a dobrodružství s klasickou milostnou romancí. Film získal tři Cézary a byl za Francii nominován také na Oscara.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.