Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Firma Erich Jaeger kupuje pozemek v průmyslové zóně

K o p ř i v n i c e (hod) - Zasedání mimořádného zastupitelstva města si v posledním červencovém týdnu vyžádalo projednání kupní smlouvy na prodej pozemků v Průmyslovém areálu ve Vlčovicích, o které projevila zájem firma Erich Jaeger z Rožnova pod Radhoštěm. Ta je dceřinou společností německé firmy Erich Jeager, GmbH+ Co.KG, a vyrábí kabelové svazky pro automobilový průmysl, spinální kabely, osvětlovací soustavy a komponenty a soustřeďuje se především na automobilový průmysl. Zastupitelé po projednání schválili prodej pozemku o rozloze 27 007 metrů čtverečních za 1 701 260 korun. Firma Erich Jaeger bude čtvrtá, která bude mít sídlo v průmyslovém parku a přispěje ke snížení nezaměstnanosti na Kopřivnicku.

„V současné době máme pronajaty prostory v Rožnově pod Radhoštěm, jejichž kapacita je již naplněna a neumožňuje nám rozvoj naší firmy, proto jsme se rozhodli pro Průmyslový areál v Kopřivnici, abychom mohli dál expandovat,“ vysvětlil zájem o koupi pozemku v Kopřivnici Dušan Krumpolc, jednatel rožnovské společnosti Erich Jaeger. Podle sdělení Krumpolce by firma chtěla začít se stavbou v říjnu a v květnu 2005 by se chtěla přestěhovat. „Sídlo firmy by mělo být v Průmyslovém areálu v Kopřivnici a prostory v Rožnově bychom uvolnili,“ doplnil Krumpolc.

Firma v současné době zaměstnává okolo sto třiceti lidí. Podle šéfa firmy se asi nepodaří, aby všichni současní zaměstnanci přešli s firmou do Kopřivnice. „Nicméně kdyby se nám podařilo převést sto lidí, bylo by to dobré. Samozřejmě, že se budeme snažit, abychom v posledním, případně v prvním kvartálu příštího roku začali přibírat lidi z Kopřivnicka, aby přechod firmy byl co nejplynulejší,“ doplnil jednatel společnosti. Podle smlouvy se firma Erich Jaeger zavázala, že do konce roku 2007 zaměstná dvě stě lidí a do konce roku 2009 by jich mělo být 290. „Do smlouvy jsme dali reálnou a dosažitelnou úroveň zaměstnanců. Podle optimistických odhadů bychom měli zaměstnávat i více lidí, ale nechtěli bychom skončit jako firma Dura. Ta měla optimistickou předpověď, která jim nevyšla,“ dodal Krumpolc. Práci ve firmě najdou především ženy, které tvoří osmdesát procent zaměstnanců, neboť se jedná o nenáročnou práci na fyzickou kondici.


    [Top]    


Dánský investor začne výrobu už v září

K o p ř i v n i c e (dam) - Už v tomto měsíci by první lidé měli najít práci v provozech dánského výrobce luxusní elektroniky Bang & Olufsen.

Podle slov kopřivnického místostarosty Vladislava Kryškeho by firma měla v průběhu srpna a září zaměstnat mezi šedesáti až sto zaměstnanci pro rozjetí výroby v hale pronajaté v areálu automobilky Tatra. „Tuto halu bude mít firma Bang & Olufsen pronajatu zhruba rok, poté se přestěhuje do nového závodu, který ještě letos začne budovat ve vlčovickém průmyslovém parku,“ potvrdil Kryške.

Dánové chtějí v Kopřivnici postavit závod na výrobu značkových televizorů, reproduktorů a dalšího audio a video vybavení. V prvním roce zde proinvestují zhruba půl miliardy korun, v průběhu dalších pěti let by ale celková investice mohla být podle sdělení agentury CzechInvest ještě vyšší. Do roku 2007 by v továrně mělo najít uplatnění dvě stě lidí, v budoucnu pak není vyloučeno další navyšování stavů.

Jednání mezi radnicí a investorem vrcholí. „Připravujeme kupní smlouvu. Celý proces trošku brzdí jazyková bariéra a odlišnosti v českém a dánském právu. Po skončení období dovolených se sejdeme na radnici za účasti právníků a tlumočníků a ujasníme poslední detaily,“ uvedl Vladislav Kryške. Dánská společnost hodlá koupit desetihektarový pozemek v zadní části průmyslové zóny a v budoucnu nevylučuje, že využije i ještě další menší části plochy.

Vedení města i agentury CzechInvest neskrývají spokojenost nad tím, že si Bang & Olufsen vybral ze zhruba čtyřiceti různých lokalit ve třech zemích právě Kopřivnici. „Získat tak prestižní značku, jako je Bang & Olufsen, je pro Českou republiku hodně důležité,“ nechal se slyšet ředitel CzechInvestu Martin Jahn.

„Je to výborná reference v zahraničí a signál pro další renomované společnosti, že dokážeme i těm nejnáročnějším výrobcům nabídnout to, co pro uskutečnění svých projektů potřebují,“ doplnil šéf vládní agentury. „Zaujala nás průmyslová tradice kraje, a to nejen v oblasti automobilového průmyslu, ale i elektroniky,“ vysvětlil John Bennett-Therkildsen, výkonný ředitel Bang & Olufsen, rozhodnutí investovat právě v Kopřivnici.


    [Top]    


Město bude jednat o ceně Burianových děl a dokladů

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická radnice si pohrává s myšlenkou rozšířit svou kolekci děl slavného rodáka Zdeňka Buriana. K olejomalbám Burian v ateliéru, Ostrov a kolekci ilustrátorských perokreseb by mohlo přibýt několik kusů z majetku malířova vnuka Jiřího Hochmana.

Burianův potomek nabídl kopřivnické radnici malířův autoportrét, olejomalbu Primavera, malbu nazvanou Šalupy, kolekci dvou signovaných barevných kvašů a deset špičkových perokreseb s pravěkou tematikou. Kromě obrazů chce Hochman městu prodat také osobní dokumenty Zdeňka Buriana, mezi zajímavé kousky patří například Burianovo vysvědčení z pražské AVU, podepsané Maxem Švabinským a Jakubem Obrovským, nebo rodný a křestní list slavného kopřivnického rodáka. Posledním nabízeným artiklem je kolekce osobních potřeb slavného malíře, mezi nimiž nechybí jeho malířské špachtle, aktovka na ilustrace, brýle či havajská kytara. Pokud město nabízené předměty zakoupí, stanou se základem samostatné expozice Zdeňka Buriana v rekonstruované Lašské vile. „Vzhledem k nabídce pana Hochmana jsme nechali upravit původní projekt, který počítal s tím, že se o výstavní prostor podělí Burian a Emil Zátopek. Pokud by ale město nyní koupilo nabízené věci, byla by Burianova expozice prostorově náročnější a expozice věnovaná olympionikovi by zůstala na stávajícím místě,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu kopřivnické radnice Radomíra Michálková.

Burianův vnuk o prodeji pozůstalosti svého slavného dědečka jedná zatím pouze s Kopřivnicí. Svůj původní požadavek za celou kolekci čítající zhruba 25 položek snížil z půldruhého milionu na milion tři sta tisíc korun. Tuto sumu také zastupitelstvo schválilo jako rozpočtovou změnu, čímž ovšem ještě ale nepotvrdilo, že město skutečně sbírky koupí. Je velmi pravděpodobné, že město bude iniciovat další vyjednávání o kupní ceně, a to na základě znaleckého posudku.

Petr Vojtal, odborník ze Slezské univerzity, si nabízenou kolekci prohlédl minulý týden a jeho posudek, který radnice obdržela na začátku týdne, jasně hovoří o tom, že požadavky prodávající strany jsou mírně řečeno přemrštěné.

Zatímco Jiří Hochman žádá za všechny předměty po několika slevách 1,3 milionu korun, Vojtal cenu sbírky odhadl na pouhých 308 tisíc korun. Některé předměty mají podle jeho posouzení až o několik set tisíc korun nižší cenu, než je majitelem požadována.

„Je to obrovský rozdíl. Budeme vyjednávat o změně kupní ceny a držet se znaleckého posudku,“ prohlásil v reakci na závěry znalce starosta Kopřivnice Jiří Tichánek.


    [Top]    


Na stavbu víceúčelové haly získala radnice grant od EU

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice obdrželo vyrozumění od Centra pro regionální rozvoj ČR, že mu byl poskytnut grant v rámci pomoci nečlenským zemím Evropského společenství na Průmyslový park Kopřivnice - Vlčovice, 3. etapa, na stavbu víceúčelové haly. „Poskytovatel grantu se zavazuje poskytnout maximální výši grantu, a to ve výši 1 857 300 eur. Celková částka tohoto projektu činí sedmdesát osm milionů korun,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír. Zahájení stavby víceúčelové haly se plánuje na květen 2005 a s ukončením včetně financování se počítá v červenci v roce 2006. „Je to jeden z velkých příspěvků, které město získalo na rozvoj průmyslové zóny. Obdrželi jsme informaci z úřadu práce, že dnes už se projevuje vliv Průmyslové zóny jako určitý stabilizační faktor zaměstnanosti v bývalém okrese Nový Jičín,“ dodal místostarosta.


    [Top]    


Tábor Klubu Kamarád byl letos plný záhad

Pomalováni válečnými barvami
a s hadrovými koulemi byli táborníci
z Klubu Kamarád připraveni k další hře.
Foto: David Macháček

O l b r a m k o s t e l (dam) - Třicet čtyři dětí z Kopřivnice strávilo uplynulé dva týdny na letním táboře pořádaném Klubem Kamarád. Tábor, který je víc jak z poloviny financován rezortem ministerstva vnitra v rámci programu prevence kriminality, našel tentokrát útočiště na táborové základně Pionýra v jihomoravském Olbramkostele. Letošní tábor byl v pořadí sedmý, který kopřivnické nízkoprahové zařízení pořádalo. Zatím pokaždé vyrážely děti z Klubu Kamarád na jiné tábořiště, vloni například strávily dva týdny na Kletném.

„Na tábory jezdíme šestým rokem, poprvé jsme ale měli dva samostatné turnusy,“ prozradila vedoucí Klubu Kamarád a hlavní vedoucí tábora Blanka Mikundová.

Organizátorům se na akci podařilo získat sedmdesát tisíc korun z ministerstva, dalších šedesát tři tisíc dali dohromady radnice a rodiče táborníků. Letos se však Klub Kamarád o ministerskou podporu mohl opřít zřejmě naposledy. „V příštím roce se systém programů prevence kriminality hodně mění. O tom, kde budou peníze potřeba, bude rozhodovat policie a my na ně už zřejmě nedosáhneme,“ vysvětlila Mikundová.

Tématem letošní celotáborové hry byly nejrůznější záhady. „Inspirovali jsme se knihami Ericha von Dänikena, Arthura C. Clarka a dalších autorů. Tři táborové oddíly se tak vydávají po stopách záhad, které oni ve svých knihách popisují,“ řekl autor táborového programu Michal Raška. Táborníci se během svého pobytu setkali například s přistáním UFO a dalšími úkazy, které odedávna dráždí lidskou fantazii.

Na děti ovšem čekala nejen celotáborová hra, ale také individuální zkoušky jako bobřík mlčení, zručnosti či hladu.

Součástí táborového programu bylo také nocování pod širákem mimo tábor nebo dva celodenní výlety. „Byli jsme v Lednici podívat se na produkci sokolníků, ve znojemském podzemí a také v akvaparku,“ řekla Mikundová.

Kromě letního tábora pořádá Klub Kamarád pro své pravidelné návštěvníky několikrát ročně také kratší víkendové pobyty.


    [Top]    


Policisté a strážníci v sobotu v noci kontrolovali řidiče a mladistvé

K o p ř i v n i c e - V sobotu ve večerních hodinách proběhla společná akce Policie České republiky a Městské policie Kopřivnice, která byla zaměřena na podávání alkoholu mladistvým. V centru města byly bary téměř prázdné, a tak kontrola, kterou prováděli policisté, proběhla velmi rychle, neboť nebyly zjištěny nedostatky.

Hlavní akce, na které se podíleli jak policisté, tak strážníci městské policie, vypukla po dvaadvacáté hodině a ve velkém se začaly kontrolovat osoby opouštějící diskotéku na přehradě, kde jich podle slov pořadatelů bylo kolem pěti stovek. Policisté zastavovali auta a řidiči se museli podrobit dechové zkoušce. Z kontrolovaných osob vyšli všichni řidiči dobře až na jednoho mladého muže, jehož dechová zkouška byla pozitivní. Ten na dotaz policistů, co pil, odpověděl, že nic, že si dal jen kávu a nemůže za to, že mu do ní někdo něco nalil. Strážníci městské policie zase kontrolovali příchozí a měli co dělat, neboť i v této pozdní hodině stále přicházely skupinky lidí dychtících po hudbě a tanci. Ti si také s sebou přinášeli láhve s alkoholem. I v tak pozdní dobu přicházeli ve skupinách mladiství, jimž do osmnácti chybělo pár let či měsíců. Navíc když zjistili, že probíhá kontrola, raději zůstali stát a čekali, až bude volno. I přesto, že se nekontrolovaly osoby přímo na diskotéce, ale jen ty, co odcházely v době od dvaadvaceti do půlnoci, byl u tří mladistvých zjištěn alkohol. Kdo jim ho podal, odmítli prozradit.

Podobné kontrolní akce zaměřené na mladistvé se konají po celé republice a zjištěné výsledky ukazují, že mládež se k alkoholu dostane velmi lehce. Pokud jim neprodá alkohol obsluhující personál, požádají některého ze svých starších kamarádů, kteří jim ho koupí.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Koupaliště

I když letos bylo koupaliště napuštěno
brzy, počasí se umoudřilo až v druhé
polovině měsíce července.
Foto: David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.