Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Music Freud přilákal sedm set lidí

Jednou z kapel, které to měly na příborský
festival Music Freud poměrně daleko, byla
pražská kapela Post-It. Od jejího poslechu
návštěvníky neodradil ani déšť.
Foto: David Macháček

P ř í b o r (dam) - Úspěšnou premiéru si minulou sobotu odbyl hudební festival Music Freud. Rockově laděná akce v amfiteátru městského parku nahradila už zavedený festival Pink Freud. „Music Freud organizuje úplně jiná parta lidí. Organizátoři původního festivalu už s ním nechtěli mít nic společného a my jsme ho chtěli pojmout trošičku jinak, proto jsme taky změnili název,“ vysvětlil jeden z organizátorů akce David Lukeš.

V dramaturgii festivalu organizátoři s výjimkou tří pražských kapel vsadili především na hudebníky ze širšího regionu a zdá se, že se to vyplatilo. Cestu na festival si totiž našlo přibližně sedm set lidí, což odpovídalo představám pořadatelů. Návštěvníky z festivalového areálu postupně vyháněl až večerní prudký déšť, ale na pódiu se vystřídalo všech devět avizovaných kapel včetně domácích BugaBoo, kteří festival uzavírali. „Náš koncert měl velmi komorní charakter. Všichni, kdo vydrželi, se vmáčkli k nám na pódium a nemokli,“ pochvaloval si David Lukeš, který je také bubeníkem příborské kapely.

K největším lákadlům programu patřilo vystoupení legendárních jesenických Priessnitz a také vystoupení pražské party 100° C, která na sebe více upozornila teprve nedávno.

Rockový Music Freud byl jednou ze dvou akcí pořádaných v amfiteátru, které mohou přesáhnout dvaadvacátou hodinu, takové je totiž rozhodnutí soudu, který tak vyšel vstříc stěžovatelům bydlícím v bezprostředním okolí parku. „Termín pro festival jsme si zajistili už vloni v listopadu, a tak jsme byli první na řadě, každopádně toto soudní rozhodnutí mi připadá směšné. Vloni jsme za celou sezonu napočítali jen čtyři akce, které přesáhly 22. hodinu. Kdyby to bylo každý víkend, bylo by to něco jiného,“ řekl Lukeš.

Úspěch prvního ročníku akce přiměl pořadatele uvažovat o pokračování festivalové tradice i v následujících letech.


    [Top]    


Dny města budou patřit domácím

Š t r a m b e r k (dam) - Domácím umělcům budou patřit letošní městské slavnosti ve Štramberku. Zítra v 16:30 je zahájí koncert kapely Musica da Gamba. V sobotu proběhne tradiční setkání burianologů a lidé se mohou těšit také na premiéru ochotníků ze souboru Pod Věží, kteří uvedou dramatizaci Divé Báry Boženy Němcové. Večer pak ukončí ohňová show.

V neděli se dění přesune do Národního sadu, kde bude vyhrávat dechový orchestr, Ogaři nebo mladá skupina Radeg. Své umění předvedou také mažoretky a děti ze souboru Pavučinky nebo kynologové.


    [Top]    


Janáčkovy Hukvaldy nabízí operu, ale i balet nebo jazz

H u k v a l d y (dam) - Po jedenácté v řadě otevřou Hukvaldy o tomto víkendu svou náruč všem milovníkům klasické hudby. Letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy osobně otevře první dáma Livia Klausová a v průběhu následujících týdnů čeká publikum celkem dvaadvacet festivalových produkcí. „Gró festivalového programu bude samozřejmě opět patřit dílu Leoše Janáčka, od jehož narození letos uplynulo 150 let, ale v Roce české hudby si připomeneme také dílo Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů či Emila Františka Buriana,“ slíbila ředitelka festivalu Radmila Kotterbová.

Festival si podle slov své ředitelky nadále chce budovat pozici akce co nejpřívětivější ke svým návštěvníkům. Kulturymilovným lidem vycházejí pořadatelé vstříc například rozvržením festivalu do delšího časového údobí. Přestože největší část produkcí je plánovaná na přelom června a začátek července, definitivní konec za festivalem udělá až uvedení Janáčkova Zápisníku zemřelého plánované na 12. srpna, tedy na den skladatelova úmrtí. „Příjemné je, myslím, také osmdesátikorunové vstupné na všechny festivalové produkce a také volný vstup pro všechny děti do patnácti let doprovázené dospělou osobou,“ řekla Kotterbová.

Milovníci opery se letos mohou těšit na tři velké produkce - novou ostravskou inscenaci Její pastorkyně a olomouckou Rusalku uváděné v amfiteátru doplní málo známá Opera z pouti E. F. Buriana. Festivalová premiéra tohoto kusu bude o to zajímavější, že bude incenována pro festival zcela v novém prostoru hukvaldského dvora. Vyznavačům symfonické muziky zase festival vyhoví uvedením kantáty Carmina burana Carla Orffa a příznivci komorních koncertů si budou moci vybrat z velkého množství velmi kvalitně obsazených produkcí. Letošní Janáčkovy Hukvaldy však nebudou znít pouze hudbou, připraveno je činoherní představení Jenůfy nebo balet v podání Japonky Akido Matsudy a také souboru Jihočeského divadla. Prostor navíc dostanou i jiné hudební žánry, připraven je koncert Jazzových inspirací nebo autorský večer s muzikou Ivy Bittové.


    [Top]    


Deváťáky čeká poslední zvonění

K o p ř i v n i c e (dam) - V úterý devětadvacátého června čeká Kopřivnici opět po roce recesní průvod absolventů všech místních základních škol. Namaskovaní deváťáci by okolo půl desáté měli dorazit na prostranství před kulturním domem, kde dojde k jejich slavnostnímu vyřazení ze školních lavic.

„Letos poprvé nebude hrát školní kapela, ale skupina Magistr složená z učitelů všech škol,“ slíbila Dagmar Rysová z kulturního domu. Proběhnout by měla také soutěž ’Deváťácká Superstar’. Odpoledne bude poslední zvonění pokračovat diskotékou na zahradě Katolického domu. Její začátek je plánován na sedmnáctou hodinu a skončit by měla v devět večer.


    [Top]    


Evropský svátek hudby vyšel

Jedním z vystupujících koncertního
programu Evropského svátku hudby
v Kopřivnici byl letos také
Ivo Cicvárek a OKO.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Obavy z nepřízně počasí provázely přípravy letošního v pořadí již čtvrtého Evropského svátku hudby v Kopřivnici. Déšť nakonec opravdu organizátorům do plánů zasáhl, ale postihl naštěstí jen dopolední část určenou školám, která se uskutečnila ve velkém sále kulturního domu.

„Nutnost stěhovat aparaturu ze sálu způsobila to, že jsme začali se zpožděním, ale to nikdo dopředu odhadnout nemůže,“ omlouval o víc jak půl hodiny posunutý začátek akce dramaturg Jiří Cachnín. Místo devíti původně ohlášených kapel a interpretů se hudbymilovní Kopřivničané v den letního slunovratu dočkali pouze osmi. Avizovaná funky-gospelová kapela Filadelfia byla nakonec nucena svou účast zrušit. „Je to škoda. Je to velmi zajímavý projekt, ale určitě se tady objeví někdy jindy,“ slíbil Cachnín.

Pořadatelé se letos rozhodli přesně dodržet stanovený termín a uspořádat koncerty Evropského svátku hudby 21. června, přestože datum připadlo na pondělí. „Slavit nějaký svátek se čtyřdenním předstihem by asi nemělo velký smysl, i když je možné, že lidí by možná opravdu přišlo více,“ připustil Cachnín. Nakonec si ale pořadatelé na nedostatek publika stěžovat nemohli, neboť s přibývajícím sluncem rostl i počet diváků.


    [Top]    


Omezení provozu kina

K o p ř i v n i c e (dam) - Počínaje pondělkem nastal v pokladně kulturního domu letní režim. Vstupenky bude možné zakoupit pouze v promítacích dnech, a to vždy hodinu před každým představením. Omezený provoz pokladny bude trvat až do 22. srpna.

Promítání kina bude mít také tradiční desetidenní pauzu. Uzavřeno zůstane mezi 19. a 29. červencem z důvodu čištění a nutných oprav. I tak však filmové léto v kině Puls nabízí atraktivní tituly. Diváci se mohou těšit na katastrofický Den poté, Gibsonovo Umučení Krista, velkofilm Trója či třetí pokračování příběhů Harryho Pottera.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.