Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Lékárna na Severu končí i kvůli Kauflandu

Lékárna na sídlišti Sever je uzavřena.
Majitelku po deseti letech donutil k ukončení
podnikání velký odliv zákazníků.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Víc jak deset let fungovala na sídlišti Sever Lékárna U Severky. Minulý týden přivítala poslední zákazníky, majitelka lékárny Marie Pešlová svou provozovnu zavřela. Důvodem jejího rozhodnutí byl výrazný pokles ročního obratu. „Vlivem vnějších skutečností klesl obrat během pouhých dvou let o víc jak jednu třetinu,“ prozradila lékárnice Marie Pešlová.

Příčiny náhlého odlivu zákazníků jsou podle Pešlové hned dvě. Prvním hřebíčkem do rakve bylo prý zhoršení bezprostředního okolí provozovny. „Dům číslo 1196 - 97 začíná nabývat znaky ghetta. Zvlášť v letních měsících se okolí mění v jakési tábořiště, kde se taky hojně konzumuje alkohol,“ stěžuje si lékárnice, která prý několikrát na neutěšenou situaci radnici upozorňovala. Ještě výraznější pokles zájmu o lékárnu na sídlišti prý pak způsobilo otevření supermarketu Kaufland, jehož součástí je také lékárna. „Měla jsem zájem lékárnu udržet, ale to by bylo možné jen za minimalizace nákladů, proto jsem radnici požádala o snížení nájemného,“ řekla Pešlová, jejíž žádosti radní nevyhověli. Radnice ponechala podnikatelce výši ročního nájmu 44 134 Kč za provozovnu. Zachování stávajícího nájemného v době, kdy obecně dochází k jeho zvyšování, brala radnice jako podporu, podle Pešlové nebyla dostatečná. „Stávající nájemné nebylo samozřejmě vysoké, neboť se deset let nezvyšovalo,“ připouští lékárnice. Přesto však požadovala snížení nájemného minimálně na čtvrtinu dosavadní hodnoty nebo dokonce na nulu. „Bylo by to pochopitelně jen na krizové období a po jeho skončení bych nájemné znovu platila. Chtěla jsem od radnice jakousi morální podporu, protože i ona nese velkou část viny na odlivu zákazníků tím, že připustila stavbu Kauflandu a do tohoto domu neustále stěhuje nepřizpůsobivé občany,“ míní Pešlová.


    [Top]    


I letos proběhne celoplošná deratizace města

K o p ř i v n i c e (hod) - I v letošním roce se bude celoplošně deratizovat město. „Rada města schválila smlouvu o dílo s panem Jaroslavem Surým z Nového Jičína, který tuto činnost provádí pro město již několik let. Aby byla deratizace co nejúčinnější a množství potkanů se nezvyšovalo, je nutné, aby se zapojily i další organizace mající ve své správě objekty ve městě. K těm největším patří OSBD, Rekaz, SMVaK. Pro účinnost by bylo dobré, aby se zapojily i ty menší, případně i majitelé rodinných domů,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Samotná deratizace bude prováděna od června a ukončena do konce měsíce srpna.


    [Top]    


Policie obvinila ženu z podpory záškoláctví

K o p ř i v n i c e (hod) - Z trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže je podezřelá 58letá žena z Kopřivnice, která od 1. ledna až do současnosti umožňuje patnáctileté žákyni osmé třídy základní školy záškoláctví. „Podezřelá věděla, že slečna zanedbává povinnou školní docházku a v několika případech ji ponechala v době vyučování doma ve svém bytě, kde jí umožnila kouřit cigarety a pít černou kávu i přes upozornění matky, aby toho zanechala, neboť narušuje její výchovu. O tom, že dívka nechodí do školy, a o neomluvené absenci informoval matku třídní učitel,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí Policie ČR.


    [Top]    


Místní kriminalisté zadrželi zloděje poštovních poukázek

K o p ř i v n i c e (hod) - Kriminalistům z Kopřivnice se podařilo objasnit několik případů vloupání do poštovních schránek, ze kterých si pachatelé odnášeli šekové poštovní poukázky typu B. „Tuto trestnou činnost páchali ve většině případů v okolí Frenštátu pod Radhoštěm společně dva pachatelé. K prvnímu případu došlo koncem dubna, kdy muži ve věku 27 a 33 let po vyhnutí dvířek poštovní schránky odcizili poukázku na 3 543 Kč a po předložení falešné plné moci peníze vybrali na poště v Tiché. Další částku 4 194 Kč vybrali na základě padělané plné moci na poště ve Veřovicích, když předtím odcizili poštovní poukázku z poštovní schránky na ulici Dolní ve Frenštátě,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie. V dalším případě byl scénář stejný, pouze místo výběru peněz se změnilo a pachatelé peníze vybrali na poště v Palkovicích. Podobným způsobem odcizili peněžní poukázky v dalších dvou případech. „Pouze v jednom případě měla pracovnice pošty ve Frýdlantě nad Ostravicí pochybnosti o pravosti poštovní poukázky a šla se telefonicky přesvědčit. Jeden z pachatelů poukázku zanechal na poště a z místa utekl. Policejní rada těmto mužům sdělil obvinění ze spáchání trestného činu krádeže a podvodu, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na tři léta,“ dodala tisková mluvčí.


    [Top]    


Stíny

V neděli 13. června zahájili policisté úkony trestního řízení ve věci trestného činu krádeže. Tehdy neznámý pachatel v přesně nezjištěné době od 9. dubna vnikl do objektu Střediska sociálních služeb v Kopřivnici, kde si

z jedné kanceláře odnesl počítačové sestavy, laserové tiskárny a další věci, vše v hodnotě přes pětašedesát tisíc korun. Policisté již zjistili, kdo má podle výsledků dosavadního šetření vloupání na svědomí. Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvojice mužů ve věku 24 a 22 let z Kopřivnice. Ti byli obviněni ze spolupachatelství trestného činu krádeže. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Neznámý pachatel se dopustil trestného činu krádeže tím, že ve Štramberku na ulici Jaroňkově rozbil nalezeným kamenem skleněnou výplň okna kavárny Jaroňkova chalupa, odkud odcizil nástěnné plechové kyvadlové hodiny v hodnotě 50 000 korun.

Dne 17. června prováděla hlídka městské policie asistenci s pracovnicí sociálního odboru v jednom z domů na ulici Záhumenní. Při zákroku strážníci zadrželi osobu, která je hledaná policií. Jednalo se 17letého mladíka z Kopřivnice. Dotyčný byl předveden na P ČR.

Dne 17. června kolem druhé hodiny ranní přistihla hlídka MP na ulici Obránců míru před ubytovnou partu mladíků, kteří svým chováním rušili noční klid a snažili se poškodit dopravní značku. Po zjištění totožnosti vyšlo najevo, že mladíci věku 20 - 23 let jsou ze Slovenska, byli pod vlivem alkoholu a odmítli na místě cokoliv řešit, proto budou pozváni k dořešení přestupku na služebnu MP.


    [Top]    


Noví nájemníci obecních bytů budou platit více

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu absence zákona o nájemném, který by plošně upravoval zvyšování základního nájemného v obecních domech, se rada zabývala návrhem odboru bytového hospodářství na zvýšení nájemného. „Rada tento návrh podpořila, neboť nájemné nebylo zvyšováno od poloviny roku 2002. Od 1. července se nájemné zvýší pouze u nově uzavíraných vztahů, a to následovně. V bytech I. kategorie se bude platit místo současných 16,42 korun 22 Kč za metr čtvereční, v bytech II. kategorie a v domech č. p. 1196 a 1197 na ulici Francouzské na 18 a v domech na ulici Horní na 16 Kč/m2,“ uvedl k jednotlivým nájmům místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


ODS a komunisté mají z výsledků eurovoleb radost, ČSSD je zklamána

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako v celostátním měřítku i v Kopřivnici vyhrála volby do Evropského parlamentu ODS, druzí skončili komunisté, ale na dalších místech už místní výsledky voleb celostátním závěrům statistiků neodpovídaly. Jak hodnotí zdejší představitelé úspěšně kandidujících stran a hnutí historicky první volby do celoevropského zákonodárného sboru, bude náplní následujících řádků.

Podle předsedy zdejších občanských demokratů Oldřicha Ryse odpovídá zisk 29,33 % hlasů obvyklé pozici ODS v Kopřivnici. „Samozřejmě je hodnotíme jako pozitivní už jen proto, že i v rámci okresu byla Kopřivnice jedna z nejlepších,“ tvrdí předseda místní ODS. Vysoký zisk KSČM není pro ODS příjemný. „Voliči i v těchto volbách ohodnotili práci sociálnědemokratické vlády, k tomu není co dodat. Vzestup komunistů osobně přičítám velice nízké voličské účasti. Ta nahrává tradičně disciplinovaným voličům KSČM a navíc je tu také přeliv zklamaných levicových voličů ČSSD,“ myslí si Rys. Výsledky eurovoleb hodlá ODS zúročit také v dalších dvou hlasováních, které ještě letos občany čekají. „Rozhodně neusneme na vavřínech, ale budeme voličům vysvětlovat program a význam účasti zástupců ODS v Senátu i kraji,“ uzavřel Rys.

Předseda kopřivnické KSČM neskrýval spokojenost s výsledky své strany. „Pozice naší strany se zvýraznila zejména vůči ČSSD. Velmi výrazně jsme se podíleli na zisku 6 mandátů pro stranu a také se podařilo prosadit do Evropského parlamentu kandidátku z našeho kraje,“ pochvaloval si Karel Kuboš. Příčiny úspěchu komunistů vidí jejich místní předseda především v aktivitě členské základny a osobní agitaci. „Svou roli jistě sehrálo i charizma lídra naší kandidátky a v neposlední řadě to byl projev nespokojenosti levicově orientovaných lidí s vládní politikou ČSSD,“ uvedl Kuboš. Komunisté neskládají zbraně ani před následujícími volbami, krajské volby by dokonce KSČM chtěla vyhrát.

Vzhledem k odlišnému postavení voleb do Evropského parlamentu je s jejich výsledkem spokojen také předseda zdejších lidovců. „Protievropská nálada šířená na celostátní úrovni ze strany opozičních stran se projevila v tom, že veřejné mínění je dlouhodobě mediálně masírováno ke skepsi z EU. Tím je celkový volební výsledek poznamenán. Věřím, že nyní naše snaha se již bude ubírat ke konstruktivní spolupráci uvnitř Unie,“ tvrdí předseda KDU-ČSL Jaroslav Šula. Podobnost evropských voleb s krajským a senátním hlasováním bude podle Šulových slov minimální. „Tyto volby budou naladěny na jinou notu. Je to o práci konkrétních lidí u nás doma, o tématech a problémech v regionech, které jsou lidem bližší,“ uvedl Šula.

Největším debaklem byly evropské volby pro sociální demokraty. ČSSD skončila v Kopřivnici s 10,85 % hlasů až čtvrtá. „Důvodů našeho neúspěchu bude pravděpodobně víc, ale každopádně je to i daň za to, že jsme vládnoucí stranou a jsme nuceni dělat mnohdy i nepopulární kroky,“ myslí předseda kopřivnické organizace ČSSD Luděk Polášek. Podle jeho slov jsou výsledky voleb pro stranu rozhodně zklamáním. ČSSD sice nepočítala s vítězstvím, ale myslela si na stříbrný post za ODS a zisk 17 - 20 % hlasů. Jaký vliv budou mít výsledky evropského hlasování na další dvoje letošní volby, nechtěl Polášek předjímat. „Budeme postupovat podle toho, jak se k tomu postaví předsednictvo strany. Každopádně je to jasná výzva ke zkvalitnění práce v místě našeho bydliště,“ řekl někdejší poslanec a dnešní zastupitel Polášek. SNK a Evropští demokraté nemají stranickou strukturu, a tak jejich výsledky komentoval kopřivnický radní a jejich kandidát Karel Březina. Podle jeho slov může být Sdružení nezávislých kandidátů se ziskem téměř devíti procent hlasů spokojeno. „Myslím si, že je to podloženo propagací a taky tím, že lidé sledují, co se na politické scéně děje. Ne všichni, protože účast nebyla zrovna největší, třicet procent je málo,“ řekl Březina. Výsledky voleb do EP bude prý využívat i v dalších volbách. „Budeme výsledky v těchto volbách voličům jistě připomínat,“ uvedl Březina.


    [Top]    


Rogalisté měřili síly v nultém ročníku netradičního trojboje

Vítěz nultého ročníku Poháru 2004
v netradičním trojboji Zdeněk Gloger
po startu druhé disciplíny
z vrcholu Velkého Javorníku.
Foto: Josef Planka

V e l k ý   J a v o r n í k (ili) - Nultý ročník atypického trojboje uskutečnili poslední květnovou neděli členové Klubu závěsného létání Asociace víceúčelových základních organizací technických sportů a činností v Kopřivnici, jak se oficiálně nazývá klub rogalistů, který byl kdysi sdružen pod hlavičkou Svazarmu. Soutěž, jejímž cílem bylo prověření fyzické zdatnosti, byla pojata tak, aby se závodníci drželi pohromadě. „Dnes už se prakticky létá pouze na vzdálenost, tak jsme chtěli vyzkoušet něco nového,“ uvedl jeden z pořadatelů Josef Planka.

Start i cíl několikahodinového závodu byl v bufetu pod Velkým Javorníkem. Od něj vyběhlo devět závodníků na vrchol hory, kam jim pořadatelé vyvezli rogala. Silný vítr si vyžádal odložení startu o dvě hodiny a odstoupení tří účastníků ze závodu. Cílem se stala dvanáct kilometrů vzdálená vodní nádrž Kacabaja. Při plnění druhé disciplíny řady závodníků prořídly. Jeden neúspěšně odstartoval a poškodil křídlo, druhý se tzv. nezachytil v termice a přistál na základním přistání pod Velkým Javorníkem.

Třetím úkolem, který vzdal nejstarší dvaašedesátiletý účastník, bylo dojetí na vlastních kolech z Kacabaje do místa startu. Nejrychleji se celý trojboj podařilo zvládnout členu pořadatelského oddílu Zdeňku Glogerovi z Ostravy v čase tři hodiny osmnáct minut. Za ním se umístili Zdeněk Španihel a Antonín Kašuba. Závěr patřil opékání, dvanáctistupňovému pivu, slivovici a hlavně příjemnému posezení s manželkami, dětmi a přáteli závěsného létání.


    [Top]    


Už jen poslední dvě volná místa k moři do Francie

K o p ř i v n i c e (hod) - Už jsou jen poslední dvě volná místa na letní rekreaci k moři do Francie pro mládež ve věku od dvanácti do dvaceti let. Do Saint Mare sur Mer, což je rekreační středisko poblíž Saint Nazaire ve Francii, se odjíždí 2. července a návrat do Kopřivnice je stanoven na 12. července. Cena pobytu je vyčíslena na částku 8 500 korun a je v ní zahrnuta doprava, pojištění, plná penze, vstupné. V rámci cesty jsou plánovány prohlídky Paříže, Versailles, mořského akvária a také nebude chybět návštěva místa, kde se vyrábí mořská sůl. O děti se budou starat čtyři pracovníci kopřivnického domu dětí a mládeže a tlumočnice. Bližší informace získáte na telefonním čísle 556 812 204, na kterém se můžete také přihlásit.


    [Top]    


Za získání bytu nabízeli sto tisíc

K o p ř i v n i c e (hod) - Za získání obecního bytu nabízeli zájemci i částku ve výši sto tisíc korun. O tři uvolněné byty projevilo zájem celkem čtrnáct uchazečů. Za třípokojový s celkovým dluhem ve výši 758 614 zaplatil zájemce částku 101 000 korun. Dále město nabízelo dva jednopokojové byt. Za první z nich nabízel zájemce 21 500 a druhý 100 172 korun. Rada schválila na doporučení komise ty zájemce, kteří nabízeli nejvyšší částky.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.