Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Analýza potvrdila postup radnice při snižování dluhů

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla ke svému jednání v úterý 15. června, se zabývala mimo jiné i analýzou dluhů z nájemného. „Město si objednalo u externí firmy analýzu reálného ocenění dlužných pohledávek z obecních bytů. Hlavním účelem bylo zjištění, zda by nebylo možné dlužné portfolio řešit odprodejem třetímu subjektu. Pokud ano, jaký by byl jeho reálný výnos. Firma dospěla mimo jiné k těmto závěrům - reálná hodnota našich pohledávek je 4,2 milionů korun. Přesto firma nedoporučuje městu tyto pohledávky prodávat, protože předpokládaná nabídka na trhu se dnes pohybuje okolo pěti procent nominální hodnoty, což v porovnání s reálnou hodnotou těchto pohledávek nelze akceptovat,“ okomentoval projednávanou záležitost místostarosta Zdeněk Krajčír. Radnice proto zůstane u systému nabízení uvolňovaných bytů zatížených dluhem na nájemném zájemcům, kteří jsou ochotni část dluhu uhradit. Tento systém se osvědčil a dluhy se daří snižovat.

Město bude v letošním roce modernizovat osm výtahů v obecních domech. „Na základě vyhlášení veřejné zakázky na modernizaci výtahů v bytových domech bylo doručeno pět nabídek. Jako nejlepší byla vybrána nabídka firmy Výtahy Ostrava,“ sdělil jméno výherce soutěže Krajčír.

Dalším materiálem, kterým se rada zabývala, byla darovací smlouva. Rada doporučila schválení darovací smlouvy mezi Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a městem do vlastnictví města. „Jedná o darování pozemků v katastrálním území Kopřivnice. Jde o pozemky využívané jako pozemní komunikace, veřejná zeleň a ostatní plochy,“ rozvedl místostarosta.

Rada doporučila zastupitelům ke schválení uzavření kupní smlouvy mezi městem a a. s. Tatrou na nákup správní budovy a přilehlých nemovitostí. „Konečné slovo budou mít zastupitelé na zasedání ve čtvrtek 24. června, kdy se bude projednávat celá smlouva a další podrobnosti,“ dodal Krajčír.

Letos by měla proběhnout dobrovolná dražba objektu z vlastnictví města. „Jednali jsme o podrobnostech dražby objektu po bývalé Mateřské škole na ulici Jarní, například jsme schválili minimální cenu, která vychází ze soudního odhadu. Jak bude dražba úspěšná, rozhodne o tom, zda v nich bude město pokračovat,“ doplnil Krajčír.


    [Top]    


Drobní akcionáři Tatry se brání oznámením

K o p ř i v n i c e (dam) - Drobní akcionáři Tatry viní její vrcholové manažery z trestných činů poškozování cizích práv a trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Učinili tak v trestním oznámení, které bylo minulý týden doručeno novojičínskému policejnímu Útvaru pro odhalování korupce a ekonomické kriminality a Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci.

Kromě manažerů Tatry budou policisté na základě stejného podání vyšetřovat také znalkyni společnosti Nemo Consult, která podle oznamovatelů zpracovala neúplný a hrubě zkreslený posudek, na základě kterého byla stanovena nízká cena akcie pro účely veřejného návrhu smlouvy o koupi akcií automobilky. Členové vrcholového vedení Tatry se pak podle Zbyňka Cejnara a Alexandra Seidla, kteří trestní oznámení podepsali, poškozování cizích práv měli dopustit právě zneužitím tohoto údajně nekvalitního posudku, čímž měli výrazně poškodit minoritní akcionáře Tatry.

Zkreslování údajů o stavu hospodaření se pak titíž manažeři měli dopustit, když rozhodli, že společnost Tatra bude držet rezervu ve výši přesahující devět milionů amerických dolarů.

Podáním rozkladu hodlá tatrovácký akcionář Alexandr Seidl zabránit také rozhodnutí Komise pro cenné papíry o souhlasu s uveřejněním veřejného návrhu smlouvy o koupi akcií Tatra, a. s. To by totiž podle něj mohlo vést k znevýhodnění malých akcionářů. Částka 18,23 Kč za akcii je podle něj nepřiměřená a vyjádřil přesvědčení, že by měla dosahovat 60 až 100 korun.

Podle kopřivnického minoritního akcionáře Tatry Ivana Telaříka toto poslední podání obsahuje fakta, na základě kterých by mohla být znovu otevřená i některá jeho starší oznámení. „Jsou tady i věci, které leží u Vrchního soudu, a ty by dokonce mohly zpochybnit celý prodej Tatry Američanům,“ tvrdí Telařík. Ten taky chce do své snahy zachránit Tatru angažovat i její zaměstnance. „Pokud vědí o nekalostech, měli by je policii oznámit, jinak dopadneme jako Vagonka Studénka,“ varuje Telařík.


    [Top]    


Město vloni hospodařilo s přebytkem ve výši 42 milionů

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes se na jednání zastupitelů bude projednávat a schvalovat závěrečný účet města Kopřivnice za rok 2003. S podrobným zněním se mohli občané seznámit na úřední desce nebo na webových stránkách města. Vloni město inkasovalo na daňových příjmech o sedm procent více než v roce 2002. Celkové inkaso daní se tak zvýšilo z 142 641 700 na 152 707 600 korun. Rozpočet města ve vztahu k uvedeným daňovým příjmům byl schválen ve výši 144 800 000 korun, a byl tak překročen o 7 907 600 Kč, tj. o 5,5 procent. Na uvedeném celkovém inkasu daňových příjmů se nejvíce podílela daň z přidané hodnoty ve výši 55 945,5 tisíc Kč, daň z příjmů právnických osob ve výši 36 978,3 tisíc a daň fyzických osob ze závislé činnosti ve výši 35 153,3 tisíc korun.

Zdrojem městského rozpočtu jsou i výnosy z místních a správních poplatků, přičemž na zdrojích rozpočtu se podílejí ve výši 20 133,3 tisíc Kč. V porovnání s rokem 2002, kdy byly inkasovány ve výši 14 860,3 tisíc Kč, došlo k jejich nárůstu o 35,4 %. Výnos místního poplatku ze psů činil stejně jako v roce 2002 a město vybralo 517,9 tisíc Kč. Za veřejné prostranství město získalo částku ve výši 504,8 tisíc a na správních poplatcích za výkon státní správy na úseku obecního živnostenského úřadu bylo vybráno 842 tisíc Kč. Na poplatcích za výherní hrací přístroje bylo vybráno 4 930,3 tisíce a výtěžek z jejich provozu dosáhl částky 1 819,4 tisíc Kč. Za poplatek za komunální odpad město inkasovalo částku 8 093,6 tisíc Kč a na správních poplatcích ve vztahu k životnímu prostředí a poplatcích za znečišťování životního prostředí se vybralo 568,5 tisíc Kč. Na poplatcích na matrice občané zaplatili 1 007,7 tisíc, na úseku stavebního úřadu 289,1 tisíc a na úseku dopravy 1 560 tisíc Kč. Zejména na úsecích spojených s výběrem správních poplatků byl ve srovnání s rokem 2002 zaznamenán nárůst z důvodu činnosti na úseku výkonu státní správy obce s rozšířenou působností od 1. ledna 2003, kterou do konce roku 2002 prováděl Okresní úřad v Novém Jičíně.

Na největších běžných výdajích rozpočtu se podílí školství, kultura, sport, životní prostředí, správa majetku města atd. Ty činily v loňském roce částku ve výši 330 146,3 tisíc korun. Investiční výdaje ve výši 107 555,2 tisíc korun jsou reprezentovány zejména výdaji na výstavbu haly Phare v rámci průmyslového parku a dalšími výdaji odboru MSR a rozpočtu OBH. Dluhová služba dosáhla výše 20 870,4 tisíc Kč, tj. náklady na splátky úvěru a půjček včetně úroků. Celková zadluženost města včetně nesplaceného zůstatku investičního úvěru byla k 31. 12. 2003 ve výši 35 876,2 tisíc korun. Ve smyslu rozpočtové skladby a Výkazu o plnění rozpočtů obcí k 31. 12. 2003 skončilo hospodaření v běžném roce přebytkem ve výši 42 277,8 tisíc Kč, který pokryl výdaje na splátky úvěrů ve výši 19 538,5 tisíc Kč, a zbývající část přebytku byla zapojena do zdrojů rozpočtu roku 2004.

Podrobný závěrečný účet města za rok 2003 byl zveřejněn na úřední desce a celkový obsah je současně k dispozici na internetových stránkách města Kopřivnice.


    [Top]    


Radní vyjednávají o rozumné kupní ceně za pozemky Tatry

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická radnice má zájem odkoupit pozemky ve vlastnictví Tatry situované na území města. Pro uzavření obchodu je prý ale rozhodující dohoda na ceně. Automobilka už na konci února nabídla městu pozemky o celkové výměře přes 113 tisíc metrů čtverečních za čtyři miliony korun. „Tato cena pro nás byla nepřijatelná také proto, že o mnohé z těchto pozemků se město vlastními náklady stará již řadu let, a myslím, že k tomu by Tatra měla přihlédnout a stanovit cenu daleko rozumnější,“ uvedl místostarosta Vladislav Kryške. Tatra radnici nabízí například některé ozeleněné plochy na sídlišti Korej, také pozemky se zelení na ulici Dukelské, komunikaci u nákladového nádraží, chodník mezi ulicí Čs. armády a školou dr. Milady Horákové, ulici Panskou či zeleň okolo čističky odpadních vod z podniku a řadu dalších zelených i zastavěných ploch.

Radnice ale každopádně má o odkoupení pozemků zájem, neboť jí jde o urovnání složitých majetkových vztahů. Podle šéfa odboru majetkové správy a rozvoje Ivana Viskupiče jednání s automobilkou intenzivně pokračují. Tatra podle jeho slov přišla již s daleko přijatelnější nabídkou, kterou se bude v brzké době zabývat rada města a posléze zřejmě i zastupitelstvo.

O odkupu některých zelených ploch radnice jedná také se státem, který ve městě drží asi 15 ha pozemků a pouze finančně přispívá na jejich údržbu.


    [Top]    


Dětské centrum si užívalo u moře celých čtrnáct dní

Dva slunečné týdny strávily děti
z Dětského centra Kopřivnice a ÚSP
Vlčovice na plážích Jadranského moře.
Foto: Archiv Dětského centra

K o p ř i v n i c e (ili) - Minulý týden se z čtrnáctidenního pobytu od Jadranského moře vrátily děti z Dětského centra a klienti Ústavu sociální péče ve Vlčovicích. Dva autobusy se čtyřiasedmdesáti pasažéry dorazily stejně jako v loňském roce do letoviska Laterna u Poreče v Chorvatsku.

„Letos vyšlo všechno na jedničku. Skvělé ubytování, příjemné koupání, jídlo a hlavně počasí, to nás nezklamalo ani na chvilku,“ komentovala rekondiční pobyt vedoucí zájezdu Alena Fridrichová.

Každoročně opakovaný pobyt u moře přináší handicapovaným dětem zlepšení fyzických problémů a imunity. „Opravdu máme vypozorované, že u dětí, které s námi jezdí k moři každým rokem, je nemocnost minimální. To umožňuje dosahování výrazně lepších výsledků jak ve škole, tak v rámci rehabilitačních cvičení,“ uvedla ředitelka kopřivnického Dětského centra Dagmar Jančálková. „Při zahraničních pobytech se snažíme, aby předškolní děti a nejmenší školáky doprovázeli rodiče, ale samozřejmě nebráníme ani rodičům starších žáků,“ dodala Jančálková.

Na účastníky čekala spousta her, procházek, ale i slavnostní večeře mimo ubytovací komplex, která u dětí patřila k vrcholným zážitkům. A neodmyslitelné sbírání mušliček, které po celý rok budou zdobit dětské výkresy a koláže.

„Cestovat s tak velkým množstvím dětí, jejichž handicap navíc vyžaduje speciální ohledy, je vždycky komplikované, ale ať už se jedná o řidiče autobusů, nebo obsluhující personál, všichni byli mile překvapeni jejich disciplínou a chováním,“ nešetří chválou na své svěřence Jančálková. Slova uznání a díků adresovala ředitelka i Jaromíru Nalerajovi, jehož cestovní kancelář Agentura FOX poskytuje každoročně dětem na pobyt u moře finanční dotaci.


    [Top]    


Novojičínští horolezci půlstoletí oslavili zdoláním padesáti cest

Š t r a m b e r k - Štramberskou kamenárku si za místo oslav 50. výročí založení vybral Horolezecký oddíl Nový Jičín. Desítky příznivců tohoto sportu, přátelé, rodinní příslušníci a hlavně současní a bývalí členové oddílu se od rána scházeli, aby se navzájem po letech pozdravili, zavzpomínali nebo aby Jičínským pomohli vylézt symbolických padesát cest.

Největší pozornosti se mezi návštěvníky těšil zakládající člen novojičínského oddílu a zároveň jeho první předseda, dnes pětadevadesátiletý Jindřich Pacovský. Ten po změně bydliště stihl založit i dodnes fungující Horolezecký oddíl v Lipníku nad Bečvou. Už v důchodovém věku se s profesorem Pacovským setkali i kopřivničtí studenti na místní průmyslové škole.

Výčet šestice předsedů doplňují Miloš Turek, Viktor Sedlář, Aleš Lowak, Herbert Kapusta a současný Oldřich Sulovský. Ten zpětně hodnotil období 70. a polovinu 80. let jako nejplodnější. „Loni se začala výrazně prosazovat nejmladší část osmatřicetičlenné členské základny ve Vysokých Tatrách,“ vyzdvihl následovníky předseda Sulovský. Na prvním místě mezi největšími úspěchy členů oddílu stojí výstup na Mt. Everest Leošem Sulovským, který jej zdolal jako první Čech, osmitisícovky Makalu, Dhaulagiri, Annapurna, zdolání Gašenbrunu II. Milošem Palackým stejně jako jeho pokus o výstup na Mt. Everest alpským způsobem. Pro veřejnost novojičínský horolezecký oddíl pořádá každoročně cyklistickou akci Tour de Rybí, která má i svou zimní obdobu na běžkách, a Alpi cross. Hlavní program oslav 50leté činnosti oddílu bude pokračovat 26. června v 10 hodin v Žerotínském zámku, kde bude slavnostně otevřena výstava fotografií.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.