Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Schody si odbyly zdařilou premiéru

Házenkáři v sobotu slavili kulaté výročí
založení klubu. Při té příležitosti
se mimo jiné i „protáhli“ při turnaji
Para-Handball-Cup, který každoročně
pořádá Roman Lipový.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) - Velký sál kulturního domu se v neděli změnil v arénu, jež byla dějištěm šestihodinové show s názvem Schody. Velká přehlídka dovedností nabídla především tanec, ale také zpěv, bojová umění nebo magii v podání místních amatérů a jejich kolegů z blízkého okolí. Premiéra programu, který se svým rozsahem dá přirovnat již zaběhnutému Motýlku, vyšla Schodům na výbornou. Organizační problémy se akci vyhnuly a víc jak čtyři sta diváků s platnou vstupenkou se dobře bavilo. Sál se třemi scénami praskal ve švech, protože k publiku se přidávali také samotní vystupující a těch bylo přes tři sta. „Musím se přiznat, že si akci budu muset pořádně vychutnat až na videokazetě, protože povinnosti organizátora mi nedovolily vidět všechno, ale ty výkony, které jsem viděl, byly výborné,“ řekl hlavní organizátor a duchovní otec Schodů David Monsport. Jediné hodnocení tak bylo svěřeno divákům a ti si z desítek předvedených čísel vybrali naprosto jednoznačně, cenu sympatií, cenu za umělecký dojem a také žádost o ’repete’ totiž směřovala k breakedanceovému kvartetu Ex-Tace za jejich vynikající choreografii s řadou neotřelých nápadů a akrobatických prvků.

Schody v záři bohatých světelných efektů rozhodně nepůsobily jako nejistý pokus amatérských pořadatelů, ale spíš měly punc do detailu připravené profesionální práce, k čemuž přispěla také sobotní generálka. Na celkovém dojmu se podepsalo také to, že pořadatelé se mohli odrazit od finanční jistoty bezmála šedesátitisícového grantu městského úřadu. „Náklady byly samozřejmě vyšší než částka pokrytá grantem. Něco zaplatí výtěžek ze vstupného a další zdroje. Moc nám také pomohl provozovatel kulturního domu, který nám sál pronajal opravdu za symbolickou cenu,“ pochvaloval si spolupráci Monsport.

Nadšené ohlasy diváků i účinkujících pořadatelům vlily do žil novou sílu, a tak už v závěru Schodů s pořadovým číslem jedna naznačili, že by rádi, aby se přehlídka dovedností místních umělců stala novou kopřivnickou tradicí.


    [Top]    


Kamenné divadlo na Skalkách v sobotu ožije v pořadí již osmou Divadelní dílnou

N o v ý   J i č í n (dam) - Atraktivní prostředí Kamenného divadla na novojičínských Skalkách se v sobotu stane dějištěm v pořadí již osmé Divadelní dílny. Kromě řady domácích souborů se mohou diváci těšit také na divadelníky z Ostravy, Havířova a Kopřivnice.

O úvod dílny se okolo sedmnácté hodiny postarají děti z divadelní přípravky novojičínského domu dětí a mládeže. Jejich pohádka Švec a všichni čerti je napsána na motivy klasických příběhů Obušku z pytle ven a S čerty nejsou žerty. Také druhé představení v řadě bude díky velké dávce šermování atraktivní pro mladší publikum. Divadelní a šermířská společnost Bez Střechy totiž uvede svůj program Pít či nepít, se stejnými vystupujícími se publikum shledá o něco později ještě jednou, a to v představení Comedia del Morte.

„Přesto, že jde již o osmý ročník, Divadelní dílna se zatím do povědomí divadelníků moc nedostala. Při tvorbě dramaturgie jsem musela některá původně plánovaná vystoupení nahradit jinými,“ povzdechla si autorka podoby letošní dílny Michaela Sekerášová.

Zajímavý zážitek slibuje vystoupení havířovského Divadla Szczyt, které bude hrát svou venkovskou frašku v těšínském nářečí. S novinkou přijde také divadelní skupina Přibližně a novojičínské ToDivadlo, když v režii Michala Sopucha uvede Setkání s Hansem Sachsem. Kopřivnický studentský soubor Rýpadlo přívětivé prádlo bude v Novém Jičíne reprízovat svou Milośc. Domácí divadelní scénu bude ještě reprezentovat Black Blood of Silver Parrot s černohumornou improvizací Já nevím II a soubor Inferno s upírskou variací Passé Présence Avenir. Hororovou atmosféru posledního kusu přitom vhodně dokreslí absence elektrického osvětlení přírodního amfiteátru.


    [Top]    


Ve filmu Silný kafe zazní také hudba kopřivnické Noetiky

K o p ř i v n i c e (dam) - V pondělí 13. a v úterý 14. června bude kopřivnické kino Puls promítat černou komedii Silný kafe. Celovečerní debut Börkura Gunnarssona je generační komedií o vztazích a dalších obyčejných věcech. Nízkorozpočtový snímek bude pro místní publikum zajímavý také tím, že v soundtracku je využita muzika kopřivnické kapely Nierika. Hudba je podle tvůrců jedním z určujících atributů snímku. Ve filmu se objevují písničky českých skupin Southpaw, Roe-deer anebo Nieriky. Na hudební dramaturgii filmu spolupracoval Saša Michailidis z pražského Radia 1. „Hudbu jsme vybírali podle stylu bez ohledu na to, zda jde o úspěšnou hitovou skladbu. Hudba se nám prostě musela hlavně líbit,“ tvrdí režisér Silnýho kafe. Film bude v Pulsu promítán po oba dny vždy od 20 hodin.


    [Top]    


Publikum nutilo Donutila přidat

K o p ř i v n i c e (dam) - Navýsost spokojené publikum nechtělo pustit oblíbeného herce Miroslava Donutila z pódia. Pořad Cestou necestou vyprodal kulturní dům a při děkovačce se jeho jediný vystupující vracel na jeviště hned čtyřikrát. Také Donutil, který na jevišti nejen vypravoval příběhy ze svých cest, ale také zpíval písničky svých oblíbených hudebníků, si atmosféru v sále velmi pochvaloval.


    [Top]    


Začíná rozsahem ojedinělá výstava o kraji

O s t r a v a (dam) - Ojedinělá výstava začíná dnes v ostravském Domě umění. Expozice pořádaná u příležitosti 190 let muzejnictví v kraji je nazvána Poklady Moravskoslezského kraje a návštěvníkům předvede vzácné unikáty sbírek sedmi muzeí celého kraje. Podle organizátorů výstavy jde o naprosto výjimečnou akci a vůbec největší výstavu svého druhu v kraji od roku 1883, kdy Slezské zemské muzeum slavnostně otvíralo svou nynější hlavní budovu.

Na výstavě se kromě ostravské Galerie výtvarného umění podílejí také muzea z Frýdku-Místku, Nového Jičína, Českého Těšína, Bruntálu, Ostravy a Opavy. Kurátoři sbírek vybírali ze zhruba pěti milionů atraktivních sbírkových předmětů, přes dva tisíce těch nejlepších bude k vidění v sedmi sekcích věnovaných muzejnictví, přírodě a krajině, osobnostem kraje, historii a památkám, výtvarnému a lidovému umění a taky výrobě a obchodu na severní Moravě a ve Slezsku. Na výstavě se objeví také řada exponátů, které se váží ke Kopřivnici nebo jejímu blízkému okolí. Expozice připomene Leoše Janáčka, Zdeňka Buriana, Emila Zátopka a nebo umožní zhlédnout pravěkou nádobu nalezenou ve štramberské Šipce. „Úmyslem kraje jako pořadatele je stejně jako v případě všech zúčastněných muzeí poskytnout návštěvníkům nevšední zážitek a umožnit, aby výstavu vidělo co nejvíce lidí,“ prohlásil náměstek hejtmana Jiří Carbol. Popularizační rozměr výstavy podtrhuje nejen dvacetikorunové vstupné, ale také řada doprovodných kulturních akcí, které se k výstavě váží.


    [Top]    


Krátce

Ještě do třicátého června je možné v podkrovní výstavní síni Muzea Fojtství zhlédnout výstavu výtvarných prací dětí všech místních mateřských škol. Expozice nazvaná příznačně ’Máme rádi zvířata’ je přístupná denně od devíti do šestnácti hodin.

Dětské divadlo štramberského ochotnického souboru Pod Věží se chystá v pátek osmnáctého června v 18 hodin uvést lehce hororový příběh Kdo osvobodí strašidlo.

Příbor příští sobotu ožije hudbou. Na festival Music Freud se chystají například populární Priessnitz, 100°C, Post-it Elektrick Mann, Vertigo či domácí Bugaboo.


    [Top]    


V Lichnově bude zpívat i Elvis

L i c h n o v (dam) - Celodenní program nabízí sobotní Den obce Lichnova. Tradiční akci předznamená již v pátek 11. června v šest hodin večer vernisáž výstavy akademického malíře Vlastimila Holuba v objektu lichnovské školy.

Sobotní den zahájí sportovní dopoledne naplněné několika turnaji v kopané či kuželkách. Kulturní část programu, která se odehraje v areálu moštárny, zahájí o půl jedné odpoledne dětská vystoupení a program připravený Orlem a Sokolem. Kolem šestnácté hodiny už bude pódium patřit frenštátské cimbálovce Sedmikvítek. V sedmnáct hodin ji vystřídá domácí dechová hudba Javořinka.

Večer pak bude moštárnou znít funky jazz ostravského Sherlock bandu a kolem deváté přijde čas hlavní hvězdy večera, příborského Elvis Presley revival bandu s Vladimírem Lichnovským.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.