Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V lesích města vloni vysázeno tisíc buků

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém kalendářním roce bylo v městských lesích vytěženo celkem 504,61 m3 dřeva. Úmyslná mýtní těžba byla provedena na severním svahu pod okružní cestou na Červeném kameni. Touto těžbou bylo na ploše 0,30 ha vytěženo celkem 78 m3 dřeva. V části nad okružní cestou bylo provedeno uvolnění přirozeného zmlazení vytěžením 29 m3. Předmýtní úmyslnou těžbou výchovnou bylo vytěženo 228 m3 a těžbou nahodilou, což jsou vývraty, souše, případně stromy napadené kůrovcem, 169 m3.

Naproti tomu zalesněna byla plocha o celkové výměře 0,67 ha, z toho na ploše 0,3 ha bylo provedeno první zalesnění po obnovení těžbě, na zbývající ploše došlo k opakovanému zalesnění doplněním uhynulých sazenic ze zalesňování minulých let, zejména v lokalitě Pískovny. Celkem bylo vysazeno 3 600 sazenic, z toho dva tisíce smrku, pět set borovic lesních, tisíc sazenic buku a stovka lípy.

Lesním kulturám byla v loňském roce věnována patřičná ochrana. Vyžínání bylo provedeno na ploše necelých osmi hektarů. Proti okusu zvěří bylo ošetřeno zimním nátěrem celkem 41 850 sazenic. „Od letního nátěru kultur bylo pro malý efekt zásahu a vzhledem k jeho vysokým nákladům zcela upuštěno,“ vysvětlil pracovník životního prostředí Jiří Macíček, „dále byly postaveny dvě nové oplocenky a průběžně prováděny opravy poškození u stávajících oplocenek.“

Při současném vysokém podílu listnatých dřevin na zalesněných plochách obnovovaných porostů bude podle slov lesního hospodáře nutné pokračovat v důkladné ochraně listnatých kultur proti okusu zvěří. Lesní porosty jsou dále napadány kůrovcem, lýkožroutem lesklým a smrkovým, václavkou a houbovitým onemocněním, tzv. grafiózou jilmů. Další škody, jako jsou zlomy a vývraty, způsobil nárazový vítr, sníh a námraza zejména na počátku roku 2003. Celkový rozsah škod byl odhadnut na pětatřicet kubických metrů dřevní hmoty.


    [Top]    


Příští týden by měla být dokončena oprava Libotína

Š t r a m b e r k (dam) - Na začátku příštího týdne by měla být ukončena oprava populárního koupaliště na Libotíně. Štramberská radnice se rozhodla, dříve než dojde k definitivnímu rozhodnutí o případném budování aquaparku, alespoň provizorně uvést zchátralý areál do provozu.

„Kopřivnická stavební firma Stojanča Stevanovič pro nás opravuje bazénovou vanu, částečně opraví také úpravnu vody a rekonstruuje i veřejná WC. Vybudován musí být také přívod vody z nového vrtu,“ řekla místostarostka Štramberka Jindřiška Kundlová. Zastupitelé rozhodli na opravu libotínského koupaliště uvolnit částku tři sta tisíc korun. Za tyto peníze bude areál schopen rekreantům sloužit další dvě sezony. S napouštěním bazénu by se mělo začít hned po předání stavby, které má proběhnout patnáctého června, a první koupající by areál mohl přivítat na začátku prázdnin - 1. července.


    [Top]    


Hromadné propouštění prý nebude, tatrováci se jej bojí

K o p ř i v n i c e (dam) - Mezi zaměstnanci Tatry opět stoupá nervozita z možné ztráty zaměstnání. Z automobilky na veřejnost prosákly informace, že z podniku by během letošního roku mohlo odejít až šest set lidí, tento počet je však zřejmě nadsazený.

„V plánu je vyrobit dva tisíce vozů, a to by při takovém počtu zaměstnanců nebylo vůbec možné,“ tvrdí předseda tatrováckých odborů Antonín Valášek. Restrukturalizace podle jeho slov pokračuje. „Snahou Terexu je optimalizace skladového hospodářství a obslužných činností. Například sestěhováváním skladů se jistě nějaká pracovní síla ušetří, ale podle toho, co vím, nás nečeká hromadné propouštění a podle mého názoru není možné propustit ani tři desítky lidí měsíčně, o kterých se již také hovořilo,“ tvrdí Valášek.

Hromadné propuštění neočekávají ani na úřadu práce. „Tatra nám zatím žádné hromadné propouštění nehlásila,“ potvrdil vedoucí jeho zdejší pobočky Zdeněk Petr. Příliv tatrováků do evidence úřadu práce podle jeho slov není velký také proto, že řada z nich se snaží hledat si nové místo ještě v době, kdy jsou zaměstnancem automobilky a přechází do jiných firem.


    [Top]    


Družstvo hasičů z Mniší zvítězilo v obou soutěžích

V sobotu se v Mniší konala soutěž
o Putovní pohár Rady města Kopřivnice,
které se zúčastnilo deset družstev.
Foto: Dana Hoďáková

M n i š í (hod) - V sobotu 5. června se konalo na hřišti u Kulturního domu v Mniší okrskové kolo v požárním sportu a poté následovala další soutěž o Putovní pohár Rady města Kopřivnice. I přes nepřízeň počasí se soutěže zúčastnilo deset družstev. Z bezpečnostních důvodů zrušil hlavní rozhodčí Lubomír Kahánek závod na sto metrů, takže v obou soutěžích se měřil čas v požárním útoku.

Putovní pohár Rady města nakonec získali domácí, kteří zvítězili časem 19,21 min. Druhé místo získalo družstvo žen z Vlčovic časem 22,89 a třetí bylo družstvo Kopřivnice časem 24,00 minut. V okrskovém kole v požárním sportu zvítězili domácí časem 23,52 min.
 
 
 


    [Top]    


Rekonstrukce jídelny ZŠ 17. listopadu začne poslední týden v červnu

K o p ř i v n i c e (hod) - Na poslední schůzi rady se vybírala firma, která bude provádět rekonstrukci školních jídelen. Výběrové řízení pro město organizovala firma Justitia. Město obeslalo šest firem, z nichž odpověděly pouze tři - firma Nosta, Mava, Martinák a Zajíc.

„Komise doporučila firmu Nostu, s. r. o., Nový Jičín, která předložila nejvýhodnější nabídku. Rada potvrdila doporučení komise,“ uvedl místostarosta Milan Bureš.

Rekonstrukce obou školních jídelen bude stát celkem 26 706 934 korun, z toho část pokryje státní dotace, která se předpokládá ve výši patnácti milionů korun, takže město zaplatí 11 706 934 korun. Samotné práce na rekonstrukci jídelny na vývařovnu na Základní škole na ulici 17. listopadu by měly začít v pondělí 21. června. Od 1. července by se měly rozběhnout práce také ve školní jídelně na ZŠ Pionýrské, která se změní ve výdejnu. Tam by se měly od září dovážet obědy právě z centrální vývařovny ze školy 17. listopadu. „Práce by měly být v obou jídelnách ukončeny v termínu do konce měsíce srpna,“ dodal Bureš.

Je škoda, že město nemá prozatím dostatek finančních prostředků na případnou další finanční spoluúčast pro rok 2005. Mimořádná rada na schůzi 27. května zamítla zaslání žádosti v letošním roce na ministerstvo financí o dotaci ze státního rozpočtu pro rok 2005 na akci Rekonstrukce školní jídelny ZŠ Alšova a výdejen. Tato akce by měla být prioritou v roce 2006.


    [Top]    


Při společné kontrole nebyly zjištěny závažné přestupky

Na základě usnesení vlády proběhla v úterý 1. června společná kontrolní akce pracovníků Živnostenského úřadu Kopřivnice a České obchodní inspekce Ostrava. Kontrola byla zaměřena zejména na dodržování zákazu klamání spotřebitele v oblasti prodeje výrobků nebo zboží porušujících některá práva duševního vlastnictví. Ve vytipovaných prodejnách v centru Kopřivnice převážně s prodejem textilu a obuvi nebylo v rámci kontroly shledáno závažnějších nedostatků. Drobné nedostatky v oblasti označení textilu a obuvi údaji o složení materiálu a způsobu užití výrobků byly na místě řešeny blokovými pokutami.

Podle vyjádření pracovníků České obchodní inspekce Ostrava je úroveň dodržování povinností stanovených zákonem 634/92 Sb., na ochranu spotřebitele v Kopřivnici na vysoké úrovni. Prodej padělaného značkového zboží nebyl vůbec zaznamenán a na území Moravskoslezského kraje se ve formě pultového prodeje takřka nevyskytuje. Pracovníci České obchodní inspekce rovněž doporučují všem zákazníkům vyžadovat za zakoupené zboží paragon, který usnadní případnou reklamaci zboží.

Vladimír Mlčoch, vedoucí kontrolního oddělení Živnostenského úřadu


    [Top]    


Stíny

Z trestného činu podvodu jsou podezřelí muž (nar. 1966) a žena (nar. 1969). Jmenovaní společně dne 29. března v 19 hodin v Kopřivnici na ulici Záhumenní vylákali od poškozeného muže (nar. 1951) z Kopřivnice finanční hotovost ve výši 65 000 Kč jako zálohu na opravu motoru u kamionu. Peníze měli na základě smlouvy vrátit do 1. dubna a po několika urgencích je do současné doby nevrátili. Dle vyjádření poškozeného nebyla provedena žádná oprava motoru a pachatelé peníze použili pro svoji potřebu.

Dne 3. června po páté hodině ranní oznámil muž telefonicky na služebnu městské policie, že u prodejny potravin Albert leží nějaký člověk. Hlídka MP na uvedeném místě našla spícího muže. Po jeho probuzení strážníci zjistili, že muž je pod vlivem alkoholu a že se s ním nedá komunikovat. Byl předveden na Policii ČR ke zjištění totožnosti. Jednalo se o 27letého muže z Mošnova.

Dne 4. června byly policejním orgánem zahájeny úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečností nasvědčujících, že byl spáchán trestný čin ublížení na zdraví. Toho se mohl dopustit nezjištěný pachatel tím, že v a. s. Tatra v prostorách chemické úpravny vod řádně nezajistil přívodní gumovou hadici k ponornému čerpadlu. Při přečerpávání chemických látek z odpadní jímky do sběrné vany došlo k uvolnění hadice z ponorného čerpadla a došlo k zasažení obličeje pracovnice chemikáliemi (nar. 1952), která na přečerpávání dohlížela. Poškozená utrpěla poleptání obou očí a obličeje s dosud nezjištěnou dobou léčení a je hospitalizována v NsP Nový Jičín. Případná trestní odpovědnost konkrétních osob a míra zavinění je předmětem dalšího šetření.


    [Top]    


Nebezpečné odpady se svážely v měsících dubnu a květnu

K o p ř i v n i c e (ili) - Každoroční svoz nebezpečného odpadu se uskutečnil během měsíců dubna a května. Na předem avizovaných místech byl přistaven sběrný autobus, v kterém se postupně podařilo nashromáždit devět tisíc tři sta šedesát a půl kilogramu nebezpečných odpadů.

„Situace se v letošním roce v ničem nelišila od svozů v předcházejících letech. Všechno probíhalo podle předem stanoveného harmonogramu,“ krátce zhodnotila průběh sběru nebezpečných odpadů vedoucí odpadového hospodářství firmy Slumeko, s. r. o., Nicol Hůlková.

Co do objemu se nejvíce sesbíralo vyřazeného elektrického a elektronického zařízení - 3 195,5 kilogramů, dva a půl tisíce kilogramů zařízení obsahující chlorofluorouhlovodíky. Na pomyslnou třetí příčku se sedmnácti sty kilogramy se vyšplhaly barvy, lepidla a pryskyřice. Na opačné straně tabulky se umístily fotochemikálie se šesti a půl kilogramy, třiadvacet a půl kilogramů nepoužitých cytostatik, o kilogram více se sesbíralo baterií a akumulátorů a o další kilo pesticidů. K objemově méně početným nebezpečným odpadům lze přiřadit absorpční činidla, filtrační materiály, čisticí tkaniny, zářivky a odpad obsahující rtuť a asfaltové lepenky.

S dalším svozem nebezpečného odhadu je podle slov Nicol Hůlkové počítáno v podzimních měsících. „Peníze v rozpočtu jsou na druhý svoz nebezpečného odpadu vyčleněny, o přesném termínu budeme včas veřejnost informovat,“ dodala Hůlková.


    [Top]    


Školáci soutěžili v duchu olympijských tradic

K o p ř i v n i c e (dam) - Olympijská myšlenka na začátku minulého týdne ovládla kopřivnickou Základní školu na ulici 17. listopadu. Během dvou dní školáci stejně jako jejich antičtí předchůdci rozvíjeli tělo i ducha a sportovní zápolení kombinovali s kulturou a zábavou. „Akcí sledujeme zvýraznění tělovýchovy a sportu, pěveckého, slovesného i tanečního umění jako protikladu komercionalizace dnešního života a v neposlední řadě také uložení dalšího kamínku do mozaiky školní tradice,“ prohlásil ředitel školy Jiří Stoško v rámci slavnostního zahájení akce.

Samotný program byl rozdělen do dvou dní. Zatímco mladší školáci v úterý 1. června pěstovali sport, jejich spolužáci z druhého stupně se věnovali volbě Dívky školy pro rok 2004. O den později se úlohy vyměnily, a zatímco starší školáci se na školním hřišti věnovali atletice, první stupeň v tělocvičně přihlížel akademii složené ze zábavných soutěží, tanečních, hudebních a divadelních čísel.

„Letos poprvé se nám podařilo zapojit do akce všechny žáky do posledního. V předchozích letech tomu občas někdo unikl, ale letos je to opravdu celoškolní záležitost,“ pochvaloval si Stoško organizaci olympijských dnů, které mají dvouletou periodicitu. K tradičním akcím přibyly letos také dvě výstavy. Na jedné jsou prezentovány výtvarné a rukodělné práce, které vznikly ve školních hodinách. Druhá, převážně modelářská expozice pak ukazuje, čemu se žáci školy věnují doma ve volném čase. Nejlepší sportovci, ale také modeláři a další účastníci olympijských dnů se mohli těšit z diplomů, keramických medailí, ale také hodnotných věcných cen, které škola mohla rozdávat díky štědrosti čtrnácti sponzorů.


    [Top]    


Splnil si svůj sen a na zahradě u domu postavil repliku Trúby

Arnošt Petráš (vlevo) si splnil svůj sen
a na zahradě si společně se svými syny
postavil repliku štramberské Trúby,
kterou slavnostně odhalil
starosta Štramberka Jan Socha.
Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod) - Pan Arnošt Petráš se narodil ve Štramberku, a když mu bylo sedm let, přestěhoval se s rodiči do Kopřivnice. Přesto v duši zůstal věrný Štramberku a svou lásku k němu přenesl i na své dva syny. Před dvěma lety přišel s nápadem, že si společně postaví na zahradě u svého domku repliku štramberské Trúby. Kluci tento návrh přivítali a občas přidali i svůj návrh a se stavbou pomáhali. „Stavěli jsme to asi rok. První jsme dělali zemní práce, natahovali elektriku, neboť Trúbu máme osvětlenou. Na stavbu jsme použili sto osmdesát dřevěných došků,“ sdělil Arnošt Petráš. Pozval také štramberského starostu, který pozvání přijal. V pátek 4. června v podvečer starosta Jan Socha odhalil společně s Arnoštem Petrášem repliku Trúby za přítomnosti přátel a rodinných příslušníků. V tento den totiž pan Petráš slavil své pětapadesáté narozeniny.

„Láska ke Štramberku roste se vzdáleností. S největší láskou jsem se prozatím setkal u našich rodáků z Texasu z Ameriky. Dnes jsem byl poprvé mile překvapen, že velká láska je i u bývalých Štramberáků, dnešních Kopřivničanů. Pozvání si vážím. Je to první odhalení další Trúby za posledních osm set let,“ řekl po slavnostním aktu starosta Socha.


    [Top]    


Žáci sv. Zdislavy zpracovali projekt o historii tří staveb

K o p ř i v n i c e (hod) - Základní škola sv. Zdislavy se zapojila do projektu Občan Evropy, který vyhlásilo Krajské vzdělávací a informační centrum, odloučené pracoviště Nový Jičín společně s Kultur-kontraktem Austria a který je určen ke vzdělávání žáků. „Vybrali jsme si historické téma se zaměřením na významné stavby proto, že je pro děti důležité, aby se seznámily s historií a vývojem města a naučily se prezentovat občanské postoje a na tom stavěli,“ uvedla k výběru tématu učitelka Ivana Kociánová.

Do projektu se zapojili žáci osmé třídy, ale do konce projekt dotáhlo jen sedm žáků a přidal se k nim i jeden šesťák. „Popisovali jsme tři nejstarší stavby - Šostýn, zemanství a Fojtství. Byli jsme v archivu na Fojtství, na městském úřadu u paní Vendulky Sopuchové, měli jsme besedu s panem Kostelníkem - všichni nám poskytli ohromné množství materiálu, ze kterého kluci vybírali a já jsem jim jen trochu pomáhala. Současný stav budov fotili na digitální foťák, staré fotografie skenovali, takže kluci museli používat i moderní techniku. Projekty slouží k tomu, aby děti využily znalostí a dovedností z několika předmětů. Musí pracovat s jazykem, hledají v textech, důležitá je i výtvarná stránka věci, vyhodnocují dotazníky a výsledkem musí být prezentace, což je vrchol celého snažení,“ popsala celou práci na projektu Kociánová.

Hoši se oblékli do kostýmu podle toho, kterou stavbu a dobu prezentovali. Samotná prezentace byla hodnocena všemi jako výborná a kluci sklidili velké uznání, což učitelku potěšilo nejvíce.


    [Top]    


Pálit suché listí lze přes týden od 7 do 21 hodin

K o p ř i v n i c e (hod) - O hodinu déle proti původnímu návrhu lze spalovat suché rostlinné materiály za dobrých rozptylových podmínek tak, jak to ukládá nové nařízení města Kopřivnice č. 3/2004 omezující spalování odpadu, které schválila rada města v úterý 25. května. V otevřených ohništích mohou být spalovány suché rostlinné materiály v průběhu kalendářního roku pouze v pondělí až pátek vždy od 7 do 21 hodin, sobotu vždy od 7 do 12 hodin. V otevřených krbech a grilovacích zařízeních je spalování rostlinných materiálů za účelem odstranění zakázáno. V neděli a ve státem uznaných svátcích je spalování suchých rostlinných materiálů zakázáno.


    [Top]    


Středověcí rytíři

V pátek do Kopřivnice zavítala skupina
středověkých rytířů Traken,
která procházela městem a zvala občany
ke zhlédnutí rytířských turnajů.
Foto: Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.