Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Tatra hodlá bourat i budovy, které využívají firmy či lékaři

K o p ř i v n i c e (dam) - Řada firem a živnostníků sídlících v areálu Tatry se obává o svou budoucnost, hrozí jim totiž, že přijdou o své provozovny. Tatra již některým firmám zaslala strohý dopis s výpovědí z nájmu, údajně se jedná asi o dvacet podnikatelských subjektů. Ty mají prostory, které využívají, začít opouštět podle výpovědních lhůt už od letních měsíců.

„Děje se to pouze v omezeném množství, rozhodně nejde o hromadné výpovědi. V našem areálu podnikají desítky firem, výpovědi plně v souladu s platnými nájemními smlouvami dostávají pouze ty, které nezapadají do našich restrukturalizačních záměrů,“ prohlásilo vedení Tatry pro ČTK. Podnikatelé však tvrdí něco jiného, areál Tatry má opustit svářečská firma Gama, výrobce dřevěných palet Ladislav Novák, pila Ames, stavební společnost EcothermHaus a další. Výpověď byla nepříjemným překvapením také pro majitele firmy Izolace Klowersa. „Sehnat tady v okolí nájem odpovídajících prostor je nemožné. Bude je nutné koupit nebo postavit, což znamená neočekávanou investici,“ řekl Jiří Klowersa. Jistou půdu pod nohama nemají dokonce ani lékaři sídlící v bývalém zdravotním středisku Tatry. „Oficiální výpověď jsme nedostali, ale informací máme mnoho a různých,“ tvrdí praktický lékař Ivo Kysa. Podle jeho slov se zatím Tatra pouze informovala, co by se stalo, kdyby byla budova, v níž lékaři a další firmy sídlí, zbourána. „Byl by to velký problém. V tuto chvíli bychom se neměli kam přestěhovat a navíc by tím byly výrazně ohroženy služby, které poskytujeme zaměstnancům podniku,“ tvrdí Kysa. Podle něj se mu k uším donesla i informace, že budova bude srovnána se zemí, neboť lékaři za její odkup nabídli málo. „Zaráží mě to, já totiž nevím, že by Tatra s někým z nás o prodeji budovy jednala,“ postěžoval si Ivo Kysa.

Postup Tatry zapříčinil pozdvižení také na radnici, kam vedly kroky několika živnostníků postižených výpověďmi z nájmu. „Navštívili mě zástupci několika firem a informovali mě o situaci. Pokud se jim nepodaří najít náhradní prostory, může to prý pro některé z nich znamenat konec,“ potvrdil starosta Jiří Tichánek. Ten také na minulý pátek svolal pracovní skupinu k řešení nezaměstnanosti, která se aktuálním stavem v Tatře zabývala.

„Z Tatry dorazili pouze zástupci odborů, ale potvrdili nám kuloárové informace o tom, že firma hodlá z rozhodnutí majitele zbourat i ty objekty, které jejich nájemci zhodnotili investicemi dokonce i v řádech desítek milionů,“ řekl Tichánek. Členové pracovní skupiny navrhli několik opatření.

Vedení města bude na České konsolidační agentuře iniciovat vyslání jejich emisarů do Tatry, kde by kontrolovali plnění kupní smlouvy. Další dopis z radnice bude adresován přímo vedení majitele Tatry, společnosti Terex v USA. „Chceme informovat nejvyšší vedení, co se zde děje, a pozvat generálního ředitele Terexu k řešení situace přímo do Kopřivnice. Trváme také na bezodkladné schůzce se zdejším zástupcem amerických vlastníků Filem Filipovem ihned po jeho návratu ze zahraničí,“ prohlásil starosta Tichánek.

Radnici oslovila už také pravděpodobně největší firma působící v areálu Tatry - výrobce jízdních kol BikeFun, která zaměstnává asi dvě stě lidí.

„Navštívili mě zástupci této firmy včetně holandského majitele a byli postupem Tatry rozčarováni. Přesto, že jejich smlouva jim zaručuje možnost být v areálu Tatry až do roku 2008, požádali nás o možnost vystavět si objekt v průmyslové zóně,“ uvedl Tichánek.


    [Top]    


V pátek a sobotu se prvně volí europoslanci

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 11. června a v sobotu 12. června budou mít občané České republiky poprvé možnost volit své zástupce do Evropského parlamentu. Jednatřicet politických stran a hnutí se snažilo přesvědčit voliče o svých záměrech, a získat tak co nejvíce ze čtyřiadvaceti mandátů, které jsou přiděleny České republice v Evropském parlamentu. Volební místnosti budou otevřeny v pátek od čtrnácti do dvaadvaceti a v sobotu od osmi do čtrnácti hodin.

Podle sdělení státní volební komise jsou všechny hlasovací lístky platné. Tedy i ty, které měly barevný okraj či byly z jedné strany více seříznuty.

Do 8. června měli všichni občané starší osmnácti let obdržet do svých domovních schránek hlasovací lístky. Pokud je nedostali, nic se neděje, volební hlasovací lístky obdrží nové na požádání přímo ve volebních místnostech.

K volbám je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní doklad, proto bude zajištěna služba na kopřivnické radnici po celou dobu voleb.


    [Top]    


Radnice chce získat ocenění Úřad dobrých služeb

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivnický městský úřad se zapojil do projektu Implementace modelu CAF (společný hodnotící rámec) do organizací územní veřejné správy v České republice. Jde o hodnotící nástroj napomáhající organizacím ve veřejné správě pochopit a využívat řízení kvality a prostřednictvím sebehodnocení prováděného vlastními zaměstnanci úřadu identifikovat silné a slabé stránky a navrhnout oblasti zlepšení fungování městského úřadu. „Jedná se o dlouhodobý proces, který potrvá minimálně tři roky a jehož záměrem bude zlepšit kvalitu práce veřejné správy, činnosti a služeb městského úřadu. Naším cílem bude vypracovat se na instituci s názvem Úřad dobrých služeb a pokusit se získat národní cenu za jakost a obdržet certifikát, který nás označí za instituci důvěryhodnou, což bude také, mimo jiné, jedno z kritérií pro posuzování žádosti města o udělení grantů z Evropské unie prostřednictvím předkládaných projektů,“ vysvětlil důvod přihlášení se do projektu Josef Jiřík, tajemník městského úřadu.

Kopřivnická radnice se přihlásila do projektu řízení kvality letos 30. března. Ministerstvo vnitra ČR posoudilo přihlášené zájemce a v dubnu Městský úřad Kopřivnice vybralo jako jednu z několika institucí veřejné správy v ČR. Z Moravskoslezského kraje se do projektu zapojily například Městský úřad Bílovec, Karviná a také krajský úřad. Program je podporován ministerstvem vnitra za přispění a využití prostředků EU. „U nás byly zahájeny práce na projektu 17. května, kdy byl představen vedení města záměr realizace celého projektu a navržen devítičlenný výbor zaměstnanců městského úřadu pro zavedení systému CAF s následnou prezentací projektu všem zaměstnancům městského úřadu. Tím byl proces řízení kvality oficiálně zahájen. Členové výboru budou zpracovávat podklady pro sebehodnotící zprávu a pro akční plán zlepšování za aktivní spoluúčasti všech zaměstnanců úřadu. Následovat budou pracovní schůzky výboru, které budou řešit jednotlivá kritéria hodnocení MÚ podle metodiky CAF,“ doplnil tajemník.


    [Top]    


Technické muzeum kraj zatím pod svá křídla brát nehodlá

O s t r a v a ,  K o p ř i v n i c e (dam) - Mimo jiné také Programem rozvoje muzejnictví Moravskoslezského kraje se dnes budou zabývat jeho zastupitelé. Kopřivnické Technické muzeum, přestože je po Opavském zemském muzeu druhé nejnavštěvovanější, v materiálu nefiguruje.

„Program rozvoje muzejnictví obsahuje jednak analýzu současného stavu a pak nástroje, jak tuto oblast v dalších letech rozvíjet. To, jak budeme síť muzeí spravovat, však bude záležet na finančních možnostech kraje,“ řekl minulý týden náměstek hejtmana Jiří Carbol.

Cílem kraje je údajně směřovat k lepšímu budoucímu využití muzejnictví v cestovním ruchu kraje a Moravskoslezský kraj je v rámci republiky první, který o něco takového usiluje.

Program nyní nepočítá se zapojením jiných muzeí než těch, jejichž je kraj zřizovatelem, a to přesto, že zejména v době nedávné finanční krize místní Technické muzeum velmi stálo o zařazení mezi instituce podporované krajem. Carbol však nevylučuje, že se někdy v budoucnu kopřivnické turistické lákadlo pod křídla kraje přece jen dostane. „Pokud by třeba Kopřivnici hrozilo, že bude z důvodu nedostatků financí muzeum úplně zrušeno, tak pak je možné, že kraj se rozhodne do toho nějakým způsobem vstoupit. Ale toto jsou věci, které se budou řešit, až ta konkrétní situace nastane. Teď momentálně se s něčím takovým nepočítá,“ tvrdí hejtmanův náměstek zodpovědný za oblast kultury. Finanční situace místního muzea se mezitím výrazně uklidnila a instituce také podle plánu v tomto měsíci radnici vrátí víc jak půlmilionovou půjčku poskytnutou zastupiteli vloni na jaře.


    [Top]    


Programátoři tří zemí soutěžili v ovládání Baltíka

Počítačové učebny ZŠ Alšova byly v závěru
minulého týdne dějištěm mezinárodní
soutěže v programování v systému Baltík.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V závěru minulého týdne hostila kopřivnická ZŠ Alšova mezinárodní finále dětské programátorské soutěže Baltík 2004. Devět českých a po desíti týmech ze Slovenska a Polska, které vzešly z národních kol, měřily své dovednosti ve dvou věkových kategoriích.

„V kategorii A jsou děti od první do páté třídy a v kategorii B žáci šestých až devátých tříd. Všichni mají ale naprosto stejné soutěžní zadání,“ tvrdí Jiří Sumbal, který je hlavním organizátorem počítačové soutěže.

Za tři hodiny si soutěžící museli poradit s celkem čtyřmi úkoly, dvakrát měli vytvořit jistý typ animace, v jednom případě šlo o počítačovou hru a nejnáročnějším úkolem bylo vytvoření grafického editoru.

Hodnotí se nejen dokonalá funkce programu, ale každá část úkolu. Porota si všímá také přehlednosti a efektivity práce programátorů. Ve starší kategorii zvítězil sedmák Václav Švirga z pořádající ZŠ Alšovy. Prvenství mezi mladšími si vysloužil tříčlenný tým MaPaMi ze slovenského Sabinova.

Schopnost zvládat Baltík připravuje mladé programátory na budoucí práci se složitějšími programovacími jazyky. Tento původně český produkt byl již přeložen do několika jazyků a užívá se již v osmadvaceti zemích světa.


    [Top]    


Den dětí před kulturním domem oslavili jak předškoláci, tak učni

K o p ř i v n i c e - Oslavu dne dětí si prosadili i druháci učňovského střediska. „Najednou prý nikdo z nich není plnoletý, tak se jdeme podívat před kulturní dům,“ povzdechla si s utajovaným smíchem učitelka, která obratem jednoho z žáků napomenula slovy, že dýmat se dnes bude jenom z tatrováckého komína a výjimky nepřipouští. Učni se od své kantorky dočkali po kopečku zmrzliny a někteří se s chutí proplétali indiánskou vesnicí, která u příležitosti Mezinárodního dne dětí vyrostla v centru města.

Jedenáct stylových soutěží, jako je hon na bizona, rýžování zlata, boj u kůlu, pletení Nšočina copu měli v režii pracovníci domu dětí a mládeže. Technickou stránku pak zabezpečoval kulturní dům. Dopoledne, které bylo vyhrazeno dětem z mateřských a základních škol, přálo počasí. V pravém teepee se střídaly bledé tváře, kterým šaman nejen předváděl svá kouzla, ale dokonce věštil i budoucnost. Své znalosti a umění musel neplánovaně použít v poledních hodinách, kdy v době přestávky začalo pršet a bouřka byla na spadnutí. „Ještě dvě minuty před čtrnáctou hodinou jsme s Dášou Rysovou zvažovaly, že indiánskou vesnici přestěhujeme do sálu, ale naštěstí se vyčasilo,“ komentovala úspěch šamanova zaříkávání ředitelka domu dětí a mládeže Eva Müllerová.

Odpoledne patřilo veřejnosti. Odhadem si indiánské atrakce vyzkoušela tisícovka dětí. „Tradičně nám každým rokem vypomáhají vybraní deváťáci za Základní školy dr. Milady Horákové a letos musím říct, že byli obzvlášť mimořádně šikovní,“ nešetřila chválou na adresu aktivní výpomoci ředitelka Müllerová. Spokojenost pak panovala hlavně mezi nejmenšími, zvláště ze sladkých odměn.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.