Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Bratislavští Iné kafe zítra napumpují Noru neopunkem

Slovenská kapela Iné kafe nebude zítra
v Noře vystupovat sama, ještě než dojde
na jejich muziku, zahrají skupiny R.A.F.
a Prohrála v kartách.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) - Podobně jako před dvěma týdny zítra večer ožije Nora koncerty tří skupin. Hlavní hvězdou večera budou tentokrát bratislavští Iné kafe a předskokany pak kapely Prohrála v kartách a R.A.F.

Jako první už krátce po půl deváté večer by měla zahrát skupina s kuriózním názvem Prohrála v kartách. Mezi šesticí muzikantů jsou sice hráči, kteří sbírali zkušenosti v daleko známějších, nejen hudebních projektech a na pódiu domovské Malostranské besedy se setkávají především pro zábavu. Prohrála v kartách hraje veselý kavárenský punk se syrovým zvukem a notnou dávkou energie a chytlavých melodií.

O něco dál na východ, v Přerově, mají své domovské působiště R.A.F. Také toto kvarteto hraje punckrockovou muziku opatřenou českými texty. Za šest let své existence absolvovala kapela řadu koncertů v tuzemských klubech a stihla i několik nahrávek.

Historie kapely Iné kafe se začala psát v létech roku 1995, kdy Vratko Rohoň, muzikant se zkušenostmi z jiných kapel, společně se třemi přáteli skupinu založil. Jak sám dnes už jediný zakládající člen skupiny v několika rozhovorech potvrdil, Iné kafe se v době vzniku svezlo na velké popularitě neopunku. „Nás, kteří jsme kapelu zakládali, dala dohromady vlna skupin jako Offspring, Green Day nebo Ranci,“ řekl Vratko Rohoň v rozhovoru pro časopis Instinkt. V zakládající sestavě stihlo Inekafe natočit pouze jediné demo. Razantní a poměrně časté personální změny jsou koneckonců pro skupinu charakteristické. V roce 1997 začíná Inekafe stále častěji koncertovat na jižní Moravě a postupem času se dopracovává stavu, kdy v Čechách hraje častěji než na Slovensku. Aby mohlo vyjít na podzim roku 1998 debutové album Vítaj! založil Rohoň vlastní vydavatelství, o rok později už druhou desku vydává Universal Music/Polygraf. Právě album Čumil nastartovalo kariéru kapely na plné obrátky, desky se prodalo 17 000 kusů a na turné k její propagaci přišlo asi 18 000 posluchačů. Třetí deska Je Tu Niekto? už po dvou měsících prodeje zdobí zlatá deska a další desky už tento trend drží. V roce 2000 Iné kafe uspělo také v anketě Zlatý Slávik a stává se s celkovým čtvrtým místem celkového pořadí skokanem roku. O rok později se skupina mezi popovými ikonami prosadí ještě výrazněji a získává bronzového Slávika. Hudba, kterou Iné kafe hrají, má kořeny v punku, ale vzhledem k výrazné melodičnosti a menší tvrdosti je stravitelná i pro běžná rádia či televizi. Také proto se kapela sama za punkovou skupinu nepovažuje, jelikož by porušovala veškerá pravidla punkové filozofie. Po několika ‘popovějších’ deskách se skupina vloni vydaným albem Bez udania dôvodu vrací ke stylu, se kterým začínala, a zvuk kapely je tvrdší a daleko syrovější. „Lze připustit, že naše starší alba byla tvrdší, ale tendenci změkčování má s vývojem leckdo. Novou deskou Bez udania dôvodu se snad vracíme k duchu prvních alb,“ přitakal lídr kapely, zpěvák a kytarista Rohoň.


    [Top]    


Štramberk také letos oživí kytarové dny

Š t r a m b e r k (dam) - Zhruba za pět týdnů se Štramberk stane Mekkou všech, kdo mají něco do činění s kytarovou hudbou. Na již devátý ročník Dnů klasické kytary se do městečka pod Trúbou sjedou nejen uznávaní virtuosové, ale také studenti kytary, hudební skladatelé či výrobci těchto původem španělských nástrojů.

Odborné semináře, kurzy a výstavy bude střídat řada koncertů. Mezi sedmým a devátým květnem bude možné slyšet předního českého kytaristu Vladislava Bláhu a jeho amerického kolegu Wiliama Fesleye. Koncertovat bude také anglický loutnista Brian Wright se zpěvačkou Jarmilou Chaloupkovou, komorní Musica Gaudeamus a řada dalších umělců. „Pozváni jsou také další hosté z tuzemska, Slovenska a Polska. Dorazit by měli hudební teoretici, nakladatelé či komponisté,“ slibuje organizátor festivalu Vladislav Petrášek, který je zároveň také výborným kytaristou.


    [Top]    


Zdeněk Troška ocení ochotníky

Š t r a m b e r k (dam) - Do finále se dostává sedmý ročník štramberské přehlídky amatérského divadla. Zbývá odehrát jediné festivalové představení. Zítra v sedm večer se na jevišti objeví domácí ochotníci ze spolku Kotouč a zahrají slavného Golema autorské dvojice Voskovce a Wericha. Hra sice měla svou premiéru již vloni v létě, ale nyní je uváděna v nové jevištní podobě. O dva dny později v neděli 4. dubna pak dojde na závěrečný galavečer. Vítěze diváckého hodnocení na něm dekoruje režisér Zdeněk Troška a k vidění bude také několik skečů kabaretu Srdce a kámen.


    [Top]    


Kamarádi a Molavcová zpívali s dětmi v kulturním domě

Jitka Molavcová byla hostem nedělního
představení brněnských Kamarádů.
V jejím podání si děti poslechly několik
písniček a krátké pohádky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zábavné odpoledne plné pohádek a zpívání čekalo v neděli odpoledne na nejmenší děti. Setkání s populárním brněnským divadelním souborem Kamarádi bylo přesunuto z velkého sálu do kina a přítomné děti se mohly do dění na jevišti přímo aktivně zapojit. Zhruba v polovině přerušila vyučování v ‘Pohádkové školce’ herečka a zpěvačka Jitka Molavcová s pásmem písniček a krátkých příběhů.

Další divadlo pro nejmenší diváky je připraveno na neděli 25. dubna. Představení Zlý král v podání herce Miro Kasprzyka bude bonusem letošního ročníku přehlídky Kopřiva.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Krátce

O tomto víkendu se návštěvníkům letos poprvé otevřou brány hukvaldského hradu. Památku bude možné navštívit mezi devátou a šestnáctou hodinou. Hrad pak bude možné navštívit během všech dubnových víkendů a svátečních dnů.

Především Janáčkova hudba bude znít dnes večer koncertním sálem ZUŠ Zdeňka Buriana. Právě tam bude koncertovat klavírista Ivo Kahánek. Rodák z nedalekého Frýdku-Místku je laureátem řady mezinárodních soutěží, držitelem prestižních cen a v současnosti ukončuje studia na Akademii múzických umění v Praze.


    [Top]    


Žesťový sextet Brass 6 předznamená konec další sezony koncertů klasiky

K o p ř i v n i c e (dam) - Brněnský Brass 6 měl původně uzavírat celou předplatitelskou sérii Kruhu přátel hudby, ale vzhledem k tomu, že musel být na květen přeložen koncert kytaristy Štěpána Raka, přivítají kopřivničtí milovníci klasiky soubor jako předposlední. Výhradně žesťový sextet Brass 6 vznikl v září 2000. Na počátku jeho existence bylo nadšení mladých hudebníků a chuť věnovat se komorní muzice. Soubor tvoří kvalitní hráči se zkušenostmi a úspěchy z četných tuzemských i mezinárodních soutěží, absolventi mistrovských kurzů. Všichni členové jsou navíc zkušenými hudebními profesionály z angažmá v předních orchestrech a někteří muziku také vyučují. Brass 6 tvoří: Josef Buchta (trubka) působící v orchestrech olomouckého a brněnského divadla. Karel Hofmann (lesní roh) studuje JAMU, působí ve Státní filharmonii Brno, ale i v komorních souborech. Vojtěch Novotný (trubka) je absolventem Janáčkovy akademie, uplatňuje se jako sólový hráč a je také členem brněnské Státní filharmonie. Roman Hoch (tuba) je členem orchestru Janáčkovy opery v Brně a pravidelně spolupracuje jak se symfonickými orchestry, tak s komorními soubory. Robert Kozánek (trombon) absolvoval AMU v Praze a je členem České filharmonie a předním interpretem klasické, jazzové i lidové hudby, jako sólista i komorní hráč. Kozánek také umělecky šéfuje celému Brass 6 a vloni na podzim začal vyučovat na JAMU. Dalibor Procházka (trombon) vyučuje na kroměřížské církevní konzervatoři. Hraje v souborech, které mají na repertoáru jak klasickou, tak lidovou hudbu a od začátku letošního roku patří do orchestru Moravské filharmonie Olomouc. I když soubor nemá dlouhou historii, repertoár, který zvládl, je již dosti košatý. Soubor se specializuje na klasickou muziku s důrazem na českou hudbu 20. století. Na koncertech se však nebojí zařadit ani jazzové, rockové či úpravy popových melodií. V podobném duchu se ponese i kopřivnické vystoupení, když na programu koncertu jsou skladby Vejvanovského, Purcella, F. I. A. Tůmy, Bacha, ale i moderních autorů jako Staněk a jazzové melodie Ježka a Zequinha de Abreua.


    [Top]    


Kino uvede drama Snílci, komedii Drž hubu! a taky Nema

K o p ř i v n i c e (dam) - Především vyznávači evropské kinematografie zřejmě tento týden budou proudit do hlediště kina Puls. Program dnes a zítra otvírá italsko-francouzské drama Snílci.

Víc než třicet let poté, co natočil proslulé Poslední tango v Paříži, se slavný režisér Bernardo Bertolucci vrátil do Paříže a v jistém směru i k podobnému námětu. Snílci jsou adaptací románu anglického spisovatele Gilberta Adaira Svatí nevinní. Kniha i film vypráví osudy mladého amerického studenta Matthewa. Ten se na jaře 1968 dostane mezi demonstranty, kteří u francouzské cinematéky protestují proti změnám v jejím vedení. Právě tam se velký filmový nadšenec setkává s Isabelle a jejím bratrem Theem. Jejich nové přátelství se brzy prohloubí a Američan přijímá nabídku strávit se sourozenci léto v bytě jejich rodičů. Ze začátku bylo pro prudérního cizince velmi těžké přijmout volné mravy svých hostitelů, ale zanedlouho se jim zcela přizpůsobí. Sex a citace z oblíbených filmů jsou vlastně jedinou opravdovou komunikací mezi trojicí hlavních hrdinů. Stejně jako nepokryté zobrazování erotiky je pro film a jeho atmosféru velmi důležitá také volba muziky, a tak příběhy podivné milenecké trojice doprovázejí písně Janis Joplin, Jimiho Hendrixe nebo Edith Piaf. Kritici vysoce hodnotí především výkony herců Michaela Pitta, Evy Greenové a Louise Garrela v ústřední trojici.

Od soboty do pondělka budou odpolední představení kina Puls mít slanou příchuť. Na plátno se totiž vrací nejúspěšnější animovaný snímek všech dob Hledá se Nemo. Pestrobarevný příběh Nema a jeho rybího otce Marlina vznikl v animačních studiích Pixar a kromě celosvětového kasovního úspěchu přinesl tvůrcům také řadu ocenění včetně Oscara pro nejlepší animovaný film. Jímavý příběh klauního sirotka Nema, který se při své první cestě na volné moře stane úlovkem potápěčů, a odstartuje tak šílené dobrodružství svého otce, který se rozhodne svého milovaného potomka najít stůj co stůj. Vynikající scénář, skvělá animace a jedinečné charaktery, to všechno spolu s vynikajícím českým dabingem, dělají z Hledá se Nemo film, u kterého se baví diváci všech generací. Zatímco ti malí se mohou strachovat o osud malé rybky, ti starší objeví řadu skrytých gagů, které pro ně tvůrci připravili.

Zatímco Nemo bude kralovat odpoledne, večer kino budou bavit skvělé herecké výkony Gérarda Depardieu a Jeana Rena v nízkorozpočtové francouzské komedii Drž hubu! Přihlouplý, ale zato urostlý zlodějíček Quentin se s drsným gangsterem Rubym potká ve vězeňské cele a okamžitě se stane jeho přítelem. Ruby, pološílený z Quentinovy upovídanosti, se svého druha nemůže zbavit ve vězení, na marodce a ani při útěku z vězení, kdy jsou oběma v patách nejen policisté, ale také Rubyho bývalí kumpáni. Drž hubu! je příjemná, i když nijak oslňující francouzská komedie, která rozhodně neurazí žádného příznivce žánru.


    [Top]    


Móda zítra večer ovládne kulturní dům i muzeum

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě módní přehlídky v jeden večer, a dokonce v jedné budově, jsou na zítřek připraveny v Kopřivnici. Větší z obou módních show začíná v sedm večer v hlavním sále kulturního domu.

„Bude to už čtvrtá akce podobného charakteru. Na první byl hostem Ladislav Kerndl, na dalších dvou Jan Čenský a Honza Musil. Teď jsme pro velký zájem pozvali znovu prvního z těchto populárních pánů,“ prozradila Dagmar Rysová z kulturního domu. Stále populárnější zpěvák swingových a jazzových melodií bude mít v průběhu programu dva delší vstupy. Návštěvníci přehlídky se ovšem mohou těšit především na jarní kolekce řady českých módních firem. K vidění budou modely Marie Mackové, Zdeňky Balajkové, Jaroslava Mejty, Pavlíny Ambrožové a dalších módních výtvarníků. „Ve všech případech jde sice o práce módních výtvarníků, ale je to vždy běžně nositelná móda,“ slíbila Rysová.

V devatenáct hodin startuje módní přehlídka nazvaná Jarní inspirace také na druhé straně budovy, konkrétně v Technickém muzeu. Přímo mezi vystavenými automobilovými veterány předvedou modelky Agentury Studio 365 jarní kolekce kopřivnické firmy Terno a další místní firmy Isabel specializující se na dámské spodní prádlo a plavky.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.