Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 13/2004
ze dne 1. dubna 2004

Zprávy z města a okolí

Vedení města se sešlo s oceněnými učiteli

OSBD i Rekaz chystají vyúčtování

Šula zjišťuje šance u voličů

Na zámku se křtila knížka o Novojičínsku

O seniory je postaráno důstojně i na sklonku jejich života

Dům dětí hostí krajský přebor žáků v plastikovém modelářství

Informace z EU jsou na internetu i v českém jazyce

Bezpečnostní situace v kraji je stabilizovaná

Klub Zdraví pozval amerického dietologa

Děti sbírají vlnu pro Kopretinu

Nová rubrika, která by měla pomoci čtenářům

Pecháček pokřtil druhý díl knížky o Masarykovi

Ruml: Je dobře, že děti vědí, kdo byl náš první prezident

Do Kopřivnice se ředitel Rádia Svobodná Evropa rád vrací

Ekologická poradna

Upozornění pro provozovatele malých zdrojů znečištění ovzduší


    [Top]    


Vedení města se sešlo s oceněnými učiteli

K o p ř i v n i c e (hod) - Je tomu již dva roky, co město změnilo způsob oceňování učitelů u příležitosti Mezinárodního dne učitelů. K neformálnímu setkání se sešli v pátek 26. března v dopoledních hodinách představitelé města a mateřských, základních a středních škol a také zařízení, která pracují s dětmi ve volném čase, což jsou umělecké školy a dům dětí a mládeže.

„Samozřejmě, že jsme si připomněli nešťastnou událost ve Svitavách. Hovořili jsme o sloučení základních škol, což bylo kvitováno, že se to obešlo bez emocí. Rovněž bylo kladně hodnoceno, že se pro ZUŠ MIS music našly vhodné prostory po bývalé mateřské škole, kde také vznikla pedagogicko-psychologická poradna. Zúčastněné jsem seznámil s návrhy, které se týkají školy náměstí, jež se bude postupně uvolňovat. Tím prvním je možnost zřídit gymnázium, druhým je střední umělecká škola. Kupodivu se právě tato myšlenka setkala vcelku s příznivým ohlasem. Diskuze se rozvinula i o možnosti, co s uvolněnou budovou Městského úřadu na ulici Záhumenní. Tu by mohly využít například dům dětí a mládeže, ale i jiné organizace pracující s mládeží. Je to jedno z možných řešení,“ přiblížil probíraná témata na setkání s představiteli škol místostarosta Milan Bureš.

Ve večerních hodinách se uskutečnilo setkání vedení města s oceněnými učiteli. Je to poděkování za jejich práci, předání drobných dárků a samozřejmě nechyběla ani diskuze. Letos byli oceněni učitelé Jana Kryšková (ZŠ E. Zátopka), Vladimíra Iklová (ZŠ 17. listopadu), Jarmila Filipová (ZŠ náměstí), Ladislav Cvíček (ZŠ dr. M. Horákové), Miroslav Přívětivý (ZŠ Alšova), Soňa Miková (MŠ I. Šustaly) a Alena Sochová (MŠ Česká).

V novinách se často objevují jména dvou oceněných učitelů, a to Ladislava Cvíčka a Miroslava Přívětivého. „Je to zajímavé, věkem jsou to dva póly, první z nich je velmi zkušený, pracující ve školství už hodně let, druhý je poměrně mladý. O obou se dá říci, že jsou u žáků velmi známí a oblíbení. Pan Cvíček, to je autorita mezi učiteli, člověk s obrovským nadhledem a znalostmi. Mirek Přívětivý naopak přichází s novými náměty,“ okomentoval dva z učitelů místostarosta Bureš.


    [Top]    


OSBD i Rekaz chystají vyúčtování

K o p ř i v n i c e (dam) - Závěr topné sezony je tradičně spojen také s vyúčtováním nákladů na vytápění a také případným vyplácením přeplatků.

Lidé obývající byty OSBD v Příboře se vyúčtování tepla dočkali dříve. Vzhledem k tomu, že v Příboře má družstvo méně bytů, bylo také zpracování údajů z měřičů rychlejší a k většině tamních družstevníků se formulář s vyúčtováním dostal už během posledních březnových dnů.

Také rozúčtování nákladů za teplo pro domy v Kopřivnici má už v těchto dnech OSBD k dispozici. „Údaje, které pro nás zpracovává specializovaná firma s oprávněním k takové činnosti, nyní převádíme do počítačů, a pokud všechno půjde dobře, kolem desátého dubna bude vyúčtování připraveno k předání jednotlivým domovním důvěrníkům,“ prohlásil předseda OSBD Jiří Rýdel. Na samotné peníze z přeplatků si nájemníci družstevních bytů budou muset počkat o něco déle. Ještě než družstvo začne s vyplácením peněz, musí dodržet lhůtu 21 dnů, během které je možné vyúčtování reklamovat a žádat jeho opravu. „Vloni jsme mnoho reklamací nezaznamenali, a tak předpokládám, že v průběhu května dojde k vyplacení peněz,“ slíbil Rýdel.

Na začátku tohoto týdne předala odborná firma rozúčtování také realitní kanceláři Rekaz spravující obecní byty. Podle jejího zaměstnance Vladimíra Karlíka se nájemníci dočkají vyúčtování do konce dubna. Na peníze si pak počkají o něco déle. „Vyplácení peněz brzdí nejen lhůta na reklamace, ale také termíny pošty, která zpracovává a rozesílá složenky,“ tvrdí Karlík.


    [Top]    


Šula zjišťuje šance u voličů

K o p ř i v n i c e (dam) - Jaroslav Šula sonduje své šance u voličů. Stávající senátor zdejšího volebního obvodu a lidovecký kandidát do letošních senátních voleb si nechal zpracovat průzkum svých volebních preferencí. Materiál pro něj zpracovala frenštátská odborná firma Takt. „Výsledky pochopitelně nezveřejním, slouží mi k tomu, abych věděl, jak vést svou kampaň,“ řekl senátor Šula.

Výsledky průzkumu neprozradila ani firma, která je vypracovala. Jaroslav Šula si průzkum mínění voličů údajně platí ze své kapsy a nechal si jej zpracovat poprvé. „Jsem poučenější a tento přístup mi připadá profesionálnější,“ sdělil Šula, který hodlá do měsíce zahájit ostrou a kontaktní předvolební agitaci.


    [Top]    


Na zámku se křtila knížka o Novojičínsku

V prostorách kunínského zámku
byla slavnostně pokřtěna knížka
kopřivnického starosty Jiřího Tichánka
a Zdeňka Šerého, která mapuje
šlechtická sídla na Novojičínsku.
Foto: Dana Hoďáková

K u n í n (hod) - V kunínském zámku, který je po delší pauze přístupný veřejnosti, se v sobotu vpodvečer uskutečnil koncert barokní hudby.

Díla starých mistrů zahrál Komorní orchestr P. J. Vejvanovského v čele s uměleckou vedoucí Anežkou Michálkovou, sólo na cembalo hrála Pavla Bezděková a na flétnu Pavla Vozarová - Sungová.

V rámci koncertu se uskutečnil křest knížky Jiřího Tichánka a Zdeňka Šerého s názvem Šlechtická sídla na Novojičínsku. Postu kmotry se ujaly dvě ženy - L'ubica Mezerová z Krajského památkového ústavu a Hana Váňová, ředitelka hradu Bouzov.
 
 
 


    [Top]    


O seniory je postaráno důstojně i na sklonku jejich života

K o p ř i v n i c e (ili) - Domov důchodců je zvláště v Kopřivnici hodně citlivé téma. Prakticky všechny politické strany mají shodně ve svých programech jeho výstavbu na jednom z předních, ne-li na prvním místě. A to ne jedno volební období. Přesto není situace pro občany Kopřivnicka beznadějná.

Na území bývalého novojičínského okresu se nachází celkem šest domovů důchodců. Dvě zařízení ve městě Nový Jičín, po jednom v Příboře, Frenštátě pod Radhoštěm, Odrách a Bílovci. Zatímco u prvních pěti seniorských domovů je zřizovatelem Krajský úřad Moravskoslezského kraje, na kterého zřizovatelská povinnost přešla po zániku okresních úřadů, v případě Bílovce je zřizovatelem město. To také z pochopitelných důvodů při umísťování upřednostňuje zájemce z Bílovecka. Pokud nebereme v úvahu posledně jmenované město, je celková kapacita domovů důchodců něco málo přes čtyři sta míst.

Žádosti o umístění do domova důchodců se vyzvedávají na krajském úřadě nebo přímo na odboru sociálních věcí v Kopřivnici, který po vyplnění postupuje žádost na kraj. Ten rozhoduje o umístění na základě požadavků občanů. „Pokud se jedná o občany, kteří jsou soběstační, není s jejich umístěním v podstatě žádný velký problém,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí Jiřina Mikulenková, „složitější situace nastává v případě tzv. ošetřovatelských lůžek, které jsou určeny klientům vyžadujícím celodenní péči.“

Částečně se podařilo tíživou situaci způsobenou absencí místního domova důchodců zmírnit zřízením Střediska následné lůžkové péče na poliklinice Therápon 98, a. s., kde může být pacient umístěn až po dobu tří měsíců. V součinnosti s rodinnými příslušníky pacienta by se na základě vývoje jeho zdravotního stavu měly podniknout další kroky. „Pokud je to v silách rodiny, může se o svého příbuzného postarat sama. V případě zlepšení zdravotního stavu přichází v úvahu pomoc města prostřednictvím pečovatelské služby, domácí péče, případně zprostředkované a městem podporované osobní asistence,“ nastínila Jiřina Mikulenková další možnosti, „vyžaduje-li občan zvýšenou péči, je možno využít služeb tzv. domovinky na středisku sociálních služeb, kde však není k dispozici noční služba.“

Ve vážnějších případech vypomáhá město tzv. sociální hospitalizací na již zmíněném středisku následné péče. Úhrada ze strany města Kopřivnice na lůžko a den sociální hospitalizace je 450 korun, občan se však na těchto nákladech rovněž podílí. „I když situace v Kopřivnici není optimální, snažíme se každý jednotlivý případ s ohledem na občana vyřešit co nejdůstojněji,“ dodala Mikulenková. Na druhé straně pečovaný i nejbližší příbuzní musí pochopit, že péče o člověka a zajištění jeho individuálních potřeb je služba jako každá jiná a občan se na ní musí - byť pouze částečně - finančně podílet.


    [Top]    


Dům dětí hostí krajský přebor žáků v plastikovém modelářství

K o p ř i v n i c e (ili) - Kopřivnický modelářský klub Apolo se v sobotu 3. dubna stane pořadatelem přeboru žáků Moravskoslezského kraje v plastikovém modelářství s přímým postupem žáků na mistrovství republiky. Soutěž se koná v prostorách domu dětí a mládeže od půl osmé do patnácti hodin.

Na prestižní soutěži se sejde nejméně deset výprav z celého kraje, ředitel soutěže Pavel Šenk počítá zhruba se čtyřicítkou žáků: „Někdo přijede s jedním modelem, jiný může přivést čtyři, to se dopředu těžko odhaduje.“ Čtyři kategorie - letadla a technika, obojí ve velké a malém měřítku, jsou navíc děleny do dvou skupin podle věku soutěžících. Organizátorům modelářský svaz poskytl finanční příspěvek na medaile a diplomy, od města Kopřivnice pak pořadatelé získali dvoutisícovou účelovou dotaci na ceny, podařilo se sehnat i několik sponzorů.

Akce není určena pouze organizovaným modelářům, přihlásit se mohou i ostatní zájemci. Modely se přejímají od 7.30 do 9.30 hodin. Od desáté hodiny je přebor žáků volně přístupný veřejnosti. „Od 11 do 13 hodin se uskuteční modelářská dílna, kde se budou předvádět nové postupy a různé techniky, které mohou žákům pomoci při přípravě na republiku,“ doplnil program Pavel Šenk.


    [Top]    


Stíny

Neznámý pachatel v úterý 23. března mezi 10.45 a 10.50 v Kopřivnici v oploceném areálu Zemědělského družstva vlastníků Lubina před garáží využil nepozornosti řidiče, který vykládal z vozidla zboží, a nezajištěného auta se zmocnil. Jednalo se o vozidlo Mercedes Sprinter 313 CDi, červené barvy, s nápisem Coca-Cola a registrační značkou Moravskoslezského kraje. Auto mělo hodnotu jednoho milionu korun. Ve vozidle byly např. závodní motokáry, rámy, motory na motokáry, hřídele, disky, bílý stan z plachtoviny a další věci. Celková škoda činí 1 690 000 korun.

Dne 24. března v odpoledních hodinách hlídka městské policie při pochůzkové činnosti na ulici Štefánikově spatřila u vchodu jednoho z barů muže, v němž poznala osobu, na kterou je vydán zatykač Okresním soudem v Novém Jičíně. Tento muž byl hlídkou vyzván, aby prokázal svoji totožnost. Jednalo se o 25letého muže z Kopřivnice. Na základě zjištěné totožnosti se hlídka přesvědčila, že se opravdu jedná o hledanou osobu, proto byl dotyčný předveden na OO Policie ČR.

Dne 27. března dopoledne prováděla hlídka MP kontrolu na ulici Husově, kde spatřila u koupaliště kamion, který se otáčel a při tomto manévru strhl oplocení areálu koupaliště a vyvrátil sloup Telecomu. Řidič vozidla byl hlídkou vyzván, aby prokázal svoji totožnost. Jednalo se 39letého muže z Kopřivnice. Z jeho chování bylo zřejmé, že dotyčný je pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Na místo byla přivolána hlídka P ČR, která si záležitost převzala.


    [Top]    


Informace z EU jsou na internetu i v českém jazyce

K o p ř i v n i c e (hod) - Od minulého týdne byl zahájen provoz první části internetových stránek o Evropské unii v jazycích nových členských států. Informační portál EU Europa, který najdete na adrese http://europa.eu.int je tak nyní k dispozici i v češtině, slovenštině a dalších jazycích nových členských států Unie. Česká verze portálu EUROPA je na adrese http://europa.eu.int/index_cs.htm. Občané z přistupujících zemí zde získají přístup k základním informacím o cílech EU, o jejím historickém vývoji, činnostech a orgánech a institucích ve všech devíti nových úředních jazycích. Mohou se také dovědět více o rozhodovacích procesech v EU a o tom, kde nalézt oficiální dokumenty. Právní předpisy EU, které jsou na portálu Europa k dispozici v současných jedenácti úředních jazycích, se již překládají do zbývajících jazyků a budou se na stránky postupně přidávat.


    [Top]    


Bezpečnostní situace v kraji je stabilizovaná

O s t r a v a (hod) - Bezpečnostní rada Moravskoslezského kraje na svém zasedání ve čtvrtek 25. března konstatovala, že bezpečnostní situace v kraji je stabilizovaná a pod kontrolou zainteresovaných bezpečnostních složek, proto není nutno přijímat žádná nadstandardní bezpečnostní opatření. „Hovořilo se také o zajištění bezpečnostních a organizačních opatření v kraji v souvislosti s pořádáním mistrovství světa v hokeji,“ uvedla tisková mluvčí kraje Katherini Koláčková.


    [Top]    


Klub Zdraví pozval amerického dietologa

K o p ř i v n i c e (ili) - Punc výjimečnosti provázel návštěvu vedoucího katedry výživy Univerzity Loma Linda, předního amerického dietologa Berta Connella. Mezi přednáškou v Kroměříži, která měla být původně jedinou v České republice, a přednáškovým turné po Slovenské republice se podařilo vedení Klubu Zdraví zprostředkovat veřejnosti přednášku světoznámého odborníka na výživu i v Kopřivnici.

V březnovou neděli vpodvečer, na kterou připadl první jarní den, se zaplnil velký sál Katolického domu členy Klubu Zdraví i širokou veřejností. Kdo čekal, že ho v oblasti správného stravování už nic nepřekvapí, nezůstal zklamán.

Samotná univerzita se už od roku 1922 zabývá speciálním programem z oboru zdravé výživy a genetiky. V roce 1984 bylo na zdejší klinice dítěti se srdeční vadou transplantováno srdce z opice, od čehož se později upustilo, ale samotný zákrok odstartoval transplantační program u dětí, kterých bylo do dnešních dní zachráněno přes tři stovky. Dnes se univerzita specializuje na transplantace srdce, plic a jater vedle programu zaměřeného na prevenci vzniku některých chorob. Za hlavního viníka každého sedmého onemocnění označil Connell nevhodnou stravu. Jedná se zejména o onemocnění srdce, vysoký krevní tlak, rakovinu, osteoporózu, cukrovku a zubní kaz. Dlouhodobými výzkumy došli na Univerzitě Loma Linda k závěrům, že denní konzumací ořechů a mandlí se už po čtyřech týdnech sníží cholesterol v krvi o čtrnáct procent. Navíc u testované skupiny prokazatelně došlo k úbytku váhy. Doporučovaná denní dávka je padesát gramů.

Konzumace ovoce výrazně snižuje riziko rakoviny plic a zároveň ochraňuje před následky pasivního kouření. Následovalo tlumočení dalších výsledků dlouhodobých výzkumů. Závěrečná slova Berta Connella potěšila všechny přítomné: „Jezte střídmě, ale všechno. Co vyhovuje vám, nemusí vyhovovat druhému. Zkrátka, zvolte si zlatou střední cestu.“


    [Top]    


Děti sbírají vlnu pro Kopretinu

K o p ř i v n i c e (ili) - Zasedání dětského zastupitelstva ze 17. března si po necelém týdnu vyžádalo mimořádné zasedání. „Dětští zastupitelé přišli s návrhem akce, které jsme museli dát konkrétní podobu. Stále narážím na skutečnost, že děti by rády vymýšlely úkoly, ale jejich realizací by nejraději pověřily ostatní,“ odůvodnila opodstatněnost mimořádného zasedání ředitelka kopřivnického domu dětí a mládeže Eva Müllerová. Žáci po dohodě s ředitelem Domu s pečovatelskou službou Jaromírem Navrátilem se rozhodli vyjít vstříc požadavkům Ústavu sociální péče ve Vlčovicích a zorganizovat na školách sbírku zbytků vln i páraných přízí, vyšívacích bavlnek a látek. Svůj návrh nejprve konzultovali s vedením jednotlivých škol a v rámci mimořádného zasedání, které se uskutečnilo předminulé úterý, zhotovovali plakáty, které rozvěsili po školách. V době od 29. března do 2. dubna je možno v rámci sběrné akce nazvané Vlnka přinést nepotřebné a zbytkové vlny do školy.

Zastupitelé byli seznámeni s nově vzniklým Zastupitelstvem mládeže Moravskoslezského kraje, v kterém budou mít svého voleného zástupce. S cílem získat další zkušenosti se v nejbližší budoucnosti uskuteční návštěva zasedání dětského zastupitelstva ve Vsetíně, které svou činností a aktivitami překračuje rámec podobných organizací v celé republice.


    [Top]    


Nová rubrika, která by měla pomoci čtenářům

K o p ř i v n i c e (hod) - Od dnešního čísla budeme na páté novinové straně otiskovat právní rubriku, kterou jsme připravili ve spolupráci s novojičínskou advokátní kanceláří Jansa, Míčaník & partneři. V článcích by měli čtenáři najít rady, které by jim mohly pomoci se orientovat v problémech běžného života. Naši čtenáři mohou posílat své dotazy do redakce, která je spolu s odpověďmi bude postupně zveřejňovat. Otázky je možno posílat e-mailem, poštou či vhodit do redakční schránky na budově MÚ na ulici Záhumenní.


    [Top]    


Pecháček pokřtil druhý díl knížky o Masarykovi

Roli kmotra druhého dílu knížky
o Masarykovi se i tentokrát rád ujal
Pavel Pecháček, ředitel
Rádia Svobodná Evropa.
Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos spatřil světlo světa druhý díl knížky Stále na nás hledí? (Masaryk tady byl a zanechal u nás stopu), která vyšla k devadesátému pátému výročí udělení čestného občanství profesoru Masarykovi v Kopřivnici. Knihu vydal Klub Masarykova demokratického hnutí v Kopřivnici. Duchovními otci knížky jsou nazýváni Lubomír Hanzelka a Bohuslav Ficek, úpravy textu si i tentokrát vzal za své Josef Adamec. Čestné role kmotra se i letos ujal ředitel Rádia Svobodná Evropa Pavel Pecháček, který do Kopřivnice jezdí už osm let, za tu dobu si zde našel řadu přátel, a proto se sem velmi rád vrací.
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Ruml: Je dobře, že děti vědí, kdo byl náš první prezident

K o p ř i v n i c e (hod) - Na letošním setkání nechyběl ani senátor Jan Ruml, který už zavítal do Kopřivnice pošesté. I jeho jsme požádali o zhodnocení uplynulých osmi ročníků.

Celých osm let hodnotím jako jakýsi fenomén či genius loci Masarykův. Do Kopřivnice jezdí nejen stálá klientela, ale občas někdo překvapí a oživí to novým úhlem pohledu. To se zapíše nejen do dějin tohoto města, ale i do Masarykova hnutí a vzdělávání v ČR. Ten tematický rozsah, který se zde probral, je něco naprosto mimořádného, a má to tak vysokou úroveň, že my se na to opravdu pečlivě celou řadu dní připravujeme - čteme knížky, vypisujeme si z nich, všichni z toho máme trému, ale nakonec to dobře dopadne. Jak říkal Pavel Pecháček, pan Hanzelka a Ficek to celé zahájili, učitelé jako střední generace to udržují, ale už se zapojuje i mladá generace. To, co děti předvedly na obrázcích, je něco fantastického a je strašně fajn, že i oni už vědí, kdo to byl Masaryk, a mohou se dostat k jeho dílu a mohou o tom přemýšlet. My jsme to v osnovách neměli.

I vy jste dostal knížku o Masarykovi. Co říkáte na to, že už byl vydán druhý díl?

To je právě neobvyklé, jak tady v podstatě na koleně a z vlastních nákladů lidé vydávají takováto svědectví o životě Masaryka. Vůbec i ta historiografie Kopřivnicka je rovněž obdivuhodná, jak se lidé snaží něco dělat.


    [Top]    


Do Kopřivnice se ředitel Rádia Svobodná Evropa rád vrací

K o p ř i v n i c e (hod) - Využili jsme příležitosti a po skončení diskuzního večera jsme požádali ředitele Rádia Svobodná Evropa Pavla Pecháčka o zhodnocení uplynulých osmi ročníků a akce jako takové.

Vy jste tady už po osmé. Nechyběl jste ani jednou. Jak hodnotíte těch osm ročníků?

Neznám jiné místo v České republice, kde by něco takového do hloubky jdoucího a osm let trvajícího bylo. Je to vynikající práce zdejší starší generace pánů Hanzelků, Ficků, pak té další - Cvíček, Sazovský, Pospěch apod. A to jsem plno dalších zapomněl. Ta generace pod tou nejstarší, která tady vede Masarykovo demokratické hnutí, se toho chopila skvěle a s naprostým elánem, bez velkých řečí, což se mi strašně líbí. U nás, ale i jinde na zemi se vidí, jak se někteří lidé prodávají a chlubí, aniž by předvedli, že něco dokáží. Ale tihle lidé z Kopřivnice jsou naopak v tomhle na jedničku.

Co vy a Masaryk?

Narodil jsem se za války ve čtyřicátém roce. Když jsem začal chodit do školy, to už tady byla totalita. S Masarykem jsem se zpočátku seznamoval spíše příležitostně, než bych ho systematicky četl. Teprve později, v době, kdy jsem byl ve Svobodné Evropě a Hlasu Ameriky, tak tam jsem se s ním seznamoval blíže, ale vždycky v souvislosti s tím, že jsem to nějakým způsobem aplikoval do současnosti nebo do článků, reportáží atd. Když to řeknu profesionálním termínem - Masarykovy myšlenky se mi velmi hodily k nějaké aktualitě, protože ten Masaryk je mimořádný také tím, že to jsou myšlenky, které budou jistě platit i za pět set let.

Co říkáte na výběry témat?

Dělají to dobře, že je to každý rok jiné. Málokde jinde v republice se každý rok sejde takový tým. Byli zde od předsedy Senátu, přes poslance, ministry či senátory. My to rádi vidíme a podporujeme, protože Rádio Svobodná Evropa má svůj smysl, naše práce je zaměřena podobným směrem. Naše aktivita se velmi shoduje s aktivitou různých nadací a aktivitou setřást tíhu těch čtyřiceti let, která tady rozhodně je a která měla na lidi negativní vliv.

Je těžká příprava na zadané téma?

Já jsem toho absolvoval strašnou spoustu za svůj život, ale na Kopřivnici se opravdu dost připravuji. Myšlenky nosím v hlavě dva měsíce a pak si sednu k papíru a snažím se udělat to co nejsolidněji.

Jak hodnotíte složení posluchačů, které na diskuze o Masarykovi chodí?

Je to bezvadné složení, protože je to různorodé, od ředitelů škol, učitelů až po lidi nejrůznějšího typu. Nikdy se nestalo, že by tu byl nezájem, vždycky ti lidé přijdou.

Co říkáte letošnímu nápadu, aby děti nakreslily Masaryka?

To je naprosto unikátní. Dnes nás zde bylo tolik a každý dostal od dětí obrázek s Masarykem a všichni jsme ho na obrázku poznali. To znamená, že děti o Masarykovi už musí něco vědět a také o věcech, které souvisí s demokracií a svobodou, které tady ještě nejsou pořád tak úplně vyhraněné, jak by byly, kdyby nebylo těch čtyřiceti let.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Ekologická poradna

Úspory energie - 5. část

Dnešní díl ekoporadny se věnuje vytápěcím systémům - ty musí mít ve své celkové bilanci co nejmenší spotřebu energie, produkovat malé množství škodlivin, musí mít co nejmenší provozně energetické ztráty a musí odpovídat tomu, kolik tepla domácnost skutečně potřebuje. V současnosti se jeví jako nejšetrnější vytápěcí systémy na dřevo (či jinou biomasu), které sice obvykle vyžadují určitou obsluhu, nepřispívají však ke skleníkovému efektu. Hned po biomase nejméně škodí systémy s plynovými kondenzačními kotli. U tohoto typu kotle jsou instalovány výměníky tepla, které z horkých spalin odejmou kondenzační teplo vodní páry, a to je dodatečně přidáno k ohřívané vodě - tímto dosáhnou tyto přístroje až o 7 - 15 % vyšší energetickou účinnost ve srovnání s plynovými kotli bez kondenzace. Díky kondenzaci se navíc dostane do ovzduší méně znečišťujících látek. U všech systémů ústředního vytápění je třeba věnovat pozornost spotřebě elektrické energie - např. oběhové čerpadlo způsobuje za určitých podmínek enormní nárůst spotřeby, je proto vhodné volit čerpadla s kvalitnější regulací. Při nákupu kotle berte ohled na emise a na spotřebu energie, vodítkem vám může být ekoznačka - v Česku je to známka ‘Ekologicky šetrný výrobek’.

Před rekonstrukcí otopného systému by měl být proveden energetický audit, který navrhne úsporná opatření (zateplení domu a další) a určí optimální vytápěcí systém.

Zpracováno s využitím materiálu Sítě ekologických poraden ČR STEP


    [Top]    


Upozornění pro provozovatele malých zdrojů znečištění ovzduší

Podle zák. č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší jsou provozovatelé malých stacionárních zdrojů znečištění ovzduší provozovaných při podnikatelské činnosti povinni nejméně jedenkrát za 2 roky zajišťovat prostřednictvím oprávněné osoby měření účinnosti spalování, měření množství vypouštěných látek a kontrolu stavu spalinových cest, a to u zdrojů spalujících tuhá paliva od jmenovitého tepelného výkonu 15 kW a u zdrojů spalujících plynná nebo kapalná paliva od jmenovitého tepelného výkonu 11 kW.

Účinnost spalování, množství vypouštěných látek a kontrolu spalinových cest u malých spalovacích zdrojů může zjišťovat pouze osoba, která je držitelem platné autorizace. Seznam autorizovaných osob je uveden na internetových stránkách ministerstva životního prostředí www.env.cz nebo na stránkách www.skcr.cz, dále je k dispozici na odboru životního prostředí a zemědělství.

Vzhledem k tomu, že uvedený zákon je účinný od 1. 6. 2002 a provozovatelé jsou ode dne účinnosti zákona povinni zajistit autorizované měření nejméně jedenkrát za 2 roky, je nutno zajistit první měření u malých spalovacích zdrojů v termínu do 31. 5. 2004.

Provozovatelé uvedených zdrojů jsou zároveň povinni oznámit obecnímu úřadu provedení požadovaného měření, resp. kontroly a výsledky měření do 30 dnů od data jejich uskutečnění.

Uvedené povinnosti se dle zákona o ochraně ovzduší nevztahují na provozovatele malých stacionárních zdrojů umístěných v rodinných domech, bytech a stavbách pro individuální rekreaci s výjimkou případů, kdy jsou provozovány výhradně pro podnikatelskou činnost (tzn. v případě, že je např. v rodinném domě provozováno kadeřnictví a tato provozovna je vytápěna stejným kotlem jako rodinný dům, provozovatel zdroje nemusí měření provádět. Naopak, v případě, že je tato provozovna napojena na samostatný kotel, je provozovatel povinen zajistit na tomto kotli autorizované měření. Pozn. pokud je provozovatelem malého stacionárního zdroje nezisková organizace, např. příspěvková organizace obce, státní škola apod., nepodléhá uvedeným povinnostem a nemusí tedy zmíněné měření zajišťovat).

Městský úřad Kopřivnice přistoupí od 1. 6. 2004 dle zákona o ochraně ovzduší ke kontrolám plnění uvedených povinností a v případě zjištění nedostatku či neplnění povinnosti uloží provozovateli malého zdroje znečištění ovzduší pokutu ve výši od 500 do 150 000 korun.

Vzhledem k tomu, že uvedené povinnosti jsou pro provozovatele malých zdrojů nové a ne všichni provozovatelé jsou s nimi seznámeni, upozorňuje odbor životního prostředí a zemědělství touto cestou provozovatele uvedených spalovacích zdrojů na popsané povinnosti. Věříme, že tak alespoň částečně napomůžeme k jejich snadnějšímu naplnění a zároveň předejdeme případným sankčním platbám za nesplnění povinností. V případě nejasností můžete kontaktovat Městský úřad Kopřivnice, odbor životního prostředí a zemědělství, Štefánikova 1163 (správní budova Tatry, a. s.), Kopřivnice, 2. patro (M. Paličková, dveře č. 228, tel: 556 494 920, monika.palickova@koprivnice.cz).

Monika Paličková, odbor ŽP

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.