Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zastupitelé schválili přijetí padesátimilionového úvěru

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé, kteří se sešli v pondělí 29. března ke svému mimořádnému zasedání, projednávali schválení investičního úvěru ve výši padesáti milionů korun.

Rada města na své únorové schůzi schválila výzvu uchazeči k podání nabídky na investiční úvěr ve výši padesáti milionů korun. I když město oslovilo pět bankovních ústavů, do soutěže se přihlásily dva. Jako lepší se jeví nabídka České spořitelny, proto ji rada doporučila zastupitelům ke schválení. Ti po projednání schválili přijetí úvěru a pověřili starostu Jiřího Tichánka k jejímu podpisu.

Na přijetí investičního úvěru navazují rozpočtová opatření. Navrhovaná rozpočtová opatření byla podmíněna zapojením úvěrových zdrojů do rozpočtu města na základě schválené úvěrové smlouvy. Jak bylo předjednáno při schvalování rozpočtu města na letošní rok, dojde po zapojení úvěrových zdrojů do rozpočtu města k uvolnění vlastních zdrojů ve výši dvaceti pěti milionů sto tisíc korun kryjících v rámci schváleného rozpočtu výdajové ukazatele, které budou nyní financovány z investičního úvěru. Uvolněné prostředky budou zejména využity k financování ukazatelů rozpočtu města, jedná se o jmenovité akce, které jsou obsaženy ve schváleném zásobníku akcí nezařazených do původního návrhu rozpočtu města, dále k navýšení nespecifikované rezervy odboru financí, navýšení finančních prostředků určených k pokrytí úroků z úvěru a vytvoření rezervy pro financování spoluúčasti projektů ze strukturálních fondů Evropské unie. Úvěrové zdroje by měly být využity na rekonstrukci Šustalovy vily, zimního a letního stadionu, krytého bazénu, na realizaci domova důchodců a parkoviště Sever.

Zastupitelé také schválili podmínky pro přijetí dotace ve výši třiceti čtyř milionů korun na nákup správní budovy vyplývající z usnesení vlády ČR z 17. března.

Dále zastupitelé diskutovali a nakonec schválili projekt regenerace panelového sídliště - Urbanistická, funkční a prostorová regenerace sídliště Sever. Tento projekt by měl pomoci městu získat dotace, které mohou dosahovat až 70 procent.

Zastupitelé schválili záměr města odkoupit nemovitost areálu Fojtství za cenu do dvou milionů korun a muzejní sbírky lašské povahy za cenu do pěti set tisíc korun.


    [Top]    


Pozvaní politici diskutovali o hodnotách

Senátor Jan Ruml přijel diskutovat
o odkazech Masaryka
do Kopřivnice již pošesté.
Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod) - Členové Masarykova demokratického hnutí a Konfederace politických vězňů uspořádali ve čtvrtek 25. března již osmý ročník cyklu setkání občanů s politiky a osobnostmi společenského života České republiky s názvem Myšlenky TGM a současnost, jehož letošním tématem se staly hodnoty.

Diskutovat o Masarykovi přijeli senátoři Zuzana Roithová, Jan Ruml, hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský, ředitel Rádia Svobodná Evropa Pavel Pecháček a zástupce Československého rozhlasu 6 Karel Michal. Do sálu zavítali i další političtí představitelé našeho města či regionu. O slavnostní zahájení se postaral místostarosta Vladislav Kryške a diskuzi řídil i letos učitel Základní školy dr. Milady Horákové Ladislav Cvíček. Navíc byla pro návštěvníky kulturního domu připravena výstavka kreseb dětí ZŠ dr. Milady Horákové, které malovaly Masaryka. Ty nejkrásnější kresby jejich autoři osobně předali přítomným hostům.

O kulturní zážitek se postaral Smyčcový komorní orchestr absolventů a učitelů místní ZUŠ Zdeňka Buriana.

Přítomní hosté diskutovali o lidských hodnotách a zamýšleli se nad vztahem hodnoty a umění a hodnoty a média. Tak například Zuzana Roithová rozebírala křesťanské hodnoty a evropanství Československa. Hejtman Tošenovský pro změnu porovnával hodnoty první republiky s obdobím po sametové revoluci. Senátor Ruml si ve svém vystoupení povzdechl nad tím, že mu u mladých lidí chybí duchovní hodnoty. Pavel Pecháček hovořil o médiích, o jejich vlivu, ale také o společnosti. Během večera se diskutovalo o povrchnosti médií, ale i o konzumní kultuře společnosti.

Z důvodu velkého zaneprázdnění se omluvili Svatopluk Karásek a Lubomír Zaorálek. Ze zdravotních důvodů nemohl přijet i publicista Jiří Ješ, jehož připravený příspěvek přečetl Karel Michal z Československého rozhlasu 6.


    [Top]    


Radnice si nechává posoudit, jak snížit dluhy

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své poslední schůzi jednala o tom, jak snížit co nejvíce pohledávky za nájemné z obecních bytů. „Schvalovali jsme návrh smlouvy se společností EBB-NM, spol. s r. o., podle níž firma provede ocenění dluhu pro řešení pohledávek po lhůtě splatnosti z nájemného, a to formou přímého prodeje celkového objemu dluhů. Toto zvážení i ocenění, kolik bychom za prodej případně dostali, komu bychom pohledávky mohli nabídnout, provede jmenovaná společnost. Součástí smlouvy je analýza nákladů spojených s touto operací, ale i alternativní návrh jiných případných řešení. Vedoucí odboru financí je přesvědčen, že dluhové zatížení na nájemném je pro město příliš vysoké. Proto navrhuje řešení nabídnout dluhy k odkoupení. Po zpracování nabídky se k ní vyjádří i odbor bytového hospodářství a poté ji zvážíme v radě,“ uvedl k projednávanému bodu programu místostarosta Milan Bureš.

Radní měli rozhodnout, komu přidělí byt na základě výjimky. „Tentokrát jsme řešili dvanáct žádostí o výjimku na přidělení bytu, ale ani jeden případ nebyl schválen. Výjimek je schvalováno čím dál méně a mimo pořadník je možné získat byt jen v případě vážných sociálních potřeb, například když dochází v rodině k vážným situacím, které se citelně týkají dětí, apod.,“ rozvedl místostarosta.

K postupu došlo v modernizaci změny tepelného hospodářství města Kopřivnice. „Na základě několika schůzek širší pracovní skupiny k teplu bylo schváleno vyhlášení výběrového řízení na zpracovatele projektové dokumentace. Město osloví pět firem, jejichž seznam jsme schválili.

Rada rovněž schválila dvě komise, jednu na otevírání obálek a druhou na hodnocení nabídek. Do komise byli schváleni zástupci všech politických stran, které jsou v zastupitelstvu, a také odborníci. Komise by měla vybrat zpracovatele projektové dokumentace do konce měsíce dubna,“ doplnil místostarosta Bureš.

V rámci schůze rady města se hovořilo o záměru na odkoupení budovy muzea Fojtství. „K tomuto tématu se hodně diskutovalo. Objevil se názor, že je to jen další budova, o kterou se bude muset město starat. Nakonec jsme se většinově shodli, že jde o budovu, která by městu neměla být lhostejná. V současnosti není ještě vyjasněná otázka národopisných sbírek. V každém případě jsme se rozhodli, že město zájem projeví. Otázka ceny bude předmětem dalšího jednání,“ dodal místostarosta Milan Bureš.


    [Top]    


Rekonstrukce jídelny se dočká ZŠ 17. listopadu a E. Zátopka

K o p ř i v n i c e (hod) - Na mimořádném zasedání se projednávala rekonstrukce školních jídelen. Zastupitelé se měli rozhodnout pro jednu ze tří předložených variant možností. Tomuto rozhodnutí předcházely dva semináře, na kterých jim byla problematika a nutnost modernizace školních kuchyní objasněna.

Odbor školství, kultury a sportu doporučoval variantu číslo jedna, podle níž měla být rekonstruována jídelna na Základní škole Alšově na centrální vývařovnu a jídelna ZŠ Emila Zátopka na výdejnu. Členové rady města doporučovali variantu dvě, podle které měla být modernizována kuchyň na ZŠ 17. listopadu na centrální vývařovnu a jídelna ZŠ E. Zátopka na výdejnu. Při konečném hlasování varianta doporučená odborem školství neprošla, kdežto pro druhou, podporovanou radou města, dalo svůj hlas devatenáct z dvaceti přítomných zastupitelů.

Nyní po vybrání varianty by město mělo v rámci veřejné zakázky v co nejkratší době obeslat minimálně pět firem, aby rekonstrukce školních jídelen co nejméně omezila vaření a vydávání obědů během školního roku.

Podle návrhu firmy Mava, která zpracovávala studii, by varianta číslo dvě měla stát okolo sedmadvaceti milionů korun. Město má podanou žádost a od státu má přislíbenou patnáctimilionovou dotaci. Zbytek bude muset uhradit ze svého rozpočtu. Kolik to bude, se ukáže až po vyhodnocení nabídek oslovených firem.

Schválením varianty číslo dvě nebyla projednávána rekonstrukce školní kuchyně Mateřské školy Mniší, neboť vybraná varianta vůbec nezahrnovala rekonstrukci kuchyní v mateřských školách v Kopřivnici a místních částech.


    [Top]    


Zuzana Roithová navštívila místní Dětské centrum

Zuzana Roithová si během své návštěvy
Dětského centra prohlédla několik tříd
této speciální školy pro postižené děti.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam)- Během své cesty po regionu navštívila senátorka KDU-ČSL Zuzana Roithová také kopřivnické Dětské centrum.

Ve speciální škole pro děti s mentálním a fyzickým handicapem se zajímala nejen o financování jejího provozu, ale také o možnosti dalšího uplatnění dětí, které centrum absolvují.

„Navštívila jsem už řadu podobných zařízení, ale to vaše patří k nejkrásnějším,“ nešetřila Roithová chválou v rozhovoru s ředitelkou centra Dagmar Jančálkovou.

Podle někdejší ministryně zdravotnictví a dnešního lídra lidovecké kandidátky do evropského parlamentu má kopřivnické zařízení velkou šanci dosáhnout také na dotace z programů Evropské unie zaměřené na rozvoj lidských zdrojů. Peníze určené pro znevýhodněné a ohrožené skupiny obyvatel by prý bylo možné použít nejen na dokončení probíhající přestavby Dětského centra, ale třeba také na vybudování chráněných dílen nebo chráněného bydlení pro jeho starší klienty. Kromě Dětského centra stihla senátorka navštívit také novojičínské Mammocentrum či Vagonku ve Studénce.


    [Top]    


Státní zaměstnanci mimo 13. a 14. platy poletí na placenou dovolenou

K o p ř i v n i c e - Sedm a půl miliardy pro třinácté a čtrnácté platy státních zaměstnanců se nakonec ve státním rozpočtu našly. Špidlova vláda povolila tlaku odborů a akceptovala oprávněné požadavky úředníků, hasičů, policie, učitelů, zdravotníků apod. Návdavkem za období stresu a sociální nejistoty bude dotčeným vyplacena jednorázová odměna ve výši desíti tisíc korun. „Jsme si vědomi, že průtahy v jednání o schválení vyplacení třináctých a čtrnáctých platů měly neblahý vliv na psychiku státních zaměstnanců, která už tak dostala zabrat příliš dlouhým zimním obdobím, proto jsme se snažili najít vhodnou kompenzaci,“ odůvodnila mimořádnou odměnu osoba blízká vládnímu kabinetu.

Výplata jednorázové odměny je však účelovou záležitostí, která bude vyplacena pouze těm zaměstnancům, kteří stihnou do konce měsíce dubna odletět na týdenní dovolenou za sluncem. Egypt, Mallorca, Kanárské ostrovy - možnostem se meze nekladou.

Zatímco si majitelé cestovních kanceláří mnou ruce nad nečekaným rozhodnutím vlády, lidé odpovědní za provoz úřadů, škol a dalších zařízení si rvou vlasy. „Nikdo už nedomyslel, jak máme pracovníkům umožnit týdenní dovolenou a zároveň zajistit nepřetržitý chod pracoviště. Kdyby se alespoň doba z jednoho měsíce protáhla na dva,“ ozývají se zoufalé výkřiky. V tom však vláda rozhodně nemíní ustoupit, protože květen, jak avizují meteorologové, bude nadprůměrně slunečný i v našich zeměpisných šířkách.

A státní zaměstnanci? Ti by dozajista jásali nadšením nad dlouhou dobu odkládaným doceněním vlastní práce, a nebýt 1. dubna, jistě by tuto zprávu uvítali s nadšením.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.