Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Bratři Ebenové zahrají také v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze třikrát se tento měsíc bratři Marek, Kryštof a David Ebenovi sejdou na koncertním pódiu. Kromě Zlína a Opavy zahrají tuto sobotu večer také v kopřivnickém kulturním domě. Ústřední trojici ze slavné muzikantské rodiny bude pochopitelně doprovázet také kapela tvořená Pavlem Skálou (kytary), Jiřím Veselým (basa), Jiřím Zelenkou (bicí) a Jaromírem Honzákem (kontrabas). Koncertní program, který bratři Ebenové předvedou, je sice tvořen především skladbami z jejich aktuálního, cenou akademie oceněného alba Já na tom dělám, ale v průběhu večera zazní i písničky nahrané na předchozí desky Malé písně do tmy a Tichá domácnost.

Přestože pouze jediný z bratrů, nejmladší David, vystudoval hudbu na konzervatoři a věnuje se vedení sboru Schola Gregoriana Pragensis, i jeho bratři, matematik Kryštof a herec Marek, měli po kom zdědit muzikantské geny, vždyť jejich otcem je proslulý komponista Petr Eben a strýcem klavírista a skladatel Ilija Hurník. Vůdčí osobností a vlastně i iniciátorem vzniku kapely byl vždy Marek Eben. Ten prošel několika skupinami a ve skupině Rošambo hrál společně s Kryštofem, tehdy právě dostal nápad koncertovat v triu. První řádné album Malé písně do tmy vydali Ebenové v roce 1984 a až o jedenáct let později vznikl titul Tichá domácnost a také poslední titul Já na tom dělám přišel po dlouholeté přestávce. Pro muziku bratří Ebenů je typická lehkost a vtip, což platí jak pro texty, tak hudební stránku. Spojení Markovy kytary, Kryštofova klavíru či flétny, Davidova klarinetu a sopránsaxofonu vytváří ojedinělý výraz jejich hudby. Kromě dalších členů kapely navíc Ebenové ve svých hudebních projektech často uplatňují originální hosty a na jejich deskách se podílely osobnosti jako Iva Bittová, Karel Plíhal či Jiří Schmitzer. Muzika bratří Ebenů v sobě vědomě kombinuje řadu stylů od klasiky přes jazz, folk, blues až ke country a trampské písničce. Navíc svou muziku kapela interpretuje způsobem, který jí umožňuje oslovit nejen široké spektrum posluchačů, ale také kritiky a hudební odborníky. Začátek koncertu ve velkém sále je o půl osmé večer.


    [Top]    


Klub Nora opět přivítá trio -123 minut

K o p ř i v n i c e (dam) - Muziku na pomezí funky, jazzu a blues přivezou v sobotu do Kopřivnice populární -123 minut. Žánrově těžko přesně zařaditelnou nápaditou hudbu hrají také novojičínští Once’s, kteří nakonec nahradí původně plánovaný křest debutu kapely LU.

Přestože -123 minut nebudou před kopřivnickým publikem rozhodně vystupovat poprvé, v aktuální sestavě je místní fanoušci uvidí v premiéře. K stabilnímu autorskému tandemu Zdeněk Bína (kytara, zpěv) a Frederik Janáček (basa) se připojil Martin Vajgel, který na začátku loňského roku přišel ze skupiny Vltava.

Přestože zrod kapely je ještě o něco staršího data, poprvé na sebe -123 minut upozornili v roce 1999, kdy se svým albovým debutem Shooba Dooba udělali na české hudební scéně nevídaný poprask. Kromě několika ocenění specializovaných časopisů si kapela odnesla také cenu České akademie populární hudby pro objev roku. Hvězda kapely po tomto úspěchu šla strmě vzhůru a trio nestačilo objíždět kluby, kde na ně čekaly davy posluchačů. O dva roky později přišlo na svět druhé album Try a před dvěma lety zatím poslední deska Home? Vloni skupina kromě řady koncertů po republice absolvovala také turné v Polsku a několik festivalů v Holandsku a Belgii. Na podzim pak skupina hrála také v New Yorku a Washingtonu.

Vloni skupina také stále častěji hostila na pódiu několik dalších muzikantů. Projekt

-123minXL už měl svou premiéru v televizním pořadu Klobouček a v posílené sestavě vyrážejí Minuty také na jarní turné, v rámci kterého vznikne fanoušky tolik žádaná živá deska a koncertní záznam na DVD. Právě na koncertních pódiích klubů je trio - 123 minut nejsilnější, díky své vysoké muzikantské potenci totiž dává posluchačům možnost vychutnat si notnou dávku momentální improvizace. Kopřivnické vystoupení není součástí velkého jarního Stormware tour, a tak se místní posluchači mohou těšit pouze na základní sestavu. Začátek koncertu situovaného do CO krytu pod kulturní dům je plánován na půl devátou večer.


    [Top]    


Fousek zahraje v Artefaktu

N o v ý   J i č í n (dam) - Písničkář a vypravěč Pepa Fousek bude zítra večer vystupovat v novojičínském biografu Artefakt. Originální muzikant, který dlouhou dobu působil jako spolupracovník Miloslava Šimka a Jiřího Krampola na prknech Semaforu, přijíždí s celovečerním recitálem složeným nejen z jeho písní, ale také vyprávění. Kromě svých vlastních písní je Fousek autorem řady hitů pro zpěváky tuzemské populární scény. Koncert začíná v osm hodin večer.


    [Top]    


Mladí zpěváci uspěli ve Varech

N o v ý   J i č í n (red) - Kino Květen v Novém Jičíně pořádalo spolu s dalšími organizacemi vloni už osmý ročník dětské pěvecké soutěže Talent 2003. Soutěže se zúčastnila i Základní škola dr. Milady Horákové z Kopřivnice, jejíž žákyně Lenka Hromočuková spolu s dalšími zpěváky z okresu Nový Jičín reprezentovala na začátku minulého týdne svou školu na celostátní soutěži Karlovarský skřivánek a podílela se na úspěchu naší výpravy.

Dětí z Novojičínska získaly celkem čtyři ceny. V mladší kategorii vybojovala 3. místo Eliška Jurková z Tiché a 2. místo Tomáš Vrána z Mořkova. Velký úspěch novojičínských zpěváků završili ve starší kategorii druhými místy Lenka Hromočuková a Vláďa Halíček z Fulneku. Lenka Hromočuková podala vynikající pěvecký výkon, kterým přesvědčila porotu i obecenstvo.


    [Top]    


Thompsonovo Zlaté jezero vyprodalo KD

K o p ř i v n i c e (ili) - Legendy českého divadla Květa Fialová a Radoslav Brzobohatý dokázaly vyprodat hlediště kulturního domu. Nevšední lehkost, s jakou se oba zhostili náročných rolí, jen dokazuje úžasné schopnosti, kterými se mohou oba protagonisté hlavních rolí pyšnit i v pokročilém věku.

Příběh stárnoucího manželského páru, kdy jeden ’nacvičuje skok do rakve’ a druhý se raduje z každodenního štěbetání potáplic či trhání jahod, svým realistickým pohledem oslovil všechny generace - ty nejmladší pohledem do budoucnosti a ty starší tím, co sami stejně jako divadelní hrdinové prožívají.


    [Top]    


Ochotníci z Tísku zahrají známou Drdovu pohádku

Š t r a m b e r k (dam) - Do své druhé poloviny se zítra večer přehoupne sedmý ročník štramberské Přehlídky amatérských divadel. Třetím představením v řadě bude nesmrtelná pohádková komedie Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert Jana Drdy. Českou klasiku přijedou do kulturního domu inscenovat ochotníci ze souboru Tisovjáček z Tísku. Také zítra bude pokračovat hodnocení jednotlivých kusů diváky. Těm nejúspěšnějším divadelníkům pak v samotném závěru plánovaném na 4. dubna potřese rukou režisér Zdeněk Troška.


    [Top]    


Žalman s kapelou pokřtil novou desku

Pavel ’Žalman’ Lohonka s kapelou
pokřtil minulou středu v Kopřivnici
svou novou desku. Právě Kopřivnice
byla první zastávkou propagačního turné
k novému albu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v nice (dam) - Kopřivnický kinosál byl vůbec prvním místem, kdy nejen posluchači, ale také samotní členové kapely Žalman a spol. mohli vidět novinkovou desku ’Nápis na štítu domu’. CD s třináctou Žalmanovou nahrávkou dorazily do Kopřivnice doslova pár minut před koncertem, a to přesto, že oficiální první koncertní křest desky měl proběhnout už o den dřív ve Veselí nad Moravou.

„Desky se lisovaly v Holandsku a nastalo malé zpoždění,“ vysvětlil situaci lídr kapely Pavel Žalman Lohonka. Na koncertě z pochopitelných důvodů zněly především novinky, i když některé z písniček si Žalman na publiku testoval už předtím, než je ve studiu nahrál. S výsledkem několikaměsíční práce je folkový bard spokojený. „Je to písničkové a pestré cédéčko. Žádné dvě skladby si na něm nejsou podobné melodicky, textově ani aranží. Pro posluchače to bude deska, myslím si, zajímavá a možná i překvapující. Vedle klasických folkových věcí tam jsou i věci netradičně aranžérsky stavěné,“ prozradil Lohonka. Studiová podoba písniček se samozřejmě od studiové v mnohém liší, když v ničem jiném, tak absencí celé řady hostů. Na posledním Žalmanově albu se totiž podílelo například smyčcové kvarteto, hráč na skotské pastýřské flétny Luboš Malina či zpěvačka Zdena Tichotová. „Mám z téhle desky po delší době opravdu dobrý pocit, uvidíme, jak se to bude líbit lidem,“ řekl krátce před křestem Žalman. Kopřivnický vyprodaný koncert byl první z asi čtyř desítek křtících koncertů nové desky. Intenzivním koncertováním ovšem program Žalmanovců na tuto sezonu rozhodně nekončí. Na konci června by například mělo vzniknout jejich první DVD se záznamem koncertu ve Vleticích a také pořad pro Českou televizi.

Žalmanovi se navíc v hlavě už honí nápady na další desku, tu by rád realizoval do dvou let a měla by být fúzí folku a folkloru. „Už o tom přemýšlím delší dobu. Kombinace jihočeského folku a moravského folkloru by mohla být velmi zajímavá. Až dokončíme tohle koncertní turné, sejdu se s jednou kapelou ze Strážnice a začneme na tom pracovat,“ poodhalil své plány folkař Pavel Lohonka.


    [Top]    


Puls chystá komedie a thriller

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě komedie a erotický thriller nabízí svým divákům kino Puls. Ode dneška až do pondělka se bude vždy od osmnácti hodin hrát americká komedie Bratři jak se patří. Bratrské tvůrčí duo Farellyových se tentokrát snaží vykřesat humor z osudů bratrů Boba a Walta, ti se jako siamská dvojčata už třicet let dělí o jediná játra a oddělení nechtějí riskovat. Ovšem Walt zatouží po hvězdné kariéře, a tak oba bratři odjíždějí do Hollywoodu, aby se prosadili u filmu, našli si holku a vůbec ‘normálně’ žili. Přestože několik bláznivých situací komedie Bratři jak se patří nabízí, rozhodně není gejzírem šílených gagů jako některé starší filmy Farellyových. Třikrát ode dneška do soboty večer bude možné zajít na erotický thriller Piková trojka. Film, který je propagován jako snímek, ve kterém se Meg Ryan objevuje ve své vůbec nejodvážnější roli, vychází z jednoduchého scénáře. Ona je vysokoškolská profesorka, on drsný policajt, který jde po krku brutálnímu vrahovi. Oba v sobě najdou zalíbení, ale kromě vlastního vztahu musí řešit přílišnou blízkost úchylného zabijáka. Film se silnými feministickými prvky natočila Jane Campion (Piano, Jako dým).

V neděli a pondělí bude Puls reprízovat českou parodii Mazaný Filip. Film, který vychází z proslulého představení pražského divadla Sklep, nabízí nejen řadu vtipných momentů, ale také možnost vychutnat si výkony řady hereckých hvězd.


    [Top]    


Pražský Blue je světovým rekordmanem, pouštěl desky 81 hodin a 6 minut v kuse

Víc než osmdesát jedna hodin za gramofony
a se sluchátky na uších, taková byla cena
překonání světového rekordu v nejdelším
DJ setu, jeho držitelem je nyní DJ Blue.
Foto: David Macháček

F r e n š t á t   p .  R . (dam) - Až na cifře 81:06 se nakonec zastavila časomíra Blue marathonu. Osmadvacetiletý pražský DJ tak o rovnou hodinu překonal dosavadní světový rekord v délce odehraného setu. Michal Bureš alias DJ Blue se za své gramofony postavil už ve čtvrtek v jedenáct dopoledne a poslední desku sundal v neděli večer šest minut po dvacáté hodině.

„Jsme rádi, že se to podařilo a rekord padl, i když slavili jsme pochopitelně bez hlavní osoby,“ řekl Filip Fojtík, který akci organizoval. Celý průběh akce bylo možné sledovat nejen přímo na místě ve frenštátském klubu Lubina, ale také všude na světě díky přímému přenosu na internetu. Právě tam také řada fanoušků Blueovi vyjadřovala svou podporu a posléze i gratulace. „Mezi gratulanty se dokonce objevil i dosavadní držitel světového rekordu americký DJ Buddy Love,“ prozradil Fojtík.

Nápad pokusit se překonat světový rekord v kontinuálním hraní se zrodil zcela náhodou zhruba před půl rokem. „Po jedné párty jsme se s Bluem bavili o tom, že když hraje, tak třeba celý víkend v kuse nespí a napadlo nás, proč nezkusí hrát celou tu dobu. On souhlasil, že to zkusí,“ vzpomínal Filip Fojtík. Zjištěný světový rekord byl sice o něco delší, než původně organizátoři čekali, ale i na ten si nakonec Blue troufl.

To, že se pokus o překonání rekordu konal v malém frenštátském klubu, a ne například v Praze, kde by se jistě dočkal větší publicity, není náhodou. „Větší zájem znamená také větší tlak a navíc Blue v Lubině hraje rád a její atmosféra mu pro tento účel připadala ideální,“ tvrdí Fojtík. Víc než o rekord šlo organizátorům akce ze skupiny Kitjof o propagaci kvalitní taneční hudby a tento záměr jim vyšel na výbornou. V sobotu večer, kdy byl podle předpokladů největší zájem publika, se v klubu pohybovalo na 150 návštěvníků, což vzhledem k jeho velikosti znamenalo plnou naplněnost. Vhod proto přišel také chill-out, který mohli pořadatelé zřídit díky podpoře tamní radnice v sousedící bývalé kuchyni. Také během ostatních dnů ale bylo v Lubině mnoho fanoušků taneční hudby.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.