Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 11/2004
ze dne 18. března 2004

Zprávy z města a okolí

Seminář měl zastupitelům usnadnit rozhodování

Téměř milion korun zaplatili řidiči na místě na pokutách

Ředitelům byly představeny pracovnice nové poradny

Finanční úřad chystá prodloužení úředních hodin

Stíny

Další společná schůzka starostů

Řidička se nevěnovala řízení a za to zaplatila nejvyšší daň

Kabelová televize vysílá své zpravodajství po celý týden

Krajští zastupitelé určí, na co půjdou finance

Jídlo by se mělo dochucovat solí obohacenou jodem

Černými prapory na školách uctili zavražděného pedagoga

Zahájen prodej letních táborů

Neziskové organizace byly nejaktivnější na Moravě

Mimořádné zastupitelstvo

Ekologická poradna


    [Top]    


Seminář měl zastupitelům usnadnit rozhodování

K o p ř i v n i c e (hod) - O trochu více jasno mají zastupitelé, kteří se zúčastnili zájezdu v pondělí 8. března do školních jídelen v Orlové a Karviné, kde si prohlédli jejich rekonstruované kuchyně. Dva dny poté, tedy ve středu 10. března, se uskutečnil seminář zastupitelů věnovaný právě rekonstrukci jídelen v základních a mateřských školách, na který byli přizváni zástupci projektové firmy Mava, členové místní komise Mniší a zástupci rodičů dětí z Mateřské školy Mniší, kteří podali petici na zachování kuchyně. Na seminář byli přizváni také zástupci dalších dvou firem zabývajících se rekonstrukcí kuchyní, a to firmy Promos - trading a Trefa.

To, že školní kuchyně se musí rekonstruovat, aby vyhovovaly novým zpřísněným hygienickým předpisům, nikdo nepopírá. Některým zastupitelům vadí, že by jídelna na ZŠ Emila Zátopka přestala vařit jídlo a podle projektu by měla být zrekonstruována jen na výdejnu, do které by se obědy vozily z jedné centrální vývařovny. Z hodnotící studie vyplynulo, že pro zajištění potřebného množství obědů pro děti základních a mateřských škol stačí vybudovat dvě až tři vývařovny a v ostatních zařízeních zbudovat výdejny. Nejlepší podmínky pro vybudování centrálních vývařoven mají dvě poměrně nové školy, a to 17. listopadu a Alšova, jako třetí byla škola dr. Horákové. Jak na Alšovce, tak na škole 17. listopadu by se mohlo vařit až tisíc tři sta obědů, kdežto v ZŠ Horákové jen tisíc, neboť umístění kuchyně ve škole neumožňuje potřebné stavební rozšíření. V současnosti se v základních školách stravuje 3 300 strávníků, podle zpracovaného výhledu a z důvodu neustálého poklesu dětí bude v roce 2010 stačit, aby se vařilo jen 2 600 jídel, z čehož vyplývá, že by stačily jen dvě centrální vývařovny. Na semináři se hovořilo i o optimalizaci trasy a také o časovém harmonogramu rozvozu jídla. Zastupitelům se časy určené na rozvoz a vykládku jídla zdály podhodnocené. Někteří se zajímali také o to, zda se cena investice nepromítne do ceny za obědy pro děti. Na to odpověděla Radomíra Michálková, vedoucí odboru školství, kultury a sportu, že děti ve školách platí pouze za potraviny a že cena stravenky nesmí zahrnout investice a režie.

K zachování kuchyně v Mateřské škole v Mniší se zastupitelé nemohli vyjádřit, neboť rodiče nepředložili zpracovaný projekt, a tak nemohlo dojít ke srovnání s původním projektem. Zastupitelé by měli do mimořádného zasedání, které se uskuteční v pondělí 29. března, obdržet návrhy možných řešení na rekonstrukci jídelen včetně ekonomických kalkulací. Zda seminář i exkurze pomohly v rozhodování, se ukáže na zasedání, kdy by se měli zastupitelé rozhodnout a vybrat variantu, podle které by se začala rekonstrukce jídelen tak, aby město nepřišlo o patnáctimilionovou dotaci.


    [Top]    


Téměř milion korun zaplatili řidiči na místě na pokutách

O s t r a v a (hod) - Ve čtvrtek 11. března se uskutečnila v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu celorepubliková dopravně bezpečnostní akce X, která byla zaměřena na dodržování stanovené rychlosti, dodržování hmotnosti vozidel a dodržování povinností vyplývajících pro řidiče z mezinárodních dohod. „Dopravně bezpečnostní akce trvala minimálně šest hodin. Stanoviště hlídek v obcích i mimo ně byla volena s ohledem na možnosti bezpečného zastavování a do míst s vysokou nekázní a nehodovostí. Nejdéle po třech hodinách byla místa obměňována. Při výkonu služby se policisté zaměřili i na respektování pravidel silničního provozu chodci a cyklisty a pozornost věnovali i řidičům přejíždějícím železniční přejezdy,“ uvedla Dagmar Bednarčíková, tisková mluvčí severomoravské policie.

Do akce bylo v kraji nasazeno více jak 500 policistů, kteří zkontrolovali 2 476 vozidel. Bylo zjištěno 2 399 přestupků a řidiči zaplatili na pokutách částku ve výši 958 850 Kč. Povolená rychlost byla překročena v 633 případech, dále 23 řidičů jelo pod vlivem alkoholu. Policisté při akci zjistili, že 34 řidičů usedlo za volant bez řidičského oprávnění. Rovněž nevyhovující technický stav vozidel byl zjištěn ve 141 případech.


    [Top]    


Ředitelům byly představeny pracovnice nové poradny

K o p ř i v n i c e (ili) - Na neformální schůzce ředitelů základních a mateřských škol byly představeny pracovnice nově otevřené pobočky pedagogicko-psychologické poradny se sídlem v bývalé mateřské školce vedle pošty. Prostory budovy spolu s pedagogicko-psychologickou poradnou obývá Základní umělecká škola MIS music.

Dětská psycholožka a zároveň vedoucí poradny Helena Pýchová představila v úvodním vystoupení činnost pedagogicko-psychologické poradny, která se zabývá dětskou klientelou od tří let až po ukončení střední školy. Zástupci školských zařízení se zajímali o výstupy z pedagogicko-psychologických vyšetření, s kterými mohou být obeznámeni pouze se souhlasem rodičů. V praxi nezřídka dochází k paradoxním situacím, kdy učitel vyšle žáka na odborné vyšetření, ale výsledek mu zůstane utajen, aniž by mohl následně ovlivnit přístup ve výuce.

„Jsem rád, že se po mnoha problémech s nalezením vhodných prostorů a s dodržením hygienických požadavků podařilo detašované pracoviště novojičínské pedagogicko-psychologické poradny otevřít i v Kopřivnici. Zároveň jsem potěšen vysokým odborným a lidským potenciálem personálního obsazení poradny,“ uvedl místostarosta Milan Bureš.


    [Top]    


Finanční úřad chystá prodloužení úředních hodin

K o p ř i v n i c e (hod) - Do konce měsíce března mají ze zákona podnikatelé i osoby samostatně výdělečně činné povinnost podat daňové přiznání za rok 2003. Zeptali jsme se Lubomíra Križáka, ředitele Finančního úřadu v Kopřivnici, na to, zda dojde k rozšíření úředních hodin. Podle jeho slov se prodlouží úřední hodiny pouze v úterý 29. března. Poslední tři dny v měsíci, po které bude možné odevzdat daňové přiznání, tj. od pondělí do středy, bude otevřeno pro veřejnost od osmi do sedmnácti hodin.

Daňové přiznání je možné také zaslat poštou. Ti, kteří nestihnou podat daňové přiznání včas, musí počítat s tím, že mohou být sankcionováni za pozdní podání přiznání desetiprocentním zvýšením daně.


    [Top]    


Stíny

Dne 12. března v odpoledních hodinách byli přistiženi dva třináctiletí mladíci při rozbíjení oken na Šustalově vile u nádraží ČD. Celá záležitost protiprávního jednání nezletilých i náhrada vzniklé škody byla projednána s rodiči.

Dne 13. března hodinu po půlnoci požádal personál z hotelu Stadion o příjezd hlídky, protože došlo k fyzickému napadení mezi dvěma hosty. Byla požádána Policie ČR o spolupráci. Obě hlídky na místě zjistily, že při rozepři mezi dvěma muži došlo k poškození nábytku. Byla zjištěna totožnost obou aktérů rvačky. Jednalo se o muže ze Slovenské republiky ve věku 33 a 35 let. Přestupek proti veřejnému pořádku byl vyřešen na místě a dotyční vzniklou škodu ihned uhradili.

Dne 13. března při kontrole uzávěry parku u starého muzea byli hlídkou městské policie přistiženi dva muži, kteří vnikli do uzavřeného prostoru. Byli vyzváni, aby od svého jednání upustili, ale odmítli uposlechnout. Po zjištění totožnosti jeden z mužů z místa utekl a druhý i přes několikrát opakovanou výzvu prostor neopustil. Proto bylo použito hmatů a chvatů a dotyčný byl vyveden. Jednalo se o 33letého muže ze Ženklavy a 25letého muže z Kopřivnice. Jejich jednání bude projednáno ve správním řízení.

V průběhu minulého týdne byla provedena společně s Policií České republiky akce zaměřená na kontrolu restaurací, a to podávání alkoholu mladistvým a hraní na výherních hracích automatech. Zjištěné nedostatky a přestupky byly řešeny přímo v restauracích a přestupcům byly uloženy blokové pokuty.


    [Top]    


Další společná schůzka starostů

K o p ř i v n i c e (hod) - Další společná schůzka starostů z mikroregionu se uskutečnila v pátek 12. března na kopřivnické radnici. Tentokrát se probíraly záležitosti týkající se havárií ve vodním hospodářství, kůrovcové kalamity v lesích, program ke zlepšování kvality ovzduší a další informace z oblasti životního prostředí a zemědělství. Na programu jednání nechyběly ani informace k volbám. Starostové byli seznámeni s Programem obnovy památek 2004, který vyhlásil Moravskoslezský kraj. Na schůzku byli přizváni zástupci Územní vojenské správy, kteří hovořili mimo jiné o odvodním řízení.


    [Top]    


Řidička se nevěnovala řízení a za to zaplatila nejvyšší daň

K o p ř i v n i c e (hod) - V úterý 9. března kolem sedmnácté hodiny došlo na silnici v obci Skotnice k dopravní nehodě. „Řidička felicie, která jela ve směru od Mošnova na Příbor a na přímém a přehledném úseku komunikace nevěnovala plně řízení, přejela do protisměrného jízdního pruhu. Došlo k čelnímu střetu s nákladní soupravu DAF. Dvaapadesátiletá E. J. z Ostravy - Poruby, která felicii řídila, zraněním na místě podlehla,“ uvedla Dagmar Bednarčíková, tisková mluvčí severomoravské Policie ČR.

V souvislosti s dopravní nehodou byla silnice průjezdná do půl osmé večer. Škoda na vozidlech byla vyčíslena na částku ve výši dvě stě dvaceti tisíc korun.


    [Top]    


Kabelová televize vysílá své zpravodajství po celý týden

K o p ř i v n i c e (hod) - Mnozí z vás, kteří máte možnost sledovat televizní programy přes rozvod kabelové televize a díváte se i na místní vysílání, jste možná zaznamenali změnu vysílacího schématu. Kabelová televize Kopřivnice začala asi před měsícem s rozšiřováním dnů, kdy vysílá zpravodajské relace.

„Mění se zcela vysílací schéma naší kabelové televize, které bude běžet podle pravidelného schématu, které si lidé budou moci zapamatovat. Ale stále se jedná o zkušební provoz, protože zatím nejsou uzavřeny konečné smlouvy se všemi studii. Premiérovým dnem pro kopřivnický zpravodaj zůstane čtvrtek a od toho se budou zprávy opakovat celý týden v určeném čase. Regionální zprávy budou mít premiéru v pátek,“ sdělila ke změně vysílacího schématu Renata Planočková, moderátorka místního zpravodajství. Přesný časový harmonogram vysílání kabelové televize otiskujeme na páté novinové straně.

„V současnosti doplňují naše vysílání zprávy z Nového Jičína, konkrétně od studia Sněženka Sedlnice, které přináší regionální zprávy z menších obcí jako Sedlnice, Ženklava, Závišice. Dále nám dodává zprávy mladé studentské studio, které vzniklo v novojičínském DDM pod patronací ostřílených televizáků. V této chvíli je dalším partnerem Městské televizní vysílání Studénka, které nám bude dodávat svůj zpravodaj ze života Studénky a okolí. Naopak my jim budeme dodávat naše vysílání,“ vyjmenovala seznam studií, která rozšířila vysílání místní televize, Planočková.


    [Top]    


Krajští zastupitelé určí, na co půjdou finance

K o p ř i v n i c e (hod) - V dubnu na zasedání budou krajští zastupitelé rozhodovat o použití finančních prostředků z rozpočtu kraje v celkové výši 402 420 000 korun. „Rada kraje doporučuje zastupitelstvu použít 96 720 000 Kč v rámci vyhlášených dotačních titulů a 305 700 000 Kč na reprodukci majetku kraje, z nichž 341 973 000 tvoří státní dotace a 60 447 000 Kč je přebytek hospodaření roku 2003,“ uvedla Katherini Koláčková, tisková mluvčí Moravskoslezského kraje. Poslanecká sněmovna schválila 3. prosince zákon o státním rozpočtu ČR na rok 2004 a současně vyslovila souhlas s návrhem na přerozdělení prostředků na financování běžného a investičního rozvoje územních samosprávných celků z důvodu nepřijetí vládního návrhu zákona, kterým se měnil zákon o rozpočtovém určení daní. Dotace budou uvolněny ve třech shodných zálohách v březnu, červnu a září.


    [Top]    


Jídlo by se mělo dochucovat solí obohacenou jodem

K o p ř i v n i c e (ili) - V posledních letech se s chorobami štítné žlázy začíná léčit stále více pacientů, což mnohdy souvisí s nízkým příjmem jodu v potravě. Proto bylo rozhodnuto, že každý rok se bude 6. března připomínat jako Den jodu. Jod je nutnou součástí pro syntézu hormonů produkovaných ve štítné žláze ovlivňující vývoj a činnost mozku a každé buňky těla, řídí metabolismus a účastní se regulace tělesné teploty. Zvýšený nárok na příjem jodu má zejména dospívající mládež, děti do tří let, těhotné a kojící ženy. Jod musí být přiváděn do těla potravou - jelikož se v geologickém podloží u nás jod prakticky nevyskytuje, není ve velkém množství obsažen ani v potravinách a vodě u nás vyprodukovaných. Nejbohatším potravním zdrojem jsou mořské ryby a živočichové a některé minerální vody. Pro většinu lidí je nejčastějším zdrojem jodovaná sůl přijatá pokrmy. Potravinami prakticky nelze příjem jodu předávkovat. Opatrnosti je třeba při neřízené konzumaci některých druhů mořských řas. Doporučenou denní dávku jodu (150 µ), můžeme krýt například konzumací 100 g mořské ryby či mořských živočichů nebo litrem kyselky s vyšším obsahem jodu.


    [Top]    


Černými prapory na školách uctili zavražděného pedagoga

Na školních budovách v Kopřivnici
zavlály černé prapory. Učitelé tak
symbolicky uctili památku ubodaného
kolegy ze svitavského učiliště.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Na školách v Kopřivnici stejně jako po celé republice zavlály ve středu 10. března černé prapory. Učitelé tak uctili památku svého kolegy Bohuslava Šíbla ze Svitav, kterého předminulé pondělí při výuce ubodal šestnáctiletý učeň. Den pedagogova pohřebu vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství dnem smutku, ke kterému se připojilo také ministerstvo školství uspořádáním pietního aktu. Odborový svaz se svou výzvou nechtěl zviditelňovat na lidské tragédii, jak uvedl v dopise zaslaném všem ředitelům škol, ale reagoval tak hlavně na podnět učitelů Pardubického kraje.

Na některých školách uctili památku pedagoga minutou ticha, jinde přidali komentář nebo se tragédii věnovali v hodinách. „Požádal jsem paní učitelku, aby na hodinách občanské výchovy s dětmi celou problematiku projednala. Považuji to za lepší řešení než symbolická gesta,“ uvedl ředitel Základní školy sv. Zdislavy Pavel Janek. Sám pak změny chování mladé generace přičítá vlivu televize a hlavně virtuálního světa počítačových her. „Spíše než vzrůstající agresivitu zaznamenávám útěk dětí do vlastního světa,“ dodal ředitel Janek.

„Doba je už taková a děti mají neomezený přístup téměř ke všem informacím, s kterými ne vždy dokážou správně naložit,“ přidal svou zkušenost ředitel ZŠ 17. listopadu Jiří Stoško.


    [Top]    


Zahájen prodej letních táborů

K o p ř i v n i c e (ili) - Dům dětí a mládeže prvním březnem oficiálně zahájil prodej dětské letní rekreace. „Přestože do letních prázdnin chybí čtyři měsíce, během prvních čtrnácti dní si přihlášky vyzvedlo více než sedmdesát zájemců,“ netajila radost ze zájmu dětí ředitelka domu dětí a mládeže Eva Müllerová.

V loňském roce se podle výroční zprávy na šestnácti turnusech letních táborů vystřídalo na šest set padesát dětí z Kopřivnice a okolí. Největšímu zájmu se těší turistická základna na Kletné, která sice pomalu, ale jistě prochází rok od roku díky městu postupnou rekonstrukcí. V současné době patří základna k nejvytíženějším zařízením v Moravskoslezském kraji.


    [Top]    


Neziskové organizace byly nejaktivnější na Moravě

K o p ř i v n i c e (ili) - Přes dvě stovky akcí připravily během února pro veřejnost neziskové organizace v rámci mediální a informační kampaně ’30 dní pro neziskový sektor’. Toto číslo přitom není konečné, protože zahrnuje pouze akce registrované na oficiálních stránkách kampaně www.neziskovky.cz. Nejaktivnější byly neziskové organizace ve Zlínském kraji, kde se uskutečnilo čtyřiačtyřicet akcí, následoval kraj Moravskoslezský s dvaačtyřiceti akcemi a Liberecký s jednačtyřiceti. Neziskové organizace se veřejnosti představily zejména prostřednictvím výstav, dnů otevřených dveří a seminářů.

Letošní, již sedmý ročník kampaně byl doprovázen sloganem „Chcete podat pomocnou ruku?“, který se objevil i v televizních a rozhlasových spotech. Podle Marka Šedivého, ředitele Informačního centra neziskových organizací, které kampaň pořádá, bylo během února v médiích zaznamenáno více než pět tisíc zpráv o neziskových organizacích, což je o dvacet procent více než v loňském roce. Výrazně se zvýšila i návštěvnost webových stránek, které v měsíci únoru navštívilo průměrně pět set třiatřicet zájemců denně.


    [Top]    


Mimořádné zastupitelstvo

K o p ř i v n i c e (hod) - K mimořádnému zasedání se sejdou kopřivničtí zastupitelé v pondělí 29. března ve 14 hodin v zasedací místnosti anex.

Na programu jednání je mimo jiné schválení návrhu úvěrové smlouvy - investiční úvěr ve výši 50 mil. korun a rozpočtová opatření vyplývající z jeho přijetí, zařazení zásobníku akcí do hlavního rozpočtu města a schválení podmínek dotace ministerstva financí.


    [Top]    


Ekologická poradna

Úspory energie - 4. část

V pokračování našeho seriálu o energetických úsporách se budeme zabývat další z možností, jak ovlivnit energetickou náročnost domácnosti. V případě, že při pořizování nového spotřebiče dáme přednost přístroji s nižší spotřebou elektrické energie, můžeme za dobu životnosti spotřebiče dosáhnout významných úspor. Nejefektivnější je tento systém u přístrojů s velkým příkonem (výrobky s elektromotory, televize) nebo s dlouhou dobou provozu (zejména chladničky a mrazničky). Pro snazší orientaci mezi výrobky na trhu musí být spotřebiče od roku 2001 vybaveny tzv. energetickými štítky s označením kategorie spotřeby A až F, přičemž nejnižší nároky na energii mají výrobky řazené v kategorii A. Je samozřejmostí, že nejkvalitnější výrobky mají i nejvyšší pořizovací cenu. Je však potřeba si uvědomit, že provozní náklady takovéhoto spotřebiče mnohonásobně převyšují jeho pořizovací cenu. A jestliže se dvě jinak stejné mrazničky od sebe liší jen spotřebou půl kilowatthodiny za den, pak je to při životnosti 15 let rozdíl 2 737 kWh. Vyjádřeno v penězích, při ceně elektrické energie 3,10 Kč/kWh, to je 8 485 korun.

Nezanedbatelný je rovněž fakt, že při výrobě tohoto množství elektrické energie se do ovzduší uvolní 1,82 - 2,13 tun emisí oxidu uhličitého, který je nejvýznamnějším ‘skleníkovým’ plynem spoluzodpovědným za celosvětové klimatické změny.

Zpracováno s využitím materiálu Sítě ekologických poraden ČR STEP

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.