Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Fialová a Brzobohatý zahrají Zlaté jezero

K o p ř i v n i c e (dam) - Tandem osvědčených stálic českého hereckého nebe stane dnes večer na jevišti kopřivnického kulturního domu. Květa Fialová a Radoslav Brzobohatý se místnímu publiku představí v hlavních rolích citlivého příběhu o porozumění, přátelství, lásce a stárnutí nazvaném Zlaté jezero.

Hlavním hrdinou hry je stárnoucí muž, který pomalu začíná rezignovat na svůj život, ale náhle se znovu vzchopí a s nevšední energií se opět vrhá do všeho, co mu přináší, a to vše jen díky jistotě, kterou má ve své dlouholeté manželce. V textu je s nevšední přesností a citem namíchán humor, životní moudrost, smutek i dramatické situace. Světovou proslulost si hra Ernesta Thompsona získala převedením na filmové plátno. Henry Fonda a Katherine Hepburnová si za své výkony ve filmu dokonce odnesli Oscara.

Zlaté jezero byl první úspěch herce Ernesta Thompsona v roli dramatika. Sdružení Broadway Drama Guild jeho kus vyhodnotilo jako nejlepší hru roku 1978. Kritici vysoko hodnotili především to, jak přesně a citlivě dokázal tehdy mladý autor vystihnout pocity stárnoucích lidí. Od doby svého vzniku bylo Zlaté jezero přeloženo do několika jazyků a je hráno v mnoha divadlech na celém světě. V tuzemsku se poprvé hra objevila před osmnácti lety v Českých Budějovicích.

„Myslím si, že Ethel je s Normanem 48 let, a já znám Radka od kolínského angažmá v roce 1954, což je také téměř 48 let. Hrála jsem s ním v mladosti a pak už nikdy - až teď. To jsou takové radosti života a s léty ještě vzácnější,“ našla Květa Fialová jistou paralelu ve vztahu Thompsonových hrdinů a jejich představitelů. Jak Fialová, tak Brzobohatý si pochvalují především kvalitu textu a možnosti, které hra nabízí právě hercům ústřední dvojice.

Inscenaci, která bude k vidění v Kopřivnici, nastudoval jako zájezdové představení režisér Pavel Háša a kromě ústřední dvojice se na jevišti objeví také Jan Novotný, David Vejražka a další. Začátek představení je o půl osmé večer ve velkém sále kulturního domu.


    [Top]    


Blue chce být nejdéle hrajícím DJ na světě, svůj pokus uskuteční ve frenštátské Lubině

F r e n š t á t   p .  R . (dam) - Nejdelší DJ set na světě by měl dnes v jedenáct dopoledne začít znít klubem Lubina ve Frenštátě pod Radhoštěm. Pražský DJ Blue se totiž právě tam hodlá pokusit o překonání světového rekordu v nepřetržitém hraní z desek. Pokud by měl skutečně dosáhnout na zápis do Guinnessovy knihy rekordů, musel by u gramofonů a mixpultu vydržet déle než Američan DJ Buddy Love, který vloni hrál 80 hodin a 5 minut.

Podle pořadatelů ale chápe, že překonání světového rekordu nebude stát na prvním místě. Celý maraton má být především zábavnou party na oslavu kvalitní elektronické hudby. „V klubíku Lubina jsem za minulé roky odehrál spoustu hezkých party a atmosféra je tam vždycky výborná. Stejně pohodovou akci chceme uspořádat i nyní. Jestli se během víkendu podaří překonat rekord, bude to fajn. Slíbit ale můžu jediné: party to bude dlouhá!,“ říká osmadvacetiletý Michal Bureš alias DJ Blue. Hlavní postava celého pokusu se musí podřídit nemilosrdným tvrdým pravidlům. Každých 8 hodin se DJ může těšit na patnáctiminutovou přestávku, ale během setu nesmí mezi deskami vzniknout pauza delší než 10 vteřin. Hrubým odhadem prý na akci bude znít muzika ze zhruba šestnácti set vinylových desek. Pro nezvyklou akci si DJ Blue připravil také speciální hudební sety. „Přes den bude míchat eklektickou převážně downtem po směsici a každý večer hodlá zasvětit jednomu ze stylů. Čtvrtek bude ve znamení breakbeatu, v pátek se bude hrát techno a sobotní noc drumandbass,“ prozradil jeden z organizátorů celého podniku Filip Fojtík. Osmadvacetiletý Blue nehodlá ale rekord utrhnout za každou cenu, při jakýchkoliv zdravotních potížích nechce riskovat, přepustí své místo za gramofony některému z kolegů. Pro návštěvníky párty je kromě Blueovy muziky připravena také chill out speciální dekorace a videoprojekce z dílny Libora Fojtíka a Kozbach's.


    [Top]    


Mladé orchestry budou soutěžit

K o p ř i v n i c e (dam) - Okresní kolo soutěže uměleckých škol ve hře jazzových, estrádních a tanečních orchestrů bude příští středu hostit místní soukromá umělecká škola MIS music. O přízeň poroty se v několika kategoriích bude ucházet deset orchestrů ze škol rozptýlených v celém okrese, zastoupeny budou také obě místní umělecké školy. Hostitelé soutěže se přitom cítí být velmi silní a rádi by ve své kategorii získali postup do krajského kola, které se uskuteční o zhruba měsíc později v Ostravě. „Máme kvalitní swingový orchestr, což jsme si ověřili na prestižním festivalu,“ tvrdí ředitel školy Petr Suttner.


    [Top]    


Štramberské muzeum představí Krumovy komiksy

Š t r a m b e r k (dam) - První z kvarteta připravovaných výstav vztahujících se k osobě vynikajícího kreslíře a ilustrátora Gustava Kruma bude tuto sobotu odpoledne zahájena ve štramberském Muzeu Zdeňka Buriana. Rozsáhlost nashromážděného materiálu donutila kurátora výstavy Aleše Durčáka rozdělit celou výstavu do čtyř samostatných bloků. Ten první, který bude zahájen o víkendu a potrvá jen necelý měsíc do jedenáctého dubna, bude věnován Krumově komiksové tvorbě. „Naše výstavy mají zároveň připomenout osmdesáté výročí narození tohoto výjimečného umělce. Svým rozsahem je kolekce všech čtyř expozic rozhodně nejrozsáhlejší připomínkou Krumovy tvorby, která bude kde k vidění,“ pochlubil se Durčák.

V sobotu zahajovaná první část výstavy představí návštěvníkům starší Krumovy práce. Ten totiž především v šedesátých letech minulého století vytvořil několik velmi osobitých kreslených seriálů. „Gustav Krum je jedním ze špičky autorů českého komiksu a jeho práce, byť čtyřicet let staré, jsou v mnohém nepřekonané. Je to proto, že Krum je nejen vynikající kreslíř disponující dokonalou linií kresby, navíc je to fenomenální znalec různých historických reálií. Každý detail si podobně jako Zdeněk Burian ověřoval, a proto jeho komiksy mají i vypovídací hodnotu,“ říká Aleš Durčák. Na výstavě budou k vidění jak konečné výtisky Krumových komiksů, jako je Věznice Parmská, Kapitán Blood, Král Madagaskaru či Tarzanův návrat a Vinnetou, ale oko návštěvníka se bude moci potěšit také řadou originálních předloh, a dokonce v několika řídkých případech i zachovanými přípravnými skicami. Všechny vystavené práce pocházejí přímo z autorova archivu a mnohé dosud nikdy vystaveny nebyly.

Ve druhé polovině dubna na komiksový úvod výstavy naváže její pokračování věnované knižním obálkám a knižním ilustracím. Tady už se bude Krum dělit o výstavní plochu s kolegou z branže Zdeňkem Burianem. „Burian má na svém kontě víc jak tisíc samostatných obálek, Gustav Krum sice výrazně méně, ale jsou velice zdařilé a zajímavé a veřejnosti neznámé,“ pravil Durčák. Během hlavní letní sezony bude v muzeu opět možné vidět díla obou ilustrátorů a například ilustrace Stevensonova Pokladu na ostrově. Tuto knihu opatřili obrázky oba malíři, a nabízí tak nevšední srovnání jejich tvorby. Na podzim se pak v muzeu objeví už zase pouze Gustav Krum, a to ve zcela neznámém světle jako autor volné tvorby. „Pan Krum je stále velmi činný a pořád pro sebe do šuplíku maluje a kreslí velmi zajímavá díla. Mnohé věci, které budou v této podzimní expozici, ještě ani nevznikly a budou naprostými novinkami,“ slibuje Durčák.


    [Top]    


Film Návrat krále lákal do kina méně

K o p ř i v n i c e (dam) - Závěrečný díl filmového přepisu trilogie Pán prstenů vidělo během premiérového uvedení v kopřivnickém kině Puls nejméně diváků. Jejich počet byl sice jen o čtyři nižší než v případě loňského uvedení Dvou věží, ale i tak je to nejhorší výsledek. Zájem diváků přitom klesá rok od roku. Na první díl přišlo v roce 2002 do kina během deseti promítání 1 309 diváků, na Dvě věže při shodném počtu projekcí už jen 1 042 lidí, a letošní Návrat krále dokonce pouze 1 038 diváků. Na rozdíl od obou předchozích filmů se ale poslední jedenácti Oscary oceněný film promítal pouze devětkrát. Repríza třetího, závěrečného dílu trilogie je v Kopřivnici plánována na 16. - 19. dubna.


    [Top]    


Ochotnická přehlídka se rozběhla naplno

V lidových krojích a s řadou valašských
písniček začala minulý týden štramberská
ochotnická přehlídka. Jako první
hrálo divadlo Chaos.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Vystoupením jediného nováčka mezi ohlášenými soubory začal minulý pátek večer sedmý ročník Štramberské divadelní přehlídky amatérských souborů. Ochotnický festiválek, který vychází z tradice kdysi velmi oblíbených štramberských divadelních úterků, nabídne ještě další čtyři představení a na závěr galaprogram s atraktivními hosty.

Úvod přehlídky patřil milostnému dramatu Selský práh. Kus odehrávající se před sto lety na valašské vesnici štramberskému publiku předvedlo divadlo Chaos z Valašské Bystřice. Zítra bude jeviště štramberského kulturního domu okupovat soubor Vicena z Ústí nad Orlicí a jejich inscenace Kdes byl(a) v noci? od Alana Ayckbourna.

Devatenáctého března přijedou ochotníci z Tísku zahrát Drdovu klasiku Dalskabáty hříšná ves aneb zapomenutý čert a poslední páteční večer v březnu vyplní Bezejmenná hvězda Michaila Sebastiana v podání divadelního souboru ŠAMU ze Štítiny.

Jako poslední se tradičně předvedou domácí ochotníci z Kotouče. Ti druhého dubna vůbec poprvé předvedou v rámci své přehlídky reprízovanou hru, konkrétně jevištní přepracování Golema dvojice V+W, které vloni v létě uváděli pod širým nebem. „Naše nová hra není ještě natolik připravená, abychom ji mohli prezentovat publiku, a proto jsme se rozhodli pro Golema, kterého stejně ještě řada lidí neměla možnost vidět,“ vysvětlil organizátor přehlídky Jiří Navrátil.

Velmi atraktivní by měl být také závěrečný večer s vyhlašováním diváckých cen. Ten je netradičně připraven na neděli 4. dubna a jeho hosty budou režisér Zdeněk Troška a scenárista, herec a kabaretiér Václav Glazar.

„Dva roky jsme usilovali o účast Heleny Růžičkové a pokaždé jí nemoc znemožnila dorazit, proto jsme se letos, když odešla navždy, dohodli s jejími blízkými přáteli a kolegy,“ prozradil Navrátil. Troška s Glazarem mají během večera odpovídat na dotazy publika a jejich povídání bude proloženo skeči z kabaretu Srdce a kámen.

Přehlídka, která si získává stále vyšší a vyšší oblibu divácké obce, o čemž svědčí i dvojnásobný počet prodaných permanentek, usiluje o grantovou podporu Moravskoslezského kraje a její pořadatelé ze spolku Kotouč mají dalekosáhlé plány.

„Rádi bychom nechali pro přehlídku složit speciální hymnu. Zřejmě se obrátíme na MIS music, která by nám v tom mohla pomoci,“ prozradil jednu z chystaných inovací Navrátil.


    [Top]    


Kino zavede diváka zpátky do Mexika, ale i Matrixu

K o p ř i v n i c e (dam) - Do Mexika, ale také zpět do Matrixu zavede tentokrát své návštěvníky kino Puls. Dnešek a zítřek bude na jeho programu jak v odpoledním, tak večerním čase patřit akční komedii Kdysi dávno v Mexiku. Režisér Robert Rodriguez svým novým filmem na plátno již potřetí přivádí tajemného El Mariachiho. Kytaristu a nájemného zabijáka, který filmový svět uchvátil v Desperadovi, si opět zahrál Antonio Banderas. El Mariachi se utápí v melancholii poté, co přišel o milovanou manželku a dceru. Jeho úvahám o pomstě dá nový impulz podivný agent CIA Sands (Johnny Depp), který si muže s kytarovým pouzdrem najme, aby se podíval na zoubek zločineckému bossu Barillovi usilujícímu o život samotného mexického prezidenta. V poměrně komplikovaném ději se divák může těšit na řadu dalších postav a celý věrtel hvězd. Kromě Banderase a Deppa se na plátně na pár minut objeví také Salma Hayek, Danny Treja či zpěvák Enrique Iglesias, Mickey Rourke či Willem Dafoe. Kdysi dávno v Mexiku, které už svým originálním názvem odkazuje na slavný Leoneho spaghetti western Tenkrát na západě, je z valné části Rodriguezovým dílem, kromě režie a scénáře se totiž podepsal také na kameře, střihu, hudbě, zvuku či výtvarné podobě snímku. Ovšem přesto, že jeho třetí návrat mezi smršť kulek nažhavených mexickým sluncem je desetkrát dražší než třeba Desperado, diváky ani kritiky příliš nenadchl. Divák sice uvidí řadu dobrých akčních scén a občas i nějaký ten vtipný moment, ale filmu schází švih a především atmosféra jeho dvou předchůdců.

V neděli a pondělí večer bude kino uvádět koprodukční film Wilbur se chce zabít, snímek, který vypráví hluboce lidský příběh antikvaristy Hauboura Northa. Vlídný a vyrovnaný muž se do nedávna staral o umírajícího otce a teď mu většinu času zabere opečovávání o mladšího bratra Wilbura, který se se železnou pravidelností snaží ukončit svůj život, s nímž je navýsost nespokojený. Skutečný děj filmu se však začne odehrávat až s příchodem Alice, svobodné matky, která si přilepšuje prodejem knih, jež najde zapomenuté v nemocničních čekárnách. Film dánské režisérky Lone Scherfigové začíná jako černá komedie, přechází v romantickou komedii a končí jako čistě melodramatický příběh. Největší předností filmu jsou herecké výkony a také režisérčino umění vytvořit navýsost pravdivé charaktery svých postav.

V neděli a pondělí odpoledne bude kino reprízovat Matrix - Revolutions. Třetí návrat do Matrixu začíná přesně tam, kde skončil druhý díl snímku. Lidé a stroje stojí na pokraji rozhodujícího konfliktu. Roboti, jak se zdá, konečně objevili přesnou polohu posledního města lidí a jeho vrtné stroje se k němu nezadržitelně blíží. Lidstvo v Sionu se připravuje na poslední zoufalý odpor a řada z nich stále věří v Nea a v to, že ‘vyvolený’ je osvobodí. Podobně jako druhé pokračování i matrixovská trojka bratří Wachovských ztratila hodně z náboje pro svět filmu revoluční jedničky, ale zůstáva atraktivní podívanou.


    [Top]    


Weigel: Malování je uvolnění

K o p ř i v n i c e (dam) - Mnoho desítek většinou živě barevných obrazů malujícího kněze Stanislava Weigela zdobí od soboty malý sál Katolického domu. Plodný umělec má na svém kontě už bezmála 1 750 děl a v Kopřivnici vystavuje jen zlomek své práce. „Nikdy mě nenapadlo, že budu vystavovat. Vždycky jsem rád chodil do přírody a něco kreslil, že se budu ale umění vážně věnovat, mě nikdy nenapadlo,“ vzpomíná muž, kterého k malířskému stojanu více přitáhl až zármutek ze smrti ženy. „Malování pro mě bylo skvělou relaxací a nesmírně mě uvolňuje,“ říká Weigel, který byl především na začátku své dráhy silně ovlivněn přátelstvím s Janem Zrzavým a obdivem k jeho dílu. Dodnes Stanislav Weigel používá typické bodové zpracování obrazu nebo techniku suchého pastelu. Námětovou inspirací je mu pak příroda a víra. Výstava potrvá už pouze týden.


    [Top]    


Ciment bude bavit Galerku

N o v ý J i č í n (dam) - Pravý valašský hardrock bude zítra znít novojičínskou Galerkou. Klub totiž bude od dvaceti hodin hostit kapelu Ciment. Jednoduchá řízná muzika s kořeny inspirace někde v deskách Black Sabbath či Led Zeppelin opatřená vtipnými texty v typickém nářečí, to odjakživa charakterizuje Ciment. Valašskomeziříčské kvarteto v čele se zpěvákem Petrem Zezulkou je zárukou dobré nálady.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.