Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 7/2004
ze dne 19. února 2004

Čtenářský servis

Kulturní servis

Dopisy čtenářů

Jasné otázky potřebují jasnou odpověď


    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 19. února v 15 hodin drama ČR, SR, Rakouska Želary. Střet dvou rozdílných světů, dvou rozdílných povah ... (Filmový klub)
Čt 19. února v 18 a 20 hodin, so 21. února v 18 hodin komedie USA Mezi námi děvčaty. Velice svěží a osvobozující podívaná nejen pro matky a otce pubertálních dcer ...
Pá 20. února ve 20 hodin film Kanady, Francie Invaze barbarů. Příběh o posledním účtu, který nám dává život (Filmový klub)
So 21. února ve 20 hodin, ne 22. února v 17 hodin fantasy USA, N. Zélandu Pán prstenů - Společenstvo prstenu. První díl slavné trilogie. Do 12 let nevhodný
Ne 22. února ve 20 hodin film ČSSR Spalovač mrtvol. Filmová adaptace psychologického hororu (Filmový klub)
Po 23. února v 17 a 20 hodin Pán prstenů - Dvě věže. Druhý díl trilogie. Do 12 let nevhodný
Čt 26. února v 16 a 20 hodin, pá 27. února v 16 hodin, so 28. a ne 29. února ve 20 hodin, po 1. a út 2. března v 16 a 20 hodin Pán prstenů - Návrat krále. Závěrečný díl trilogie. Do 12 let nevhodný
Pá 27. února ve 20 hodin film USA Casablanca. Milostná romance na pozadí dramatického politického příběhu (Filmový klub)
So 28. - ne 29. února v 18 hodin kriminální drama Francie Bazén. Zdařilá hříčka na pomezí reality a fantazie

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

St 25. února v 19.30 hodin Fleret - koncert vizovické kapely

KATOLICKÝ DŮM KOPŘIVNICE

Ne 22. února Dětský maškarní ples

NORA CAFÉ

Pá 20. února ve 20 hodin Demen-tec city sound II
So 21. února ve 20 hodin Beat or not to be... - drum jam session
Pá 27. února ve 20.30 hodin Sunshine - koncert ve světě nejznámější české kapely (CO kryt)
So 28. února ve 20 hodin Mustek sound system - tekno & psytrance (CO kryt)

KINO ŠTRAMBERK

Ne 22. února v 17 a 19.30 hodin černá komedie ČR Jedna ruka netleská. Do 12 let nevhodný
Ne 29. února v 17 a 19.30 hodin horor USA Jeepers Creepers II. Do 15 let nepřístupný

KINO PŘÍBOR

Pá 20. února v 17.30 a 20 hodin romantická komedie VB Láska nebeská
Po 23. února v 18 a 20 hodin drama ČR Sentiment. Do 12 let nevhodný
St 25. února v 18 a 20 hodin thriller USA Jeepers Creepers II. Do 15 let nepřístupný

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 19. - st 25. února v 18 hodin komedie ČR Kameňák 2. Do 12 let nevhodný
Čt 19. - ne 22. února ve 20 hodin akční film USA Kdysi dávno v Mexiku. Do 12 let nevhodný
Po 23. - st 25. února ve 20 hodin film USA Nesnesitelná krutost. Do 12 let nevhodný
Čt 26. - ne 29. února v 18 a 20.15 hodin film USA Velká ryba. Do 12 let nevhodný

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Pá 20. února ve 20 hodin Lukáš Mužík Trio - učitelé Ostravské konzervatoře v akci
So 21. února v 19 hodin Večer časopisu Voda - večer poezie (čajovna Archa)
Pá 27. února ve 20 hodin Sbiranico - večer ve stylu funky


    [Top]    


Dopisy čtenářů

Reakce k příspěvku místostarosty Milana Bureše v KN č. 4 ze dne 29. ledna V létě se budou rekonstruovat školní jídelny

Souhlasíme s jeho názorem, že současný, technicky zastaralý stav ve školních jídelnách na kopřivnických školách je třeba řešit, jídelny zrekonstruovat a přizpůsobit novým požadavkům. Myslíme si, že pan Bureš nebyl jediným ředitelem, který na tento stav upozorňoval. Předpokládáme, že cílem by mělo být takové řešení, které především povede ke spokojenosti dětí (tím i rodičů), bude zároveň efektivní a finančně úsporné.

Proto se nemůžeme nepozastavit nad tím, že přesto, že se jedná o značné finanční prostředky, u první varianty o 107,8 mil. Kč, u druhé ‘úsporné’ varianty o 86,4 mil. Kč, se pan místostarosta nezmiňuje o tom, zda byla vypracována minimálně jedna nezávislá oponentní studie, což bývá samozřejmostí i u finančně méně náročných projektů. Dle informací několika různých subjektů zabývajících se oblastí stravování a rekonstrukcí jídelen jsou uvedené náklady značně nadhodnocené, takže by mělo být možné zrekonstruovat ne 2, ale 4 jídelny a ještě ušetřit.

Pan místostarosta má pravdu v tom, že rodiče (a nejsou to jen někteří) jsou nespokojení s tím, že rodičovská veřejnost byla seznámena s tím, jak bude problém řešen, až v posledním období. A to přesto, že se jedná o jednu z největších investičních akcí v posledních letech a týká se našich dětí. Proč do posouzení - hledání optimálního řešení nebylo zapojeno vedení jednotlivých škol včetně rad a sdružení rodičů? K čemu pak tyto na školách jsou, když o tak významných rozhodnutích se dozvědí z médií už jako o hotové věci, bez možnosti věci ovlivnit!

Byli bychom rádi, kdyby nás mohl pan Mgr. Bureš seznámit například s tím, jak zjistil, že přestavba školní jídelny při ZŠ Emila Zátopka (ne školy na Pionýrské) bude finančně nejnáročnější, případně jestli vůbec navštívil ‘stísněné’ prostory výše uvedené školní jídelny.

Za SRPŠ při ZŠ E. Zátopka Pavel Drápal, předseda


    [Top]    


Jasné otázky potřebují jasnou odpověď

Pokusím se reagovat na příspěvek pana Drápala, předsedy SRPŠ při ZŠ E. Zátopka, který se týká problému modernizace školních stravovacích zařízení.

Oficiální institucí, která jako jediná ze zákona může zastupovat zájmy žáků vůči zřizovateli či škole, je rada školy. Nemůže jí být tedy ani SRPŠ, i když historie SRPŠ má hodně dávné kořeny. Bohužel je však pravdou, že na žádné kopřivnické základní škole není rada školy oficiálně zřízena. To není samozřejmě překážka pro to, abych neposkytl odpovědi na vznesené dotazy či neuvedl vlastní názor.

Vážený pane Drápale, pokud víte o levnějších variantách, byl bych velice rád, kdybyste je konkretizoval. Tvrzení o několika subjektech zabývajících se oblastí stravování a rekonstrukcí jídelen je zcela v obecné a neurčité rovině a nezakládá možnost seriózní polemiky. Žádám Vás o informaci ohledně konkrétních subjektů a čísel, za které můžete nést plnou garanci a zodpovědnost.

Společnost, která připravila pro město Kopřivnici studii ve dvou variantách, byla vybrána na základě vyhlášeného výběrového řízení z toho důvodu, že v nabídce prokázala nejvyšší odbornost z firem, které byly osloveny. Společnostem byla dodána konkrétní zadání a již v nabídce měly prokázat svou odbornost a své zkušenosti. Podotýkám, že o zadání studie a výběru firmy rozhodla ještě v minulém volebním období tehdejší rada města - tedy bez mé účasti. Vybraná varianta ze studie byla později zadána v dalším výběrovém řízení, tentokrát na provedení projektu. Hovořit o konkrétní ceně celé 1. etapy modernizace bude možné až po průběhu a ukončení výběrového řízení na skutečnou realizaci. A k tomu zatím nedošlo.

Oponentní posudky jsou určitě zajímavé téma. Mám v živé paměti posudky na projekt modernizace tepelného hospodářství - ty byly minimálně čtyři. Každý z nich vypadal jako oponentura toho předcházejícího. Samozřejmě nevyřešily nic, až na to, že je bylo třeba zaplatit.

Dovolím si ještě malou poznámku. Pane Drápale, nemanipulujte, prosím, s textem článku, čtěte ho pozorně. Z mých úst nic o nespokojených rodičích nezaznělo, takže v tomto případě jsem pravdu mít nemohl.

A teď k diskuzi nad studií.

Už v měsíci dubnu v roce 2003 byli pozváni na prezentaci studie a k osvětlení celého záměru všichni ředitelé a vedoucí jídelen při ZŠ a MŠ právě proto, aby mohli otevřít na svých školách případné diskuze a mohli se ke studii vyjádřit. Mám zjištěno, že minimálně na jedné škole informace zástupcům rodičů skutečně byla poskytnuta. Je ovšem možné, že to neproběhlo podobně i jinde. Společnost, která studii vypracovala, prezentovala svá řešení veřejně před zúčastněnými. Byli jsme si vědomi závažnosti celé problematiky, a právě proto jsme celou věc organizovali. Mimochodem i v Kopřivnických novinách v dubnu a listopadu roku 2003 byla informace o připravovaném záměru a souvisejících krocích. Objevil-li se Váš názor až nyní, to je v době, kdy máme schválenou 15milionovou účelovou státní dotaci, obávám se, zda to není příliš pozdě.

Myslím si, že hledání vhodného řešení je především věcí odbornou, určitě ne všichni rozumíme všemu. Proto jsme hledali spolupráci s někým, kdo má s danou problematikou konkrétní zkušenosti.

Rád bych odpověděl na Váš dotaz, k čemu že tedy máte SRPŠ. Já bych uvedl, že možná například na to - pokud ale chcete hájit zájmy zaměstnanců a žáků školy - zjistit, proč a jaké závěry se objevují ve veřejně přístupné zprávě České školní inspekce. Nebo případně na nabídnutí pomoci řediteli školy v jednání se zřizovatelem při řešení nedostatků, které vyplývají z revizní zprávy, v níž se uvádí, že kubatura kuchyně nevyhovuje počtu spotřebičů (ve výpočtu téměř trojnásobné překročení normy) a že v kuchyni jsou škodlivé spaliny.

Dále ještě odpovím na dotaz, jak jsem zjistil finanční náročnost přestavby jmenované školní kuchyně. Pane Drápale, nezjistil jsem to já, ale právě vybraná společnost, která zvažovala vhodnost zřízení centrálních vývařoven a jídelen. Aby byla zajištěna objektivita řešení, tento výběr skutečně provedla odborná firma.

Na závěr bych se rád omluvil za chybu, na kterou upozorňujete. V článku, na který reagujete, jsem opravdu opomněl uvést za slovní spojení ‘škola na Pionýrské’ slovo ‘ulici’. Pravdou ovšem je, že se ZŠ E. Zátopka nachází stále na ulici Pionýrské. Některé věci se mění pomalu a někdo vůbec.

Milan Bureš, místostarosta

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.