Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Fleret dá posluchačům ochutnat novinky

K o p ř i v n i c e (dam) - Valašský rock populární vizovické kapely Fleret bude ve středu 25. února večer znít sálem kina Puls. Kapela, která zdejšímu publiku hraje poměrně často, tentokrát přijede nejen se starými a osvědčenými hity, ale také s písněmi z devátého řadového CD Trnkostroj a několika úplnými novinkami.

Historie Fleretu sahá až do roku 1982, kdy jeho současný kapelník Zdeněk Hrachovský a Petr Chrastina začali s muzikou jako duo a pod zcela jiným názvem. Skupinou během jejich začátku prošla celá řada muzikantů a ti každý podle svého působili na její utváření do nové podoby. Svůj dnešní název Fleret nosí od jara roku 1984. Za dvacet let působení, které Fleret oslaví právě letos, se kapele podařilo nejen najít na tuzemské scéně pevné místo a odehrát stovky koncertů, ale také vydat devět samostatných desek.

Tím, že se Fleret vydal cestou kombinování folkloru a folklorních vlivů s big-beatem, se skupina evidentně trefila do vkusu velké posluchačské obce. S kapelou Fleret je spojeno také několik velkých hitů písničkáře Vlasty Redla a nemenší úspěch si skupina vysloužila také spoluprací se zpěvačkou Jarmilou Šulákovou.

Vloni vydanou deskou Fleret sice kritiku ani posluchače neoslnil tak jako deskami Zafúkané či Sbohem, galánečko, přesto i na tomto CD se kromě písní lidových a písní od jiných autorů objevilo také několik typických písní autorského dua Zdeněk Hrachovský a Stanislav Bartošík.

V polovině letošního ledna se skupina na týden zavřela do studia ostravského rozhlasu a výsledkem jejich snažení bude jubilejní desáté album. To kapela nahrála s pozměněnou rytmickou sekcí a několik ochutnávek naservíruje také místnímu publiku. Desku pak bude dokončovat na začátku března a křest desky by měl proběhnout v první polovině června. Na desce se kromě kmenového obsazení Fleretu objeví řada hostujících muzikantů. Mezi jinými také Věra Špinarová. Na albu mají být podle kapelníka Zdeňka Hrachovského samé novinky, přičemž většina písní vznikla až letos.

Začátek kopřivnického koncertu je plánován na půl osmou večer.


    [Top]    


Ceny vstupenek prý neohrožují pouze daně, ale také další rostoucí náklady

K o p ř i v n i c e (dam) - Vlnu odporu si v minulých týdnech vysloužil vládní návrh zvýšit sazbu DPH pro soukromá kulturní zařízení ze stávajících pěti na devatenáct procent. Politici sice nakonec svá stanoviska přehodnotili, rozhodli se zachovat stávající výši zdanění privátní kultury, ani to však není podle jejich zdejších provozovatelů záchrana.

„Zvýšení DPH o čtrnáct procent by pro nás bylo jen posledním hřebíčkem do rakve, který by nás přiměl s tímto podnikáním skončit,“ tvrdí Lubomír Sazovský, ředitel firmy provozující místní kulturní dům. Zvýšení daně by se podle jeho slov zákonitě muselo projevit v cenách vstupenek jak na veškeré kulturní programy, tak do kina. Přitom právě cenu vstupného se provozovatelé kultury snaží udržet natolik únosnou, aby diváky neodrazovala.

„Zvýšení DPH je jen jednou složkou, vůbec se nemluví o tom, že rostou ceny služeb a více zaplatíme za vylepování plakátů, nebo o tom, jak dramaticky rostou ceny energií,“ jmenoval Sazovský.

Právě zvýšení cen u některých energií a zdražování v jiných oblastech by měl řešit dodatek k roční smlouvě, který má provozovatel kulturního domu uzavřít v nejbližších týdnech s městem.

„Bohužel stále nejsme schopni vyčíslit, kolik bude zvyšování cen u věcí, které si u nás radnice objednává, stát. A to hlavně kvůli vládě, která svá rozhodnutí a plány mění někdy doslova ze dne na den,“ prohlásil Sazovský. Pomoci provozovatelům kultury by podle Sazovského zákonodárci mohli třeba změnou autorského zákona. „Ochranný svaz autorský opět výrazně zvýšil své sazby a musíme mu odvádět mnohdy velmi vysoké částky na základě nejasných předpisů,“ tvrdí šéf kulturního domu.


    [Top]    


Radost přiveze dramatizaci komiksů o Rychlých šípech

K o p ř i v n i c e (dam) - Divadelní představení Rychlé šípy plánované na středu 25. února bylo původně určeno pouze školám, čemuž odpovídá i začátek o půl jedenácté dopoledne, nakonec se ale pořadatelé rozhodli volná místa nabídnout široké veřejnosti. S inscenací o slavné pětici přijede do kopřivnického kulturního domu brněnské profesionální Divadlo Radost, které už na zdejším jevišti uvedlo několik dětských představení.

Brněnská dramatizace Rychlých šípů nevychází z románové trilogie Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství velkého Vonta, ale populárního kresleného seriálu, který vycházel na stránkách časopisu Mladý hlasatel řadu let. Autorem desítek dobrodružných příhod klubu Rychlých šípů je Jaroslav Foglar. Ten nikdy přímo neodpověděl na otázku, zda je klub Rychlých šípů úplnou smyšlenkou či zda při jejich zrodu vycházel z reálných osob, každopádně zaujal celé generace čtenářů. Typická poetika Rychlých šípů lákala nejen filmaře a televizní tvůrce, ale také divadelníky. Po předloze sáhlo už Divadlo Sklep, Slovácké divadlo a další scény. Brněnská inscenace k látce přistupuje s lehkým ironickým nadhledem. Přestože například role padouchů z Bratrstva kočičí pracky byly obsazeny ženami, nechtějí inscenátoři předlohu zesměšňovat. V půldruhé hodiny trvajícím představení hraje jako v dalších inscenacích Divadla Radost velkou roli také muzika.


    [Top]    


Norou bude znít tekno a bubínky

K o p ř i v n i c e (dam) - Rytmy nabitý víkend chystá pro své návštěvníky kopřivnická Nora. Zítřejší večer potěší Nora Café především vyznavače tekna. O muziku na akci nazvané Demen-tec city sound II. se budou starat amatérští DJ’s z Kopřivnice a okolí. Hostem akce bude také účastník londýnské Red Bull Music Academy 2002 DJ Master G z Karviné.

V sobotu od dvaceti hodin by v Noře měla vypuknout bubínková jam session nazvaná Beat or not to be...

„Kdo přijde, bude si moct zahrát, těžko říct, co se z toho vyvine,“ tvrdí šéf Nory Lukáš Lešinský. Podobná akce se na půdě klubu uskutečnila už vloni v prosinci.


    [Top]    


Southpaw chtějí se svou muzikou prorazit v rádiích

Pražská kapela Southpaw bavila
minulý týden publikum v Noře, jejím cílem
je ale zapůsobit prostřednictvím komerčních
rádií na daleko větší masu posluchačů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Pro pár desítek spokojených posluchačů hráli v pátek večer v klubu Nora pražští Southpaw. Kapela hrající nápaditý anglicky zpívaný popík s tanečními prvky má však daleko větší ambice a se svou muzikou chce razantně proniknout do rozhlasového éteru.

„Máme velké plány. Chystáme se pokusit prolomit hranici, která tady existuje pro kapely našeho typu, a chceme dostat naši muziku do komerčnějších rádií,“ prozradil po koncertě v Noře zpěvák Southpaw Gregory Finn.

Tyto plány souvisejí s novým, v pořadí již třetím regulérním albem, ze kterého dalo trio muzikantů s hostujícím bubeníkem ochutnat posluchačům také v Kopřivnici. „Ta deska bude pochopitelně jiná než ta předchozí. Bude ostřejší a také jednodušší. Jediné, co teď zpětně vytýkám naší poslední desce, je totiž fakt, že byla překombinovaná a pomalá. Teď chceme udělat ráznější muziku, která bude hodně o kytarách,“ řekl frontman Southpaw. Nová deska skupiny je už z velké části připravená, přesto na ní kapela bude ještě v letních měsících hodně intenzivně pracovat a ladit detaily. Na pultech by se pak cédéčko mělo objevit někdy během září a zatím není jisté, pod jakou značkou to bude. Na rozdíl od svého debutu, který Southpaw vydali u EMI, totiž jejich druhá a nutno říci i mediálně propíranější a lépe hodnocená deska vyšla u malého tuzemského vydavatele U:Bahn Records. „S EMI jsme nebyli tak úplně spokojení a U:Bahn Records udělali pro propagaci naší desky daleko víc,“ přiblížil důvody přechodu od velké k malé vydavatelské firmě Finn.

Přestože by se mohlo zdát, že na české hudební scéně se Soutpaw objevili až vloni se svou deskou Pleasure You Can Measure, ve skutečnosti se na klubové scéně pohybují už bezmála devět let. „To, co jsme zažili vloni, bych nenazval stoupáním ke slávě. Je samozřejmě příjemné, že se naše muzika dostala k lidem, vždyť to je taky důvod, proč ji děláme. Pravda je, že to trvalo strašně dlouho. Ze začátku mi hrozně vadilo, že to nejde hned a rychle. Časem jsem si uvědomil, že je to dobře, protože co není nabyté pomalou a poctivou cestou, tak to většinou končí neslavně,“ myslí si Gregory Finn.

Na letošní desce kapely by se měly objevit tři rádiové singly. Jestli se nakonec skutečně v éteru prosadí, nebo budou dále znít jen na menších nekomerčních stanicích, není podle lídra Southpaw zase tak důležité. „Tyhle věci už tolik neřeším. Záleží mi hlavně na tom, abychom dělali dobré desky,“ tvrdí.


    [Top]    


Novojičínskou Galerkou bude po týdenní pauze opět znít jazz

N o v ý   J i č í n (dam) - Po týdnu bude zítra večer znít klubem Galerka na novojičínském náměstí opět jazzová muzika. The Riverside blues band vystřídá jiná trojice muzikantů Lukáš Mužík trio. Seskupení tvořené bicími, klávesami a baskytarou dal dohromady právě baskytarista Lukáš Mužík. Absolvent ostravské lidové konzervatoře a nyní její lektor basové kytary má za sebou také Jazz Summer Work’s Shop v Poysdorfu. Spolupracuje s Moravskou filharmonií Olomouc a řadou muzikantů z Ostravské konzervatoře.

Také klavírista Richard Mlynář je absolventem Ostravské konzervatoře. Dnes je členem Moravského divadla Olomouc a za sebou má účinkování s řadou muzikantů či působení v orchestru tuzemské inscenace muzikálu Hair. Třetím mužem je bubeník Kamil Slezák. Ten rovněž absolvoval konzervatoř a po následném studiu ve Vídni se stal členem Moravské filharmonie Olomouc. Je také kmenovým bubeníkem Orchestru Gustava Broma a spolupracuje s takovými jazzmany jako Juraj Griglák či Boris Urbánek. Začátek koncertu je stanoven na dvacet hodin.


    [Top]    


Puls začíná s Pánem prstenů a pokračuje s Projektem 100

K o p ř i v n i c e (dam) - Už tuto sobotu odstartuje v kině Puls promítání kompletní filmové adaptace fantasy ságy Pán prstenů. V sobotu ve dvacet hodin a následně v neděli v pět hodin odpoledne bude možné v kině zhlédnout úvodní snímek nazvaný podle prvního svazku románové trilogie Pán Prstenů: Společenstvo prstenu. Divák se seznámí se Středozemí všemi hlavními hrdiny příběhu a má možnost sledovat začátek putování devíti společníků, na jehož konci má být zničení obávaného Prstenu moci, který by se mohl stát zkázou celé Středozemě.

V pondělí 23. února v pět i v osm večer bude následovat Pán prstenů: Dvě věže. Válka mezi silami dobra a zla se v tomto pokračování rozhoří s plnou intenzitou a divák může sledovat první opravdový střet armád, které mají rozhodnout o budoucím osudu Středozemě. Na třetí a závěrečný Návrat krále si budou muset všichni milovníci Tolkienova románu počkat až do čtvrtka, kdy Puls začne film v premiéře uvádět.

Když neznámý novozélandský režisér Peter Jackson začal s realizací svého pompézního projektu, většina lidí v jeho úspěch nevěřila a převládal názor, že Tolkienova kniha je na plátno nepřeveditelná. Poté, co na konci minulého roku uvedl závěrečný díl trilogie, nikdo už o jeho schopnostech nepochybuje a Pán prstenů: Návrat krále je s jedenácti nominacemi hlavním favoritem letošního oscarového klání. Fanoušci Pána Prstenů, kteří se rozhodnou vidět všechny tři díly filmu mohou využít zvýhodněné permanentky za sto padesát korun.

Dnes budou obě filmová představení patřit komedii v české distribuci uváděné pod názvem Mezi námi děvčaty. Klasické neřešitelné konflikty mezi dospívající dcerou a její matkou naleznou v tomto filmu nečekané řešení, když si obě ženy kouzlem z čínské sušenky na přání vymění svá těla. Ze záměny scenárista těží jednu komickou situaci za druhou a vše navíc akceleruje blížícím se termínem hudebního konkurzu dcery a svatby její matky. Námět komedie není nijak originální. Stejná knižní předloha se už dokonce jednou na plátně objevila v roce 1976 a roli dcery si zahrála tehdy neznámá Jodie Fosterová. Produkce snímku Mezi námi děvčaty chtěla nyní herečku získat pro roli matky, ale nakonec z toho sešlo. Tuto roli nakonec získala Jamie Lee Curtisová a její dceru si zahrála Lindsay Lohanová. Právě výkony obou hereček jsou tím nejlepším, co svižná komedie nabízí.

Třemi snímky se do závěru přehoupne také přehlídka Projekt 100. Už zítra večer se na plátně Pulsu objeví francouzsko-kanadská cynická komedie Invaze barbarů. Příběh o umírání natočil Dennis Arcand a už s ním uspěl na několika uznávaných festivalech. Invaze barbarů bude také konkurencí českých Želar v souboji o Oscara pro cizojazyčný film. V neděli 22. února se do projektu zařadí zástupce tuzemské kinematografie, a to psychologický horor Spalovač mrtvol. Dnes klasický snímek o zaměstnanci krematoria Karlu Kopfrkinglovi, který kolaboruje s německými okupanty a své podivné kariéře podřídí vše. Jde dokonce tak daleko, že se odporným způsobem zbavuje všech potenciálně nebezpečných lidí ve svém okolí včetně vlastní rodiny. Titulní role ve filmu se mistrovsky zhostil Rudolf Hrušínský. Spalovač mrtvol je asi nejslavnějším filmem Juraje Herze.

Předposledním filmem letošního Projektu bude úterní promítání ruského snímku Návrat. Jeho zápletka se odvíjí okolo dvou dospívajících bratrů Andreje a Ivana, kteří žijí se svou matkou, aniž by věděli, co dělal jejich otec posledních deset let. Ten se ale najednou vrací a bere své syny na sedmidenní výlet po okolních jezerech, aby z nich udělal opravdové chlapy. Emotivní snímek je dílem debutujícího Andreje Zvjaginceva a na svém kontě má například i hlavní cenu benátského filmového festivalu.


    [Top]    


ZUŠ má nový obor

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtvrtý umělecký obor otevře v září tohoto roku kopřivnická Základní umělecká škola Zdeňka Buriana. Kromě výtvarného, hudebního a tanečního oboru bude děti vzdělávat také v oboru literárně-dramatickém.

V současné době ředitel ZUŠ hledá vhodného vyučujícího a také zvažuje, zda bude nový obor sídlit přímo v Kopřivnici nebo v pobočce ve Štramberku. „Pravděpodobně provedeme průzkum zájmu a podle toho, kde bude vyšší, tam bude nové oddělení umístěno,“ řekl ředitel školy Zdeněk Babinec. Ten o snaze otevřít divadelní obor školy hovořil hned po svém nástupu do funkce. „Žádost na ministerstvo jsem posílal už vloni v březnu. Schvalovací řízení je velmi zdlouhavé. Už jsem s tím skoro nepočítal a minulý týden přišlo oficiálně kladné rozhodnutí,“ prozradil Babinec.

Nový obor školy bude mít v době plného naplnění asi padesát dětí. „Každý rok přijmeme jednu skupinku s maximálně deseti žáky. Bude také třeba vytvořit ročník ze zhruba stejně starých dětí,“ vysvětlil ředitel ZUŠ Zdeňka Buriana.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.