Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Opavská činohra přiveze do Kopřivnice Hráče

K o p ř i v n i c e (dam) - Po lednovém zájezdu do Uherského Hradiště se nyní abonentská série divadelních představení vrací zpět na půdu kulturního domu. V úterý desátého ledna bude jeviště velkého sálu patřit opavskému činohernímu souboru a inscenaci Gogolovy komedie Hráči.

Přesto, že hořká komedie o falešných karbanících byla jediná, s jejíž premiérovou inscenací byl autor spokojen, u českého publika zůstávala dlouho ve stínu populárního Revizora či Ženitby. Teprve na začátku osmdesátých let minulého století brilantnost textu pro česká jeviště objevilo uvedení na prknech Činoherního klubu v obsazení s Josefem Abrhámem a Jiřím Kodetem. Příběh hry je poměrně jednoduchý. Trojice hotelových hostů se rozhodne u karetního stolku řádně oškubat nově příchozího hráče. Poměrně rychle vyjde najevo, že všichni čtyři karbaníci jsou falešnými hráči. Slovo dá slovo a všichni čtyři včetně nově příchozího Ichareva se rozhodnou oškubat zámožného statkáře. Ostřílený podvodník Icharev oslepen novým zdánlivým spojenectvím přestane být dostatečně obezřetný a nakonec je to právě on, kdo se stane obětí podvodu. Svým tématem mapujícím charaktery podvodníků nejrůznějšího druhu je hra stále na výsost aktuální, vždyť už sám autor při psaní nemyslel pouze na falešné hráče karet, ale podfukáře jako takové. Opavští inscenátoři se rozhodli Gogolovo pojetí hry zachovat a nijak ho násilně neaktualizovat. „Něco takového je nám proti mysli, neboť jsme přesvědčeni, že naše publikum je natolik inteligentní, že si dokáže tyto paralely najít bez jakýchkoli polopatismů,“ tvrdí opavští divadelníci o svých Hráčích.

Inscenace, která měla premiéru v polovině loňského března, byla pro Slezské divadlo v Opavě připravena hostujícím režisérem Zdeňkem Černínem z Městského divadla v Brně, scénu a kostýmy navrhl vedoucí scénografické katedry pražské DAMU Jan Dušek a scénickou hudbu napsal David Rotter. Při realizaci Hráčů se tak sešel stejný tvůrčí tým jako o rok dříve v případě Čechovovy tragikomedie Višňový sad.

Stejně jako inscenační tým i herecký ansámbl hráčů je čistě pánskou záležitostí. V hlavní roli Ichareva se publiku představuje hostující Petr Vaněk, Utěšitele hraje Kostas Zerdaloglu, dále se diváci mohou těšit na Zdeňka Svobodníka (Švochněv), Jiřího Nebenführa (Krugel), Otakara Prajznera (Glov starší), Jakuba Stránského (Glov mladší), Martina Táborského (Zamuchryškin), Kamila Koulu (Alexej) a Zdeňka Pavlíčka (Gavrilka). Začátek představení je plánován tradičně na půl osmou večer.


    [Top]    


Klubem Nora bude tuto sobotu znít depresivní nářez Thema 11

K o p ř i v n i c e (dam) - Under-ground bude znít v sobotu sedmého února přímo v Nora Café. O zábavu příchozích se kromě DJ’s Emergency of Sound budou starat také příborští Mimo provoz a královéhradecká parta Thema Eleven.

Hlavní událostí večera by mělo být právě vystoupení posledně jmenované skupiny. Kapela, která léta patří ke špičce emo hardcoreové scény nejen v tuzemském měřítku, v závěru minulého roku vydala kritiky vysoce hodnocené album DCLXVI. Nadupaná, temná a depresivní muzika Thema 11 je vyšperkována velkou muzikantskou zručností a zvukovou nápaditostí.

Každá ze skladeb kapely je propracovaná do nejmenšího detailu, a to z jejich poslechu dělá něco zajímavějšího, než je u mnoha jiných kapel stejného zaměření zvykem. Kapela poprvé koncertovala asi před šesti lety a její dnešní sestavu tvoří dvě kytary, vokál, basa a bicí. Kromě koncertů v tuzemsku má skupina za sebou také několik úspěšných výjezdů do zahraničí. Kromě neveselé hudby rozdává Thema 11 do světa také depresivní svědectví svých textů. O ponurosti kapely svědčí konec konců i samotný její název, ten je totiž odvozen od jména amerického kněze Williama Thema, který v záchvatu šílenství zastřelil ve svém kostele jedenáct děvčat. Koncerty na akci, která by měla startovat už okolo osmé hodiny večer, bude doprovázet také zřejmě poněkud šokující projekce.


    [Top]    


Karel Plíhal na publiku svými básněmi nešetřil

Karel Plíhal nakonec neplánovaně
koncertoval ve velkém sále kulturního domu.
Do kina by se totiž všichni zájemci
o jeho hudbu nevešli.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jediný člověk dokázal minulou středu zaplnit velký sál kulturního domu. Přestože původně se měl koncert písničkáře Karla Plíhala uskutečnit v kinosále, pořadatelé jej pro velký zájem přesunuli do větších prostor. Zájmem kopřivnického publika byl překvapen i sám Plíhal.

„Jsem rád, že vás přišlo tolik. Když jsem tu hrál minule, byla tu jen půlka kina,“ zahájil své vystoupení olomoucký folkař. Zájem byl ve srovnání s podzimem 2001 opravdu o dvě třetiny vyšší, jedním z důvodů je možná úspěch fiktivního dokumentu Rok ďábla, který měl premiéru jen pár měsíců poté. Ve zhruba dvouhodinovém programu ‘Nebe počká’, nazvaném podle dlouho očekávaného a stále ještě nedokončeného alba s písněmi Josefa Kainara, zazněly jak písničky z připravované novinky, tak i starší známé Plíhalovy písně. Kromě muziky, jež měla díky použití elektrické a elektroakustické kytaře výrazně jiný charakter než dřívější doprovod akustického nástroje, se publikum dočkalo také desítek Plíhalových dvojverší a krátkých básniček.


    [Top]    


Kulturní dům teď zdobí Barevný vír místní ZUŠ

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední lednový den u příležitosti Barevného Foxáckého plesu představili nejstarší žáci výtvarného oboru ZUŠ Zdeňka Buriana svůj výtvarný projekt Barevný vír. Na velkoplošných malbách, které budou až do konce února viset v prostorách kulturního domu, pracovaly dvě desetičlenné skupiny žáků sedmého ročníku prvního stupně a druhého stupně výtvarníků.

„Byla to pro nás ojedinělá příležitost vyzkoušet velkoplošné abstraktní malby. Pořadatel plesu Jaromír Naleraj totiž sponzoroval veškerý použitý materiál,“ pochvaloval si ředitel ZUŠ Zdeněk Babinec. Inspiraci hledali mladí malíři v díle českých moderních umělců typu Františka Kupky. Součástí projektu bylo také výtvarné ztvárnění hudby, které žáci Burianovy školy oboru realizovali na netradičním podkladu z vyřazených vinylových gramodesek. „Působí to myslím velmi netradičně a příjemně,“ uzavřel Babinec.


    [Top]    


Hip-hopový Odboy ukázal obsah desky

Duo Odboy tvořené kopřivnickým
MC  Mordem a MC Dodgerem z Příbora
v pátek v Noře předvedlo obsah svého
připravovaného debutu Přicházíme.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Hned tři kapely se minulý pátek večer sešly na půdě klubu Nora. Kromě Elektrick Mann z Valmezu, kteří jako hlavní hvězdy křtili své nové CD Zhorovy Streety, a hardcorové skupiny HC3 to byl také domácí hip-hopový projekt Odboy. Příborsko-kopřivnickému raperskému duu patřil hned úvodní blok, ve kterém publiku předvedli většinu skladeb ze svého připravovaného albového debutu Přicházíme.

Koncert měl být sice původně křestem desky, ale nakonec se její vydání zbrzdí asi o dva měsíce. „Jsem zvědavý, jak na desku zareagují lidi z okolí. Pokud ji dobře přijmou, tak určitě hned začneme dělat na dalších projektech,“ tvrdí MC Dodger. Plánů mají Odboy, zdá se, dost, rádi by natočili společné album s další příborskou hip-hopovou partičkou Dva z Moravy, Dodger plánuje svou sólovou desku a pracovat se bude také na druhém CD Odboye.

Texty, které Odboy prezentuje na koncertech i na nahrávce, se podle obou raperů odráží jejich mnohdy neveselé zážitky a hemží se to v nich i řadou vulgarismů. „Tak to prostě cítíme. Chceme něco sdělit a nemá smysl se skrývat a nafukovat kolem toho nějakou bublinu. Pro nás je lepší to říct rázně a natvrdo,“ říká MC Mord. „Rapujeme v našem slangu . Prostě tak. jak tady v Kopřivnici a Příboře mluvíme. Třeba lidi z Prahy některé výrazy nepochopí, protože tu nežijí,“ doplnil kolegu MC Dodger.

O hudební stránku věci se projektu Odboy stará DJ DiGaZ z Rhymes Street Squad. „Je to člověk, který se stará o celou řadu raperů a produkuje jim jejich muziku. To, že je z Karviné, do značné míry zbrzdilo vydání naší desky, komunikace je tak o něco složitější,“ říká MC Dodger.

Oba členové Odboye rozhodně neskrývají silnou inspiraci původním černošským hip-hopem. „My si na černochy určitě taky hrajeme. Každý, kdo se zabývá rapem, ať je žlutý, bílý nebo úplně jiný, tak si na ně hraje. Je to jasné, oni stvořili tenhle hudební styl,“ tvrdí Dodger. Hlavní rozdíl je podle něj především ve volbě témat, která jsou v českém či obecně neamerickém hip-hopu trochu odlišná. Vysokou závislost muziky na prostředí, kde vzniká, je prý konec konců možné vypozorovat i u nás. „Tady na severní Moravě je hip-hop daleko tvrdší než třeba v Čechách, kde je veselejší, melodičtější a jsou v něm prvky funky a jazzu,“ vysvětlil MC Mord.


    [Top]    


Kino chystá akční S.W.A.T., ale i Zuřícího býka

K o p ř i v n i c e (dam) - Americký akční film a repríza černé české komedie je v tomto promítacím cyklu na programu kina Puls. Společnost jim budou dělat také filmové skvosty Zuřící býk a Rosemary má děťátko promítané v rámci desátého ročníku Projektu 100.

Od dnešního dne do neděle odpoledne a dnes také v osm večer bude plátno patřit bezmála dvouhodinovému akčnímu dramatu S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení. Ve zručně natočeném akčním snímku se kromě méně známých herců objevují také Colin Farrell v roli suspendovaného a posléze znovu povolaného člena zvláštní policejní jednotky a Samuel L. Jackson v roli jeho velitele. Šestičlenný tým po několikatýdenním intenzivním výcviku a první ostré akci dostává S.W.A.T. náročný úkol, a to dopravit mafiánského superbosse do vězení. Jejich poslání je ztíženo tím, že bohatý zločinec slíbil do televizních kamer sto milionů dolarů tomu, kdo jej ze spárů policie vysvobodí.

Režisér Clark Johnson ve svém celovečerním debutu zúročil bohaté zkušenosti z televizních seriálů z policejního prostředí. Scénář napsaný na motivy televizního seriálu ze sedmdesátých let se pod jeho rukama a také zásluhou dobrých hereckých výkonů stal atraktivní podívanou a jedním z největších hitů loňského filmového léta.

Černá komedie Davida Ondříčka Jedna ruka netleská, která se bude hrát od soboty do pondělí, sice svým úspěchem nepřekonala dnes již kultovní Samotáře, ale přesto se nestala ani žádným propadákem. V poněkud zamotaném příběhu se i tady objevuje řada svérázných postaviček trousící vtipy a hlášky různé kvality od průměrných až po vynikající. Na své si přijdou také milovníci filmových odkazů a narážek, kterých je ve filmu celá řada. Ve filmu hrají Ivan Trojan, Jiří Macháček, Marek Taclík a další. Zítra večer bude druhou projekcí pokračovat Projekt 100. Přehlídka filmových klenotů tentokrát nabídne drama Zuřící býk režiséra Martina Scorseseho. Jde o příběh muže, který celý život zápasí v ringu, aby na konci zjistil, že jeho největším soupeřem je on sám. V hlavní roli zazářil Robert De Niro. Herec musel projít velmi tvrdým tréninkem a účast na projektu natočeném na černobílý materiál mu vynesla Oscara.V úterý desátého února bude Puls promítat jeden z nejslavnějších hororů vůbec. Roman Polanski natočil Rosemary má děťátko v roce 1968 a mnozí kritici v té době tvrdili, že dokonce předčil mistra žánru Alfreda Hitchcocka. Příběh vypráví zážitky mladé Američanky, které se po párty u svých bytných vrací sen o tom, že byla zatažena na podivné orgie, kde byla znásilněna odpudivým netvorem. Během následného těhotenství chátrá a její podezření se stále prohlubuje. Režisér, který je rovněž autorem scénáře, si mistrovsky pohrává především s mystifikací diváků, kteří až do úplného závěru netuší, zda Rosemaryiny zážitky jsou skutečné, nebo jde jen o výplod choré mysli.


    [Top]    


Novou výstavu uvede jazz

Š t r a m b e r k (dam) - Dva ostravští výtvarníci budou od soboty svá díla vystavovat v prostorách štramberského Muzea Zdeňka Buriana. Zatímco ve výstavní síni v patře muzea bude možné obdivovat grafiky Martine Dragon, v přízemí bude svou malířskou všehochuť prezentovat Jaroslav Němec.

Pětadvacetiletý umělec je absolventem oboru užité malby na Střední umělecko-průmyslové škole v Ostravě. Pracoval jako pořadatel v Centru kultury a vzdělání v Ostravě či jako umělecký kurátor v galerii ‘Jáma 10’. Po celou dobu pokračoval ve výtvarné tvorbě a vystavuje pravidelně už od roku 1996. V jeho často výrazně barevných obrazech se střídají abstraktní motivy s figurální tvorbou. Kromě malování se Němec věnuje filmu a je autorem dvou snímků.

Široký záběr má také jeho kolegyně Martine Dragon. Kromě grafiky, kterou ve Štramberku předvede, se věnuje fotografii, malbě a kolážím. Na vernisáži výstavy plánované na čtrnáctou hodinu se o muziku bude starat jazzové seskupení Facing West Trio.

Komu nebude stačit příděl jazzových melodií v muzeu, může vyrazit o dvě hodiny později do kulturního domu, kde česko-švédské trio uvede celý samostatný koncert.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.