Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rada schválila rozpočet ve výši 426 milionů korun

K o p ř i v n i c e (hod) - Schválení rozpočtu města na letošní rok si vyžádalo mimořádnou schůzi rady, která se konala ve středu 28. ledna. Návrh letošního rozpočtu je zpracován podle organizační struktury městského úřadu a také podle vyhlášky ministerstva financí.

Návrh rozpočtu je schodkový se schodkem ve výši 41 893 400 korun s tím, že bilance rozpočtu z hlediska úhrnu všech zdrojů a plateb je vyrovnaná ve výši 426 060 700 korun na straně příjmů a výdajů. Schodek v rozpočtu je plně pokryt přecházejícím zůstatkem finančních prostředků z roku 2003, které nebyly plně čerpány, neboť některé původně předpokládané rozpočtované výdaje se neuskutečnily a dále také proto, že některé příjmy byly větší, než se předpokládalo. „Z nečerpaných původně plánovaných výdajů můžeme uvést například prostředky z dotace státního rozpočtu pro obce s rozšířenou působností na úhradu nákladů spojených s přípravou pro výkon státní správy, nižší výdaje na dopravní obslužnost, úspory ve výdajích odboru správy majetku. Naopak k překročení rozpočtu příjmů vloni došlo u prodeje bytů, daňových příjmů nebo u výběru správních poplatků. Tyto dodatečné rozpočtové zdroje nebyly vloni využity pro krytí výdajů, ale ponechány pro hrazení výdajů v rozpočtu na rok 2004,“ vysvětlil místostarosta Vladislav Kryške, jak došlo k zůstatku finančních prostředků.

Významným příjmem rozpočtu jsou daňové příjmy v úhrnné výši 176 424 000 korun, dále jsou to dotace ve výši 140 582 500 Kč. Do příjmových zdrojů město dále zahrnuje kapitálové příjmy z prodeje dlouhodobého majetku, a to ve výši 7 040 000 korun, příjmy z běžné činnosti odborů, které jsou rozpočtovány ve výši 9 974 000 korun. Město počítá v rozpočtu také s ostatními zdroji rozpočtu ve výši 72 840 200 korun. Radnice letos plánuje na běžné výdaje částku 270 239 300 korun, na kapitálové výdaje 105 674 600 korun a s částkou 20 494 000 Kč se počítá na splátku úvěru. Rezerva finančního odboru je navržena na výši 10 452 800 korun.

Rozpočet, který byl schválen radou, je vyvěšen na úřední desce a na internetových stránkách města. Občané se tak mohou podrobně seznámit se všemi plánovanými investičními akcemi, které by se měly v letošním roce uskutečnit. Konečné slovo k rozpočtu na letošní rok budou mít zastupitelé, kteří jej budou schvalovat na svém jednání ve čtvrtek 19. února.


    [Top]    


Tatra přijala dělníky i konstruktéry

K o p ř i v n i c e (dam) - Opačným směrem, než bylo v poslední době zvykem, tedy zpět do Tatry, nyní proudí většinou její bývalí zaměstnanci.

Samotná automobilka během prosince 2003 a letošního ledna přijala šedesát osm zaměstnanců. Další lidi přijaly také dceřiné společnosti. Slévárenské Tafonco zvýšilo své zaměstnanecké stavy nejvíce, a to o třiatřicet lidí. Dvacet šest nových zaměstnanců nastoupilo do společnosti Tavesco, šestnáct do Taforge a jednoho zaměstnance přijala také Energetika.

„Celkem to bylo tedy sto čtyřiačtyřicet lidí. Drtivá většina těchto lidí byla ovšem přijata pouze na dobu určitou,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr, z jehož statistik zmíněné údaje pocházejí.

Management Tatry totiž žádné informace k tomuto tématu i přes opakované žádosti nesdělil.

Drtivá většina nově přijatých zaměstnanců nastoupí údajně v Tatře na místa výrobních dělníků, především pak v kovoobrábění. Mezi nově příchozími je však údajně také osm nových technických pracovníků pro vývoj. Mírné zvyšování počtu zaměstnanců Tatry očekávají na úřadu práce i během února, počty by však měly být výrazně nižší. Podle místopředsedy tatrováckých odborů Pavla Baroně je počet lidí přijatých za poslední dva měsíce ještě o něco vyšší a blíží se zhruba dvěma stovkám. „Většina z přijatých pracovníků by měla být z řad propuštěných tatrováků, jsou mezi nimi ale i úplně noví lidé,“ uvedl Baroň. Další významnější přijímání se podle jeho slov asi očekávat nedá, neboť předseda dozorčí rady podniku a zástupce amerického vlastníka Fil Filipov měl údajně takový postup zakázat.


    [Top]    


Vloni se stalo deset havárií na vodních tocích

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém roce řešil vodoprávní úřad Městského úřadu v Kopřivnici deset případů havárií souvisejících s vodou.

„Ve třech případech šlo o úhyn ryb v řece Lubině a drobném toku Sýkorečky, ve dvou případech došlo k znečištění vodního toku bez úhynu ryb, tři případy si vyžádaly dopravní nehody s únikem ropných látek na terén. Jednou šlo o úmyslné vylití ropných látek do kanalizace a v dalším o únik kyanidů do kanalizace a následně na čističku odpadních vod,“ vyjmenoval všechny loňské vodní havárie vodohospodář Jiří Sopuch. U osmi z výše uvedených havárií se viník našel. Byla uložena jedna pokuta řádově v desítkách tisíc korun, v druhém případě proběhne řízení o udělení pokuty v nejbližších dnech. Ve zbývajících šesti případech došlo k uložení nápravných opatření a viníci museli na své náklady odstranit všechny následky havárie. „Při takových příležitostech záleží na přístupu viníka. Pokud se sám přihlásí a navíc se snaží minimalizovat dopad havárie, řešíme takové případy nápravným opatřením. V opačném případě jsme oprávněni udělit pokutu od jednoho tisíce do deseti milionů korun,“ vysvětlil postup Jiří Sopuch.

V loňském suchém létě se negativně projevovalo na kvalitě povrchových vod vypouštění nečištěných splaškových vod z obcí do vodních toků. Čistírnami odpadních vod nejsou vybaveny v našem nejbližším okolí obce Lubina, Mniší, Vlčovice, Ženklava, Závišice, Rybí, Mošnov, Skotnice, Petřvald, Kateřinice, Trnávka, Bordovice, Lichnov, Veřovice a další. Přitom do roku 2012 se Česká republika zavázala zajistit dobrý stav povrchových vod.

Ke snižování počtu a závažnosti havárií vede prevence u potenciálních zdrojů havárií - například havarijní plány a opatření, provádění vodoprávního dozoru. V případě vzniku havárie je nutno celou situaci ohlásit co nejrychleji hasičskému záchrannému sboru - 150, Policii ČR - 158, případně přímo pracovníkovi zajišťujícímu havarijní službu na číslo 737 114 261.


    [Top]    


Školáci dostali jiná vysvědčení, jinak sloučení škol nepocítili

Sice ze stejné budovy, ale s jinou hlavičkou
si minulý čtvrtek žáci někdejší ZŠ náměstí
odnášeli domů pololetní vysvědčení.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Už víc jak měsíc společné existence mají za sebou Základní škola náměstí a dr. Milady Horákové. Zatímco první jmenovaná škola přestala fakticky s posledním dnem minulého roku existovat, škola Milady Horákové od prvního ledna spravuje obě budovy a stará se i o jejich žáky a kantory.

„Asi největší, i když čistě formální, změnou je fakt, že žáci na náměstí dostali vysvědčení s hlavičkou naší školy a mým podpisem,“ řekl ředitel ZŠ dr. Milady Horákové Lumír Pospěch. Od prvního ledna si školáci z náměstí museli zvykat také na nové označení tříd, přestože fungují ve dvou budovách, jsou dnes obě školy jednou organizací a nebylo možné, aby existovaly dvě stejně pojmenované třídy. Na náměstí jako detašovaném pracovišti proto dnes používají k označování tříd písmena navazující na označení tříd na hlavní budově školy.

Organizačních změn zatím proběhlo jen minimum. Na náměstí bylo zrušeno místo sekretářky a její práci si ke své funkci přidá ekonomka školy. Nadbytečný byl také zástupce tamní ředitelky a díky zrušení jeho funkce bude muset být přepracován rozvrh hodin. „V tomto směru bylo spojení o něco náročnější, než jsme předpokládali, ale je pravda, že největší část administrativních úkonů spojených se sloučením již máme za sebou a na provozu školy se to nijak neprojevilo,“ tvrdí Pospěch. V nejbližší době bude vedení školy řešit otázku sladění kolektivních smluv platících na původních školách. Drobné rozdíly by měly být smazány během února a na začátku března má dojít k podpisu nové kolektivní smlouvy.

Novinkou je také fakt, že zápisy do prvních tříd, plánované na polovinu února, proběhnou pouze v budově na ulici Obránců míru. „Na náměstí první ročník vůbec neotevřeme. Cílem sloučení bylo snížení počtu tříd a zvýšení průměrné naplněnosti tříd. Pokud bychom otvírali třídy na obou školách, nemělo by spojení žádný smysl,“ uvedl Pospěch s tím, že se předpokládá, že každá ze čtyř velkých základních škol ve městě otevře v příštím školním roce dva první ročníky. Letošní školní rok ještě školy, i když už jako jeden subjekt, dokončí ve zhruba stejném stavu tak, jak jej začaly, větší změny se budou dít během prázdnin. „Budeme zřejmě slučovat některé třídy a je možné, že také někteří učitelé budou v příštím roce učit na obou budovách. To se ještě časem ukáže,“ uzavřel Lumír Pospěch.


    [Top]    


Splnili si sen, mají pivovar

V této výrobní lince se od poloviny ledna
vaří kopřivnické pivo, jeho autoři
je nazvali Lašský vulkán.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Svou vlastní pivní značkou se nyní může chlubit také Kopřivnice. Od poloviny ledna se ve městě vaří kvasnicový ležák Lašský vulkán. Rodinný minipivovar a vlastní pivo je splněným snem podnikatelské dvojice otce a syna Vaňkových.

Nápad otevřít si vlastní malý pivovar vznikl v hlavách obou mužů zhruba před dvěma lety a prvotním impulzem byla láska k pěnivému moku. „Máme pivo oba rádi, a tak nás napadlo vařit si vlastní,“ tvrdí mladší z dvojice podnikatelů. Po prvotní myšlence následovalo studium odborné literatury, ekonomické propočty a řada exkurzí do malých pivovarnických provozů.

„Se samotnou realizací a nutnou úpravou prostor jsme začali vlastně přesně před rokem, ale protože jsme si všechno dělali víceméně sami, chvíli to trvalo,“ tvrdí Jiří Vaněk. První zkušební dávku piva pivovar situovaný do někdejších skladů Jednoty na ulici Štramberské vyprodukoval začátkem loňského prosince. Tehdy se také rozhodovalo o charakteru budoucího produktu. Ze šesti druhů piva lišících se vzájemným poměrem tří základních vstupních surovin vybrala zkušební skupina konzumentů to, které nyní nese značku Lašský ležák.

„Je to pivo velmi příjemné chuti. Vyhovuje jak ženám, tak mužům, není totiž ani hořké, ani sladké. Naše pivo je navíc také příjemné na pohled, na rozdíl od některých jiných kvasnicových piv totiž není kalné,“ notuje si Jiří Vaněk senior. Na kvalitě kopřivnickým pivovarníkům extrémně záleží, a tak používají ty nejlepší suroviny a své pivo vaří ze stejného druhu chmele jako třeba i světově proslulý plzeňský pivovar. Lašský ležák rozhodně zůstane regionální záležitostí a i od toho se prý dá čekat jeho atraktivita pro spotřebitele. „Bude se čepovat možná v šesti hospodách, což pro začátek úplně stačí. Místní lidé ho budou pít třeba z patriotismu a návštěvníci ze zvědavosti,“ myslí si Vaněk starší a dodává, že zatím je možné Lašský vulkán ochutnat v restauraci v kulturním domě a v ‘Žabě’.


    [Top]    


S prázdninovými akcemi se v domě dětí a mládeže letos roztrhl pytel

Řada kopřivnických dětí strávila
jednodenní pololetní prázdniny v domě dětí
a mládeže. V rámci Prázdninové stračately
je čekala řada netradičních soutěží.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Program Domu dětí a mládeže v Kopřivnici i ve štramberské pobočce v době pololetních a jarních prázdninách kumuloval. Sportovní turnaje v ping-pongu, fotbale, volejbale, šipkách, stejně jako výtvarná dílna, soustředění divadelníků a Prázdninová stračatela zaplnily sokolovnu ve Štramberku a všechny prostory v DDM v Kopřivnici stovkami dětí. Některé z nich daly přednost týdennímu Ledovému království na táboře v Pstruží. Páteční turnaj jednotlivců v elektronických šipkách přilákal na tři desítky zájemců nejen z řad chlapců, ale i dívek. „Minulý rok jsme na zkoušku uspořádali nultý ročník a zájem je čím dál větší,“ pochvaloval si účast pořadatel Jiří Socha.

Na menší zájem dětí si postěžovala organizátorka Prázdninové stračately Marcela Nedjalková, která si danou situaci nedokázala vysvětlit: „Stračatele jsme dělali stejnou propagaci jako obdobné akci na podzim. Zatímco jsme v říjnu praskali ve švech, teď sem našly cestu pouze dvě desítky dětí.“

Ti, co si do domu dětí našli v pátek cestu, rozhodně nelitovali. Pohybové hry vystřídalo luštění tajenek podle čísel, spousta společenských her, skládání puzzle a vrcholem byla technická stezka. S batohem, cepínem a přilbou absolvovali malí zájemci na čas navlékání tkaničky do boty, skládání baterky, zatloukání hřebíku a rovnání zápalek jednou rukou do krabičky. Na pohled jednoduché úkony u některých budily respekt. „Nejvíc se bojím té tkaničky,“ odtušil devítiletý Tomáš Makový, který nakonec zvládl všechny úkoly se stejnou bravurností jako jeho mladší soupeři.

Organizačně náročného dopoledne se zhostilo devět pracovníků domu dětí spolu s externisty.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.