Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nákupu radaru zvýšil bezpečnost chodců

Na grafu je znázorněna rychlost vozidel,
která přijížděla do města ulicí Čs. armády
od úterý 13. ledna od 14.49
do úterý 20. ledna do 8.30 hodin.
Graf: městská policie

K o p ř i v n i c e (hod) - Vloni zakoupila radnice přenosný radar, který instalovala na sloup veřejného osvětlení na ulici Čs. armády v těsné blízkosti dvou přechodů pro chodce, kde řidiči jezdili podstatně rychleji, než je v obci povoleno. Na zakoupení radaru získalo město dvěstětisícovou dotaci v rámci Projektu prevence kriminality a samo muselo doplatit třiceti tisíc korun. Zeptali jsme se Jana Müllera, velitele městských strážníků, který má radar na starosti, zda došlo k omezení rychlosti v daném úseku.

„Řidiči v tomto úseku přibrzdí, což přispívá k bezpečnosti. Ze získaných měření vyplývá, že za týden kolem radaru v jednom směru projede více než deset tisíc vozidel a nejvíce je to v pracovní dny kolem patnácté hodiny. Více než čtyřicet procent řidičů sníží rychlost a úsekem projedou rychlostí do padesáti kilometrů za hodinu, dalších pětatřicet procent jede rychlostí do šedesáti kilometrů a jen velmi malé procento, a to ve večerních hodinách, jede podstatně rychleji,“ uvedl Müller. Podle slov šéfa městských strážníků se radar přemístí i na jiné místo, kdy a kde to bude, ale ještě není rozhodnuto. „Teď v zimě by byla stížená manipulace s radarem. Myslím si, že místo, kde je v současné době umístěn, je z hlediska bezpečnosti nejefektivnější. Navíc musíme dbát i na to, aby byl radar po kontrolou. Na ten vidí stálá služba kamerou z centra města,“ řekl Müller a dodal, že „radar sám o sobě působí na řidiče pozitivně. Výsledky měření předáváme Policii ČR.“

Radnice se bude i v letošním roce snažit získat další dotace, které by použila ke zvýšení bezpečnosti v dopravě. „Dávali jsme dohromady nový projekt na osvětlení přechodů, a to na dva přechody u házenkářského hřiště a jeden u Dakaru,“ dodal k novému projektu šéf městských strážníků. Zda radnice bude úspěšná i letos, se uvidí.


    [Top]    


Kraj vydal již druhé povolení

K o p ř i v n i c e (dam) - Investor plánované cementárny ve Štramberku se, jak se zdá, přenesl přes další překážku brzdící bezmála třímiliardovou investici. Krajský úřad 23. ledna vydal takzvané Integrované povolení, což je předpoklad pro žádost o stavební povolení.

Krajští úředníci sice cementárenské společnosti Lasselsberger Integrované povolení vydali už jednou na podzim loňského roku, tehdy se ale proti jejich verdiktu odvolali jak ekologové z hnutí Děti Země, tak Svaz cementářů ČR. Následně si ministerstvo životního prostředí si vyžádalo řadu drobných doplnění příslušné dokumentace. „Připomínky, které nám ministerstvo zaslalo, jsme vyřídili a všechny požadované údaje byly doplněny, takže snad by už nikdo neměl mít důvod se odvolávat,“ prohlásila mediální zástupkyně Kotouče Štramberk Věra Breiová. To, že k dalšímu odvolání zřejmě nedojde, ostatně nepřímo potvrdil i Miroslav Patrik z Dětí Země. „Materiál jsme dostali minulé pondělí, máme patnáct dnů na jeho studium a pak se rozhodne, zda se odvoláme či nikoliv. Zatím jsem ale žádné problémy či nezákonnosti v textu neobjevil a ani nepředpokládám, že na něco takového narazíme,“ řekl ekolog.

Pokud Integrované povolení nabude účinnosti, investor cementárny bezprostředně zažádá štramberský stavební úřad o vydání stavebního povolení a předpokládá, že stavba podniku, který má po spuštění přinést asi sto padesát nových pracovních míst, se rozjede ještě letos na jaře.


    [Top]    


Senioři s netradičním výletem do Francie prozatím váhají

K o p ř i v n i c e (ili) - Ze dvou desítek dotazníků vyzvednutých v městském informačním centru se prozatím vrátil vyplněný pouze jeden. První odvážlivec tak potvrdil zájem o tematický zájezd do Francie pořádaný v rámci reciproční výměny seniorů partnerských měst Kopřivnice a Trappes. V ceně týdenního zájezdu, který případného zájemce vyjde zhruba na pět tisíc korun, je zahrnuta pouze cesta a pojištění. Ubytování, stravu stejně jako vstupné do kulturních objektů plně hradí francouzská strana. Naši senioři se na oplátku mohou stejným způsobem revanšovat Francouzům. „Zájezd je hlavně určen lidem, kteří mají rádi netradiční dovolenou. Francouzi jsou přátelští, otevření a mistři improvizace. Člověk si s sebou odveze spoustu nezapomenutelných zážitků a mnohdy i přátelství na celý život,“ netají se svými sympatiemi k Francii a Francouzům organizátorka zájezdu Věra Kahánková, která kouzlu jazyka diplomatů propadla již před léty.

Obavy z neznalosti jazyka nejsou podle Věry Kahánkové na místě. „Jazykovou bariéru pomohou překonat tlumočníci a člověk se musí oprostit od strachu, že dělá chyby,“ uklidňuje Kahánková s tím, že podle knihy se ještě nikdo jazyk nenaučil, „nutné jsou především osobní kontakty.“ Zájemci najdou bližší informace v městském informačním centru nebo každý pátek od 15.30 do 17.30 hodin u Věry Kahánkové v čítárně městské knihovny.


    [Top]    


Druhá verze projektu regenerace Severu

K o p ř i v n i c e (ili) - V závěru minulého roku bylo v rámci projektu regenerace sídliště Sever vystaveno k připomínkování řešení meziblokových prostor na interaktivní výstavě a zároveň se uskutečnila i plánovací sobota. Všechny sebrané připomínky a podněty občanů byly postoupeny zpracovatelům projektu a vedení města, kteří se společně se zástupci příslušných odborů připomínkami zaobírali.

Na základě některých podnětů došlo ke změně původního konceptu. Jeho druhá verze bude předložena radě a v termínu od 11. do 18. února bude opět vystavena k připomínkování v prostorách jídelny na Základní škole 17. listopadu. Výstava bude ukončena ve středu 18. února v 16.30 hodin veřejným projednáním. Obyvatelé Severu budou navíc zváni informačními letáky.

Ukázalo se, že místo setkání bylo dobře zvoleno, protože lidé si cestu na sídlištní školu našli v hojném počtu. „Navíc svým aktivním a podnětným přístupem mnohdy upozornili na problém, na který by se, bez jejich znalosti problému, nepřišlo,“ pochvalovala si koordinátorka projektu regenerace sídliště Sever Radka Chalúpková vstřícnost vedení Základní školy 17. listopadu.

Největší vlnu emocí vyvolala v původním návrhu projektu stavba dvoupatrových garáží před ZŠ 17. listopadu. „K tomu jsme dostali i petici, která si vyžádala jednání rady,“ uvedla Radka Chalúpková. Tato část prostoru zůstane jako územní rezerva pro případ, že si situace v následujících letech vynutí změnu původního rozhodnutí. „Pokud se dostaví domov důchodců, budou mít řidiči v této lokalitě jen minimální možnosti parkování. Pak by mohlo dojít k případnému obnovení plánu. Pokud by jednou taková situace nastala, namísto dvoupatrových nadzemních garáží by vzniklo parkování pod úrovní terénu se zachováním stávajícího stánku, protože se reakcí občanů ukázalo, že taková služba je tady žádoucí,“ přiblížila nejzásadnější změnu vyvolanou občany koordinátorka Chalúpková.

První realizační celek, na který se město bude snažit získat dotaci, se skládá ze tří samostatných částí tak, aby se vyšlo vstříc co nejširšímu spektru obyvatel. „Shodli jsme se na tom, že budeme usilovat o zrealizování prostoru před ZŠ 17. listopadu, o nové propojení lokality Trapes s ulicí Obránců míru a na své si přijdou i řidiči, kteří se dočkají zvýšení parkovacích míst na jednom z parkovišť,“ upřesnila první realizační celek Chalúpková. S žádostí o dotaci na šest milionů korun ze státního rozpočtu se město obrátí na kraj, který ji postoupí ministerstvu pro místní rozvoj.


    [Top]    


S údržbou komunikací vládne spokojenost

K o p ř i v n i c e (ili) - Měsíc trvající příděly sněhové nadílky na intenzitě neztrácejí. Udržování sjízdnosti a schůdnosti komunikací patří do kompetence pracovníků firmy Slumeko, s. r. o. Míru spokojenosti s udržováním chodníků a komunikací jsme zjišťovali mezi obyvateli Kopřivnice.

Ivan V. (72 let, důchodce) - Pokud nemusím, tak v zimě nevycházím. Bojím se uklouznutí, pádu a zlomeného krčku, a to se může přihodit i na sebelepším odklizeném chodníku.

Miroslava D. (27 let, mateřská dovolená) - Kdyby všechny chodníky byly tak odklizené jako přechody přes cestu, tak by to bylo super. Nejhorší je situace, když se sníh nataví a vznikne břečka, v které se nedá utáhnout kočárek.

Eva H. (38 let, účetní) - Nemám si na co stěžovat. Do práce chodím na osmou a chodníky jsou už všechny vyhrnuté.

Jiří R. (41 let, mechanik) - Pořád je vidět v akci nějakou radlici nebo sypač. Akorát v zimě musím počítat s půl hodinou navíc, než se mi podaří proházet auto. Když parkuji bokem k chodníku a dřív, než stihnu odjet, kolem projede radlice, tak mám postaráno o ranní rozcvičku.

Ludmila M. (54 let, učitelka mateřské školy) - Chodníkům by se měla věnovat větší pozornost. Na sídlišti navíc o nějaké odklízení před vchodem do domu většinou nikdo z nájemníků ani nezavadí.

Patrik B. (22 let, nezaměstnaný) - Já si myslím, že je to v pohodě.


    [Top]    


Stíny

Dne 27. ledna v odpoledních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v jednom z domů na ulici Štefánikově leží ve výtahu zřejmě opilý muž. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o nájemníka domu, který byl v podnapilém stavu a znečistil prostor výtahu. Hlídka MP dotyčného vyzvala, aby znečištěný prostor uklidil, což odmítl. Protože uloženou blokovou pokutu za přestupek proti veřejnému pořádku odmítl zaplatit, bude celá záležitost předána ke správnímu řízení. Jednalo se o 66letého Kopřivničana.

Trestného činu krádeže se dopustil dosud neznámý pachatel ráno po deváté hodině 28. ledna tím, že na ulici Osvoboditelů nezjištěným nástrojem rozlomil vložku FAB zámku vstupních dveří bytu. Byl vyrušen 45letým majitelem bytu, který byl doma, proto zloděj z místa činu utekl.

Dne 2. února kolem čtvrté hodiny ranní přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v baru na ulici Štefánikově chce nějaký muž fyzicky napadnout personál. Hlídka na místě zjistila, že 39letý muž z Kopřivnice slovně a poté fyzicky napadl obsluhující personál. Na místě byli zjištěni svědci celé události. Přestupek bude dořešen na služebně MP nebo ve správním řízení.

V těchto dnech byly zahájeny úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečností, které nasvědčují tomu, že došlo ke spáchání trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže, kterého se dopustila 38letá žena ze Štramberku tím, že své dceři, žákyni Zvláštní školy Kopřivnice, kryje neomluvenou školní docházku, a to v letošním školním roce celkem 110 hodin. Tímto matka dceři umožnila vést zahálčivý život.


    [Top]    


Informace obyvatelstvu pro případ mimořádných událostí – 3

Dokončení z minulého čísla

Individuální ochrana obyvatel

K individuální ochraně obyvatelstva před účinky nebezpečných škodlivin při mimořádných událostech se využívají prostředky improvizované ochrany dýchacích cest, očí a povrchu těla:

- k ochraně dýchacích cest se použije navlhčená rouška (kapesník, ručník, utěrka apod.),
- hlavu chránit čepicí, kloboukem tak, aby vlasy byly úplně zakryty a zvolená pokrývka hlavy chránila taky čelo, uši a krk,
- oči chráníme brýlemi (lyžařské či motoristické),
- povrch těla chráníme kombinézou, kalhotami, pláštěm nebo pláštěnkou do deště,
- nohy vysokými botami nebo holínkami, ruce gumovými nebo koženými rukavicemi.

Při návratu ze zamořeného prostoru odložit před vchodem svrchní oděv a zavázat do igelitového pytle. Pokud možno pečlivě se osprchovat a obléct do suchého oděvu. Při stavu ohrožení státu a válečném stavu se provádí výdej prostředků individuální ochrany (ve zkratce PIO) pouze pro vybrané kategorie osob:

- dětské ochranné vaky pro děti do 1,5 roku,
- dětské ochranné kazajky pro děti od 1,5 do 6 let,
- dětské ochranné masky pro děti od 1,5 do 18 let,
- ochranné masky pro osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních a sociálních zařízeních,
- ochranné masky pro doprovod osob vyjmenovaných shora.

K zabezpečení výdeje prostředků individuální ochrany se stanovuje jejich množství a struktura podle počtu dětí neumístěných ve školských zařízeních a podle projektované kapacity školských zařízení a lůžkové kapacity zdravotnických, sociálních a obdobných zařízení se zálohou 10 procent.

Ochrana před povodněmi

Ochrana před povodněmi je zabezpečována podle zákona o vodách (povodňový zákon). Jsou to opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech, majetku obyvatelstva a na životním prostředí. Je prováděna především systematickou prevencí, ovlivňováním průběhu povodní a je zabezpečována zpravidla podle povodňových plánů.

Povodeň může být způsobena přírodními jevy, zejména táním, dešťovými srážkami nebo chodem ledů (přirozená povodeň) nebo jinými vlivy, zejména poruchou vodního díla, které může vést až k jeho havárii nebo nouzovému řešení kritické situace na vodním díle (zvláštní povodeň).

Stupně povodňové aktivity - rozumí se jimi míra povodňového nebezpečí. Vyhlašují se v případech, kdy je dosaženo směrodatných (vytýčených) limitů vodních stavů nebo průtoku v hlásných profilech na vodních tocích, případně stanovených mezních nebo kritických hodnot jiného jevu, uvedených v povodňových plánech.

První stupeň - stav bdělosti - nastává při dosažení stanovených hodnot průtoku nebo již při zjištění nebezpečí přirozené povodně a zaniká, pominou-li příčiny takového nebezpečí.

Druhý stupeň - stav pohotovosti - vyhlašuje příslušný povodňový orgán v případě, že zjištěné nebezpečí přeroste v povodeň nebo při překročení stanovených hodnot průtoku pro druhý stupeň povodňové aktivity.

Třetí stupeň - stav ohrožení - vyhlašuje příslušný povodňový orgán při vzniku větších škod, ohrožení životů a majetku nebo při jejich bezprostředním ohrožení v záplavovém území. Provádí se zabezpečovací a podle potřeby záchranné práce nebo evakuace.

Ochranu před přirozenými povodněmi dělíme na preventivní opatření, bezprostřední ochranu před živlem a opatření po povodni. Prevence je plánovaná činnost, do níž spadá zpracování povodňových plánů, stanovování zátopových území a jejich vyklízení, příprava účastníků povodňové ochrany. Mezi dlouhodobé akce spadá i plánování výstavby budov nebo jiných objektů s ohledem na možnost vzniku povodně, využití půdy, zalesňování svahů, tvorba retenčních kanálů a nádrží. V době povodní zahrnuje bezprostřední ochrana činnost předpovědní povodňové služby a hlásné povodňové služby, varování při nebezpečí povodně, zřízení činnosti hlídkové služby, povodňové zabezpečení a záchranné práce. Ani opatření po povodni nelze podceňovat. Jde o obnovení povodní narušených funkcí, odstranění povodňových škod, zjištění funkcí negativně ovlivňujících průběh povodní.

Nastanou-li deště, výrazně se zvýší hladina řek a vznikne nebezpečí záplav, je nutné o vzniku nebezpečí informovat občana. Bude varován kolísavým tónem zvuku sirény po dobu 140 vteřin - všeobecná výstraha a následným doplněním o informaci. V případě, že neobdržíte z místního rozhlasu, z rozhlasových vozů a při větších povodních i ze státního rozhlasu a televize doplňkovou informaci, vždy musíte být připraveni opustit ohrožené území. V případě, že dostanete pokyn k evakuaci od povodňového orgánu, urychleně se k evakuaci dostavte, vybaveni evakuačním zavazadlem, do určeného místa. Rodinný automobil využijte pro evakuaci nebo jej odvezte na bezpečné místo.

Předměty, které by mohla strhnout voda a odnést, upevněte! Pomocí pytlů s pískem zajistěte dveře a okna. Cenné věci z přízemí a sklepů, pitnou vodu, zásoby jídla, případně i plynový vařič, přeneste do vyšších pater domu. Pro zmírnění ekologických následků povodně zkontrolujte, zda jsou před účinky zaplavení zabezpečeny chemikálie, jedy a žíraviny tak, aby nedošlo ke kontaminaci vody.

Po kritickém zvýšení hladiny řek povodňové orgány obcí a krajů zahájí záchranné práce. V prvé řadě zabezpečí evakuaci obyvatelstva z ohrožených prostorů. Sledujte proto vysílání místního rozhlasu a řiďte se vydanými pokyny. Informace můžete získat i z rozhlasu a televize. Pokud bude nařízena evakuace, nechejte na venkovních dveřích oznámení, že dům byl již opuštěn. Vezměte s sebou evakuační zavazadlo a dostavte se na určené místo ve vašem bydlišti, odkud budete dopraveni na bezpečné místo.

Při vznikající povodni dodržujte tyto hlavní zásady: Jednejte s rozvahou, informujte ostatní, pomáhejte sousedům, starým a nemocným lidem, nechoďte do níže položených míst, která může zaplavit voda, neprojíždějte již zaplavená místa na kole ani automobilem. Dodržujte pokyny správních úřadů, sledujte informace ve sdělovacích prostředcích.

Situaci lze zvládnout většinou svépomocí, ale nebezpečí se nevyplácí podceňovat. Záchrana života při povodních je rozhodující. Nebezpečí však číhá i poté, co hladiny řek poklesnou a budete se moci vrátit do svých domovů. Hrozí totiž zborcení narušených budov, sesuvy půdy, epidemie i další nebezpečí.

Po skončení evakuace je vždy nutné nechat odborně zkontrolovat stav budovy a stupeň jejího narušení, rozvod elektrické energie a plynu a stav elektrospotřebičů, také kanalizaci, rozvod vody a kvalitu pitné vody ve studních. Na zatopených územích je třeba podle pokynů hygienika okamžitě zlikvidovat zejména uhynulé zvířectvo a veškeré potraviny zasažené vodou. Dokud nejsou prověřeny místní zdroje pitné vody a zajištěna jejich nezávadnost, je nutné odebírat vodu z náhradních zdrojů, například cisterny či využít vody balené. V obcích budou zřizována místa humanitární pomoci, kde získáte základní potraviny, pitnou vodu, ale i další pomoc při odstraňování následků povodně.

Ihned po návratu do svého obydlí doporučujeme zjistit rozsah škod a kontaktovat pojišťovnu. Pamatujte, že pokud neklesne hladina podzemní vody, je odčerpávání zatopených prostor nejen zbytečné, ale může i vážně poškodit izolaci a statiku budovy.

Závěrem

Při ohrožení, o kterém můžete být vyrozuměni prostřednictvím sirén, zprávou v rozhlase, televizi, z tisku nebo hlášením místního rozhlasu, pojízdného rozhlasového vozu, megafonu a od spoluobčanů, se snažte dodržovat následující zásady:

- respektujte a snažte se získávat informace z oficiálních zdrojů (rozhlas, televize, místní rozhlas, vyhláška obecního úřadu, pokyny zaměstnavatele apod.),
- nerozšiřujte poplašné a neověřené zprávy,
- varujte ostatní ohrožené osoby ve svém nejbližším okolí,
- netelefonujte zbytečně - telefonní síť je v situacích ohrožení přetížena,
- nepodceňujte vzniklou situaci,
- pomáhejte sousedům, zejména starým, nemocným a nemohoucím lidem,
- uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku,
- uposlechněte pokynů pracovníků záchranných složek, orgánů státní správy a samosprávy.


    [Top]    


Rodiče nesouhlasí se zrušením kuchyně

M n i š í (hod) - Rodiče dětí navštěvujících Mateřskou školu v Mniší předali v prosinci na kopřivnickou radnici petici, podle níž nesouhlasí, aby se ve školce zrušila kuchyně, neboť mají strach, že děti budou dostávat nekvalitní jídlo.

Jak jsme již psali v minulém čísle, radnice zrekonstruuje dvě školní jídelny - na ZŠ Alšově a 17. listopadu - a ostatní kuchyně jak v základních školách, tak ve všech mateřských školách v Kopřivnici a místních částech mají být přestavěny na výdejny. Vedení radnice proto svolalo schůzku do Mateřské školy v Mniší na čtvrtek 29. ledna, na kterou byli pozváni rodiče dětí a členové místní komise. Za radnici se schůzky zúčastnili místostarosta Milan Bureš, vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková a Jiří Válek, zástupce projekční firmy MAVA.

Rodičům vadí, že školka v Mniší je na rozdíl od lubinské školky zařazena do první etapy rekonstrukce. Podle jejich slov mají obavy z toho, že v Lubině, která má silné zázemí na radnici, dojde ke změně v projektu a ve školce bude vybudována vývařovna. Na schůzce vystupovali rodiče s extrémními situacemi, kdy by děti nemusely dostat jídlo včas, a dotazovali se, jak by tyto případy radnice řešila, například, co se bude dít, když se auto nabourá. Během diskuze zazněla i obava, aby děti z převáženého jídla nedostaly salmonelu. Proti tomu se ohradila šéfka odboru školství. Jeden rodič podotkl, proč utrácet peníze, když vše funguje. Další z rodičů prohlásil hodnotící studii o stavu kuchyně místní mateřské školy, kterou nechali zástupci radnice kolovat mezi přítomnými a podle které se rozhodovala rada, za zfalšovanou.

Zástupci rodičů jednají s firmou TREFA, která jim má zpracovat studii na rekonstrukci kuchyně. Vedení radnice se s představiteli rodičů dohodlo, že se ještě jednou setkají za přítomnosti zástupců obou firem a porovnají projekty. Místostarosta Bureš ovšem přítomné upozornil, že za zpracování nového projektu se bude muset zaplatit asi okolo čtyřiceti tisíc korun. Na to ovšem rodiče nemají. Jak dodal místostarosta, zástupci rodičů se mohou obrátit na radu s žádostí, aby projekt zaplatilo město. Rodiče by si přáli, aby radnice našla peníze a stávající kuchyni zrekonstruovala na vývařovnu. Jak celá záležitost dopadne, bude záležet na radě, která má právo konečného rozhodnutí.


    [Top]    


Ekologická poradna

Úspory energie - 3. část

Dnes se při naší energetické prohlídce domácnosti zaměříme na kuchyň. Při tepelné úpravě pokrmů se spotřebovává nemalé množství energie, která však mnohdy není využívána účelně. Nejdůležitějším faktorem, ovlivňujícím úroveň spotřeby, je volba kuchyňského sporáku. Jako energeticky a ekologicky nejvýhodnější se ukazují plynové sporáky na zemní plyn, nejméně výhodné jsou klasické elektrické sporáky. V případě, že nemáme možnost využívat k vaření plyn, nabízí se využití elektrických sporáků se sklokeramickou varnou deskou, které mají díky odlišnému způsobu ohřevu pokrmů nižší spotřebu. Při ohřevu malých a středních porcí jídla (cca 0,5 kg zeleniny nebo 0,75 kg masa) se osvědčuje využívání mikrovlnné trouby. Dalšími faktory, ovlivňujícími spotřebu energie, jsou například správná volba velikosti plotýnky k danému hrnci (plotýnka musí být stejná nebo menší než plocha dna hrnce), používání pokliček (teplo z pokrmu nám zbytečně neuniká z hrnce), používání tlakových hrnců (při vyšším tlaku a teplotě se pokrm uvaří za kratší dobu), využívání zbytkového tepla v plotýnkách při vaření na klasických elektrických sporácích (většinu pokrmů je možno vypnout a ‘nechat dojít’ asi 5 - 10 minut před ukončením vaření). Osvědčeným způsobem snížení energetické spotřeby je rovněž nechávat jídlo ‘dojít’ v peřinách.

Zpracováno s využitím materiálu Sítě ekologických poraden ČR STEP


    [Top]    


Tisková oprava

V minulém čísle Kopřivnických novin v úvodním článku Radní hodnotili organizace, kterým poskytli příspěvky vypadlo slovo tisíc. Správně měla věta znít: Druhou nejvyšší dotaci - dvě stě padesát tisíc korun - poskytlo město Salusu, ve kterém tvoří největší podíl klienti Kopřivnice, ale jsou tam i klienti jiných měst a obcí. Našim čtenářům se omlouváme.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.