Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


První setkání k projektu Zdravé město

K o p ř i v n i c e (ili) - Druhé prosincové pondělí se sešlo šestapadesát zástupců škol, školek, organizací z oblasti kultury, sportu, zdravotnictví a pracovníků úřadu na prvním pracovním setkání k oblastem Projektu Zdravé město a místní Agendě 21.

„Cílem dvouapůlhodinového setkání bylo zjistit obecné záměry pro dané oblasti, které budou v příštím roce v pracovních skupinách konzultovány, rozpracovávány do konkrétních cílů a aktivit, včetně zabezpečení jejich realizace. Každá skupina prezentovala výsledek své práce, přičemž byl vždy dán prostor k diskuzi a případnému doplnění záměrů,“ přiblížila cíl pracovního setkání koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 Radka Chalúpková.

Účastníci setkání se rozdělili do jednotlivých skupin, a utvořili tak základ pracovních týmů Plánu Zdraví a kvality života, jehož zpracování setkání zahájilo. Plán Zdraví a kvality života zahrnuje celkem osm oblastí - 1. veřejná správa (komunikace, informovanost), 2. zdravý životní styl (zdravotnické služby), 3. životní prostředí, 4. výchova a vzdělání včetně ekologické výchovy, 5. sociální oblast včetně bydlení, zaměstnanosti a sociopatologických jevů, 6. volný čas, sport a kultura, 7. doprava, 8. podnikání, výroba a služby.

Nezávisle na krocích Kopřivnice v Projektu Zdravé město přichází tento týden Občanské sdružení Život a zdraví s vlastní iniciativou, která se zaměřuje na osvětovou činnost napomáhající k dosažení co nejvyšší úrovně tělesného duševního, duchovního a sociálního rozměru života a zdraví. Za tím účelem její členové navštěvují domácnosti a zjišťují případný zájem o přednášky, besedy a kurzy sloužící k podpoře zdravého života.


    [Top]    


Sto dvacet občanů přilákal koncept projektu regenerace sídliště Sever

K o p ř i v n i c e (ili) - Od 8. do 13. prosince probíhala na Základní škole 17. listopadu interaktivní výstava k prvnímu konceptu projektové dokumentace „Urbanistická, funkční a plošná regenerace sídliště Sever“. Výstavu celkem navštívilo sto dvacet občanů a do schránky bylo vhozeno pětatřicet připomínek, které byly postoupeny zpracovatelské společnosti Atelier Bonmot.

V sobotu 13. prosince se uskutečnil tzv. plánovací den, kterého se zúčastnilo téměř čtyřicet občanů, samotné práce v pracovní skupině pak deset zájemců. Byly vybrány čtyři problémové oblasti, kterými by se měli předkladatelé konceptu zabývat podrobněji, a to doprava - průjezdnost vybraných ulic, zpomalovací pruhy, parkování. V oblasti bezpečnosti občané navrhovali zjistit možnost zřízení kamerového systému v pěti lokalitách sídliště. U odpadků - zřízení robustních a estetických krytů na kontejnery, jejich častější vyvážení a instalaci většího množství běžných odpadkových košů. Ve čtvrté oblasti, která se týkala hřišť, navrhovali občané věnovat pozornost jejich údržbě a úpravě, zajistit takové robustní prvky, aby nedocházelo k jejich ničení, a zřízení horizontální lezecké stěny.


    [Top]    


Novoroční přání

  

Vážení spoluobčané,

opět je další rok za námi. Do nadcházejícího roku 2004 Vám přeji především hodně zdraví, štěstí, pohody a nových sil, které jsou tak potřebné jak pro rozkvět našeho města, tak pro vytvoření spokojeného života každého z nás.

Přeji Vám, aby se rok 2004 stal pro Vás rokem splněných přání, aby přinesl mnoho dobrého do Vašich životů, mnoho úsměvů na Vašich tvářích a plnou spokojenost z dobře vykonané práce.

Jiří Tichánek, starosta


    [Top]    


Společnost Tesco stahuje svou reklamu z centra Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (hod) - Reklama na obchodní řetězec společnosti Tesco zmizí z obytného domu v centru města.

Společnost Tesco, která měla štít domu č. p. 1040 na ulici Lidické pronajatý až do března roku 2007, odstoupila od dohody z důvodu poškození svého jména nejapnými žertíky skupinky lidí, kteří její reklamu poškozovali a umísťovali na ni chlapečky konající svou potřebu. „V radě jsme schválili dohodu o odstoupení ze smlouvy,“ dodal místostarosta Milan Bureš.

Kdy reklama opravdu zmizí z domu, bude záviset na klimatických podmínkách.


    [Top]    


Netradiční kanadská výzdoba

Pro mnohé netradičně si vyzdobil po vzoru
kanadských domácností své obydlí
Kopřivničan Zdeněk Švagr.
Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod) - Týden před Vánocemi jsme spolu s Jiřinou Mikulenkovou, vedoucí odboru sociálních služeb a zdravotnictví navštívily na pozvání pana Zdeňka Švajgra, který vyzdobil svůj byt tradiční vánoční kanadskou výzdobou. V předvánočním čase plném shonu byla tato návštěva milým pohlazením. Při zvuku něžné vánoční melodie jsme vyslechly vzpomínky na jeho bohatý život.

Pan Zdeněk Švajgr je předsedou okresní organizace Svazu nuceně nasazených a řadu let působil ve stravovacích službách v zahraničí.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Na začátku rallye je Tomeček pátý

K o p ř i v n i c e (dam) - Teprve úvod do soutěže mají za sebou účastníci dakarské rallye. V době uzávěrky tohoto čísla závodníci absolvovali teprve druhou etapu na africkém kontinentu. Podle zpráv, které z Dakaru přicházejí, bude zřejmě letošní šestadvacátý ročník závodu především soubojem značek Daf a Kamaz. Oba týmy totiž vyrazily do závodu s perfektní asistencí a na nejvyšší míru odlehčenými vozy. Tomu odpovídají také výsledky. Tomáš Tomeček byl po čtvrté etapě na pátém místě s pětiminutovou ztrátou na vedoucího De Rooye mladšího na dafu. Karel Loprais ztratil celkově přes dvanáct minut a byl před startem pondělní etapy průběžně desátý.


    [Top]    


Účty si vyřizovali mačetou

K o p ř i v n i c e (hod) - Z trestných činů porušování domovní svobody a násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a také pokusu ublížení na zdraví byli obviněni 39letý muž a o tři roky mladší žena z Kopřivnice. Ve čtvrtek 1. ledna kolem deváté hodiny ranní zazvonili na ulici Ke Koryčce u dveří bytu pětatřicetileté ženy, které začali vulgárně nadávat. Muž ji současně ohrožoval mačetou. „Poškozená z obavy, aby ji nesekl do obličeje, jeho ruku odstrčila, přičemž se o mačetu pořezala. Dvojice násilím vnikla do bytu. Obviněná ženu chytila za vlasy a donutila k předklonu. Muž ji pak několikrát udeřil plochou stranou mačety do zad. Vtom vstoupil do místnosti manžel napadené. I proti němu se obviněný napřáhl a sekl směrem na hlavu, muž se však vykryl rukama. Napadená utrpěla povrchní poranění kůže a byla ošetřena. Její manžel má sečnou ránu,“ uvedla Soňa Bradáčová, mluvčí severomoravské Policie ČR. Podle dosavadního šetření byly podle mluvčí důvodem napadení předchozí neshody mezi oběma páry. Dvojice byla umístěna do policejní cely.


    [Top]    


Za neodevzdání dokladů hrozí pokuta až do výše pěti tisíc

K o p ř i v n i c e (hod) - Co dělat, když zjistíte, že jste ztratili, nebo vám byl ukraden cestovní doklad? Občan by tyto skutečnosti měl neprodleně nahlásit obecnímu úřadu pověřenému vedením matrik nebo orgánu příslušnému k jeho vydání. V našem případě je to Městský úřad v Kopřivnici, oddělení cestovních dokladů a občanských průkazů na ulici Záhumenní.

„Držitel cestovního dokladu je povinen chránit cestovní doklad před ztrátou, odcizením, poškozením nebo zneužitím a odevzdat bez zbytečného odkladu neplatný cestovní doklad nebo doklad, který je zaplněn záznamy,“ uvedla Jana Sopuchová, vedoucí správního odboru kopřivnické radnice. Neplatným dokladem se stává, pokud uplynula doba jeho platnosti, nebo tehdy, pokud zemřel držitel dokladu. Další důvody neplatnosti nastávají, pokud držitel změnil svou podobu nebo došlo například ke změně příjmení po sňatku či po rozvodu.

„Občan, který nesplní povinnost danou zákonem a bez zbytečného odkladu neodevzdá neplatný cestovní doklad nebo doklad zaplněný záznamy, se dopustí přestupku a může mu být udělena pokuta za přestupek až do výše pěti tisíc korun,“ dodala vedoucí správního odboru.


    [Top]    


Stíny

V pondělí 29. prosince v poledních hodinách v Kopřivnici v uzamčené garáži nalezl mrtvého švagra místní občan. Jednapadesátiletý muž ze Štramberka Libotína se zastřelil legálně drženou kulobrokovou kozlicí. Zbraň byla zajištěna a odeslána na balistickou expertizu k dalšímu zkoumání. Přivolaná lékařka konstatovala smrt po vstřelu do brady. Doba úmrtí byla předběžně stanovena na dobu mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou. Dosavadním šetřením cizí zavinění nebylo zjištěno. Motiv činu a další okolnosti události jsou předmětem šetření. Bude provedena soudní pitva zemřelého.

Dne 29. prosince v odpoledních hodinách nalezla hlídka městské policie na ulici Severní u nákladového nádraží ČD ležícího muže v kaluži vody. Dotyčný nereagoval na jakékoliv podněty, proto byla přivolána rychlá záchranná služba z Nového Jičína. Lékař na místě rozhodl o okamžitém převozu do nemocnice v Novém Jičíně.

Ve zkráceném přípravném řízení bylo sděleno podezření z trestných činů výtržnictví a násilí prosti skupině obyvatelů a proti jednotlivci devatenáctiletému mladíkovi z Kopřivnice. Na Silvestra kolem deváté hodiny večerní v místě bydliště ve společných prostorách panelového domu slovně napadl svého 43letého otce. Poté uchopil pod krkem dvacetiletého muže. Vytáhl nůž a blížil se s ním v ruce k otci a také přítomnému bratrovi. Všem vyhrožoval zabitím. Nakonec z místa činu utekl, přičemž za běhu rozbil ve čtyřech dveřích skleněné výplně. O chvíli později byl již v rukou policistů. Z důvodu podnapilosti ho zavezli na protialkoholní stanici k vystřízlivění. Nůž policisté zajistili. Trestní stíhání podezřelého je vedeno na svobodě.


    [Top]    


Před Vánocemi dva lidé řešili spory s nožem v ruce

K o p ř i v n i c e (hod) - Z trestného činu ublížení na zdraví je podezřelá sedmnáctiletá dívka z Kopřivnice. „V pondělí 22. prosince kolem patnácté hodiny po předchozím napadení ze strany otce jej měla bodnout kuchyňským nožem s dvaceticentimetrovou čepelí do ramene. Způsobila mu nehlubokou centimetrovou bodnořeznou ránu. Okolnosti vzniku poranění jsou předmětem dalšího šetření. Dívka se brání tím, že k poranění došlo náhodným pohybem otce v době, kdy ji a její matku napadal. Dívka měla v ruce nůž, protože krátce před útokem zkracovala tkaničky u bot v chodbě bytu,“ uvedla Dagmar Bednarčíková, tisková mluvčí Policie ČR.

K dalšímu napadení došlo v úterý 23. prosince kolem 19.30 hod na chodbě domu na ulici Pod Bílou horou, kdy po předchozí slovní a fyzické rozepři za dosud neupřesněných okolností bodl opakovaně kuchyňským nožem 40letý B. S. poškozeného T. L. (nar. 1982). Poškozený byl převezen do nemocnice v Novém Jičíně, kde se podrobil operačnímu zákroku a s vážným zraněním byl hospitalizován. Léčení potrvá nejméně 6 týdnů. Pachatel byl zadržen a umístěn do cely předběžného zadržení, bylo mu sděleno obvinění z trestného činu ublížení na zdraví a policií byl podán návrh na jeho vzetí do vazby.


    [Top]    


Probírky aneb Kácení stromů ve městě

Vzrůst a stav veřejné zeleně v Kopřivnici - převážně té stromové, nám s plynoucím časem pomalu přerostl nad našimi hlavami a v některých případech i nad naše domy. Málokdo z těch, kdo stromy před pár desítkami let sázel, by uvěřil, že se jim v podmínkách nově vznikajícího města bude tak dařit. Stromy často s nadšením sázené samotnými obyvateli panelových domů v hustých skupinkách v těsné blízkosti, se během několika let staly vzrostlými a začaly jeden druhému konkurovat. Tak jako každý živý organismus či neživá věc potřebuje svoji péči, tak i stromy ve městě na tom nejsou jinak. Na rozdíl od stromů ve volné krajině by však měla být tato péče intenzivnější a hlavně odpovídat funkčnímu využití (biologická, estetická a hygienická funkce) zeleně.

Samotná péče o stromy tedy nespočívá pouze v odstraňování suchých a nemocných větví či celých stromů. Její součástí jsou také výchovné probírky, tvarovací řezy apod. Výchovné probírky skupin stromů v Kopřivnici byly však v mnohých částech města opomíjeny. Týká se to především některých lokalit na sídlištích Korej (ulice Javorová, K. Čapka, Polní, Pod Zahradami), Sever (ulice Družební, Francouzská u klubu Kamarád, pěší tah k restauraci Severka), ale také podél ulice Záhumenní, Husovy apod. Současný stav některých porostů je mnohdy až žalostný, stromy mají atypický a někdy až bizarní tvar koruny, různé růstové deformace apod. V těchto případech je někdy opravdu nutné odstranit ‘živý’ strom, aby další mohly růst, proto musí mít sadovník občas tvrdé srdce a ostrou sekyru. Pro ochránce přírody - nebojte se, odbor životního prostředí nezaspal kácení, ale dál bdí v rámci všech svých možností nejen nad stromy ve městě. Bohužel, a možná i bohudík, má však také péče o stromy svá pravidla, a to: biologická a pěstitelská, vycházející z fyziologických aspektů jednotlivých dřevin, a také i pravidla společenská - zákony.

V naší civilizované společnosti, která se snaží stromy jako součást životního prostředí chránit, musíme i my občas ‘strpět’ nějaké to omezení plynoucí z užívání přírody, například v podobě stínu či kupky listí na své zahradě.

Jaroslav Dvořáček, správce veřejné zeleně města


    [Top]    


Přehled roku - ROK 2003: Referendum o EU, změna majitele Tatry

MĚSTO LEDEN

Strážníkům městské policie byl posíleny pravomoce, ti tak mohli začít řešit například řadu nových přestupků v dopravě.

SPORT 1. LEDNA

Kluby nebudou, počínaje prvním lednem, platit za nájem sportovišť pro mládež do 19 let.

V Kanadě oslavili Nový rok mladí kopřivničtí hokejisté, kteří se zde zúčastnili megaturnaje Bell Cup Canada.

SPORT 5. LEDNA

Vavříny v jubilejním X. ročníku Explorer bike Cupu, turnaji v malé kopané, získalo VS.OIL.Agro. Přerušilo tak tříletou šňůru Trappes Devils.

SPORT 11. LEDNA

Lopraisův závodní tým se po havárii v sedmé etapě rallye Dakar vrátil do republiky.

TATRA 14. LEDNA

Američané po roce opustili vrcholový management automobilky. Dozorčí rada překvapivě odvolala zámořské manažery a do čela představenstva podniku posadila jejího obchodního ředitele Zbyňka Keislera. Jedním z cílů personálního zemětřesení bylo prý také zjednodušení organizační struktury společnosti.

MĚSTO 17. LEDNA

Starostové všech měst a obcí spadajících pod Kopřivnici se poprvé sešli na půdě obce třetího stupně. Některé své úřední záležitosti začali od ledna v Kopřivnici vyřizovat občané Příbora, Štramberka, Ženklavy, Závišic, Skotnice, Mošnova, Petřvaldu, Kateřinic a Trnávky.

KULTURA 17. LEDNA

Ruská kapela Farlanders proslulá po celé Evropě svou vynikající world music nadchla publikum v Noře.

KULTURA 17. LEDNA

Kino Puls bylo dovybaveno modernějším zařízením pro reprodukci zvuku. Filmoví fanoušci si tak mohli poprvé vychutnat zvuk Dolby SR.

SPORT 19. LEDNA

Tomáš Tomeček prolomil smůlu z posledních dvou ročníků a v kategorii kamionů obsadil druhé místo.

SPORT 26. LEDNA

Kopřivnická plavkyně Petra Klosová poprvé změřila síly se světovou elitou, a to na Světovém poháru v Berlíně. Ze závodů měla dobrý pocit. Dvakrát se vešla do první patnáctky a ve všech čtyřech startech si vylepšila osobní rekordy.

TATRA 27. LEDNA

Po dlouhém vyjednávání byla podepsána kolektivní smlouva, která zaměstnancům automobilky zaručila v roce 2003 tříprocentní růst mezd. Vyšších příjmů se však tatrováci dočkali až v polovině roku.

MĚSTO 28. LEDNA

Vedení města se sešlo se zástupci místních podnikatelů. Starosta slíbil vstřícnější postoj v jednání a také snazší přístup k zakázkám zadávaným radnicí.

TATRA 31. LEDNA

Vedení Tatry, a. s., oznámilo největší propouštění v podniku od roku 1993, o místo mělo přijít

1 600 zaměstnanců. Masivní snižování stavů bylo součástí plánu, který měl fabriku znovu postavit na nohy. Politici v regionu o chystaném propouštění hovořili jako o hrozící sociální katastrofě.

KULTURA 31. LEDNA

V Kině Puls byl zahájen devátý ročník Projektu 100. Ten během následujícího měsíce přinesl deset skvostů světové kinematografie.

SPORT 31. LEDNA

Krytý bazén v Kopřivnici oslavil desáté výročí svého otevření pro plaveckou veřejnost.

A k tomu ještě v lednu ...

Experti na dechovou hudbu v Praze aplaudovali kopřivnickému orchestru, podražil plyn, zlevnila elektřina, rada pozměnila obvody základních škol, lupič se zbraní v ruce zaútočil na večerku, město si vyzkoušelo přenosný radar na měření rychlosti, dokončena byla první část přestavby Dětského centra, novým předsedou kopřivnické ODS se stal Oldřich Rys.

MĚSTO ÚNOR

Regionální muzeum Kopřivnice zveřejnilo své problémy s financováním. Tatra, která muzeu už v té době dlužila 1,9 milionů korun, navíc oznámila, že nehodlá muzeum nadále podporovat tak, jak bylo zvyklé.

KULTURA 5. ÚNORA

Trio hudebních legend Michal Prokop, Luboš Andršt a Jan Hrubý koncertovalo v kopřivnickému kulturním domě. Muziku trojice, která se schází pouze výjimečně, si přišlo poslechnout asi sto lidí.

SPORT 5. ÚNORA

Ve věku 36 let náhle zemřel kopřivnický hokejista Radim Kaluža.

SPORT 8. ÚNORA

V osmém ročníku Velké ceny Kopřivnice v plavání se na start postavili celkem čtyři seniorští reprezentanti. V bodovém hodnocení disciplín vyhrála domácí Petra Klosová. Pro rok 2004 slibují pořadatelé ještě více plaveckých es.

MĚSTO 11. ÚNORA

Radní Petr Černoch (ČSSD) se vzdal zastupitelského mandátu a stal se úředníkem radnice. Jeho místo v zastupitelstvu zaujal Luděk Polášek a do rady byl zvolen Oldřich Jašek.

KULTURA 14. ÚNORA

Ve výstavní síni na Fojtství byla zahájena velká retrospektivní výstava mapující minulost a současnost aviatiky v Kopřivnici. Nadšenci nashromáždili velké množství archivních materiálů, výpovědí pamětníků, a do muzea nastěhovali dokonce i leteckou techniku.

SPORT 15. ÚNORA

Plochodrážník Jaromír Lach přivezl z ME na ledě 13. místo.

Krasobruslařka Hana Kubátková vybojovala na přeboru ČR mladších žákyň bronz.

PRAHA 15. ÚNORA

Na plicní embolii zemřel populární cestovatel Jiří Hanzelka. Svou soustrast rodině rodáka ze sousedního Štramberka, který žil i v Kopřivnici, vyjádřila řada Kopřivničanů zápisem do kondolenčních listin.

MĚSTO 20. ÚNORA

Zastupitelé s několika drobnějšími úpravami schválili rozpočet města na rok 2003. Město mělo hospodařit celkem se 414 475 tisíci korunami, což je o téměř sto milionů vyšší částka než v předchozím roce. Zastupitelstvo rovněž schválilo víc jak půlmilionovou půjčku Regionálnímu muzeu, to peníze použilo na platy zaměstnanců a k tomu, aby přežilo kritické období do zahájení turistické sezony.

KULTURA 22. ÚNORA

November 2nd s charismatickou zpěvačkou Alexandrou Langošovou na půdě Nory s úspěchem představilo své debutové album Midnight Desert.

SPORT 22. ÚNORA

Kopřivničtí házenkáři si nedůstojnou porážkou na palubovce desátého Rožnova zkomplikovali nadcházející play-off. Propadli se na čtvrtou příčku a i o tu ještě budou muset bojovat.

SPORT 23. ÚNORA

Druholigový sen kopřivnických hokejistů se rozplynul. Tým prohrál v posledním kole finálové části krajského přeboru se Svinovem vysoko 1:6, a v celkovém pořadí tak obsadil jen druhou příčku. Do kýžené kvalifikace postoupil Svinov.

Tým mladších žáků A kopřivnického klubu házené vyhrál 1. ročník Společného turnaje mladších žáků a žaček, který pořádal.

A k tomu ještě v únoru ...

Radní jednali o variantách modernizace zásobování města teplem. Ministr průmyslu Jiří Rusnok slíbil směřovat investory do kopřivnické průmyslové zóny. Výtvarník a pedagog Zdeněk Babinec byl jmenován ředitelem ZUŠ Zdeňka Buriana a prozradil řadu připravovaných inovací. Zvýšený výskyt chřipky plnil ordinace lékařů.

MĚSTO BŘEZEN

Odbor životního prostředí zveřejnil výsledky studie, podle které během dvou let stoupla intenzita dopravy v Kopřivnici o 27 procent.

MĚSTO 3. BŘEZNA

Celé prostranství před kulturním domem zaplnili nespokojení tatrováci a Kopřivničané rozladění celkovým stavem na trhu práce. Na výzvu pořádající odborové organizace Metalurgie Tatra reagovalo asi tisíc lidí. Odboráři hlasitě upozorňovali na to, že masivní propouštění může Tatru ještě více ohrozit, a kritizovali nového vlastníka za neschopnost zajistit dostatek externích zakázek, aby se firma uživila.

KULTURA 3. BŘEZNA

Městská knihovna Kopřivnice spustila on-line katalog svého knižního fondu. Čtenáři tak prostřednictvím internetu mohou nejen procházet pomyslnými regály knih, ale také si požadovaný titul rezervovat.

MĚSTO 6. BŘEZNA

Na radnici se poprvé sešla speciálně ustanovená pracovní skupina pro řešení nezaměstnanosti v regionu. Vedení města k jednání přizvalo nejen zástupce úřadu práce, kraje a firem působících ve městě, ale také poslance a senátory.

SKOTNICE 7. BŘEZNA

Titulem Řidič vzorňák nebo třeba Pirát silnic podle toho, jakou rychlost jim při průjezdu Skotnicí policisté naměřili, oceňovaly tamní děti školy řidiče zastavené v rámci preventivní dopravně bezpečnostní akce.

SPORT 7. BŘEZNA

Házenkáři Kopřivnice remizovali v posledním kole základní části s Hranicemi 23:23 a do play-off jdou ze čtvrté příčky.

Badmintonistka Pavla Janošová postoupila na juniorském turnaji v Holandsku ‘Dutch Open’ mezi nejlepších 32 hráček. Výborně si vedla i na pozdějším M ČR do 19 let, kde s Martinou Vaškovou (BSK Praha) vyhrály čtyřhru. Ve finále dvouhry nestačila na Benešovou z Českých Budějovic.

SPORT 9. BŘEZNA

Starší žákyně ZŠ 17. listopadu vyhrály druhý turnaj celostátní volejbalové soutěže Stříbrná vločka. Totéž se jim podařilo i později v kole třetím.

KULTURA 11. BŘEZNA

Jazzová muzika zněla kulturním domem, když na jeho pódiu společně vystoupili Jiří Stivín a Jaroslav Šindler v programu nazvaném Flétna a kytara v jazzu.

MĚSTO 13. BŘEZNA

Předseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, hejtman Evžen Tošenovský, socioložka Jiřina Šiklová a další osobnosti politického a kulturního života se již posedmé v řadě sešli na diskuzním fóru nad myšlenkami T. G. M. Téma Národní zájmy většinu referátů logicky směřovalo k chystanému vstupu do Evropské unie.

SPORT 16. BŘEZNA

Házenkářský starší dorost zpečetil svůj sestup do II. ligy.

ŠTRAMBERK 17. BŘEZNA

Sousední Štramberk schválil rozpočet. V městské pokladně byly díky splacení starých dluhů a úsporám na radnici nalezeny prostředky na jednatřicet drobnějších, ale už dlouho potřebných stavebních akcí v hodnotě jedenácti milionů korun.

SPORT 28. BŘEZNA

Chlapecký tým ZŠ E. Zátopka se stal mistrem ČR školních týmů ve florbalu, které pořádal. Šlo o největší sportovní úspěch školy v její historii.

SPORT 29. BŘEZNA

Futsalisté Megasu Frenštát si zajistili postup do play-off z první příčky.

Plavci kopřivnického klubu Skokan vybojovali ve finále mistrovství ČR družstev výbornou šestou příčku, a to jak v soutěži mužů, tak žen.

A k tomu ještě v březnu ...

Lubomír Hanzelka při oslavách svých osmdesátin přihlížel odhalení vlastní busty. Stále víc se rozmáhá navštěvování kina na černo. Václava Havla v prezidentských obrazech střídá fotografie nové hlavy státu Václava Klause, ne všude, kde do té doby obraz prezidenta visel, se však objevil znovu. V Poodří se soutěžilo o nejlepší domácí pálenku.

KULTURA 1. DUBNA

Nejprestižnější tuzemské ocenění Národní cenu za design převzal kopřivnický Jiří Španihel. Designér získal ocenění za návrh luxusního křesla pro rychlovlak.

MĚSTO 2. DUBNA

Dalších sto tisíc korun na vybavení své školy počítači od Ramy si vysloužili žáci malotřídky v Lubině tím, že uspěli v druhém kole soutěže o nejvíc nasbíraných víček od rostlinného margarínu.

SPORT 2. DUBNA

Město Kopřivnice ocenilo za výsledky v roce 2002 jednašedesát sportovců. Zvlášť oceněno bylo nejlepších šest - Milan Burget (karate), Renata Gebauerová (střelba), Petra Klosová (plavání), Michal Krkoška (atletika), Pavla Janošová (badminton) a Mojmír Šustala (házená).

KULTURA 3. DUBNA

Legenda českého rocku, kapela Katapult, předvedla nabitému kulturnímu domu několikahodinovou show ze svých starých i novějších hitů.

SPORT 5. DUBNA

Prvoligový tým házenkářů podlehl Kostelci i ve třetím, domácím semifinálovém zápase play-off a zahraje si s Louny ‘jen’ o třetí místo.

Karatista Milan Burget obhájil na mistrovství ČR v Neratovicích zlato ve váze do 65 kg. Soňa Hejduková vybojovala při premiéře mezi dospělými dvakrát bronz (váha do 60 kg, BRH). Vůbec se nedařilo Stanislavu Modráčkovi.

MĚSTO 8. DUBNA

Radní rozhodli začít vyjednávat o koupi správní budovy Tatry, do té by se měly přesunout všechny úřadovny radnice a dalších institucí.

TATRA 9. DUBNA

Automobilka oznámila, že by měla vyrobit 315 podvozků a kabin pro izraelskou armádu. Komponenty bude zákazníkovi dodávat prostřednictvím společného podniku American Truck Company v USA.

DURA DUBEN

Ve výrobní hale podniku Dura v průmyslové zóně byla nainstalována první výrobní linka, kromě testovací série však ještě nezahájila výrobu.

MĚSTO 15. DUBNA

Americký obchodní rada Richard Steffens během své krátké návštěvy Kopřivnice projevoval nevšední zájem o průmyslovou zónu. Poté americký diplomat navštívil také Tatru v rámci mapování amerických společností v ČR.

SPORT 20. DUBNA

Místní fotbalový tým vykročil skvěle do jarní části IV. třídy. V Životicích vyhrál 4:0.

Vítězem 23. ročníku Štramberské desítky se stejně jako loni stal Vlado Maceček ze Zubří. Kategorii žen vyhrála podle očekávání Kvitová.

PŘÍBOR 21. DUBNA

Nedopalek cigarety byl příčinou požáru mladého lesa v příborské místní části Cihelna. Požár, jehož likvidaci provádělo pět hasičských jednotek, způsobil škodu asi 200 tisíc korun.

MĚSTO 22. DUBNA

Několik desítek dobrovolníků se na Den Země brodilo korytem Kopřivničky a čistilo ho od odpadu. Toho nakonec z úseku dlouhého jen několik set metrů vybrali bezmála dvě tuny.

MĚSTO 25. DUBNA

Novopečený ministr průmyslu a obchodu Milan Urban navštívil radnici. Ten slíbil co největší podporu přísunu investorů a také zlepšení dopravní obslužnosti našeho regionu.

KULTURA 25. - 26. DUBNA

Sedmnáctý ročník přehlídky netradičního divadla přinesl devět představení. Nejlepší herečkou se stala Marianna Mackurová, cena za tvůrčí přínos připadla Divadlu Dno a diváckou cenu si odvezl Radim Schwab za svou onemanshow Mistero Buffo.

SPORT 26. DUBNA

Kopřivnická běžkyně Irena Šádková se v Domažlicích stala mistryní ČR v půlmaratonu.

A k tomu ještě v dubnu …

Zoologové si do Štramberka přijeli pro ocenění nejlepších odchovků, nejvíc Bílých slonů putovalo do Liberce. Růst nezaměstnanosti byl mírnější, než se očekávalo. Mariášový turnaj v restauraci Dallas měl rekordní účast. Sochu dívky s houslemi v kulturním domě poškodili vandalové. Znečištěná voda v Lubině zabíjela pstruhy.

MĚSTO 1. KVĚTNA

V Kopřivnici bylo zřízeno stanoviště Rychlé záchranné služby. Sanitky tak už v jednodušších případech nemusejí vyrážet z Frenštátu nebo Nového Jičína.

KULTURA 1. KVĚTNA

Osmaosmdesátiletý místní malíř Josef Martini zahájil svou retrospektivní výstavu krajinomaleb, zátiší a kreseb. Celá řada z víc jak padesáti vystavených děl našla své kupce hned v první den výstavy.

SPORT 2. KVĚTNA

Kopřivnický tým házenkářů prohrál v pátém rozhodujícím zápase o třetí místo s Louny, a přišel tak o postup do interligy.

MĚSTO 3. KVĚTNA

Sedmý ročník modelářské výstavy Beskyd Model Kit Show byl sice pouze jednodenní, ale i tak rekordní. Pořadatelé se mohli těšit z víc jak tří a půl tisíc návštěvníků.

SPORT 10. KVĚTNA

Kopřivnický autoklub ploché dráhy pořádal závod mistrovství ČR juniorů. Stejně jako před rokem v něm triumfoval Tomáš Suchánek z Pardubic.

KULTURA 11. KVĚTNA

Po dvou letech se ve velkém sále opět prezentovali žáci všech místních škol. Druhý ročník Kopřivnického výtvarného salonu navíc doprovázely celé série doprovodných koncertů.

MĚSTO 14. KVĚTNA

Přes sedmatřicet tisíc korun vynesla sbírka pořádaná v rámci tradičního Květinového dne. Patnáct set žlutých kvítků v Kopřivnici za finanční příspěvek pro boj s rakovinou rozdali místní skauti.

SPORT 17. KVĚTNA

Kopřivničtí vzpěrači Josef Čupori, Ondřej Driják a Miroslav Macháč vybojovali na M ČR do sedmnácti let zlaté medaile. Úspěšní byli na svém šampionátu i žáci. Petr Zakopal získal stříbro, Tomáš Gaži bronz.

Futsalisté Megasu Frenštát na titul mistra ligy nedosáhli. V rozhodujícím finálovém zápase play-off podlehli Vysokému Mýtu.

Badmintonistka Pavla Janošová vybojovala tři tituly na mistrovství ČR do sedmnácti let.

MĚSTO 22. KVĚTNA

Osm autobusů tatrováckých odborářů jelo podpořit velký odborový protest na ostravském Masarykově náměstí. Ten byl asi nejviditelnějším projevem nespokojenosti.

MĚSTO 23. - 25 . KVĚTNA

Bezmála tři stovky účastníků se sjelo na šesté Celostátní hry zdravotně postižených, aby se utkali v řadě sportovních disciplín a také pobavili na společenském večeru v kulturním domě.

MĚSTO 24. KVĚTNA

Po bezmála třiceti letech ukončil svou činnost kopřivnický Wartburg klub. Fanoušků značky postupně ubývalo a také zájem o tradiční servisní dny, kterým byla činnost klubu završena, byl prý rok od roku menší zájem.

MĚSTO 24. KVĚTNA

Městské koupaliště se otevřelo veřejnosti. Vstupné zůstalo na stejné výši jako v předchozím roce, novinkou bylo využívání tobogánu zcela zdarma.

SPORT 27. KVĚTNA

Mladší žáci ZŠ E. Zátopka si vybojovali v házené postup do celostátního finále ‘Novinářského kalamáře’. Naposledy jej hráli v roce 1988. Z Prahy si o týden později dovezli pátou příčku.

MĚSTO 30. KVĚTNA

Velkým slavnostním odpolednem v parku vyvrcholily oslavy třicátin zdejšího domu dětí a mládeže. O stovky příchozích se starala celá armáda externích spolupracovníků ‘Domečku’.

Předseda Senátu Petr Pithart dorazil do Kopřivnice, aby zdejší voliče přesvědčoval o vhodnosti vstupu do Evropské unie v rámci akce pořádané v Katolickém domě pod názvem Den pro Evropu.

KULTURA 31. KVĚTNA

Desátý a možná také poslední ročník folkového festivalu Kopřivnická želva hostil areál Lyžařské chaty na Červeném kameni. Pořadatelé přehlídky, na jejímž pódiu se během celého dne vystřídala řada regionálních, ale i dobře zavedených skupin, uvažují o přesunutí Želvy na jiné místo. Na druhé místo v divácké soutěži dosáhla místní skupina Šamani.

SPORT 31. KVĚTNA

Kopřivnické tenisové kurty hostily již šestý ročník turnaje V.I.P. Ve čtyřhře, která je nosnou soutěží turnaje, triumfovalo zlínské duo Šeda - Man, dvouhru vyhrál kopřivnický Dušan Veselka.

A k tomu ještě v květnu ...

U památníku a na slavnostním koncertu byla uctěna památka obětí války. Tatra oznámila zisk kontraktu na bezmála pět set vozů pro indický trh. Slumeko koupilo novou zametací nadstavbu za 1,6 milionu korun, jeho předchůdce zřejmě skončí ve šrotu. Radnice rozdělila pět nových vývěsních skříněk. Na radnici bylo k nahlédnutí kompletní znění smlouvy o přistoupení republiky k Evropské unii. Tatra okleštila provoz svého zastoupení v Číně kvůli SARS.

SPORT 7. ČERVNA

Kopřivnický fotbalový tým mužů vyhrál zápas posledního kola IV. třídy, a stvrdil tak svůj postup do III. třídy. Kopřivnický fotbalový dorost udržel divizní soutěž.

K nejdůležitějším událostem prvního pololetí
loňského roku patřilo referendum o vstupu
do Evropské unie, ve kterém občané
dávali najevo svůj souhlas.
Ilustrační foto: David Macháček

MĚSTO 13. - 14. ČERVNA

Proběhlo referendum o vstupu České republiky do EU. V Kopřivnici a místních částech přišlo k urnám celkem 9 779 voličů a 7 696 řeklo evropské integraci ano. S účastí necelých pětapadesáti procent oprávněných voličů přišlo v Kopřivnici k referendu nejmenší procento lidí z celého mikroregionu, nejvíce jich naopak vyjádřilo svůj názor v Závišicích.

ŽENKLAVA 13. ČERVNA

Obcí se prohnala větrná smršť, jakou nepamatují ani ti největší pamětníci. Liják s velkými ledovými kroupami a silnou vichřicí polámal řadu stromů a poničil i několik domů. Ke zranění obyvatel však naštěstí nedošlo.

KULTURA 14. ČERVNA

Potřetí a možná i naposled hostil příborský amfiteátr rockový festival Pink Freud. Pořadatelé totiž zvažují, že slibně se rozvíjející projekt, na kterém vystupují jak regionální kapely, tak skupiny zvučných jmen, ukončí.

SPORT 15. ČERVNA

Kopřivnická plavkyně Petra Klosová se zúčastnila plavecké tour Mare Nostrum, které se tradičně účastní špičkoví evropští i světoví plavci.

TATRA 19. ČERVNA

Valná hromada akcionářů společnosti Tatra se odehrávala na horké půdě. Majitelé podniku si museli vyslechnout především velmi nepovzbudivé výsledky hospodaření, to totiž v předchozím roce skončilo víc jak s půlmiliardovou ztrátou.

MĚSTO 19. ČERVNA

Kopřivnická střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště se rozhodnutím krajského zastupitelstva od prvního září sloučí. Tento návrh se podařilo prosadit až napodruhé a přes protesty učiliště.

MĚSTO 21. ČERVNA

Místní Bubla City ranč hostil poprvé velkou výstavu koní Moravskoslezského kraje. Na akci se sjely stovky odborníků i laických milovníků koní.

SPORT 21. ČERVNA

Trenérem futsalového týmu Megas Frenštát se stal Karel Krakovčík, bývalý reprezentační brankář a asistent trenéra u futsalové reprezentace.

ZÁVIŠICE 22. ČERVNA

Deset starých škodovek vyrazilo na první ročník rallye Závišice - Monte Carlo. Závod, který se má stát tradicí, je především příležitostí pro amatérské milovníky motorismu.

MĚSTO 25. ČERVNA

Jedenáct soutěžících a odhadem 150 diváků přivítalo první oficiální minimistrovství kopřivnického skateparku. Myšlenka zařadit takovou akci na program klubu Kamarád vzešla od samotných návštěvníků areálu.

SPORT 25. ČERVNA

Na výroční členské schůzi oznámil klub házené velké změny. Trenérem mužů pro sezonu 2003/04 jmenoval Jaromíra Petřeka. Miroslav Bartoň, který tým trénoval od roku 1998, se stal manažerem klubu.

MĚSTO 30. ČERVNA

Výpovědí radnice ukončila původní a uzavřela novou smlouvu se staronovým správcem obecního bytového fondu, firmou Rekaz.

A k tomu ještě v červnu ...

Městský dechový orchestr koncertoval na festivalu v německém Aschaffenburgu. Místní střední školy vyprovodily pět tříd maturantů. Byla zahájena plošná deratizace města. Ve Štramberku hledali cukráře pečícího ty nejlepší uši. V půdním bytě ve Štramberku uhořel muž, další utrpěl popáleniny.

SPORT 6. ČERVENCE

Atletka Lenka Masná vybojovala při M ČR juniorek stříbrnou medaili v běhu na 400 m, zároveň se podílela na zlatu brněnské štafety na 4 x 400 m. O týden později získala s brněnskou štafetou zlato i na M ČR dospělých.

Vytrvalkyně Irena Šádková vybojovala jako členka českého týmu stříbrnou medaili na ME v běhu do vrchu.

Plavci KVS Skokan dovezli z mistrovství ČR dospělých tři tituly, což je nebývalý úspěch.

Fotbalový tým kopřivnických žáků triumfoval na turnaji v Itálii.

MĚSTO 16. ČERVENCE

Prázdninový klid přerušil největší požár za posledních několik let. V noci vzplanula elektroinstalace dvanáctipodlažního domu číslo popisné 1316 na ulici Pod Morávií. Nikomu z obyvatel domu se nic nestalo, přesto oheň odhalil některé nedostatky, jako například fakt, že žebřík z výbavy hasičů do nejvyšších pater nedosáhne. Celý dům zůstal několik týdnů bez proudu a kompletní odstranění škod se protáhlo na celé měsíce.

SPORT 26. ČERVENCE

Plochodrážník Adrian Rymel ze Štramberka vybojoval ve finále M ČR jednotlivců na ploché dráze stříbro.

SPORT 30. ČERVENCE

Tragicky zahynul Milan Macháček, trenér kopřivnického hokejového týmu mužů.

A k tomu ještě v červenci ...

Kopřivnice byla devět dnů bez teplé vody, odstávka byla však o den kratší než obvykle. Lidé měli možnost na radnici nahlédnout do seznamů agentů STB.

MĚSTO 2. SRPNA

Na radnici byla slavnostně podepsána nájemní smlouva, podle které bude nově postavenou výrobní halu ve vlčovické zóně příštích deset let obývat holandská společnost Cirex specializující se na přesné lití.

MĚSTO 6. SRPNA

Byla zahájena v pořadí již dvaatřicátá sezona na místním zimním stadionu. Do nutných oprav a technických vylepšení investovala správa sportovišť přibližně 300 tisíc korun.

SPORT 8. SRPNA

Hokejový klub uspořádal stejně jako před rokem akci HC dětem. Znovu se na ní sešly hokejové hvězdy. Byl mezi nimi i Libor Pivko, který pro následující sezonu akceptoval nabídku Nashvillu.

Vozíčkáři Oldřich Němec a Milan Kupčák vyrazili na trasu cyklistického maratonu ‘Lichnov 24 hodin’. O den později se radovali ze světového rekordu.

TATRA 12. SRPNA

Tatra uvolnila další nepříjemnou zprávu, během prvních šesti měsíců roku se jí podařilo dostat se do ztráty ve výši 497 milionů korun. Katastrofální výsledek prý podpořil silný kurz koruny a nedostatek provozního kapitálu.

KULTURA 15. SRPNA

Areál letního stadionu opět hostil dva hudební festivaly. Rockový Bartness dal možnost vystoupit mimo jiné i místním formacím LU a OP Jazz Band, následující den se pak vše odehrávalo v diktátu tanečních rytmů pod hlavičkou Red Stone. Zájem publika byl při druhém ročníku vyšší.

SPORT 18. SRPNA

Týmu kopřivnických hokejistů se trenérsky ujal dlouholetý hráč Kopřivnice Stanislav Kacíř.

MĚSTO 19. SRPNA

Radní zpřísnili postup vůči neplatičům nájemného a město podává k soudu návrhy na vyklizení bytů.

SPORT 23. SRPNA

V kopřivnickém mezinárodním závodě na ploché dráze překvapivě triumfoval Polák Lukasz Szmid.

SPORT 28. SRPNA

Byly zahájeny sportovní hry, konané u příležitosti 55. výročí povýšení Kopřivnice na město.

MĚSTO 30. SRPNA

Nevídanou návštěvnost několika tisíc lidí měla akce nazvaná Odzvonění prázdninám, kromě koncertu dívčího tria Holki, pozdějšího vystoupení Rock&Roll Bandu Marcela Woodmana a vyhodnocení Mezinárodních sportovních her, byl v rámci programu překonán také rekord v největším počtu budíků zvonících současně na jednom místě. Odzvoněním prázdninám vyvrcholily také oslavy 55. výročí povýšení Kopřivnice na město, ke kterému radnice od Congletonu dostala neobvyklý dar v podobě ojeté limuzíny tamního starosty.

SPORT 30. SRPNA

Kopřivničtí házenkáři obhájili vítězství v tradičním domácím turnaji ‘O pohár Tatry, a. s.’ Mimo jiné v turnaji rozdrtili interligové Hranice 28:18.

A k tomu ještě v srpnu ...

V budově radnice byla vyvěšena galerie portrétů starostů. Cementárna ve Štramberku zveřejnila pololetní výsledky hospodaření, podle kterých zvýšila tržby, zisk i platy svých zaměstnanců. Táborníci z klubu Kamarád hledali na Kletné poklad Apačů. Kontaktní místo státní sociální podpory se přestěhovalo do správní budovy Tatry.

MĚSTO 1. ZÁŘÍ

Většina kopřivnických učitelů se zapojila do celostátní stávky pedagogů, vyučovalo se pouze na malotřídních školách, církevní škole a průmyslovce. Učiliště, přestože bylo už s průmyslovkou fakticky jednou školou, začalo výuku také až druhého září.

SPORT 1. ZÁŘÍ

Základní škola Emila Zátopka vstoupila do nového školního roku s oficiálním statutem sportovních tříd se zaměřením na házenou.

MĚSTO ZÁŘÍ

Knihovna a její internetové pracoviště začalo své služby nabízet také silně slabozrakým, nebo dokonce nevidomým lidem. Nákup speciálních počítačových programů totiž umožňuje silně zvětšit nebo předčítat veškeré texty.

TATRA 4. ZÁŘÍ

Americký strojírenský gigant Terex oznámil, že se nákupem jednapadesátiprocentního balíku akcí od SDC stává novým rozhodujícím vlastníkem Tatry s 71procentním vlivem. Jedním z důvodů, který noví vlastníci uváděli mezi podněty k transakci, bylo nejen vypořádání dluhů s SDC, ale také zajištění většího provozního kapitálu, na který minulý dosavadní vlastník nebyl schopen dosáhnout. Změna vlastníků se obešla bez velkých personálním změn, ty proběhly jen v dozorčí radě, které začal předsedat Fil Filipov.

MĚSTO 6. ZÁŘÍ

Desítky naleštěných automobilových stařečků se projíždělo ulicemi Kopřivnice a před správní budovou Tatry absolvovali jejich majitelé jízdu zručnosti, to vše v rámci 34. ročníku Veterán rallye Beskydy.

SPORT 6. ZÁŘÍ

Vítězem kopřivnického turnaje neregistrovaných v tenise se stal Zdeněk Šeda ze Zlína. Čtyřhru vyhrála pilně trénující dvojice Veselka - Slezák.

SKOTNICE 12. ZÁŘÍ

Skotnice zvítězila v krajském kole soutěže Vesnice roku 2003. Vyhlášení výsledku bylo spojeno s kulturně společenskou akcí.

TATRA 12. ZÁŘÍ

Noví vlastníci automobilky přicházejí se smělými plány. Zástupce Terexu Fil Filipov se mimo jiné nechal slyšet, že Tatra by měla vyrábět až dvě stě padesát vozů měsíčně.

SPORT 14. ZÁŘÍ

Kopřivnický házenkářský tým mužů vstoupil do nového ročníku 1. ligy vítězstvím nad Zlínem.

Karatisté Milan Burget a Soňa Hejduková přidali na své konto další úspěch. Oba se stali mistry ČR v juniorské kategorii.

SPORT 17. ZÁŘÍ

Turnajem ve volejbale byl zahájen projekt ‘Hledáme olympioniky pro OH v Pekingu 2008’. Po volejbale přišly na řadu tenis, házená, basketbal a plavání.

MĚSTO 18. ZÁŘÍ

Za účasti předsedy poslanecké sněmovny a zástupců Evropské unie byla slavnostně ukončena druhá etapa budování Průmyslového parku ve Vlčovicích a zároveň zahájena výroba společnosti Cirex.

SPORT 20. ZÁŘÍ

Vítězem prvního ročníku závodu ‘Běh rodným krajem Emila Zátopka’ se stal veterán Petr Klimeš ze Staré Boleslavi. Kategorii žen vyhrála kopřivnická Irena Šádková.

Atletka Lenka Masná vybojovala s týmem Brna stříbro v PMEZ.

SPORT 21. ZÁŘÍ

Hasiči z Mniší se stali mistry republiky v požárním sportu. Doma je čekaly bouřlivé oslavy a triumfální přijetí.

KULTURA 26. ZÁŘÍ

Legenda tuzemské punkové scény Visací zámek notně zahustila atmosféru v Noře. Koncert v Kopřivnici byl jednou z posledních zastávek na turné oslavující dvacet let existence kapely.

A k tomu ještě v září ...

Nezaměstnanost na Kopřivnicku se přiblížila patnáctiprocentní hranici. Ve městě se objevilo několik žádostí volajících po zrušení dětských hřišť. Šest autobusů tatrováckých odborářů odjelo do Prahy vypískat vládní reformu veřejných financí. Po dvouleté přestávce se do Kopřivnice opět vrátil závod v Privatsprintu. KTK zvýšila poplatky za kódované programy.

MĚSTO 2. ŘÍJNA

Zastupitelé kývli na prodej přibližně desetihektarového pozemku v průmyslové zóně za víc jak tři miliony sedm set tisíc korun firmě Brose. Ta bezprostředně po podpisu začala se stavebními pracemi.

KULTURA 4. ŘÍJNA

Sedmý ročník přehlídky pěveckých sborů opět do Katolického domu nepřivedl příliš početné publikum. Výkony, které všechna čtyři pozvaná vokální tělesa předvedla, si však zasloužily uznání.

KULTURA 10. ŘÍJNA

Televizní a filmoví profesionálové se sjeli do Kopřivnice na sedmý ročník přehlídky Kafka. Odborná porota hodnotila kvalitu přihlášených snímků velmi vysoko.

SPORT 11. ŘÍJNA

Mistrem první ligy klubu malé kopané se stal celek T.B.

SPORT 12. ŘÍJNA

Hokejisté vstoupili do sezony vítězstvím nad Studénkou.

MĚSTO 14. ŘÍJNA

Proběhly nové volby do dětského zastupitelstva, do jeho čela byla vybrána sedmnáctiletá středoškolská studentka Tereza Klečková.

KULTURA 15. ŘÍJNA

Ve výstavní síni na Fojtství byla otevřena výstava novojičínských učitelů - výtvarníků KantorArt. Ta se do Kopřivnice dostala vůbec poprvé, i když její tradice je poměrně dlouhá.

MĚSTO 16. ŘÍJNA

Zastupitelé dali přijetím státní dotace zelenou vybudování herny v ZŠ sv. Zdislavy, o kterou škola usiluje již řadu let. Pro své žáky totiž nemá k dispozici vlastní tělocvičnu. Hernu navíc budou využívat i stolní tenisté.

MĚSTO 23. ŘÍJNA

Kopřivnická průmyslová škola společně se svými partnery uvedla v život dva vzdělávací projekty podpořené z prostředků Phare. Jedním z nich je Kreativní systém odborného vzdělávání pro automobilní průmysl a druhý má zajišťovat možnost kvalitního dalšího vzdělávání po absolutoriu škol.

MĚSTO 24. ŘÍJNA

Po třech letech se na místě vybraném v anketě samotnými občany města objevila lípa, která má být místním Stromem milénia, společně s výsadbou stromu byla nedaleko od něj instalována také pamětní deska.

SPORT 25. ŘÍJNA

Místní tým kulturistů nečekaně vybojoval postup do extraligy.

SPORT 26. ŘÍJNA

Tři medaile všech tří hodnot vybojovalo kopřivnické krasobruslení na domácí Velké ceně města.

Kopřivnická karatistka Soňa Hejduková dosáhla nečekaného úspěchu v podobě čtvrtého místa na MS ve Francii.

KULTURA 28. ŘÍJNA

Klavírista a skladatel Ilja Hurník absolvoval krátkou návštěvu Kopřivnice, během které se uskutečnila také beseda s posluchači jeho hudby.

MĚSTO 28. ŘÍJNA

Důvod k oslavám měli čtyři Kopřivničané z Masarykova demokratického hnutí. Prezident republiky vyslyšel jejich návrh a vyznamenal řádem TGM III. třídy politického vězně Antonína Suma.

SPORT 31. ŘÍJNA

Manažer kopřivnického klubu házené Miroslav Bartoň se stal trenérem interligových Loun. Radost z prvního vítězství nad Kostelcem mu ovšem za několik dní zkalil kopřivnický klub, který s ním nečekaně rozvázal smlouvu jako s manažerem i šéftrenérem mládeže.

A k tomu ještě v říjnu ...

Slumeko nechalo desinfikovat kontejnery na odpad. Ivan Telařík žádal odstoupení zastupitele Petra Chromečky (ODS). Schůzka podnikatelů s představiteli města skončila rozčarováním hlavně díky Centru podnikání a rozvoje, jež navrhlo personální změny v Klubu podnikatelů. Kopřivničtí myslivci přišli o honitbu. V Ženklavě zažili první civilní svatbu po 40 letech. KTK začíná nabízet internet prostřednictvím své sítě.

SPORT 1. LISTOPADU

Kopřivnický fotbalový tým mužů zakončil podzim ve III. třídě vítězstvím nad Heřmanicemi. Jinak ale zůstal za představami. Přezimuje jen na třetí příčce.

MĚSTO 3. LISTOPADU

Stavebně upravenou bývalou Mateřskou školu na ulici Obránců míru začíná využívat Soukromá umělecká škola MIS music. Budovu má od města pronajatu za symbolickou cenu na deset let a do rekonstrukce investovala takřka 800 tisíc korun.

KULTURA 5. LISTOPADU

Neobvykle vysokou návštěvnost mělo listopadové pokračování předplatitelské série Kruhu přátel hudby, a to především díky slovenskému herci Ladislavu Chudíkovi, který hudbu prokládal recitací veršů.

MĚSTO 6. LISTOPADU

Z důvodu stále se snižujícího počtu dětí na základních školách rozhodli zastupitelé o sloučení ZŠ náměstí a ZŠ dr. Milady Horákové, ke kterému došlo od Nového roku. Pololetní vysvědčení tak i děti z náměstí dostanou s razítkem nástupnické školy.

Firma Cirex zahájila jako druhá v pořadí
výrobu v průmyslové zóně. Další investor,
společnost Brose, pak na podzim začala
se stavbou své fabriky.
Ilustrační foto: David Macháček

MĚSTO 7. LISTOPADU

Položením základního kamene byla slavnostně odstartována stavba nového výrobního závodu společnosti Brose. Výroba v nové hale by se měla rozjíždět v říjnu 2004.

KULTURA 7. LISTOPADU

Vůbec poprvé se domácímu publiku v Noře představil nový kopřivnický hudební projekt Nierika. Kromě úspěšného vystoupení doma kapela stihla v polovině prosince loňského roku vydat také svůj albový debut.

SPORT 7. LISTOPADU

Kopřivnice fandila Čechům v duelu s Finskem. Na místním zimním stadioně se totiž uskutečnilo mezistátní utkání hokejistů do 19 let. Česko je vyhrálo 3:0.

KULTURA 17. LISTOPADU

V Noře zazářila newyorská hudební skupina Enon. Trojice muzikantů nabídla posluchačům pestrou a originální směsici žánrů.

KULTURA 20. LISTOPADU

Tuzemští skladatelé koncertní dechové hudby předvedli v kopřivnickém kulturním domě své nové skladby. O přednes hudby se postarala Ústřední hudba armády ČR.

MĚSTO 21. LISTOPADU

Ředitel kopřivnické pobočky firmy Dura Milan Černý připouští, že ve chvíli, kdy vyprší termín daný smlouvou, nebude mít fabrika takový počet zaměstnanců, ke kterému se zavázala při získávání investičních pobídek.

LUBINA 23. LISTOPADU

Místní komise obnovila po devíti letech tradici vítání nových občánků. V roce 2003 jich bylo jedenáct.

SPORT 23. LISTOPADU

Kopřivnickou Velkou cenu v badmintonu vyhráli Stanislav Kohoutek a Markéta Kozová. Domácí Pavle Janošové se bohužel nedařilo tak jako na nedávném M ČR juniorů v Orlové, kde vybojovala dvě třetí místa.

MĚSTO 24. LISTOPADU

Byl nainstalován přenosný radar na měření rychlosti projíždějících vozidel. Zařízení, od kterého si městská policie slibuje, že řidiči budou jezdit opatrněji, bylo zakoupeno z prostředků dotace na prevenci kriminality.

SPORT 28. LISTOPADU

V prvoligové tabulce druhý tým kopřivnických házenkářů utrpěl ostudnou porážku (37:19) na půdě prvního Jičína. Od zápasu se čekalo, že bude vyrovnaným soubojem na ostří nože.

A k tomu ještě v listopadu ...

V Noře vystavují autistické děti. Tatru navštívil indický ministr obrany. Ve městě byl vysazen nový vánoční strom. O místo ředitele průmyslové školy se v konkurzu ucházel pouze její dosavadní ředitel Jaroslav Ponec. Radní se rozhodli žádat o dotaci na romského asistenta. Malíři Josefu Martinimu byl přiznán titul Významná osobnost města Kopřivnice. Závišický starosta dostal v hádce políček. Taneční soutěž Tatra opět naplnila kulturní dům tancem té nejvyšší kvality.

MĚSTO 1. PROSINCE

Po jednání vlády Kopřivnici navštívil ministr vnitra Stanislav Gross. Ten nepřímo přislíbil zdejší radnici dotaci na zakoupení správní budovy Tatry.

SPORT 7. PROSINCE

Plavecký dorost KVS Skokan dovezl z mistrovství ČR šestnáct medailí. O týden později jej ještě předčilo žactvo, které jich získalo sedmnáct.

MĚSTO 10. PROSINCE

Telefonát ministra financí Bohuslava Sobotky potvrdil, že vláda přiklepla Kopřivnici třicetimilionovou přímou dotaci na zakoupení správní budovy Tatry. Podmínkou je, že jednu třetinu rozlehlého objektu bude využívat státní správa.

SPORT 14. PROSINCE

Plavkyně Petra Klosová zakončila své úspěšné účinkování na ME v Dublinu. Z Irska si dovezla jedenáctou příčku ze závodu na 100 m polohově a řadu nejlepších osobních výkonů.

KULTURA 15. PROSINCE

Vánoční koncert Marty Kubišové a klavíristy Petra Maláska bezmála vyprodal kulturní dům. Během recitálu zazněly všechny staré hity populární hvězdy šedesátých let.

ZÁVIŠICE 18. PROSINCE

V sousední obci slavnostně uvedli do provozu nový most přes Sedlničku. Ten původní byl v havarijním stavu a čekal na opravu už od povodní v roce1997, kdy byl poškozen.

KULTURA 20. PROSINCE

Prvním vánočním koncertem ve své historii oslavil Městské dechový orchestr Kopřivnice deset let své existence. Víc jak dvouhodinovému programu naslouchal zaplněný velký sál kulturního domu.

A k tomu ještě v prosinci ...

Město zvýšilo nájemné v nebytových prostorách. Děti soutěžily ve stavbě ptačích budek na čas. Vtipálci vyzdobili muzeum skupinkou záchodových mís.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.