Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Až do konce března stačí zaplatit poplatky za odpady

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke svému poslednímu zasedání v roce 2003 se sešli zastupitelé výjimečně ve středu 17. prosince. Na programu jednání bylo mimo jiné schválení pravidel rozpočtového provizoria. Město tak již několik let po sobě hospodaří z kraje roku v rozpočtovém provizoriu, a to do doby schválení řádného rozpočtu.

Zastupitelé také schvalovali tři vyhlášky města Kopřivnice. Jako první byla schválena vyhláška o místním poplatku ze psů. Podle ní se platí poplatek ze psů starších tří měsíců, dříve to bylo až od šesti měsíců. Občané tak musí městu zaplatit ve městě tisíc korun a za psa v rodinném domku stokorunu, a to do 28. února.

I druhou vyhláškou se zabývali zastupitelé z důvodu novely zákona o místních poplatcích, která nabyla účinnosti od 1. ledna 2004. Podnikatelé tak zaplatí za každý povolený hrací přístroj pět tisíc korun na tři měsíce, a to vždy do desátého dne prvního měsíce příslušného kalendářního čtvrtletí.

Poslední z projednávaných vyhlášek byla o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů na rok 2004. Za odpady se bude platit stejná částka jako v loňském roce, tedy tři sta sedmdesát korun za osobu a rok, a ti, kteří vlastní popelnici, zaplatí za rok o třicet korun méně. Podle nově schválené vyhlášky je posunuta doba splatnosti a poplatky za odpady lze zaplatit najednou do 31. března, nebo rozložit na dvě splátky, přičemž první z nich musí být uhrazena rovněž do 31. března a druhá do 30. září.

Na programu jednání byla dohoda o vyrovnání závazku mezi městem Kopřivnicí a majiteli objektu kasáren, pány Josefem Endlem a Evženem Stehlíkem, kterým město prodalo 6. dubna 2001 kasárna včetně pozemků. Podle dodatku kupní smlouvy se kupující zavázali, že do 31. prosince 2003 vybudují v kasárnách relaxační centrum, ve kterém budou dvě bowlingové dráhy, dva squashové kurty, fitnes centrum a sauna. Pokud by slib nesplnili, město by mohlo požadovat doplacení kupní ceny do pěti milionů korun a smluvní pokutu. Majitelé místo sauny zbudovali zrcadlovou tělocvičnu a solárium. Bylo konstatováno, že zařízení je občany města využíváno, a proto zastupitelé schválili, že majitelé kasáren nemusí městu uhradit žádný doplatek.


    [Top]    


Mimořádná rada vyhlásila témata grantů

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádná rada, která se uskutečnila ve středu 17. prosince, projednávala a schvalovala témata pro udělování grantů města Kopřivnice na rok 2004. „Témata jsou dobře a vhodně vybraná. Po diskuzi jsme nakonec schválili čtyři,“ uvedl místostarosta Milan Bureš.

První z témat je zaměřeno na odkaz kopřivnických rodáků v současné tvorbě dětí a mládeže. Od něho si město slibuje oživení tradice výroby hliněné keramiky v souvislosti s výročím Ignáce Rašky, zakladatele továrny na hliněné zboží. Zde lze také přihlásit hudební projekty, neboť v tomto roce si připomeneme 85. výročí narození dalšího kopřivnického rodáka a hudebního skladatele Zdeňka Petra.

Do druhého tématu by se měly hlásit projekty zaměřené k podpoře zdravého životního stylu a ke zlepšení vzhledu města, neboť to se jmenuje Kopřivnice - Zdravé město.

Třetí téma je zaměřeno na kulturní a sportovní léto a rozvoj cestovního ruchu.

Zájemci o získání grantu by se měli zaměřit na letní volnočasové aktivity určené turistům přicházejícím do Kopřivnice.

Poslední čtvrté téma je zaměřeno na automobilovou tradici města Kopřivnice. Od ní si vedení města slibuje, že formou recesních soutěží nebo her si občané připomenou výročí slavných kopřivnických rodáků nebo významných osobností jinak spojených s místním automobilovým průmyslem.

„V radě jsme rovněž schválili obecná pravidla a podmínky výběrového řízení pro přidělování grantů,“ doplnil místostarosta Bureš. Projekty ucházející se o grant musí být doručeny na podatelnu městského úřadu na ulici Záhumenní nebo na odbor školství, kultury a sportu, nacházející se ve správní budově automobilky, a to nejpozději do středy 28. ledna do dvanácté hodiny. Přesně specifikované podmínky k podání žádosti grantů budou zveřejněny na internetu.


    [Top]    


Nejvíc podražilo telefonování, internet a alkohol

K o p ř i v n i c e (ili) - Lednem vstoupila v platnost reforma veřejných financí a s ní přišla i vlna zdražení.

Elektřina pro domácnost podražila v průměru o necelé čtyři procenta. Zvýšila se cena nejen za kilowatthodinu, ale i měsíční paušál. Plyn podražil v průměru o tři procenta. Nejcitelněji zvýšení pocítí lidé, kteří plyn používají pouze k vaření, a to o 16,4 procenta, nejméně náklady stoupnou lidem, kteří plynem topí - v průměru o 1,9 procenta.

Řidičům zdražil benzin o 1,20 a nafta dokonce o 2,20 korun za litr.

Vzrůst spotřební daně u alkoholu se promítl do jeho prodejní ceny zhruba osmikorunovým navýšením na půl litru. Cena cigaret se po doprodeji zásob se starými kolky se zvýší zhruba o čtyři koruny za krabičku.

Z důvodu zvýšení daně z pěti na dvaadvacet procent stouply náklady na telefonování zhruba o šestinu. Podražilo telefonování z pevných linek, mobilů a také internet.

S ohledem na zvýšení daně z přidané hodnoty navíc zdražily služby realitních kanceláří, právní a účetní služby, daňové poradenství, zpracovávání dat, pronájem osobních automobilů, vodou ředitelné barvy a laky, bionafta, bioplyn a výrobky z recyklovaného papíru.

Naproti tomu se od ledna snížila daň z převodu nemovitostí z pěti na tři procenta.

Od Nového roku se snížila i procentní sazba nemocenské za první tři dny stonání na polovinu z padesáti na 25 procent. Maximální nemocenská za jeden den se tak sníží z 303 na 139 korun. V prvních čtrnácti dnech nemoci se bude pro výpočet nemocenské započítávat denní příjem do 480 korun pouze z 90 procent místo dosavadních sta procent. Maximální denní nemocenská bude tedy dosahovat od 4. do 15. dne nemoci 386 korun, zatímco před rokem 2004 dosahovala 419 korun.

Důchodová penze se mírně zvýšila, a to pouze o dvě procenta. Narostla o pět set korun i minimální mzda z původních šesti tisíc dvou set na šest tisíc sedm set korun hrubého měsíčně.


    [Top]    


V únoru by se mělo rozhodnout o novojičínské nemocnici

O s t r a v a (hod) - Společnost Euromednet, a. s., požádala Krajský úřad Moravskoslezského kraje o pronájem Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně. Žádost společnosti Euromednet podpořilo i Zastupitelstvo města Nový Jičín na svém říjnovém zasedání. „Jako výhoda pro pronájem se jeví řešení dlouhodobě nepříznivého trendu hospodaření novojičínské nemocnice a také skutečnost, že kraj zůstane nadále vlastníkem nemocnice,“ uvedl starosta Jiří Tichánek, který je členem krajského zastupitelstva.

Po projednání všech záležitostí vzalo krajské zastupitelstvo na vědomí žádost společnosti Euromednet o pronájem Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně a souhlasilo se zpracováním variant možnosti pronájmu, prodeje nebo převodu zřizovatelské funkce k této příspěvkové organizaci za podmínky zachování dostupnosti a rozsahu poskytované zdravotní péče.

Náměstek hejtmana Jiří Carbol dostal za úkol předložit vyhodnocení variant zastupitelstvu k rozhodnutí 26. února, které by se tímto problémem mělo opět zabývat.


    [Top]    


Peníze z prodeje věnovaly děti Kapce naděje

Výtěžek z dobročinného jarmarku zaslali
školáci ze ZŠ 17. listopadu
na konto nadace Kapka naděje
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve čtvrtek 18. prosince zorganizovala Základní škola na ulici 17. listopadu ve spolupráci se Sdružením rodičů a přátel dětí školy humanitární akci nazvanou Dobročinný jarmark.

Již delší dobu vyráběli žáci keramické figurky, přání, vánoční svícny a mnoho dalších předmětů tematicky spojených s Vánocemi. Celkem se podařilo nashromáždit dvě stě sedmdesát tři výrobků, které byly nabídnuty veřejnosti za symbolické ceny. Škole se podařilo získat z prodeje 2 918 korun.

Celý obnos z prodeje poslala škola na nadační fond Kapka naděje pro pomoc dětem s poruchou krvetvorby a pro děti, jejichž onemocnění vyžaduje transplantaci kostní dřeně. „Chtěl bych poděkovat firmě Ludvík Moravia, která nám zapůjčila prodejní stánky a umožnila nám ve svých prostorách prodej výrobků našich dětí,“ uvedl Jiří Stoško, ředitel Základní školy 17. listopadu.


    [Top]    


Katolický dům vyhledávali zájemci o práci před filmovou kamerou

K o p ř i v n i c e - V druhé polovině prosince trhala návštěvnost Katolického domu v Kopřivnici rekordy. Tentokrát však zájemci nemířili do velkého sálu na pravidelný výprodej spotřebního zboží a oděvů, ale do malého sálu, kde ostravská firma Royal Casting Agency hledala figuranty pro filmový a televizní kompars.

Na rozdíl od inzerátů nabízejících práci, které požadují určité vzdělání, věk a podobně, neměl Royal Casting Agency vůbec žádné omezující požadavky. Brali malé, velké, mladé, staré, ženy, muže i děti.

„Naším zájmem je mít k dispozici co nejširší databázi, abychom v případě požadavků obchodních partnerů mohli nabídnout dostatek vhodných figurantů,“ uvedl jeden ze zástupců firmy. Informační leták, který zval na casting, upozorňoval, že se hledají různé typy, a lidé, kteří jsou něčím zajímaví - tetováním, extravagantním účesem, modelingovými ambicemi, pěveckým talentem či hudebním nadáním. Zajímavá byla i finanční nabídka, která za případnou komparsní roli slibovala šest set až dva tisíce za jeden natáčecí den, v případě vedlejší hrané role by se mohl výdělek pohybovat od pěti do sta tisíc korun za jeden natáčecí den.

Nejvíc zájemců přišlo z řad mladých lidí. Dívky se netajily chutí mihnout se alespoň na chvíli před kamerou, ty ambicióznější si slibovaly nastartování hvězdné kariéry herečky nebo alespoň modelky, chlapci svou účast brali spíše jako recesi, z které může něco kápnout na pivo. Samostatnou kapitolu tvořily matky s dětmi, které si své ratolesti dokázaly představit v reklamě. To ostatně bylo i přáním osmiletého Martina, který by nejraději propagoval nějakou čokoládovou tyčinku.

Ilona Hoffmannová


    [Top]    


Betlémské světlo

Na Štědrý den ráno nabízeli místní skauti
Kopřivničanům betlémské světlo. Plamínek
zapálený v Izraeli bylo možné získat před
kostelem a také před kulturním domem.
Foto: David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.