Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Shöenfelt přijede předvést svou zatím poslední desku Ecstatic

K o p ř i v n i c e (dam) - Phil Shöenfelt, britský muzikant poznamenaný několikaletým působením v New Yorku a již od poloviny devadesátých let zpracovávaný také vlivy tuzemské klubové scény, bude zítra večer koncertovat v Noře. Koncert v Kopřivnici je součástí turné k poslední desce Ecstatic, která je podle recenzentů nejrockovější a zároveň i nejveselejší z celé jeho diskografie. Většina Shöenfeltovy hudby má ale pochmurný charakter. Charakteristickými tématy jeho písní jsou psychopati, feťáci, oběti drog, sebevraždy a utrpení zamilovaných. Temný rockový bard založil po svém přesídlení do Prahy kapelu Southern Cross, ve které hrají basák Pavel Krtouš, bubeník Jaroslav Kvasnička a houslista a kytarista Pavel Cingl. Se stejnou kapelou Shöenfelt hraje dosud a absolvoval s ní nejedno turné po tuzemských klubech i celé Evropě. Poměrně nedávno kapela rozhodla zjednodušit svůj název a místo Phil Shöenfelt & Southern Cross vystupují jako Shöenfelt. Koncert se měl původně uskutečnit už před dvěma měsíci, ale byl z technických důvodů na poslední chvíli přeložen. V říjnu měl Shöenfelt vystupovat s předkapelou Uhlí z Ostravy, tentokrát bude muset koncert začínající v půl deváté večer v CO krytu pod kulturním domem odehrát sólo.


    [Top]    


Marta Kubišová zazpívá své největší hity

K o p ř i v n i c e (dam) - Legendární hity, ale i méně známé písničky z repertoáru Marty Kubišové budou znít velkým sálem Kulturního domu v Kopřivnici v pondělí patnáctého prosince. Právě na tento večer je plánován Vánoční koncert, na kterém se populární zpěvačka objeví společně s klavíristou Petrem Maláskem.

Přestože je tak v programu označován, bude koncert Marty Kubišové spíše retrospektivním recitálem než typicky vánočním programem. V průběhu večera zazní písně jako Depeše, Nechte zvony znít, O baby, baby, Ring-o-ding, Modlitba, Hej, Jude a mnohé další. Kubišová bude zpívat nejen melodie tuzemských skladatelů, ale také několik písní z české verze muzikálu Líp se loučí v neděli (Tell Me On Sunday), který věhlasný Andrew Lloyd Webber napsal v roce 1980 mezi muzikálovými hity Evita a Cats.

Marta Kubišová vstoupila do vod showbusinessu v roce 1964, kdy vyhrála konkurz na zpěvačku a herečku v divadle v Pardubicích a nedlouho nato získala angažmá v pražském Rokoku. Kariéra mladé zpěvačky nabrala raketové tempo a během několika let se stala Kubišová známou interpretkou řady evergreenů, spolu s Václavem Neckářem a Helenou Vondráčkovou utvořila populární trio Gen Kids a třikrát se stala Zlatou slavicí. Třetí cenu už ale zpěvačka přebrala v ústraní a na začátku sedmdesátých let její úspěšnou dráhu na dvacet let přerušilo politické pronásledování. Před mikrofonem se Kubišová znovu objevila až na konci roku 1989 a tehdy odstartovala svou uměleckou dráhu nanovo. Především díky svému temně laděnému hlasu a širokému záběru od rocku přes blues až k šansonu je Marta Kubišová stále žádanou zpěvačkou. Úspěch svého alba Songy a balady označovaného za jednu z nejlepších desek české pop-music sice v devadesátých letech nepřekonala, ale i tak se její nové nahrávky dobře prodávají.

O doprovod hlasu Marty Kubišové se bude v Kopřivnici starat Petr Malásek. Absolvent pražské AMU známý nejen jako klavírista, ale také jako skladatel, aranžér a hudební producent má na svém kontě téměř padesát hudebních složek k filmům, televizním inscenacím i divadelním představením. Také v recitálu Marty Kubišové se našlo místo pro jeho skladbu Nechci být ta druhá. Jako instrumentalista působil pět let v Big Bandu Radio Praha a posléze se stal zakládajícím členem několika jazzových formací - Hot line, Jazzpress, František KopQuartet, které slavily a slaví úspěchy doma i v zahraničí. Podobně jako Kubišovou doprovází Malásek při recitálech také šansoniérku Hanu Hegerovou. Koncert začíná v devatenáct třicet.


    [Top]    


Quijotovskou klauniádu uvidí v Příboře

P ř í b o r (dam) - Milovníky netradičních pojetí literární klasiky jistě potěší představení Don Quijote de la Mancha, připravované na úterní večer 16. prosince do Katolického domu v Příboře. Představení, které má za sebou víc jak devět set repríz a bylo nastudováno v pěti světových jazycích, sklízelo úspěchy nejen na jevištích kamenných divadel, ale i v nedivadelních prostorech v celém světě. Unikátní nejen pojetí formou klauniády, ale také spojení Cervantese s Komenským. V hlavní roli představení, jehož režijní vedení je dílem Boleslava Polívky, se příborskému publiku představí chůdoherec Lenoire Mantainem.


    [Top]    


ZUŠ chystá sérii tří koncertů, jeden by prý byl příliš dlouhý

K o p ř i v n i c e (dam) - Už včera odpoledne zahájili žáci kopřivnické ZUŠ Zdeňka Buriana sérii vánočních koncertů. Včerejší vystoupení v Rybí bylo společné pro školu nesoucí Burianovo jméno i soukromou Základní uměleckou školu MIS music, která má v obci rovněž svou pobočku. Další společné vystoupení čeká žáky ZUŠ Zdeňka Buriana už dnes odpoledne, kdy budou v koncertním sále školy od čtyř hodin vystupovat po boku žáků Základní školy svaté Zdislavy. V pondělí 15. prosince pak odstartuje série tří Vánočních koncertů. „Všechno, co chceme předvést, by se prostě do jednoho večera nevešlo, a tak každý koncert nabídne přibližně půldruhé hodiny samostatného repertoáru,“ slíbil ředitel ZUŠ Zdeňka Buriana Zdeněk Babinec. Hrát se nebude jen vánoční muzika, ale i klasická hudba nejrůznějších autorů. Pondělní, úterní i středeční koncert začíná o půl páté odpoledne a všechny se uskuteční v koncertním sále školy. „Vánoční koncerty naše škola organizovala i dřív, ale byly situovány do kinosálu. Přitom náš koncertní sál s vynikající akustikou a kapacitou šedesáti diváků je pro tento účel ideální,“ vysvětlil změnu místa Babinec, kterému jde o oživení školy. Vánoční atmosféru dokreslí také výtvarná výstava věnovaná blížícím se svátkům, která byla v galerii ve vestibulu školy nainstalována už v pondělí.


    [Top]    


Čajovnou budou znít básně

K o p ř i v n i c e (dam) - Poezie příborské autorky Ireny Kopecké bude zítra v podvečer znít kopřivnickou čajovnou. Autorské čtení poezie doplněné hudbou začíná v sedmnáct hodin a kromě jiného bude také představením v pořadí sedmé sbírky básnířky, která právě vychází pod názvem ‘Ze rtů píseň stéká’.


    [Top]    


Hoboj, trubka a varhany zahrají barokní hudbu

K o p ř i v n i c e (dam) - Výhradně barokní muzika bude náplní posledního letošního koncertu předplatitelské série Kruhu přátel hudby. Ten je naplánován na středu sedmnáctého prosince, a protože v nástrojovém obsazení se kromě hoboje a trubky objevují varhany, je situován do kostela svatého Bartoloměje.

Soubor Barok trio tvořené hobojistou Dušanem Foltýnem, trumpetistou Pavlem Hromádkou a varhaníkem Tomášem Thonem vznikl před šesti lety jako příležitostný projekt. Ovšem čas ukázal, že o jeho vystupování je zájem, a tak trio dostává stálý charakter. Cílem celého projektu je především propagace české barokní hudby. „Proto hrajeme autory, jako je Bohumír Finger, Pavel Josef Vejvanovský, nebráníme se ale ani skladatelům z Německa, Itálie či Anglie,“ řekl Pavel Hromádka. Spojení varhan, hoboje a trubky do jednoho souboru je velmi netradiční a díky výrazně rozdílné dynamice nástrojů také obtížné. Na české scéně je tak Barok trio naprosto ojedinělé. To znamená také nedostupnost dostatečného množství vhodných skladeb bez výjimky, proto jde o transkripce partitur určených jiným nástrojům připravené Dušanem Foltýnem. Během šesti let své existence odehrálo trio desítky koncertů a má za sebou také umělecké zájezdy do Francie či Polska. Barok trio disponuje také živou propagační nahrávkou své produkce a na červen příštího roku připravuje nahrávání svého prvního studiového CD.

Dušan Foltýn je v současnosti kromě účinkování v Barok triu také prvním hobojistou Janáčkovy filharmonie a vede hobojovou třídu na hudební fakultě Ostravské univerzity. Jako uznávaný sólista je vyhledáván předními českými orchestry a věnuje se také komorní hře v několika dalších uskupeních.

Varhaník Tomáš Thon je rovněž pedagogem. Vyučuje na Církevní střední varhanické škole v Opavě a kromě aktivního koncertování je činný také v jiných oborech. Pro své vlastní nakladatelství zpracovává barokní varhanní hudbu, často nahrává a zasedá v porotách tuzemských i zahraničních varhanních soutěží.

Nejmladším členem tria je místní trumpetista Pavel Hromádka. Absolvent JAMU je držitelem četných ocenění z interpretačních soutěží a v současné době je členem Hudby Hradní stráže. Koncert začíná netradičně o půl hodiny dříve, tedy v devatenáct hodin.


    [Top]    


Ve Filmovém klubu začínají myslet na novou sezonu

K o p ř i v n i c e (dam) - Platnost průkazů kopřivnických filmových klubů končí s kalendářním rokem, prodej nových bude zahájen v pondělí patnáctého prosince. Návštěvníci klasického Filmového klubu zaplatí za roční členství čtyřicet korun, členové Filmového klubu pro seniory pak patnáct korun. Nejmenší filmoví diváci, kterým je určen klub Bijásek, mají svá představení předplacena až do konce ledna a nákup nových průkazů je tak čeká až po Novém roce. V prosincovém programu Filmového klubu nahradily původně plánované filmy asijské provenience snímky s etnickou tematikou z celého světa. „Sérii asijských filmů jsme přesunuli na jaro, důvodem bylo posunutí premiér hlavních titulů, které jsme chtěli představit. Bylo by škoda, aby o ně diváci přišli,“ vysvětlila vedoucí filmových klubů a kina Puls Radka Korená.

Známý už je taky program, který ‘klubáky’ čeká na začátku roku 2004. V lednu se mohou filmoví fajnšmekři těšit na Poctu Františku Vláčilovi. „Na začátku roku si připomeneme hned dvě výročí tohoto významného režiséra, a to pět let od úmrtí a devadesát let od jeho narození. Tomuto tématu se bude věnovat i Česká televize, která uvede jeho filmy Údolí včel a Hadí jed,“ řekla Korená. V Kopřivnici diváci uvidí během prvních dvou lednových projekcí Vláčilovy nejslavnější a nejoceňovanější filmy, Markétu Lazarovou z roku 1967 a o dva roky mladší Adelheid. Únor pak bude celý patřit závěrečnému desátému Projektu 100.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.