Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Město uhradí čtyřmilionovou pohledávku za Indrucha

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádné jednání zastupitelů si vyžádalo projednání pohledávky města, která vznikla na konci října v roce 1995. V té době žádal Eduard Indruch o čtyřmilionový úvěr u České spořitelny a město mu ručilo. Město se ve svém písemném prohlášení zavázalo, že splní všechny finanční závazky dlužníka vzniklé z této úvěrové smlouvy. V rámci privatizace přešla 30. června 2001 nesplacená pohledávka z České spořitelny na Konsolidační banku Praha a poté na Českou konsolidační agenturu.

Na jaře město obdrželo od konsolidační agentury dopis, která žádala město, aby uhradilo celý dluh Indrucha, a to ve výši 7 585 763 korun. Tento dopis rozjel nesčetná jednání mezi konsolidační agenturou a vedením města, jehož závěrem bylo svolání mimořádného zasedání zastupitelstva, neboť agentura má stanoven termín řešení této záležitosti do konce roku. Navíc Krajský soud v Ostravě prohlásil na majetek Indrucha konkurz. Podle usnesení vlády z května letošního roku může město odkoupit svou pohledávku za zvýhodněnou cenu - za čtyři miliony tři sta šedesát tisíc korun. Pokud by město na tuto variantu nepřistoupilo, pak by se tato částka navyšovala o úroky z prodlení.

V té době nejen město, ale i automobilka pomáhala lidem s rozjezdem při podnikání. Jak v komentáři dodal starosta Jiří Tichánek, město ručilo celkem dvanácti lidem či firmám: Superioru, Marcele Střechové, Marii Pešlové, Miloslavu Müllerovi, Eduardu Indruchovi, Vladimíru Slezákovi, Eurolimu, s. r. o., ing. Blažkovi - Kovotrend, Pramosu, s. r. o., Římsko-katolické farnosti Kopřivnice, Acisu, s. r. o., a Ivanu Zbavitelovi. Z těchto jmenovaných deset své pohledávky uhradilo a pouze se dvěma město mělo problémy. Ivan Telařík v rozpravě vystoupil s dotazem, že by občany zajímalo, kdo za tuto situaci nese zodpovědnost. Podle záznamu KTK, který je k dispozici, při projednávání a následném schvalování v zastupitelstvu hlasovalo šestnáct ze sedmnácti zastupitelů pro. Jak později dodal místostarosta Milan Bureš: „Byl jsem v té době členem zastupitelstva a pan Indruch nás přesvědčil o svém záměru.“ K tomu se připojil i místostarosta Vladislav Kryške, který řekl: „Byl jsem starostou. Byla snaha města pomoci občanovi. Nařčení, která zazněla, nejsou hodna zastupitele ani občana.“

Poté to komentoval i Jiří Sumbal, který řekl, že on v té době v zastupitelstvu nebyl, ale že je těžké hodnotit rok 1995 s informacemi z roku 2003. Nakonec všichni přítomní zastupitelé schválili, že město odkoupí pohledávku od České konsolidační agentury ve výši 4,36 milionu korun.

Zastupitelé schválili v souladu s Pravidly pro hospodaření s bytovým fondem tři dohody o přistoupení k závazkům. Tři noví nájemci obecních bytů nabídli městu, že uhradí část dluhu, který se vázal k nabízeným uvolněným bytům.

I tentokrát zastupitelé schválili poskytnutí účelové dotace na opravu společných částí domu ve výši 58 124 korun bytovému družstvu Korej.


    [Top]    


Termín koupě správní budovy se oddálil

Vláda stále hledá způsob, jakým by radnice
mohla získat peníze ze státní kasy
na nákup ředitelské budovy Tatry.
Ilustrační foto: David Macháček

B r n o (hod) - Další jednání ve věci získání státního příspěvku na zakoupení správní budovy automobilky Tatra se uskutečnilo minulý týden v Brně, kde se setkali starosta města Jiří Tichánek, místostarosta Vladislav Kryške s poradcem ministra financí Karlem Goldemundem. „Poradce nás informoval o tom, jak se posunulo vyřizování naší záležitosti dále. Opětovně jsme mu předali veškeré podklady včetně seznamu organizací, které by se měly do správní budovy přestěhovat. Pana poradce zajímaly především organizace státní správy,“ uvedl starosta.

V úterý měli někteří členové vlády jednat o možnosti, jak provést záležitost odkoupení správní budovy. „Podle toho, co nám poradce sdělil, nejpozději do konce února by celá věc měla být provedena prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věci majetkových jako jedna z variant. My navrhujeme cestu prostřednictvím přímé dotace. Pan Goldemund nám slíbil, že nás bude informovat o vývoji, aby mohl informace sdělit zastupitelům,“ dodal Tichánek.


    [Top]    


Nájemné v nebytových prostorách se zvyšuje

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města se na své poslední schůzi v úterý 2. prosince zabývala výší nájemného v nebytových prostorách, které pronajímá. Velkou část těchto prostor město pronajímá dlouhou dobu za nájemné, které bylo stanoveno při uzavírání smluv. „Ve většině případů nebylo nájemné zvyšováno po dobu deseti až dvanácti let. Při schvalování nových tarifů jsme brali v úvahu i druh podnikání. Nejméně se bude platit za prostory, kde jsou umístěny sklady, a nejvíce za obchody. Nová výše nájemného je od Nového roku stanovena od dvě stě dvaceti až po osm set devadesát korun za metr čtvereční. Realitní kancelář Rekaz připraví pro všechny nájemce městských nebytových prostor dodatky k současným smlouvám,“ rozvedl projednávaný bod místostarosta Zdeněk Krajčír.

Od Nového roku budou muset zaplatit o sto procent více i organizace, které si pronajaly od města vývěsní skříňky. „Od roku 1999 účtuje odbor majetkové správy roční nájemné za skříňku ve výši dvě stě čtyřicet korun, což je dvacet korun za měsíc. Vzhledem k tomu, že se zvyšují náklady na údržbu - nátěry, investice do instalací nových skříněk - zvýšilo se nájemné o sto procent,“ řekl Krajčír a dodal, že město eviduje dalších šest zájemců o vývěsní skříňky.

Po zveřejnění záměru obce prodat pozemek ve Vlčovicích na stavbu rodinného domku se objevili tři žadatelé. Radní během svého jednání schválili metodu, jak bude město při tomto prodeji postupovat. „Schválili jsme prodej obálkovou metodou. Stanovili jsme nejnižší požadovanou cenu za pozemek. Nyní bude na zájemcích, který z nich nabídne za pozemek nejvyšší částku,“ doplnil místostarosta.

Rada města vzala na vědomí žádost nájemníků domu č. p. 431 a 432 na Masarykově náměstí na odkoupení domů. „Rada uložila odboru bytového hospodářství aktualizovat pravidla prodeje bytových domů a nebytových prostor s termínem do konce března roku 2004 a dopracovat seznam domů určených k prodeji.

Platnost stávajících pravidel končí s koncem letošního roku. Pravidla nebyla novelizována, protože chybí zákon o nájemném, který bude mít zásadní vliv na celou filosofii, jež se vztahuje k prodeji bytových domů. Schválení zákona se předpokládá v prvním čtvrtletí roku 2004,“ sdělil k dalšímu bodu programu schůze Krajčír.

I tentokrát radní schvalovali podání návrhů na vyklizení bytů po uplynutí řádně sjednané nájemní doby do 31. prosinci 2003. „K okresnímu soudu bude předáno sedmnáct případů. Jedná se o nesolidní nájemníky, kteří byli opakovaně upozorňováni na důsledky plynoucí z toho, že nereagují na výzvy k úhradě svých dluhů. Pokud by dluh ještě uhradili, město jim může, ale nemusí obnovit nájemní smlouvu,“ dodal místostarosta.


    [Top]    


Mikuláš s družinou na děti čekal hned na několika akcích

Mikuláše na ledě mohly děti v neděli potkat
na zimním stadionu díky pořadatelům
z Klubu Kamarád a sdružení Máš čas?
Mikulášských akcí proběhla celá řada.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nepřeberné množství možností setkat se s Mikulášem a jeho družinou měly všechny děti během minulého týdne. K tradičním akcím letos přibyly i nové. Například už ve čtvrtek připravila mikulášskou nabídku s programem Katolická beseda. „Přišlo asi sto dvacet dětí a bavily se dobře jak při divadelním představení Lotranda a Zubejdy připraveném skauty, tak i při samotné nadílce,“ liboval si pořadatel Marián Kálna. Plné náměstí přihlíželo v pátek v podvečer tradičnímu příjezdu Mikuláše do města a prvnímu rozsvícení vánoční výzdoby. „Andělská pošta, která byla součástí akce poprvé, se těšila velikému zájmu,“ tvrdí Dagmar Rysová z kulturního domu. Pošta podle ní jen v pátek orazítkovala na tři sta dopisů Ježíškovi. Během víkendu pak děti mohly Mikuláše vidět v osazenstvu historického parního vlaku, zabruslit si s ním na zimním stadionu a také na řadě dalších míst.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Stavby ptačích budek oslovily pouze tři školy

Soutěž Budkování 2003 vyhrál starší tým
ze Základní školy Alšova. Šlo o první ročník
akce pořádané místními ekology.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Budkování 2003 se jmenovala akce, kterou odbor životního prostředí minulý týden ve spolupráci s Občanským sdružením Hájenka oslovil místní základní školy, aby vyslaly tříčlenná družstva na stloukání ptačích budek.

„Rozhodoval sice čas, ale i kvalita provedení. S celkovým pořadím zamíchal i vědomostní test z oblasti ekologie,“ přiblížila podmínky soutěže Radka Chalúpková z odboru životního prostředí, kterou mrzelo, že svá družstva vyslaly pouze ZŠ sv. Zdislavy, 17. listopadu a Alšova měla dvě želízka v ohni.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Během jednoho dne spadl ze střechy hned dvakrát, přesto ho to neodradilo

K o p ř i v n i c e - Za zázrak můžou považovat dva kopřivničtí pokrývači čtyřmetrový pád ze střechy, který jeden odnesl zlomeným dvanáctým obratlem a druhý zlomenou klíční kostí a natrženými svaly na rameni. Příčinou pádu bylo uvolněné lano na montážní lávce, ze které pokládali na střechu šindel. Následoval pád a u obou vyražený dech.

„Pracovali jsme ve čtyřech a kolega, co byl dole, nás hned začal bouchat do zad, ať se můžeme nadechnout,“ vzpomíná na 17. říjen jednapadesátiletý Pavel (jméno na přání pozměněno) dnes už se smíchem, „první moje slova byla: dáme po štamprli a jdeme dělat.“ Lékař, kterému pracovali na střeše, okamžitě přivolal rychlou záchrannou službu, která přijela spolu s policií. „Zjišťovali, jestli při úraze svou roli nehrál alkohol, ale to si při takové práci opravdu nemůžete dovolit,“ podotkl Pavel, který bezprostřední poznámku po úraze mínil žertem. Teprve rentgen ukázal rozsah zranění. „Měl jsem stejně veselo. Ve středu mě pustili s železným korzetem a berlemi domů a druhý den jsem jel nazpět s ledvinovým kamenem. Skoro jsem litoval, že vyšel sám. Říkal jsem, že se mi po těch šikovných sestřičkách tak stýskalo, že jsem si musel ještě něco vymyslet.“

O úrazy při takové profesi není nikdy nouze. Za více než třicetiletou kariéru se Pavlovi podařilo spadnout ještě třikrát a pokaždé na Hukvaldech. „Dokonce dvakrát v jednom dni. To jsme pokládali kanadský šindel, nějak jsem minul rýnu a už jsem jel dolů. Naštěstí jsem pád zbrzdil tím, že jsem se zachytil za okap. Otřepal jsem se a hurá do práce, a za chvíli jsem hrčel znovu.“ I z třetího pádu naštěstí vyvázl jenom s odřeninami, když mu na mokré dlažbě podjel žebřík.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.