Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hasiči kontrolovali kluby

N o v ý   J i č í n (dam) - Bezpečnostní a protipožární kontroly, které hasiči společně s policií prováděli během poslední listopadové soboty, se nevyhnuly ani Novojičínsku. Na území bývalého okresu navštívili hasiči dva objekty sloužící jako diskotéky nebo kluby, jeden přímo v Novém Jičíně, a pak také CO kryt pod Kulturním domem v Kopřivnici. „Samozřejmě byly zjištěny některé nedostatky u přenosných hasičských přístrojů, které nebyly ve správných počtech na správných místech, nebo jim chyběla revize. Nebo byly překážky v únikových cestách a podobné věci,“ prohlásil ředitel územního odboru Nový Jičín Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeněk Biskup. Zjištěné nedostatky byly podle hasičů většinou spíše drobného charakteru a po projednání s provozovateli byly většinou hned na místě odstraněny. „K pokutě jsme v žádném z případů nepřistoupili,“ potvrdil Biskup. Počet ani frekvence hasičských kontrol není podle Biskupa vyhláškou ani zákonem stanovena. Na inspekce hasiči vyráží podle jeho slov na základě podnětů občanů a obcí a nebo jen, aby zmapovali terén.


    [Top]    


Zastupitelé schválili seznam jmenovitých akcí, které mají být hrazeny z úvěru

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé schválili v rámci svého zasedání minulý týden ve čtvrtek také soupis jmenovitých akcí na příští rok. „S ohledem na přípravu rozpočtu roku 2004 je nezbytné v předstihu rozhodnout o nástrojích, které umožní realizovat významné jmenovité akce vyplývající z potřeb rozvoje města. Jedná se o vytvoření předpokladu pro podání žádosti o státní dotace a závazného prohlášení města o zajištění spolufinancování. Tyto akce s přihlédnutím k našemu rozpočtu již nelze řešit z vlastních rozpočtových zdrojů, ale pouze přijetím úvěru. Krytí akcí úvěrem uvolní prostor pro financování dalších jmenovitých akcí odborů,“ řekl v komentáři místostarosta Vladislav Kryške. Mezi akce, na které město žádá o státní dotace, patří mimo jiné i domov důchodců. Zastupitelé nakonec po diskuzi schválili tento seznam s dodatkem, že čerpání z úvěru je podmíněno schválením dotace u příslušné akce.

V návrhu státního rozpočtu na příští rok má Kopřivnice schválenou dotaci na řešení energetických opatření krytého bazénu. Podmínkou pro získání dotace je to, že na objektu nesmí být vázána žádná zástava. Právě tuto nemovitost poskytlo město Kopřivnice jako záruku za úvěr u České spořitelny, a. s., ve výši sto dvaceti milionů korun. „Na základě naší žádosti Česká spořitelna nám vyhověla a zástavní právo jednostrannou kvitancí zruší. Za tímto účelem bude sepsán dodatek k úvěrové smlouvě a spořitelna již nebude požadovat náhradu tohoto zjištění,“ uvedl místostarosta Kryške důvod projednávaného materiálu. Zastupitelé schválili přijetí dodatku a pověřili starostu Jiřího Tichánka k jejímu podpisu.


    [Top]    


Školní studijní informační centrum v provozu dva roky

K o p ř i v n i c e (ili) - Více než dva roky uplynuly od otevření školního studijního informačního centra (ŠSIC) na Základní škole 17. listopadu. ŠSIC je využíváno jednak při výuce, a v odpoledních hodinách od 14.30 do 17.30 v pondělí, středu a čtvrtek je bezplatně přístupné žákům školy i bývalým absolventům. „Přednost dostávají ti žáci, kteří se jdou do centra připravit na výuku nebo tvoří seminární práce či referáty. Denně evidujeme návštěvnost kolem třiceti zájemců,“ uvedl ředitel školy Jiří Stoško.

Žákům jsou ve školním studijním informačním centru, které vzniklo propojením tří místností, k dispozici počítače, internet, tiskárna, video, přehrávač a knihovna. „Tento způsob výuky klade velké nároky na přípravu hodiny ze strany pedagogů, ale o to větší oblibě se těší mezi žáky. „Nejčastěji se ve studijním centru vyučují humanitní předměty, jako je dějepis, zeměpis, ale i občanská a rodinná výchova. Jedná se většinou o ty předměty, které nemají speciální učebnu,“ doplnil informace ředitel Stoško.

Dvouletý provoz studijního centra si nemůže ředitel Základní školy 17. listopadu vynachválit a přiznává, že uvažovali o zřízení další víceúčelové místnosti. „Tato záležitost je pouze ve stádiu úvah a bylo by předčasné o ní hovořit,“ dodal Jiří Stoško, jehož škola žákům poskytuje natolik moderní studijní prostředí, že je pro ně dostatečně atraktivní i v odpoledních hodinách.


    [Top]    


Obchodní triky používají markety i malé prodejny

K o p ř i v n i c e (ili) - Obchodní řetězce, které jsou v Kopřivnici zastoupeny - Discont, Kaufland a nově i Lidl, lákají návštěvníky na pravidelné slevy. Tomu se snaží konkurovat zejména prodejny potravin a zeleniny.

Na sídlišti Sever lanaří zákazníky k nákupu nad osm set korun prodejna Delvita láhví kvalitního vína, nákupem nad čtyři sta korun drobným dárkem. Ceny u masných a salámových výrobků začaly některé prodejny uvádět namísto za kilogram oku lahodící cenou za sto gramů. Nabídková tabule u jedné prodejny zeleniny uvádí neskutečně levné ceny u inzerovaných druhů ovoce. Až dole je drobným písmem připsáno, že uvedené ceny odpovídají půlkilogramovému množství ovoce.

„Je to zcela běžný boj o zákazníka a vlastně o přežití. Na jedné straně to může vypadat nefér, ale jsou to pouze drobné obchodní triky, které se vždycky používaly a používat budou,“ uvedl na vysvětlenou jeden z majitelů potravin.


    [Top]    


Zboží vracejí, pokud neodpovídá cena

K o p ř i v n i c e (ili) - Jakou pozornost věnujete při nakupování předem avizovaným cenám? Váháte s jeho vrácením, pokud neodpovídá skutečná cena zboží uvedenému na poutači?

Lukáš B. (23 let, ve výkonu vojenské služby) - Nenakupuji a cenu piva znám v každé hospodě zpaměti.

Iveta T. (44 let, poštovní doručovatelka) - Už se mi nejednou stalo, že jsem zboží u pokladny vrátila, protože při přečtení čárkového kódu byla cena mnohem vyšší než v regálu prodejny.

Miroslava N. (68 let, důchodkyně) - Dávám si pozor, protože se mi stane, že ta malá písmenka často přehlídnu a pak se musím u pokladny omlouvat.

Jana M. (37 let, nezaměstnaná) - Kolikrát si myslím, že někdy v prodejnách označují zboží záměrně chybně, aby si toho zákazník na první pohled nevšimnul.

Břetislav K. (49 let, řidič kamionu) - Dostanu se do obchodu tak zřídka, že na nějaké porovnávání cen nemám čas.

Jan H. (46 let, strojní inženýr) - Nemůžu si vynachválit, jak je v prodejnách uváděna v přepočtu i cena zboží za kilo. Je to nejjednodušší způsob, jak porovnat ceny u srovnatelného zboží.

Lada Č. (37 let, prodavačka) - Pracuji v oboru, ale ne v potravinách. Už se mi podařilo, že jsem párkrát naletěla. To si pak člověk slibuje, že dá o to víc pozor, ale člověk je tvor nepoučitelný a hanba mi nedovolí zboží vrátit.

Vilém Z. (30 let, dealer) - S tím si hlavu nelámu a zboží vrátím. Klidně se i pohádám a servítky si neberu.

Dana K. (40 let, úřednice) - Cenu zboží se snažím kontrolovat při jeho vybírání, neboť u pokladny nestačím kontrolovat, co pokladní tipuje.


    [Top]    


Priority programu prevence kriminality pro příští rok

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své poslední schůzi projednala a schválila priority pro sestavení Komplexního součinnostního programu prevence kriminality pro rok 2004.

Situační prevence:
1.  technické prostředky, jejichž využití souvisí s řešením konkrétního závažného problému ve městě,
2. bezpečnost v silničním provozu.
Sociální prevence:
1. projekty směřující k rizikovým skupinám dětí a mládeže.

Uzávěrka pro předkládání projektů, které budou do Komplexního součinnostního programu zařazeny a předloženy ministerstvu vnitra ČR s žádostí o dotaci, je do 31. prosince 2003.


    [Top]    


Ponec ředitelem průmyslovky

O s t r a v a (dam) - Stávající ředitel Jaroslav Ponec bude jedinou kopřivnickou střední školu vést i nadále. Přestože byl jediným účastníkem konkurzu, přesvědčil svou koncepcí školy příslušnou komisi, a ta jej doporučila radě kraje ke jmenování ředitelem. K tomu dojde až poté, co souhlas vyjádří také ministerstvo školství. Jmenování by tak podle odhadů mělo být platné od nového pololetí.


    [Top]    


Stíny

Dne 19. listopadu bylo oznámeno na OOP Kopřivnice, že 11. listopadu okolo deváté hodiny došlo na chodbě ZUŠ Zdeňka Buriana k fyzickému napadení poškozeného 11letého chlapce o rok starším spolužákem, který ho udeřil pěstí do obličeje. Úderem upadl a udeřil se o stěnu a podlahu. Případ byl šetřen jako přestupek, ale po odborném vyjádření lékaře bylo zjištěno, že při tomto napadení chlapec utrpěl zlomeninu lícní kosti a ve spodní čelisti ulomení zubu. Případ byl překvalifikován na trestný čin ublížení na zdraví a podle trestního zákona bylo pro nepřípustnost trestní stíhání zastaveno.

Trestného činu krádeže se měl dopustit 22letý muž z Kopřivnice tím, že v místě svého trvalého bydliště v dětském pokoji odcizil z plechovky od piva 25 000 Kč na hotovosti ke škodě svého o rok staršího bratra. Tyto peníze nevrátil a použil je pro svoji potřebu. Poškozený dal souhlas k trestnímu stíhání svého bratra.

Neznámý pachatel v Mniší odcizil od domu speciální přívěsný vozík do 750 kg, který slouží k odtahu osobních motorových vozidel v hodnotě 60 000 Kč, který měl oznamovatel zapůjčený od svého známého. Pachatel se tak dopustil trestného činu krádeže

Dne 3. prosince ve večerních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že ve vchodě domu na ulici Osvoboditelů se nacházejí tři muži, kteří dělají nepořádek. Hlídka MP, která se dostavila na místo, našla dotyčné ve sklepě a jeden z mužů byl přistižen, jak močí na stěnu. Strážníci zjistili totožnost osob a muži, který se dopustil přestupku znečištění veřejného prostranství, byla uložena bloková pokuta. Protože dotyčný odmítl zaplatit, byla celá záležitost předána správnímu řízení.


    [Top]    


Neplánovaný výlov rybníka na Šostýně

K o p ř i v n i c e (ili) - O neplánovaný výlov rybníka na Šostýně se postaral nemístný vtipálek, který nasadil do vodní plochy určené obojživelníkům matečné ryby. „V průběhu několika let populace vzrostla natolik, že by se zde neuživily a nepřežily zimu. Proto jsme se obrátili na Český rybářský svaz, aby provedl slovení ryb,“ komentoval situaci pracovník odboru životního prostředí Jiří Sopuch. Do rybářského revíru obhospodařovaného příborským svazem rybářů se přestěhoval více než metrák malých línů a plotic obecných.

Vypuštění rybníka za účelem odlovu ryb bylo pouze jedním z důvodů. Tím dalším byla běžná údržba. „Rybník se po určité době musí tzv. letnit nebo zimnit podle období, v kterém k úpravám dochází,“ přiblížil Jiří Sopuch další postup. V rámci slovení byl rybník vypuštěn až na hlavní kanál. Z důvodu regenerace nebude v první polovině roku 2004 napuštěn na plnou výšku, ale zhruba na polovinu normální hloubky. To povede k zmineralizování látek obsažených v bahně. „Zároveň dojde i na údržbu hráze, k jejímuž narušení došlo z důvodu zabydlení ondater a vyčištění dna rybníka od odpadu, který zde naházeli neukáznění občané,“ poukázal na další z problémů Jiří Sopuch.

„Při tradičním rybníkářství se po vyschnutí nechalo dno rybníka rozorat, osít a na podzim se po sklizni rybník opět napustil. Teď se od tohoto způsobu upustilo, protože nyní je snaha o dosažení co největší produkce ryb, takže se rybníky ozdravují jinými způsoby. Tradiční způsob regenerace měl pozitivní vliv na vývoj mokřadních rostlin, které jsou v přírodě na ústupu,“ přiblížil historický způsob údržby rybochovných rybníků předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

„Vlastní slovení provedli rybáři co nejšetrnější technikou,“ zhodnotil práci profesionálů Dalibor Kvita. Ten taky obratem dodal, že vypuštění rybníka v žádném případě nezpůsobilo problém při zazimování obojživelníků. „Rybník byl vypuštěn záměrně v tomto období, kdy nemůže dojít ke škodám na populaci obojživelníků. Většina z nich již byla zazimována, jediní obojživelníci, kteří jsou vázáni na vodu, a to ještě částečně, jsou skokani hnědí. Část jich již byla připravena v rybníce na zazimování, ale po vypuštění vody se přesunuli do lesa, kde se zahrabali do země, stejně jako to před nimi udělali čolci, ropuchy a ostatní obojživelníci,“ přiblížil Kvita reakce skokanů hnědých, „pokud někdo našel v okolí Šostýna mrtvé žáby, rozhodně to nemělo žádnou souvislost s vypuštěním rybníka, ale jednalo se o přirozený úhyn.“


    [Top]    


V ředitelské je výtah k dispozici

K o p ř i v n i c e (hod) - Pro občany, kteří si vyřizují své záležitosti na odborech městského úřadu umístěných ve správní budově Tatry je k dispozici výtah. „Výtahy, které mohou občané využívat, jsou označeny,“ upřesnil Petr Mareček.


    [Top]    


V Kateřinicích a Trnávce vítají děti taky kvůli školám

K a t e ř i n i c e (dam) - Nové občánky uvítali o mikulášské sobotě v Kateřinicích. Na rozdíl od loňského roku, kdy byla akce pořádána za poslední tři roky, protože bylo dětí málo, tentokrát se jich v obci narodilo celkem osm. „Snažíme se dělat vítání občánků pravidelně, záleží ale na počtu novorozenců. V dalších letech to vypadá slibně, několik dětí očekáváme,“ řekla Pavlína Borkovcová z Obecního úřadu v Kateřinicích. Na rodiče a jejich ratolesti čekal krátký kulturní program, přivítání se starostou, drobný dárek a zápis do pamětní knihy obce.

Poměrně velký počet miminek je pro obec příjemným zjištěním hlavně proto, že dává naději tamní mateřské škole. Předškolní zařízení, které slouží nejen Kateřinicím, ale i sousední Trnávce, dnes navštěvuje pětadvacet dětí, blíží se ale krizové období. „V letech 2000 až 2003 bylo dětí opravdu málo. Bude záležet na rozhodnutí zastupitelstva, zda se rozhodnou školku zachovat, ale ta vůle zde je,“ tvrdí Borkovcová. Jen o pár let později bude tentýž problém s nedostatkem dětí řešit Trnávka, která zase pro obě vesnice provozuje základní školu. Trojtřídní školu se čtyřmi ročníky v současné době navštěvuje pětačtyřicet žáků, i když její maximální kapacita umožňuje vyučování šedesáti dětí. V Trnávce tak výrazný pokles porodnosti jako v Kateřinicích v minulých letech nezaznamenali, i když i tam se rodilo méně dětí. Tuto neděli budou nové občánky vítat i tam a pozváno je celkem jedenáct dětí společně s rodiči.


    [Top]    


Bronzem z MS Bartůňkové uzavřeli sezonu

P e t ř v a l d (ili) - V září zlato na Velké ceně Petřvaldu, v polovině října obhájili titul mistrů republiky v Praze a koncem listopadu získali bronzové medaile na mistrovství světa ve francouzském Schiltigheimu. Tímto nebývale úspěšným podzimem se může pochlubit v cyklistické krasojízdě sourozenecká dvojice Kamil a Petr Bartůňkovi.

Přestože se oběma závodníkům letos nevyhnuly osobní ani zdravotní potíže, odjeli i méně závodů v porovnání s loňským rokem, dokázali intenzivním tréninkem handicap překonat a ve Francii zajet svůj životní výkon. „Konkurence byla tvrdá, o prvních dvou místech bylo vlastně rozhodnuto předem, protože dvě německé dvojice se krasojízdě věnují takřka na profesionální úrovni. Na poslední medailové ocenění si dělali zálusk Rakušané, dvě dvojice Švýcarů a my,“ hodnotil šance svých svěřenců trenér a otec v jedné osobě Kamil Bartůněk.

Doma úspěch oslavili láhví šampaňského, v pátek 5. prosince došlo k slavnostnímu setkání s představiteli místní tělovýchovné jednoty a vedení obce. „Kluci svým výkonem udělali radost celé obci,“ nešetřil slovy chvály na adresu bratrů Bartůňkových petřvaldský starosta Vojtěch Myška. Bronzová medaile z mistrovství světa je o to cennější, že přišla v roce čtyřicátého výročí založení oddílu krasojízdy v Petřvaldě.


    [Top]    


Na závěr roku mají v obcích připraven bohatý program

V den mikulášské nadílky bylo v závišických
potravinách neobvykle rušno. Obsluhovali
andělé a Mikuláš rozdával školákům dárky.
Foto: David Macháček

M i k r o r e g i o n (ili) - Adventní období v obcích a městech mikroregionu je nabito kulturními a společenskými akcemi. Největší pozornosti se těší příjezd Mikuláše a jeho družiny a rozsvícení vánočního stromu.

Příbor už s oslavami začal první adventní neděli koncertním vystoupením chlapeckého pěveckého sboru Boni pueri, pokračoval výstavou světců ve výtvarném pojetí a příjezdem Mikuláše. V sobotu bude náměstí patřit vánočnímu jarmarku a 14. prosince Příborští přivítají Yvettu Simonovou na koncertě Když purpura zavoní. Tři dny před Vánocemi se uskuteční v muzeu vánoční koncert.

Štramberské děti se už potěšily z mikulášské nadílky stejně jako z mikulášské pohádky. Výstava betlémů už sice skončila, ale na 26. prosince bude v jeskyni Šipka k vidění živý betlém. Období svátků si štramberští sportovci zpestří tradičními vánočními turnaji ve volejbale, fotbale a florbale.

V Mošnově si tradiční mikulášskou nadílku pořádanou ve spolupráci základní školy s kulturní komisí zpestřili vystoupením taneční skupiny Trend.

Závišické děti, do jednoho převlečené za malé čertíky, si svou nadílku mohly vyzvednout v prodejně potravin, kde zároveň byla k vidění výstava jejich prací. Personál prodejny pojal nadělování tak realisticky, že i nakupující byli po celý den obsluhováni čertem, anděly a Mikulášem, což s sebou neslo řadu komických situací. Nejeden nakupující se do prodejny opakovaně vracel, aby si personál znovu prohlédl. Předvánoční čas místním zpříjemní vystoupení souboru Ondráš a připraven je i novoroční koncert.

Radní v Petřvaldě budou odměňovat ty děti, které mají nejpěkněji vyzdobené okno. „Chystáme vánoční koncert, na Štědrý den pak vystoupí chrámový sbor s Rybovou vánoční mší,“ přiblížil petřvaldský starosta Vojtěch Myška.

Trnavské a ženklavské děti strávily s Mikulášem odpoledne hrami a soutěžemi, které v Ženklavě zakončily diskotékou a v Trnávce rozsvícením stromečku. „Na 19. máme v kostele přichystán vánoční koncert souboru Ondráš a silvestrovské oslavy nebudu prozrazovat, protože jsou ještě ve stádiu příprav,“ řekl starosta Ženklavy Miroslav Drozd.

V Kateřinicích se pátým rokem občané v poslední minuty starého roku scházejí u hasičské zbrojnice na přípitek a malý ohňostroj.

Kromě mikulášských příprav, o kterých jsme informovali v minulém čísle, se ve Skotnici uskutečnil kurz vánočních vazeb a mikulášský turnaj v šipkách pořádaný OS sdružení sportu a kultury. V sobotu 13. prosince se v sále restaurace U Žabáka pořádá tradiční odpoledne pro seniory Vánoce na vesnici. „Připraveny jsou malé dárečky, které vyráběly naše děti, ukázky výrobků dětí z příborského dětského domova a z domova důchodců, výstava vánočního pečiva, kterou provází vydání vánoční kuchařky sebraných místních tradičních receptů. Akci zakončí vystoupení tamburášského souboru Brač,“ dodala starostka Anna Mužná.


    [Top]    


Krátce

O s t r a v a (hod) - Bezpečnostní rada Moravskoslezského kraje projednala na svém řádném zasedání v úterý 2. prosince mimo jiné postup příprav výstavby nového Krajského centra tísňového volání Moravskoslezského kraje. Rada dále projednala a doporučila hejtmanovi ke schválení nový Havarijní plán Moravskoslezského kaje, který řeší postupy zvládání možných krizových situací v kraji.

K o p ř i v n i c e (ili) - Specializovaná škola pro žáky s více vadami převzala od zástupců společnosti Provident Financial v pondělí 8. prosince videokameru s příslušenstvím v hodnotě šestnácti tisíc korun. „Už dlouhou dobu se škola snažila videokameru získat, abychom mohli zaznamenávat a sledovat pokroky našich žáků a společně s rodiči a učiteli jejich chování analyzovat. To se nám podařilo až díky společnosti Provident Financial,“ netajila se se svou radostí Dagmar Jančálková, ředitelka Dětského centra, pod níž zmíněná škola spadá.


    [Top]    


Ve středu budou jednat zastupitelé

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu zasedání krajského zastupitelstva se sejdou kopřivničtí zastupitelé ve středu 17. prosince ve čtrnáct hodin v anexu městského úřadu ke svému řádnému jednání.

Na programu jednání budou mimo jiné změny územního plánu, třetí aktualizace strategického plánu ekonomického rozvoje města Kopřivnice, pravidla rozpočtového provizoria, novelizace vyhlášek psů, výherních automatů a odpadů.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.