Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Norou bude znít hard core

K o p ř i v n i c e (dam) - Hardcorový večírek chystá na mikulášskou noc kopřivnická Nora. Šestého prosince se v CO krytu pod kulturním domem sejdou hned tři kapely vyznávající tvrdou muziku. Bílovečtí Illegal Illusion přijedou v doprovodu spřátelených Barricade z Kroměříže a vyškovské kapely Dark Gamballe.

Právě posledně jmenovaní se na půdě kopřivnického klubu objeví poprvé a pro fanoušky žánru by mohlo být setkání s jejich muzikou opravdu zajímavé. Svou historii začala kapela psát v roce 1990 pod názvem Dark. Poměrně rychle se dopracovala k vydání vlastních desek a začala intenzivně koncertovat u nás i za hranicemi. V únoru 1998 vyšlo vysoce hodnocené CD Dark Gamballe a v témže roce kapela dostává nabídku doprovázet na turné slavnou finskou kapelu Waltari, se kterou od té doby na šňůru vyrazila několikrát.

Na začátku roku 2000 si kapela do svého názvu přidává příponu Gamballe a pokračuje v úspěšné kariéře vydáním dalších desek a desítkami koncertů. Šestičlenná kapela používá ve své hudbě řadu mnohdy kuriózních ‘hudebních nástrojů’, a část svých písní dokonce interpretuje ve smyšleném jazyce Gamballe. Začátek prvního vystoupení je plánován na půl devátou večer.


    [Top]    


Lašská vila se možná příští rok změní v muzeum a centrum pro výtvarníky

K o p ř i v n i c e (dam) - Muzeum rodáků a výtvarné centrum by mohlo vzniknout v již šest let opuštěném objektu Lašské vily. Realizace projektu, který má vyřešit problémy s jedním z mála památkových objektů ve městě, záleží na tom, zda se městu podaří získat bezmála dvacetimilionovou dotaci z příslušného programu ministerstva pro místní rozvoj.

„Všechny peníze jsou určeny na rekonstrukci budovy, o jejím vnitřním vybavení není v projektu řeč,“ upřesnila vedoucí odboru školství kultury a sportu kopřivnické radnice Radomíra Michálková. Cílem města je budovu, jejíž některé části jsou v havarijním stavu, opravit, aniž by byl jakkoliv pošramocen její památkový charakter. „Zvažuje se i varianta, podle které kamna, dnes soustředěná v jednom místě, budou rozmístěna do jednotlivých místností a sloužila by svému účelu s tím, že do jejich nitra by byla umístěna akumulační topná tělesa,“ prozradila Michálková. Budova Lašské vily, která před otevřením Fojtství sloužila k vystavování národopisných sbírek, potřebuje nutně výměnu střechy, opravu vyžaduje plášť i suterén budovy. Vadná je kanalizace, přerušen je přívod vody. Nově bude třeba vyřešit také napojení do elektrické sítě. V rámci rekonstrukce musí být budova vybavena také sociálním zázemím a bezbariérovými vstupy.

Po rekonstrukci by mělo být v budově umístěno muzeum rodáků včetně sbírek vztahujících se k osobě Zdeňka Buriana, už léta provizorně umístěných ve Štramberku. Výtvarné centrum by pak dávalo možnost realizace mladým i dospělým výtvarníkům z Kopřivnice a širšího okolí. Součástí výtvarného centra by měla být také galerie. Reálná je rovněž možnost zřízení specializované prodejny s výtvarnými potřebami či kavárny v suterénu objektu.


    [Top]    


Katolický dům chystá sborový zpěv a také gospelovou muziku

K o p ř i v n i c e (dam) - Hudba ovládla program místního Katolického domu na nastávající víkend. Připraveny jsou hned dva koncerty.

V sobotu 6. prosince bude od devatenácti hodin vystupovat v kostele sv. Bartoloměje Lanškrounský smíšený sbor. Pětatřicetičlenný soubor začal působit před dvanácti lety, kdy v lanškrounském kostele sv. Václava spolupracoval na uvedení jazzové mše J. Hniličky ‘Missa Jazz’. Poté tuto skladbu přednesl v mnoha našich městech a v létě roku 1993 i v anglickém Bristolu. Kromě Anglie sbor koncertoval s úspěchem v Itálii, Rakousku a Polsku. V repertoáru lanškrounského sboru jsou skladby všech slohových období, úpravy lidových písní a spirituálů stejně jako popové melodie. Sbor se může pochlubit také dvěma CD nahrávkami. Od samého začátku je sbormistryní souboru Vladimíra Jetmarová, a ta bude řídit sbor i při kopřivnickém vystoupení.

Neděle pak bude už přímo v Katolickém domě patřit gospelové hudbě. Ze slovenského Krásna nad Kysucou přijedou kapely Ebed a Amicidei. Vystoupení kapel navazuje na loňské úspěšné vystoupení skupiny Makabi, jak Ebed, tak Amicidei jsou s ní totiž personálně zpřízněny. Autorská muzika šestičlenného Ededu je meditativní a klidná, naopak Amicidei v rámci své třičtvrtěhodinky budou hrát spíše živější hudbu. Koncert začíná v patnáct hodin.


    [Top]    


Betlémy budou k vidění týden

K o p ř i v n i c e (dam) - Ve srovnání s předloňskou expozicí betlémů bude jejich letošní výstava v kopřivnickém Katolickém domě nevelká. „Nechtěli jsme se pouštět do velké výstavy. Ta by se měla ve městě opakovat tak jednou za pět let,“ tvrdí organizátor výstavy Jiří Navrátil. Od neděle sedmého prosince tak bude v malém sále k vidění několik desítek betlémů od soukromých vlastníků z Novojičínska.

Mezi betlémy z nejrůznějších materiálů bude také mechanický betlém Miroslava Urbana. „Ten už Kopřivničané mohli vidět několikrát, ale teď je v něm zase o něco víc pohybu,“ tvrdí Navrátil. Výstava potrvá pouhý týden a skončí 14. prosince.


    [Top]    


Sedmatřicátá Tatra byla směsicí špičkové soutěže a bohatého programu

Pár Tanečního studia Vítkovice
Jakub Dávidek - Michaela Gatěková
si vychutnává exhibiční jive
po svém vítězství v sedmatřicátém ročníku
taneční soutěže Tatra.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Skvělou podívanou byla letošní taneční soutěž Tatra. Sedmatřicátý ročník v pořadí nabídl nejen tuzemskou špičku sportovního tance, ale také pestrý a kvalitní doprovodný program. Celkově vynikající dojem z akce mohl snad zkalit pouze poněkud nižší počet soutěžících. Z původně jednatřiceti přihlášených se standardní části soutěže nakonec zúčastnilo jen dvacet jedna párů. Také latinskoamerická část byla ochuzena o pět z dvaceti tří přihlášených párů. Neochotu některých párů přijet soutěžit do Kopřivnice lze vysvětlit tím, že Tatra uzavírala desetidílný seriál tohoto ročníku Taneční ligy. „Pořádat poslední soutěž je vždycky riskantní. Buď se na ní rozhoduje, a pak jsou na ní všichni, a nebo už je rozhodnuto, a pak přijedou jen ti, co mají soutěžení rádi nebo chtějí tančit právě na Tatře, jež má vynikající pověst. Tentokrát to bylo někde na pomezí, někteří ještě cítili šanci urvat poslední body a promluvit do konečného pořadí a někteří už prostě zůstali doma,“ přiblížil možné pohnutky nepřítomných tanečníků porotce Petr Odstrčil.

Přestože Tatra pamatuje i větší nápor tanečníků, kvalita tentokrát výrazně převýšila kvantitu. Taneční ligy se tradičně mohou účastnit pouze páry nejvyšší třídy M a Kopřivnice navíc hostila tanečníky a tanečnice okupující přední místa ligové tabulky. Soutěžní zápolení tentokrát začalo nezvykle latinskoamerickou částí. Z osmnácti párů, které nastoupily do soutěže v odpoledním prvním kole, vypadlo pouze pět a do večerního galaprogramu porotci poslali hned třináct párů. Ve veřejně hodnoceném finále pak jednoznačně zvítězil pár Tanečního studia Vítkovice Jakub Dávidek - Michaela Gatěková. Výsledkovou listinu se samými jedničkami jim kazila jen jedna dvojka za rumbu a jedna za passo doble. V těchto tancích se vždy jeden z porotců přiklonil ke stříbrnému páru Marek Dědík - Krystýna Horvátová z ostravského LR Cosmetic Dance Teamu, ti mohli z Kopřivnice odjíždět dvakrát spokojeni, neboť diváci je zvolili nejsympatičtějším párem soutěže. Ve standardní části byl přes větší počet startujících postup poroty ještě jednoznačnější. Do večerního semifinále postoupilo předepsaných dvanáct párů a z šestičlenného finále vyšli vítězně Filip Růt a Veronika Růt z tanečního Klubu Sparta Praha. V jejich případě sedmičlenná porota nezaváhala ani jednou ve všech pěti tancích a úřadující vicemistry republiky ocenila samými jedničkami. Do finále standardní části se probojoval také jediný zahraniční pár, na Roberta Pavlíka a Evu Prnovou z trenčínské Dukly však zbyla jen nepopulární bramborová medaile.

Samotná soutěž byla ovšem jen zlomkem tanečního maratonu, který organizátoři přítomným připravili. Vždyť v odpolední části bylo k vidění celkem deset doprovodných tanečních čísel a ve večerním galaprogramu jejich počet dokonce ještě o jedno vzrostl, což z letošní Tatry dělá z programového hlediska jeden z nejnabitějších ročníků. Dostatek prostoru dostala místní ZUŠ Zdeňka Buriana, jejíž mažoretky Tatru zahajovaly, a v programu se objevily ještě další tři čísla z choreografické dílny tamních učitelek. Bouřlivé přijetí si vysloužilo tango Petra Horáčka a Michaely Šimkové, stejně jako formace Tarzan Tanečního klubu Jarky Calábkové nebo stepařská exhibice Freedom dance Miroslava Spáčila a Roberta Urbana. Skvělá byla rovněž juniorská plesová formace Swingový mejdan z Akcentu Ostrava. Svou premiéru před publikem mělo na Tatře vystoupení Moulin Rouge na melodie stejnojmenného muzikálu. Několikaminutová koláž řady akrobatických figur vyvolávala v publiku nelíčené nadšení stejně jako Labutí jezero recesistické skupiny Direkt, které odlehčilo škrobenou atmosféru oficialit v závěru celodenního soutěžního programu.


    [Top]    


Kino připraví drama Půlnoční míle

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě komedie a jedno psychologické drama budou soupeřit o diváckou přízeň v kině Puls. Všechna odpolední představení ode dneška až do pondělí budou patřit v pořadí již třetímu pokračování teenagerské komedie Prci, prci, prcičky s podtitulem Svatba. Jim, který na konci Prciček 2 našel přítelkyni Michelle, se rozhodl se svou milou vstoupit do manželství, ale než si v závěru prstýnky opravdu navléknou, čeká je i celou známou partu ještě opravdu hodně trapasů. Třetí a pravděpodobně závěrečný díl série je podle kritiků o něco zdařilejší než dvojka, přesto je určena především těm, které bavily oba předchozí filmy. Čtvrteční a páteční večer přinese Půlnoční míli. Komorní psychologické drama manželů, kteří se snaží vyrovnat s nečekanou smrtí dcery, při čemž jim asistuje její snoubenec, potěší především fanoušky Dustina Hoffmana a Susan Sarandonové.


    [Top]    


Tisková oprava

V článku ‘Porota musela vybrat nejlepší z víc jak tisíce prací’ zveřejněném ve 40. čísle Kopřivnických novin bylo mylně uvedeno, že členem poroty hodnotící výtvarnou soutěž Svět dobrodružství a fantazie byl Břetislav Janovský. Ve skutečnosti byla členkou poroty místní výtvarnice Anna Georgiadu. Redakce se tímto omlouvá.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.