Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Problémem místních částí je nedostatek chodníků

Na veřejné schůzi s občany v Mniší
prezentoval práci místní komise někdejší
kopřivnický zastupitel Jan Jalůvka.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Veřejné schůze v místních částech, které se uskutečnily minulý týden, se těšily mezi občany tradičně velké popularitě. Poprvé se do Lubiny, Mniší a Vlčovic přijelo po komunálních volbách představit vedení města v novém složení.

Schůze měly obvyklý program: jeden z místostarostů informoval o dění ve městě a o úkolech, kterými se v současnosti vedení zabývá. K těm nejdůležitějším patří po mnoho let odkládaná výstavba domova důchodců, rekonstrukce ulice Štramberské, parkování v Kopřivnici, rekonstrukce školních jídelen a vývařoven a odkanalizování místních částí, které městský rozpočet přijde odhadem na sto padesát až dvě stě milionů korun. V Lubině délka kanalizace dosáhne jednadvaceti kilometrů, v Mniší 6,5 a ve Vlčovicích 7,5 kilometrů. Následně předseda příslušné místní komise referoval o investičních akcích, které se podařily v minulém roce uskutečnit, a o těch, které obce čekají v nadcházejícím roce.

Společné problémy místních částí by se daly shrnout na chodníky podél silnic a nekvalitní komunikace a starost o zimní údržbu. V Lubině Achillovou patou zůstává komunikace I/58, tzv. obchvat Příbora, který po odstoupení Philipsu z průmyslové zóny přestal být pro kraj prioritou. Řešení komunikace stejně jako nedokončená tělocvična při základní škole jsou pro místostarostu Vladislava Kryškeho prvořadým úkolem volebního období. Připomínky padaly na adresu bezohledných terénních motorkářů, diskoték na přehradě, odpadků po nudistech a rybářích, cesty kolem Vidy a neudržování bývalého pozemku Draftexu.

Občané v Mniší se dočkají plynofikace kulturního domu a dobrovolní hasiči, kteří se v letošním roce stali mistry republiky, rozšíření cvičné dráhy. Nespokojenost panuje s přechlorováním pitné vody, což bude řešeno s hygienickou stanicí. Bez odezvy zůstala informace místostarosty Milana Bureše o chystaném uzavření místní malotřídky, která pro malý počet žáků má pro letošní školní rok udělenu výjimku. Mnozí rodiče raději nechávají vozit děti do města a ani vytipování tří lokalit na výstavby rodinných domků doposud nepřilákal do obce nové občany s potenciálními žáky. V letošním roce v Mniší přibyly pouze dva domy.

Ve Vlčovicích pracuje místní komise ve zcela novém složení pod vedením Václava Prašivky. Občané požadují vyřešení parkování u sportovního areálu, opravu oken v kulturním domě a dořešení zastávky na Zábřeškách. Víc než v druhých obcích zaznívaly připomínky na dopravní řešení přednosti v jízdě, zvýšení rychlosti na místní komunikaci či posunutí přechodu pro chodce.

Kritika zazněla na těžbu stromů ve sportovním areálu, na prodlevu v instalaci původně ukradených soch a na nedostatečné připomenutí sedmdesátého výročí vzniku fotbalového klubu v Kopřivnických novinách. Historii vlčovického fotbalu bude věnován adekvátní prostor v novinách na konci roku tak, jak je to u významných výročí ve sportu zvykem.


    [Top]    


Gross: Hledáme způsob, jak to provést

V pondělí ve večerních hodinách
si prohlédl správní budovu a. s. Tatry
ministr Stanislav Gross, který zavítal
do Kopřivnice v rámci výjezdního
zasedání vlády v Ostravě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V rámci výjezdního zasedání vlády na krajském úřadu Moravskoslezského kraje zavítal ministr vnitra Stanislav Gross v pondělí ve večerních hodinách do Kopřivnice. Ministr si nejdříve prohlédl ředitelskou budovu a poté se spolu s vedením města přemístil na radnici, kde probíhala další jednání.

Vedení radnice již delší dobu jedná na ministerstvu vnitra i financí o možnosti získání dotace na odkoupení správní budovy. Podle slov ministra Grosse vláda vidí, že moravskoslezský region má řadu problémů, se kterými mu ale pomoci nemůže, neboť se jedná o soukromý sektor. „Jedním z problémů, se kterým může vláda pomoci, je ten s vytvořením nových administrativních kapacit. Zároveň tatrovka prochází restrukturalizací a s tím souvisí uvolňování kancelářských prostor. Lidé by těžko chápali, kdyby budova zůstala prázdná a potřebné kancelářské prostory by se budovaly někde jinde. Je to věc, která může pomoci jak fabrice, tak městu,“ řekl Gross.

„Definitivní řešení bude známo koncem tohoto týdne. Peníze jsou ve státním rozpočtu ještě tento rok připraveny na jeho realizaci, ale prozatím hledáme způsob, jak to provést,“ dodal ministr. Ze strany vlády se jedná o precedens, neboť Kopřivnice má svá specifika. „Je zde fabrika, která před pár lety zaměstnávala patnáct tisíc lidí a dnes se drží nad vodou. O tento region se musíme starat, neboť je zde problém politiky s restrukturalizací průmyslu v kraji,“ doplnil Gross.

V rámci výjezdního zasedání vlády se řešily problémy s nezaměstnaností v moravskoslezském kraji. „Byl stanoven okruh pětadvaceti témat, které region potřebuje řešit. Některé z nich se týkaly zaměstnanosti. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban konstatoval, že ministerstvo má připraveny potřebné finanční prostředky pro průmyslovou zónu, která bude krajem označena jako strategická. My pouze čekáme na rozhodnutí vedení kraje, která z těch uvažovaných variant to bude, protože to si musí rozhodnout zdejší reprezentace. Jakmile toto bude určeno, tak příslušné finanční prostředky budou k dispozici. Stejně tak bylo konstatováno, že jsou prostředky na některé dopravní stavby, které se týkají obslužnosti průmyslových zón, což bylo konkrétně vyspecifikováno. Samozřejmě, že byla také provedena zevrubná revize pokračování výstavby dálnice D47, která evidentně znamená život pro tento region. Bylo konstatováno, že harmonogram výstavby je dodržován,“ dodal na závěr své návštěvy v Kopřivnici ministr Stanislav Gross.


    [Top]    


Pronajmout byt načerno se může zle nevyplatit

K o p ř i v n i c e (dam) - Tvrdší postup proti družstevníkům, kteří načerno pronajímají své byty, vyhlásilo kopřivnické oblastní stavební a bytové družstvo. „Už delší dobu bojujeme s dlužníky a máme výsledky. Teď jsme se zaměřili také na další hrubé porušování pravidel spojených s užíváním bytu,“ tvrdí předseda družstva Jiří Rýdel.

Jak stanovy OSBD, tak i občanský zákoník připouštějí pronajmutí bytu další osobě pouze s písemným souhlasem pronajímatele, v daném případě představenstva družstva. Získat souhlas po zaplacení ročního čtyřtisícového poplatku a uvedení pádného důvodu není podle Rýdla žádný problém, přesto velké množství podnájmů stále nemá oficiální punc. Podle odhadů vedení OSBD je v družstvu s více jak 3 800 byty minimálně stovka takových, které nejsou řádně využívány v souladu se stanovami. Podle Rýdla pak minimálně pětašedesát z nich je načerno pronajímáno.

Každý, kdo svůj družstevní byt bez vědomí představenstva pronajímá, přitom riskuje přísný postih. V extrémním případě, pokud nemá zájem celou situaci řešit, jej totiž čeká výpověď z nájmu bez jakéhokoliv náhradního bydlení a výplaty členského podílu.

„U soudu je velmi jednoduché dokázat, že byt není využíván, jak má být. Provádíme fotodokumentaci a další důkazy. Navíc i hospodáři a důvěrníci mají zájem, aby se pořádek v domě udržoval a jsou ochotni svědčit,“ uvedl Rýdel s tím, že v posledním roce družstvo řešilo tři podobné případy.

Netolerovat černé nájmy družstvo přimělo také časné výrazné nadsazování nájmu. „Nikdo byt nepronajímá z dobroty srdce a je pochopitelné, že si opotřebení bytu nebo případně i zařízení, které v něm zanechá, nechá zaplatit. Zjistili jsme však i případy, kdy podnájemník platil dvoj- i trojnásobek běžného nájmu,“ prozradil Rýdel.

Příjmy z podnájmu navíc pronajímatelé nedaní, a tak na celé věci začal spolupracovat také finanční úřad.

Stejně jako v případě neplatičů nájemného i u černých podnájmů družstvo svého nájemníka nejprve upozorní, aby záležitosti okolo svého bytu uvedl do pořádku. „Pokud je ochoten se dohodnout a zaplatí škody, které družstvu vznikly, pak se dá vše urovnat. Jsou ale lidé, kterým o narovnání vztahů nejde, a na ty je pak třeba uplatňovat tvrdé postihy,“ uzavřel Rýdel.


    [Top]    


Pokutu je lepší zaplatit přímo, za zahájení řízení se platí tisíc

K o p ř i v n i c e (hod) - Řidič, který se dopustí dopravního přestupku, ušetří, pokud zaplatí pokutu přímo policistům, kteří jej na silnici zastaví. Od listopadu letošního roku se zvýšily poplatky za správní řízení. Jenom za zahájení správního řízení na odboru dopravy zaplatí tisíc korun plus pokutu, do října to byla pětistovka.

Pokud si přestupce myslí, že je obviněn z přestupku neoprávněně, může být řízení doplněno posudkem soudního znalce z odboru dopravy nebo i jiných odborů. V případě, pokud bude vina přestupce potvrzena, zvyšují se správní poplatky až do výše šesti tisíc korun. „Pokud majitel řidičského průkazu na výzvu o jeho odebrání jej nepřijde odevzdat do pěti pracovních dnů, může dostat pokutu až do výše třiceti tisíc korun,“ řekl Jiří Chromečka, pracovník kopřivnické radnice, který tyto případy řeší již dlouhou dobu.

Na dotaz, co čeká řidiče, kterému byl vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel z důvodu jízdy pod vlivem alkoholu, a přesto dál jezdí, odpověděl Chromečka, že „jde o maření výkonu úředního rozhodnutí, což už je trestný čin podle § 171, odst., 1 písmeno c) tr. z. a celá záležitost se předává k soudu. Takovému člověku hrozí trest odnětí svobody, případně trest peněžitý.“


    [Top]    


CK Agentura Fox představila region Fano – Marotta

Místostarosta města Fano Claudio Minardi
představil turisticky atraktivní italský
region Fano - Moratta.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Cestovní kancelář Agentura Fox prezentovala minulé úterý za účasti představitelů města, zástupce hejtmana Josefa Jalůvky a dvou desítek cestovních kanceláří a agentur turisticky atraktivní italský region Fano - Marotta.

„Za třináct sezon jsme do oblasti Marotta vyvezli na dvacet tisíc turistů, proto jsem se obrátil na místní představitele s žádostí, že by si naši turisté zasloužili vydání kvalitního turistického průvodce v českém jazyce,“ přiblížil důvody prezentace ředitel CK Agentury Fox Jaromír Naleraj.

Prezentace Marotty, která byla jedinou v České republice, vedl místostarosta města Fano Renato Claudio Minardi a ředitel turistické kanceláře Fano Francesco Giovanelli.


    [Top]    


Na vánoční výzdobě obce pracují celý listopad téměř všechny skotnické děti

S k o t n i c e - Celý listopad chodily skotnické děti jako každoročně vyrábět do zasedací místnosti obecního úřadu vánoční ozdoby a dekorace. „Průměrně se na úřadě scházelo kolem dvanácti dětí,“ odhaduje starostka obce Anna Mužná návštěvnost akce, která má více než pětiletou tradici.

Jak předškoláci, tak patnáctiletí teenageři se scházeli i dvakrát v týdnu, aby vyrobili nejen ozdoby na obecní vánoční strom a přilehlý parčík, ale vytvořili drobné dárky i pro seniory. Ty jim budou předány během prosince v rámci tradiční akce Vánoce na vesnici. „Vše je naprosto dobrovolné, pouštíme si přitom koledy a hlavně dbáme na to, aby si děti některé svoje výtvory mohly odnést domů,“ upřesnila starostka Skotnice.

Celé snažení vyvrcholí tento pátek v odpoledních hodinách čertovským průvodem po obci, který bude zakončen slavnostním příjezdem Mikuláše a jeho družiny do parčíku před obecní úřad. Letos speciálně pro tento účel byla vyrobena slavobrána.

Mikuláš rozdá dětem dárečky, rozsvítí se prskavky, zájemci se mohou svézt i v Mikulášově kočáře, chybět nebude ani ohňostroj. Pro všechny je připraven čertovský táborák s opékáním špekáčků. „Těší mě, že se tady sejdou nejen všechny děti se svými rodiči a prarodiči, ale doslova celá obec. Poslední roky však máme problém, komu nadělovat,“ přiznala Anna Mužná s dodatkem, že situace však není způsobena nedostatkem dětí v obci. „Když už dítě trošku odroste a přestane na čerty věřit, tak chce raději chodit v masce v čertovském průvodu. Není výjimkou, že se sejdou na tři desítky pekelníků,“ uvedla Mužná s tím, že za čerty se v tento den běžně ve Skotnici převlékají i členové zastupitelstva. Ani malí čertíci nepřijdou zkrátka. I pro ně je mikulášská nadílka připravena.

I. Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.