Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Interaktivní výstava sídliště Sever na škole 17. listopadu

K o p ř i v n i c e (ili) - Město Kopřivnice ve spolupráci s Ateliérem Bonmot, s. r. o., a Centrem pro komunitní práci Moravskoslezského kraje připravilo otevření výstavy prvního návrhu urbanistického, funkčního a plošného řešení meziblokových prostor sídliště Sever. Výstava, která bude veřejnosti přístupna od 8. prosince od 14 do 17 hodin a následně celý týden až do pátku už od 12 do 17 hodin, bude instalována ve vstupních prostorách u školní jídelny na Základní škole 17. listopadu.

Vstup na výstavu bude zajištěn od školního hřiště a od 14 hodin bude návštěvníkům denně k dispozici pověřený pracovník městského úřadu. „Protože se jedná o první návrh, mohou občané svými náměty a připomínkami ovlivnit finální podobu projektu,“ uvedla pracovnice odboru životního prostředí a zemědělství Radka Chalúpková. Za tímto účelem bude na výstavě instalována schránka, kde se mohou náměty vhazovat.

Výstava bude zakončena plánovací sobotou, která se uskuteční 13. prosince od 10 hodin rovněž v prostorách jídelny Základní školy 17. listopadu. Zajištěno bude i hlídání dětí v dětském koutku. „S občany, kteří nám během dvou veřejných slyšení nechali na sebe telefonní nebo e-mailový kontakt a mají zájem se na regeneraci sídliště aktivně podílet, jsme se spojili a pozvali je na plánovací sobotu. Pokud se najdou další, které tato akce oslovila, jsou po telefonickém avízu zváni,“ vítá zájem o co nejširší spolupráci Radka Chalúpková.

Plánovací sobota a interaktivní výstava jsou dalšími z řady aktivit zapojení veřejnosti do zpracování projektové dokumentace ’Urbanistická, funkční a plošná regenerace sídliště Sever’. Doposud proběhla dvě veřejná slyšení, na kterých byli obyvatelé sídliště informováni o záměru města revitalizovat nejlidnatější sídliště a o analytické části projektové dokumentace. Proběhlo i dotazníkové šetření mezi obyvateli sídliště, s jehož výsledky již byli občané seznámeni. Zpracování projektové dokumentace bylo finančně podpořeno dotací Moravskoslezského kraje.

Děti ze Základní školy Alšovy vypracovaly grafickou podobu loga pro Kopřivnici coby zeleného města. Výběrová komise pak doporučila radě města jeden z návrhů ke schválení. „Základním motivem je kruh s barevnými obdélníky symbolizujícími veselé panelákové město,“ poodhalila Chalúpková.


    [Top]    


Za týden se mění jízdní řády

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden, tedy od 14. prosince, začínají platit nové jízdní řády Českých drah a autobusové dopravy. U obou dochází k dílčím úpravám, které nemají vliv na kvalitu současné dopravní obslužnosti.

„Jednou z dílčích úprav je změna odjezdu autobusu z Kopřivnice do Nového Jičína na lince č. 880 608 u spoje č. 64, který odjíždí z autobusového nádraží v Kopřivnici oproti nynějším 17.45 hod. již v 17.20 hod. Další změnou je zavedení několika nových spojů do areálu hospodářského parku Vlčovice. V jízdním řádu Českých drah na trati Studénka - Veřovice dochází k úpravě u vlaku č. 23107, který pojede i v pracovní dny,“ upřesnil Rudolf Doubek, pracovník kopřivnické radnice, odboru dopravy a silničního hospodářství.


    [Top]    


Stomatologickou péči mají lidé šanci najít pod jednou střechou

V laboratoři místní firmy Profident
pracuje po přestěhování do nových prostor
o dva zubní techniky více než dřív.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Vybudovat centrum, které pod jednou střechou nabídne lidem celé spektrum stomatologických služeb, je cílem Ireny Jandové, jejíž firma Profident se nově usídlila v bývalém objektu pekařství Kresta na ulici Záhumenní. Centrum nabízející zubní péči bylo oficiálně otevřeno v závěru předminulého týdne.

Kromě zubní laboratoře, kterou Profident přestěhoval ze svého původního sídla na Sokolovské ulici, už v kompletně rekonstruované budově působí také stomatoložka Vítězslava Kročková. Na začátku nového roku k ní přibude další zubní lékařka a obsazení třetí ordinace je momentálně v jednání.

„V přízemí je ještě jedna ordinace a pro tu bychom velice rádi získali dentálního hygienika. To je člověk z vyššího zdravotnického personálu, který se stará o prevenci, odstraňování zubního kamene a další poradenství k čištění chrupu nebo údržby protéz. V našem okrese zatím žádný dosud nepůsobí,“ řekla majitelka Profidentu Irena Jandová.

Přestěhování laboratoře po téměř jedenácti letech do nových, větších prostor přineslo také zvýšení počtu pracovníků o dva zubní techniky. Profident vyrábějící fixní i snímací zubní protetiku pravidelně spolupracuje se zhruba třemi desítkami stomatologů na Novojičínsku, ale i mimo okres.


    [Top]    


O novojičínské nemocnici se bude jednat

O s t r a v a (hod) - Rada kraje vzala na vědomí žádost společnosti Euromednet, a. s., o pronájem příspěvkové organizace kraje, novojičínské Nemocnice s poliklinikou. „Rada zastupitelstvu doporučuje souhlasit s tím, aby byly zpracovány varianty možnosti pronájmu, prodeje nebo převodu zřizovatelských práv příspěvkové organizace kraje za podmínky zachování dostupnosti a rozsahu poskytované zdravotní péče. Zastupitelstvo se touto záležitostí bude zabývat na svém zasedání 18. prosince,“ uvedla tisková mluvčí krajského úřadu Katherini Koláčková.


    [Top]    


Nepodcenit přípravu na zimu

K o p ř i v n i c e (hod) - Komunikace jsou vlivem neustále se měnícího počasí a teplot kolem bodu mrazu nevyzpytatelné, a proto nebezpečné. V tomto čase se také stává nejvíce dopravních nehod s tragickými následky. K bezpečnosti silničního provozu by měli řidiči motorových vozidel přispět výměnou letních pneumatik za zimní, výměna ale není v naší republice zatím povinná. „Praxe potvrzuje, že se zimními pneumatikami je jízda daleko bezpečnější, letní pneumatiky za teploty kolem sedmi stupňů Celsia začínají již tvrdnout a ztrácejí tím přilnavost. Zimní pneumatiky mají kvalitnější vedení na mokré vozovce, na sněhu i na namrzlém povrchu vozovky. Jsou schopny zajistit lepší ovládání vozidla. Výhodnější je přezout všechny čtyři pneumatiky,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie.

Příprava automobilu na zimu snižuje riziko nehod a prodlužuje jeho životnost, proto by měla začít dříve než s příchodem prvního sněhu a mrazíků. A na co se podle policejní mluvčí před zimou zaměřit? Na montáž zimních pneumatik, přeměření účinnosti brzd, kontrolu chladicí soustavy, dolití nemrznoucí směsi, kontrolu autobaterie a oleje. Dále by řidiči měli vyměnit a zkontrolovat zapalovací svíčky u dieselových motorů a samozřejmostí by měla být kontrola funkce všech světel a stavu náhradních žárovek. V zimní výbavě automobilu by neměly chybět sněhové řetězy, rozmrazovač zámků, nemrznoucí kapalina.


    [Top]    


Počet nehod je stále alarmující

K o p ř i v n i c e (hod) - Během uplynulé zimy, tedy od listopadu 2002 až do března letošního roku bylo na silnicích Novojičínska šetřeno celkem tisíc sto třináct dopravních nehod. Při nich na silnicích zahynulo jedenáct osob, těžce zraněno bylo jednadvacet a sto třicet dva osob utrpělo zranění lehká.

Hmotná škoda byla odhadnuta na třicet sedm milionů osm set deset tisíc korun. „Hlavní příčinou byl ve čtyři sta devadesáti sedmi případech nesprávný způsob jízdy a vysoká rychlost zavinila tři sta devadesát šest dopravních nehod,“ uvedla dvě největší příčiny dopravních nehod v zimě Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie.

Je alarmující, že policisté během zimního období přistihli třiašedesát řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu.


    [Top]    


Vykradli stánek

K o p ř i v n i c e (dam) - V noci na 27. listopadu se vloupal dosud neznámý pachatel do novinového stánku v Kopřivnici u vlakového nádraží.

Nejdříve vyřadil z provozu zabezpečovací zařízení, pak prorazil otvor v boční stěně a odcizil cigarety, tabákové výrobky a cukrovinky v celkové hodnotě pětačtyřiceti tisíc korun. Na zařízení vznikla další škoda ve výši čtyř tisíc korun.


    [Top]    


Stíny

Dne 30. listopadu krátce po půlnoci přijala stálá služba městské policie oznámení, že v herně na kasárnách došlo k výtržnosti. Po příjezdu hlídky se v herně nacházel muž, který měl rozbitou hlavu. Svědkové uvedli, že dovnitř vešli tři muži a jeden z nich hodil židli k baru a zasáhl muže do hlavy. Zraněnému byla poskytnuta první pomoc a byla přivolána P ČR a sanitka. Mezitím oznámil další občan, že mu tři muži rozbili okno v bytě. O deset minut později oznámila obsluha benzinky, že v objektu jsou tři výtržníci. Obě hlídky společně na místě zadržely tři muže, kteří se podle svědka dopustili výtržnosti v herně. Dotyční byli převezeni na OO P ČR. Jednalo se o dva bratry ve věku 21 a 22 let a třetího muže ve věku 22 let, všichni ze Sedlnic. Jak se ukázalo, měli kromě uvedených skutečností na svědomí ještě rozbité dveře v herně bowlingu na Severu.


    [Top]    


Hádka skončila políčkem do tváře závišického starosty Zdeňka Vajdy

Z á v i š i c e (dam) - Fackou skončila slovní potyčka mezi závišickým starostou Zdeňkem Vajdou a mužem z Kopřivnice. K incidentu došlo v úterý 25. listopadu během polední pauzy.

„Šel jsem zrovna z oběda a slyšel, jak někdo neuvěřitelně vulgárním způsobem nadává našim pracovníkům,“ líčí začátek události Vajda. Když vyhlédl z okna, uviděl jak lidem provádějícím pro obec veřejně prospěšné práce někdo spílá. „Bylo to v těsném sousedství školy a mateřské školky, vyzval jsem je, aby se uklidnili,“ pokračuje Vajda. Jeho výzva však vyšla naprázdno. „Řekl mi, že mi do toho nic není, ať se do toho nemíchám. Když jsem namítl, že jsem starosta, bylo mi řečeno, že to jej vůbec nezajímá. Nato se ke mně dotyčný vrhnul a s celou řadou výhrůžek mi uštědřil políček,“ tvrdí závišický starosta s tím, že hned nato muž nasedl do modrého vozu značky Renault a odjel směrem ke Kopřivnici.

Facka sice nezpůsobila Vajdovi žádné zranění, ale ten se přesto šokován celou událostí rozhodl kontaktovat policii. „Ještě týž den jsem podal trestní oznámení na známého pachatele. Vím, kdo mě napadl, jeho jméno ale neprozradím,“ uvedl starosta zvolený za ČSSD. Také důvod hlučné hádky, která stála na začátku celého příběhu, prý Vajda zná, ale ani ten nechtěl zveřejnit.

Horkokrevný muž je díky napadení podezřelý z trestného činu útoku na veřejného činitele. Policie také prošetřuje podezření rovněž výtržnictví, což může znamenat v krajním případě až tři roky vězení, nebo peněžitý trest.


    [Top]    


Verdikt ministerstva odsunul stavbu cementárny

Š t r a m b e r k (dam) - Další průtahy zdržují plánovanou stavbu cementárny v areálu vápencového lomu Kotouč. Investice, která vlivem inovací a inflačních vlivů vzrostla již na tři miliardy korun, se Štramberk nedočká dříve než na jaře 2004, tedy s ročním skluzem.

Investorovi, společnosti Lasselsberger, k zahájení stavebního řízení chybí takzvané integrované povolení. To sice již v létě krajský úřad vydal, ale vzápětí se proti jeho rozhodnutí odvolali odpůrci stavby z ekologického hnutí Děti Země a Svazu výrobců cementu. Úředníci ministerstva životního prostředí zrušili rozhodnutí svých kolegů z kraje a vrátili věc k novému projednání.

„V desetistránkovém materiálu nebylo jedno konkrétní nebo nejdůležitější zdůvodnění tohoto rozhodnutí. Ministerstvo ale žádá množství různých doplnění, většinou jde o ryze technické detaily. Bylo by těžké jmenovat jednu konkrétní záležitost, všechny jsou zhruba na stejné úrovni,“ tvrdí mediální zástupkyně investora Věra Breiová. Se svým odvoláním podle jejích slov uspěl Svaz výrobců cementu. Pochybení Agentury integrované prevence a údajné chyby krajských úředníků zmiňované v odvolání Dětí Země označilo ministerstvo za bezpředmětné. Ovšem i zdržení stavby o několik měsíců může být podle Věry Breiové ekology považováno za úspěch.

Bude-li krajský úřad požadovat nějaká doplnění, investor je podle slov své tiskové mluvčí neprodleně dodá. „Je to v našem zájmu, podle naší analýzy by se to mohlo týkat například upřesnění termínů či podmínek vyplývajících z dokumentace o vlivu na životní prostředí takzvané dokumentace E.I.A.,“ uvedla Breiová.

Na krajském úřadu se integrovaným povolením pro cementárnu budou zabývat v časovém horizontu dvou až tří měsíců.

Starosta Štramberka Jan Socha, který na slibovaných sto třicet pracovních míst v cementárně už velmi dlouho čeká, je dalším, podle jeho slov ’umělým’ zdržením rozhořčen.

„Je to lumpárna přebujelé státní byrokracie. Vždyť co úsilí a peněz stojí snaha přilákat investory do průmyslových zón. A my tady máme rozhodnutého investora a pořád mu někdo hází klacky pod nohy. Už před víc jak rokem se zdálo být vše rozhodnuto a tyto byrokratické tanečky nesvědčí nikomu,“ zlobí se Socha. Tomu nejvíc v žaludku leží fakt, že region už cementárnu dávno akceptoval a nyní mu prý lidé z Prahy nebo Berouna diktují, jak by se měl rozhodovat.


    [Top]    


Sobotní Den zdraví s VZP oživila ukázka canisterapie

K o p ř i v n i c e (ili) - Den zdraví pořádaný minulou sobotu kopřivnickou poliklinikou Therápon 98, a. s., ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou v Novém Jičíně se těšil mimořádnému zájmu občanů. Dvě desítky lékařů a zdravotního personálu poskytovaly poradenství a speciální vyšetření v oblasti kardiologie, gastroenterologie, vyšetření hladiny krevního cukru a cholesterolu, měření vápníku v kostech a další. „Celkový počet návštěvníků nemáme evidován, ale jenom na osteoporóze se vystřídalo 60 zájemců, z nichž u poloviny byl zjištěn různý stupeň postižení. Časově náročnému vyšetření na kardiologii se podrobilo dvaadvacet lidí a u jednoho poměrně mladého ročníku 56 byl odhalen nález,“ shrnul praktické výsledky ředitel polikliniky Pavel Holáň.

Největšímu zájmu se těšila premiérová účast tříapůlleté feny labradorského retrívra Jenny a videoukázka její práce s dětskou klientelou ve speciálních centrech s kombinovanými vadami a dospělými s psychickými poruchami.


    [Top]    


MIS music uvede vánoční koncert

K o p ř i v n i c e (dam) - Tradiční vánoční koncert plánuje na úterý devátého prosince místní soukromá Základní umělecká škola MIS music. Od sedmnácti hodin se v sále kina Puls představí především sólisté a malé soubory školy. „Zahrají žáci studující hru na klavír, klávesy, akordeon, klarinet, flétny a řadu dalších nástrojů,“ slíbil ředitel školy Petr Suttner. V programu nebude chybět ani zpěv, kromě dívčího oktetu se představí také dvacetihlavý dětský sbor Kopřivěnka. Dramaturgie koncertu přesto, že je propagován jako vánoční, nespoléhá jen na muziku vztahující se k těmto svátkům. „Samozřejmě zazní i koledy, ale hlavně se bude hrát klasická a romantická muzika,“ prozradil Suttner.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.