Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Motýlek ovládne kulturní dům posedmé

K o p ř i v n i c e (dam) - V kopřivnickém kulturním domě vrcholí přípravy na jednu z největších akcí zdejšího kulturního kalendáře, už v sobotu odpoledne totiž ve velkém sále svá pestrobarevná křídla rozevře Motýlek 2003. Přehlídka zpěvu, tance a dramatického umění dětí s tělesným a mentálním handicapem bude tentokrát hostit vystupující z šestatřiceti speciálních školských zařízení a ústavů sociální péče z celé Moravy a části Čech. „Přijedou opět i ze speciálního gymnázia z polského partnerského města Myszkow,“ slíbila dramaturgyně kulturního domu Dagmar Rysová.

Většina vystupujících dorazí do Kopřivnice už zítra. Kromě pódiových zkoušek na ně čeká stejně jako vloni výtvarná dílna. „Její letošní téma je Podzimní čarování a láska. Dětské centrum poprosilo zdejší základní školy o nasbírání a nasušení spadlých listů a z nich pak děti budou vytvářet nějaké obrazy,“ řekla Rysová. Výsledky výtvarné dílny si bude moci každý návštěvník prohlédnout na chodbě ke kinu, kde bude výstava zahájena vernisáží v přestávce sobotního galaprogramu.

Samotný program Motýlka pro veřejnost začne v sobotu ve dvě hodiny, ale už od půl druhé bude ve vestibulu vyhrávat kapela z USP Ostravice. Zahajovací číslo programu bude patřit tradičně domácím, Dětské centrum zazpívá oblíbenou písničku a potom se už rozjede program čítající pětatřicet čísel. Maraton, který skončí až o půl sedmé večer, bude v polovině přerušen pauzou, již zaplní už zmíněná vernisáž, ale také premiéra videodokumentu z loňského ročníku, jehož průvodcem je dlouholetý účastník Motýlka Petr Sívek.

Stejně jako v minulých ročnících se návštěvníci mohou těšit především na tanec v mnoha jeho obměnách, hudba a divadlo sice bude také zastoupeno, ale v daleko menší míře. „Pohybové vyjádření je pro ty děti nejpřirozenější a nejjednodušší, naučit se daný text je totiž pro mnohé z nich o hodně složitější,“ vysvětlila Rysová.


    [Top]    


Nieriku čeká kopřivnická premiéra

K o p ř i v n i c e (dam) - Slovenská kapela Veneer, ale zřejmě hlavně místní seskupení Nierika bude zítra večer lákat do CO krytu pod kulturní dům. Druhou jmenovanou skupinu totiž čeká premiéra před domácím publikem. Večer nabitý muzikou by měl začít o půl deváté, pořadí, v jakém kapely vystoupí, ale není stanoveno a je otázkou domluvy mezi muzikanty. Kdo nechce o nic přijít, musí dorazit včas. Veneer jsou podle kritiků zářivým objevem slovenské hudební scény. Upozornili na sebe nejdříve zdařilým remixováním. Svou invenci vložili do skladeb EOTC, Tata Bojs, -123 minut, Kryštofa nebo Lennyho Kravitze. Pak ale trio v čele s kytaristou a programátorem Palem Hubinákem začalo produkovat vlastní muziku. Hudba debutového alba Light se pohybuje mezi triphopovým experimentem a neotřelým kytarovým popem. V médiích si kapela vysloužila nálepku slovenští Tata Bojs, k čemuž možná přispěl i fakt, že Milan Cajs a Dušan Neuwerth se ujali produkce desky. Kopřivnické publikum mělo možnost Veneer slyšet před rokem, když v Noře předskakovali Ecstasy Of St. Theresa.

Nierika, která vznikla zhruba ve stejné době jako Veneer, se na vstup na scénu připravovala delší dobu. Zakládající členové Michal Burget (klarinet a další) a Tomáš Neuwerth (bicí, programování a další) si ke spolupráci přizvali zpěvačku Moniku Lohrerovou, baskytaristu Vladimíra Schwarze a kytaristu Zbyňka Machetanze. S hudbou, která je osobitou fúzí elektroniky a živých nástrojů, začala kapela vystupovat až letos a má za sebou kolečko po českých festivalech a několik dalších koncertů. V současnosti finišují přípravy debutové desky.


    [Top]    


Arnošt bude hostit divadlo Schod z Valašského Meziříčí

K o p ř i v n i c e (dam) - Další divadelní večer je na zítřek připravován v místním domě dětí a mládeže v rámci cyklu Divadlení s Arnoštem. Členové Arnošta se budou plně věnovat roli hostitelů a průvodců večerem, na jevišti se objeví tři jiné soubory. Jako první dostane v šest večer příležitost dětské a studentské divadlo Vendelín. To uvede reprízu svého úspěšného kusu ‘Volání z dálky’, což je detektivní komedie s prvky tajemna. V sedm večer Vendelín postoupí scénu svým kolegům z divadelní skupiny Těleso X.Y. a jejich představení Skok na bázi pohybového divadla. Ale už o půl osmé je plánován začátek představení divadla Schod z Valašského Meziříčí. Soubor, který přijede do Kopřivnice zahrát po sedmileté pauze, připravuje hru Zraněná srdce. „Je to jedna z nejpopulárnějších věcí v historii našeho divadla,“ tvrdí o absurdní komedii, která si dělá legraci ze všeho včetně jejich inscenátorů, režisér divadla Schod Josef Fabián. A to už něco znamená, divadlo Schod totiž s menšími přestávkami na přelomu let osmdesátých a devadesátých funguje již od roku 1973 a má na svém kontě řadu úspěšných inscenací. I Zraněná srdce jako taková v příštím roce oslaví dvacet let od premiéry. Vzory divadla, které svou poetiku buduje na kombinaci děje a písniček, prý vždycky byly Semafor a Osvobozené divadlo. Také divadlo Schod se až na úplné začátky vždy věnovalo autorské tvorbě a na historických podkladech se s humorem věnují aktuálním tématům.


    [Top]    


Štramberk čeká koncert pochodů

Š t r a m b e r k (dam) - Monotematický koncert zaměřený výhradně na proslulé pochody připravil na sobotní odpoledne štramberský dechový orchestr. V programu začínajícím v 17 hodin zazní například slavnostní pochod z Wagnerova Lohengrina, Florentinský pochod Julia Fučíka, pochod z Mozartovy opery Idomeneo, nebo Dvořákův Slavnostní pochod zkomponovaný na objednávku u příležitosti stříbrné svatby císařského páru. „Je to pokus. Jsme zvědaví, jak budou posluchači na takto zaměřený koncert reagovat,“ řekl dirigent orchestru Alois Cigán, který se bude o taktovku dělit s dalšími hostujícími dirigenty, konkrétně Stanislavem Horákem, Karlem Bělohoubkem a Lucií Možnou.


    [Top]    


V Katolickém domě budou unikátní bible

K o p ř i v n i c e (dam) - Unikátní výstavu Česká bible v průběhu staletí bude od soboty k vidění v Katolickém domě. Expozice, která měla svou premiéru před rokem v prostorách Senátu a poté byla k vidění na dalších místech v Praze, bude vůbec poprvé zpřístupněna mimo hlavní město.

Výstava připomíná 1119 let od doby prvních cyrilometodějských překladů biblických textů do jazyka moravských Slovanů. „Naším cílem je představit celou škálu biblí od prvních rukopisů, přes staré a novější tisky, až po současné digitální formy bible na CD-Room, audiokazetách či DVD,“ tvrdí kurátorka projektu Alena Kubíčková. Návštěvníci výstavy budou mít možnost vidět originály vzácných biblí včetně například tisku Bible kralické z roku 1579, Svatováclavské bible, zrestaurované Pražské bible, kterou poničila povodeň v loňském roce, a mnoho dalších. Zajímavá bude určitě také bible přepsaná do Braillova slepeckého písma a další unikáty. Součástí výstavy je také rozsáhlý materiál pojednávající o českých překladech Knihy knih.

Součástí výstavy je také výstava obrazů a kreseb. Svá díla inspirovaná biblí budou prezentovat přední výtvarníci tohoto oboru jako Jaroslav Šerých, Jan Kristofi, Marie Plotěná a další.

Nedílnou součástí prezentace výstavy, která potrvá až do 22. listopadu, je bohatý doprovodný program tvořený šesti přednáškami. Teologičtí odborníci, stejně jako lidé z jiných oborů, budou hovořit o otázkách spojených s historií, náboženstvím a filozofií. Sérii přednášek ukončí den před koncem výstavy vystoupení biskupky Církve československé husitské Jany Čiperové na téma Víra ve světě globalizace. Vernisáž, jejímž hostem bude biskup František Václav Lobkowitz, je plánována na zítřejší podvečer.


    [Top]    


Violoncellové duo Tara Fuki přiveze svou snovou hudbu s polskými texty

K o p ř i v n i c e (dam) - Příznivce hudební alternativy jistě potěší koncert originálního violoncellového dua Tara Fuki. To je plánováno na středu 12. listopadu. Obě jeho členky Andrea Konstankiewicz i Dorota Bárová pocházejí ze severní Moravy. První jmenovaná se narodila v nedalekém Frýdku-Místku a její spoluhráčka v Třinci. Obě také vystudovaly ostravskou konzervatoř, ale dílem náhody se setkaly až v Brně při studiu hudební vědy na filozofické fakultě. Andrea Konstankiewicz v té době vystupovala s kapelou BOO a mezinárodní hudebně-taneční formací Rale a Bárová byla členkou brněnské alternativní skupiny Lippany.

Dohromady je svedla společná chuť do akustického hraní. Tara Fuki hrají autorskou snovou muziku. Jak texty, tak melodie jsou přímo inspirovány poetikou noci a snů. Podle vlastních slov považují umělkyně snové světy za mnohdy pravdivější než skutečnost. Texty písní jsou přesto, že obě cellistky jsou Češky, v polštině. K jazyku svých předků, oběma totiž v žilách koluje část polské krve, se vrátily pro její větší zpěvnost. Polština má totiž měkčí souhlásky a samohlásky. Zpěvačka Dorota Bárová se navíc domnívá, že jazyk našich severních sousedů jí dává také zcela jinou barvu hlasu. Duo, které se vymyká jakýmkoliv žánrovým škatulkám, má zatím na svém kontě jedno CD, deska Piosenki do snu vyšla vloni. Koncert situovaný do kina Puls začíná o půl osmé večer.


    [Top]    


Ohlášení režiséři na třetí Kraťasy nedorazili

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba osm hodin filmu nabídla letos svým účastníkům přehlídka kopřivnické Kraťasy. Osobou, kolem které se dění třetího ročníku festivalu krátkých filmu točilo, byl režisér, animátor a výtvarník Jiří Bárta. Diváci mohli zhlédnout nejen jeho loutkového Krysaře z roku 1985, ale také další jeho slavné (Zaniklý svět rukavic) i méně známé (Diskjockey) filmy. Filmař, který v současnosti působí jako pedagog a pracuje na svém projektu Golem, měl být hostem přehlídky, svou účast však na poslední chvíli odvolal. „Ještě dnes ráno jsem s ním telefonicky mluvila, byl bohužel neodkladně odvolán a musel odcestovat do Německa,“ vysvětlila Bártovu nepřítomnost organizátorka festivalu Radka Korená. Nepřijel ani druhý avizovaný režisér Jakub Sommer, jehož fiktivní dokument o hráčské závislosti Maj kompjutr Kraťasy uzavíral. Také mu prý příjezd do Kopřivnice zhatily pracovní povinnosti. Slibovaných zasvěcených úvodů tvůrců před jednotlivými projekcemi se tak diváci nakonec dočkali pouze u dvou pásem studentských filmů, které přivezli absolventi Vyšší filmové školy z Písku. S výjimkou úvodního bloku dvoudenního programu, který tvořily animované pohádky Rusa Jurije Norštejna, se v kině a v CO krytu pod kulturním domem promítaly výhradně české filmy. Kromě již zmíněných byly v programu snímky Břetislava Pojara, počítačem animovaná dílka pražského Studia Alkay, absolventské filmy posluchačů katedry animovaného filmu z Ostravské univerzity nebo třeba Oscarem oceněný fiktivní dokument Ropáci, který proslavil Jana Svěráka. Snímky v jednotlivých blocích byly letos poprvé uváděny samostatnou znělkou přehlídky, což Kraťasy podle Korené zase o krůček přiblížilo zavedeným filmovým setkáním. Počet promítaných snímků oproti minulému roku o něco poklesl, v kině však diváci strávili zhruba stejně dlouho dobu. „Filmy v letošním programu byly o něco delší než v minulých letech a některé se blížily středometrážním, proto možná vznikl dojem, že jich diváci viděli méně,“ vysvětlila Korená.

Vzhledem k menšinovému zaměření přehlídky nebyla návštěvnost třetího ročníku Kraťasů nijak oslňující, pořadatelé ale byli s tři sta diváky v sále spokojeni.

Úvahy o příštím ročníku jsou podle Radky Korené zatím předčasné. „Na rozdíl od loňska zatím nevím, kdo bude hlavní osobností příštího ročníku. Velice si ale vážím práce Břetislava Pojara, a pokud se podaří zajistit jeho filmy, mohl by to být on,“ prozradila nakonec Korená.


    [Top]    


V Noře vystavují artisté

Výstavní panely v Nora Café patří
až do konce listopadu obrázkům
autistických dětí z kopřivnického
Dětského centra.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Výstavu toho nejlepšího, co za poslední dva roky nakreslily děti z autistické třídy místního Dětského centra, hostí až do konce měsíce Nora Café. „Byla to právě iniciativa lidí z Nory, to oni přišli s nápadem výstavu uspořádat,“ řekla Magdalena Holubová, která čtveřici dětí s autismem a poruchou autistického spektra učí.

Výstava výtvarných prací autistických dětí je přitom ojedinělá, neboť výtvarná činnost dělá takto postiženým dětem značné problémy, trpí totiž poruchou představivosti a sociálních systémů komunikace. „Právě obrázky, která děti namalovaly, nám nakonec v navázání komunikace pomáhají,“ vysvětlila Holubová s tím, že i ve vystavených pracích je vidět stereotyp, který autistickým dětem pomáhá usnadňovat život.
 


    [Top]    


Kino chystá Hodiny, Amadea a thriller Chladnokrevně

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva oscarové snímky se v tomto promítacím týdnu potkají na programu kina Puls. Dnes v osmnáct i ve dvacet hodin bude reprízován americký snímek Hodiny. Film mapující kritický den v životě tří žen žijících v třech rozdílných historických obdobích sklízí úspěchy po celém světě a výkon Nicol Kidmanové v roli Virginie Woolfové ocenila americká filmová akademie proslulou soškou.

Formanův Amadeus, od jehož premiéry příští rok uběhne plných dvacet let, posbíral Oscarů hned osm. Puls bude film uvádět v pondělí 10. listopadu večer v prodloužené režisérské verzi. Okouzlující výpravný snímek, který je životopisem W. A. Mozarta, vznikal částečně v Praze a kromě Miloše Formana se na něm podíleli také další legendární čeští tvůrci včetně kameramana Ondříčka či kostýmního výtvarníka Pištěka.

Než ale dojde na Amadea, bude Puls ještě v neděli hrát koprodukční snímek Chladnokrevně. Velmi dobře obsazený kriminální thriller o partě elegantních podvodníků a zlodějů natočil režisér James Foley a ctitele žánru jistě nijak neurazí.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.