Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


O sloučení dvou základních škol rozhodnou zastupitelé

K o p ř i v n i c e (hod) - Od roku 1990 se rodí stále méně dětí, což s sebou nese problémy ve školství. V samotné Kopřivnici už byly zrušeny dvě mateřské školy a v třetí jedno oddělení. Ředitelé základních škol se tento problém snaží redukovat tím, že nabízejí nadstandardní výuku, aby přilákali žáky do svých zařízení. Přesto se počet dětí ve třídách snižuje. Navíc zde vznikla církevní škola, do které přešel nemalý počet dětí. Kapacita kopřivnických základních škol, jejichž zřizovatelem je město, byla projektována na 3 222 žáků, v současnosti jich ale do jejich naplněnosti chybí 591, což představuje kapacitu jedné základní školy. Navíc platí ekonomické pravidlo, že nejoptimálnější je pětadvacet žáků na třídu, ale ve skutečnosti je jich i pod dvacet.

Na poslední schůzi rady města se řešil právě tento problém. „Při rozhodování jsme vycházeli z hodnocení demografického vývoje počtu dětí. Nejprůkaznější byla tabulka kapacity základních škol a jejich rezerv. V radě jsme se bavili pouze o školách, jejichž zřizovatelem je město. Po projednání všech skutečností jsme schválili sloučení dvou základních škol, a to ZŠ náměstí se ZŠ dr. Milady Horákové, a to od 1. ledna 2004. Od příštího roku se budou přímé náklady ještě více vázat na žáka. Jakékoliv další rozmělňování průměrné naplněnosti žáků ve třídách se pak musí dotknout mzdové úrovně a přímých nákladů, které platí krajský úřad. Proto je nutné sáhnout k tomu slučování v současnosti,“ uvedl místostarosta Milan Bureš.

Radní při rozhodování brali v potaz to, do jaké míry přinese sloučení komplikace pro děti. Škola náměstí má zaveden sportovní program, ten ale přejde na školu, která se s ní slučuje. Konečné stanovisko ke sloučení škol budou mít ale zastupitelé.

„Pokud to zastupitelstvo schválí, měla by mít ZŠ M. Horákové odloučené pracoviště v budově, kde je dnes škola ZŠ náměstí. Jinak by se nemělo nic měnit. Nedojde ke zrušení školy, ale ke sloučení dvou škol s tím, že postupem času, což může trvat několik let, se bude objekt stěhovat tady. Jen zápis do prvních tříd bude pod jednou školou. Jednal jsem s prezidentem plaveckého klubu, tam problém není téměř žádný, protože je jedno, jestli děti budou autobusem dojíždět od ZŠ Horákové nebo náměstí.

Hokejisté by zatím měli zůstat v budově školy náměstí co nejdéle,“ sdělil ke sloučení Lumír Pospěch, ředitel ZŠ M. Horákové.

Jak nám potvrdil Pospěch i pověřená ředitelka ZŠ náměstí Dana Resnerová, hlavní práce na sloučení škol budou probíhat až po Novém roce. První změny by mohly nastat až od prvního září příštího roku.


    [Top]    


Radní vybrali variantu změny vytápění

K o p ř i v n i c e (hod) - Studií centrálního zásobování teplem města se zabývala na své poslední schůzi rada města v úterý 21. října.

„V červnu vzalo zastupitelstvo na vědomí studii centrálního zásobování teplem, kterou zpracovala firma Energo, a zároveň uložilo radě zabezpečit vyjádření hlavních účastníků projektu modernizace tepelného systému města Kopřivnice,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Zadaným úkolem se zabývala rozšířená pracovní skupina, ve které jsou nejen zástupci města, politických stran, ale také pracovníci OSBD, Rekazu a Energetiky Tatra. „Po projednání všech podkladů předložila pracovní skupina materiály radním s tím, že doporučila radě a posléze i zastupitelstvu města schválit variantu 1A. Jedná se o teplárenskou variantu s horkovodními tepelnými sítěmi vedenými v trasách stávajících primárních a sekundárních rozvodů tepla s horkovodními tlakově nezávislými objektovými stanicemi,“ řekl k vybrané variantě místostarosta.

Krajčír dodal, že všechno už bylo prokonzultováno se všemi jednotlivými účastníky - Energetikou Tatry, firmou Efis, OSBD a Rekazem. Rada proto tuto variantu schválila, a doporučila tak učinit i zastupitelům na dnešním zasedání.

V příštím roce by se mohlo přemístit stávající skateboardové hřiště, které je umístěno na hřišti v klubu Kamarád na Francouzské ulici. Na hluk z něj si stěžují lidé bydlící v domech. „Původně bylo navržených asi dvacet lokalit. Jako nejvhodnější se nám jevil areál letního stadionu na ulici Husově. V rozhodování nám pomohl také ten fakt, že to bude mít nulový vliv na okolní výstavbu. Rada proto souhlasila s přípravou jeho přemístění a také s jeho přednostním zařazením do návrhu rozpočtu na příští rok, neboť jeho přestěhování bude vyžadovat nemalé finanční prostředky. Skateboardové hřiště je hodně využíváno, jeho současným provozem a hodnocením stavu jsme se rovněž zabývali,“ dodal Krajčír.

Dětský cimbálový soubor ze Základní umělecké školy Zdeňka Buriana pod vedením Vladana Jílka natočí vánoční koledy, které bude vysílat Česká televize na Boží hod vánoční v rámci Pohádkové neděle s Dádou Patrasovou. „Protože se jedná o propagaci města, schválili jsme v radě částku jedenáct tisíc korun na dopravu dětí do Prahy,“ uvedl místostarosta Krajčír důvod, proč tento příspěvek schválili.


    [Top]    


Koncem října Slumeko zahájilo zimní pohotovost

K o p ř i v n i c e (ili) - Operativní plán zimní údržby byl v radě města schválen minulý měsíc a firma Slumeko už od posledního říjnového víkendu podle potřeby drží pohotovost. „Velkou sněhovou nadílku jsme ještě nečekali, ale s námrazou na cestách je nutno počítat,“ uvedl ředitel firmy Slumeko Karel Březina.

Stejně jako v minulých letech se bude k posypům na silnicích používat kamenná drť z Jakubčovic a vysokopecní struska mající atest nezávadnosti. Škvára bude používána jen výjimečně z důvodu velkých nároků na její následné odstranění. Stejná zůstává i technika: velký sypač s čelní radlicí, tři traktory se zadními radlicemi. „Přikoupena byla jedna zadní radlice tak, abychom měli k dispozici dvě radlice s kovovými břity a dvě s gumovými,“ doplnil ředitel Březina.

V místních částech Lubině, Mniší a Vlčovicích bude zimní údržbu na základě smlouvy zabezpečovat místní zemědělské družstvo. V případě kalamitní situace nebudou některé méně frekventované cesty udržovány, aby se technika mohla soustředit na hlavní průtahy a ty cesty, které nelze jinou cestou nahradit. Firma Slumeko udržuje dvaatřicet kilometrů chodníků a padesát kilometrů komunikací.

Budou rozmístěny sněhové zábrany stejně jako v loňském roce kolem ulice Záhumenní a podél komunikace směrem k Bílé hoře. „Současná zástavba by měla tvoření závějí zmírnit, ale i tak tam zábrany budou mít své opodstatnění, aby komunikace zůstala průjezdná,“ dodal Karel Březina.

Pro vlastníky jakýchkoli nemovitostí vyplývá ze silničního zákona povinnost udržovat komunikaci přilehlou k nemovitosti. V případě zájmu si mohou majitelé nemovitostí odkoupit od firmy Slumeko posypový materiál, případně smluvně sjednat údržbu těchto komunikací.

Pro všechny občany je k dispozici nepřetržitá informační linka na čísle 556 802 100, kde mohou hlásit případné připomínky k zimní údržbě nebo závady ve sjízdnosti a schůdnosti komunikací.


    [Top]    


Kopřivnici s tříletým skluzem zdobí lípa - Strom III. Milénia

Kopřivnice už má svůj Strom milénia. Lípa,
kterou vedení města v čele se starostou
Jiřím Tichánkem (na snímku) zasadilo,
stojí v centru města.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Odbor životního prostředí ve spolupráci s firmou Slumeko, s. r. o., zorganizoval na pátek 24. října výsadbu Stromu III. milénia v Kopřivnici. Po slavnostním proslovu, ve kterém starosta města Jiří Tichánek připomenul hlavně kultovní význam stromů potažmo lípy jako národního symbolu, se sám ujal jeho zasazení. U rýče se postupně vystřídalo téměř celé vedení města včetně několika zástupců veřejnosti.

Tříletá lípa zdobí centrum města na travnaté ploše vedle Tatrovanky a dodatečně na kamenném ochozu nad hodinami byla nainstalována pamětní deska připomínající jeho mimořádný význam a postavení. K sázení stromů milénia dala před časem podnět zpěvačka Hana Hegerová a výtvarník Martin Patřičný, kteří spolu s Botanickou zahradou Univerzity Karlovy vyhlásili 20. říjen Dnem stromů a dřeva.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Státní svátek se letos slavil o pět dnů dříve

Lampionový průvod patřil k oslavám
osmadvacátého října i letos,
jen se uskutečnil o něco dříve.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - S výrazným předstihem letos Kopřivnice slavila vznik samostatného Československa. Tradiční umělecký program zdejších škol, lampionový průvod a setkání před pomníkem T. G. M. se uskutečnil již 23. října. K tomuto netradičnímu kroku vedlo organizátory především školní volno, které se na státní svátek nabalilo. „Jindy by zřejmě nebylo možné realizovat program škol a také účast veřejnosti na oslavách by byla zřejmě menší,“ hájí rozhodnutí připomenout osmadvacátý říjen dříve Lubomír Sazovský.

Sázka na uskutečnění oslav pět dnů předem organizátorům, tedy Ludvíku Morávia a kopřivnické radnici, zřejmě vyšla.

Program připravený všemi místními školami, do kterého poprvé přispěl také klub Kamarád, zaplnil velký sál kulturního domu. Také následný lampionový průvod a kratičké setkání u pomníku prvního československého prezidenta na náměstí nesoucím jeho jméno přilákaly přes chladné počasí více Kopřivničanů než v minulém roce.


    [Top]    


Výstava plastikových modelů doznala značného kvalitativního posunu

K o p ř i v n i c e - Na 3. ročníku Veřejné soutěže stavitelů plastikových a papírových modelů se v domě dětí a mládeže poslední říjnovou sobotu ucházelo o přízeň odborné a laické poroty sto dva modelů. „V porovnání s minulým ročníkem je vystavovaných modelů o něco málo méně, ale kvalita modelů se výrazně zlepšila,“ netajil se s uspokojením předseda pořádající klubu modelářů Apolo Pavel Šenk.

Vystavované modely letos místo přízemí zabraly všechny klubovny v prvním patře, což nejen rozptýlilo koncentraci návštěvníků, ale také poskytlo relativní klid hodnotícím porotám. Ty tvořili modeláři, kteří soutěžili se svými modely v jiných kategoriích. Jedním z porotců byl i Libor Špůrek ze Studénky, který stejně jako ostatní modely posuzoval podle závazných pravidel Svazu modelářů České republiky. „S výsledným ohodnocením seznamuje zejména žáky, aby věděli, jakých chyb se mají příště vyvarovat. Jde o to, aby mladý modelář věděl, za co body ztratil, a případně se mohl na své nedostatky zaměřit,“ nastínil nezbytnost zpětné vazby Libor Špůrek.

Soutěž si už vydobyla mezi vystavovateli své jméno, sjeli se na ní modeláři z Prostějova, Karviné, Ostravy, Havířova, Hranic, Frýdku-Místku atd. Nejvíc modelů sice vystavovali dospělí, ale ani žáci se nenechali zahanbit. Hodnotili i diváci a to ty modely, které se jim nejvíce líbily v kategoriích nejlepší letadlo, technika a papírový model, kde vyhrál Michal Klimek se zámkem Červená Lhota. Rozdáno bylo přes šedesát cen, protože svou roli hrály i věkové kategorie. Členové pořadatelského klubu Apolo získali celkem osm cen. Nejúspěšnějším vystavovatelem byl Martin Polách z Dubiny, který získal ocenění za všech šest vystavovaných modelů.

I. Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.