Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Žáci Alšovky pracovali na projektu v Lipsku

K o p ř i v n i c e (ili) - Nabita zážitky se vrátila koncem října z Lipska skupina šesti žáků ze Základní školy Alšovy s tříčlenným pedagogickým doprovodem. Týdenní pobyt byl součástí rozsáhlého projektu Sokrates, kterého se účastní Alšovka spolu s dvěma německými školami z Lipska a Landsbergu a italskou školou z Bari.

V Lipsku se na projektu pracovalo jak v interiéru, tak exteriéru školy. „Tvořili jsme společnou malbu pro speciální učebnu, která symbolizovala jednotlivé státy,“ přiblížila práci učitelka Hana Lengálová, „konkrétně naši žáci přispěli motivem stověžaté Prahy - Hradčan.“ Další skupina se podílela na zkultivování venkovního posezení, které do budoucna bude škole sloužit jako venkovní třída pro výuku stejně jako příjemné posezení s možností opékání pro mimovyučovací aktivity.

Žáci se nejvíce obávali pobytu v cizích rodinách, ale, jak se později ukázalo, neměli důvod. Krásným způsobem své pocity vystihly Simona Bečanová a Nikola Vitkovská: „První dojem - úplná hrůza, stresy, hnus ... Druhý den - sžití s prostředím, lidi jsou fajn. Třetí den - projekt je fakt super! Lidi jsou úplně úžasní. Čtvrtý den - projekt se daří, žádné konflikty. Další dny - nechce se nám domů, práce nás baví, chceme tu zůstat ještě týden.“ „Bylo opravdu úžasné sledovat postupné navazování přátelství a zoufalou nechuť dětí odjet po týdnu domů,“ tlumočila své zážitky učitelka Marie Kociánová. Pro všechny účastníky projektu byl připraven bohatý program od prohlídky města, zoologické zahrady, výstaviště, bowlingu a dalších aktivit.

Projekt Sokrates financovaný Evropskou unií sleduje nejen výtvarnou a estetickou stránku, ale hlavně nutnost vzájemné komunikace. Ať už po internetu, v němž jsou projekty připravovány, nebo přímo při jejich realizaci. Dorozumívacím jazykem v tomto projektu je stanovena angličtina, ale v rodinách si děti dobře procvičily i znalosti němčiny. Pro patrona projektu učitele Miroslava Přívětivého teď nastává nelehké období, kdy do 1. května 2004 musí připravit obdobné pracovní setkání pro ostatní účastníky projektu Sokrates v Kopřivnici. „Je to náročný úkol, ale akce se těší značné podpoře vedení školy i kolegů, tak věřím, že ji zvládneme,“ nešetřil optimismem Přívětivý.


    [Top]    


Průmyslovka bude organizovat další vzdělávání lidí z praxe

K o p ř i v n i c e (dam) - V pořadí již druhý projekt, který by měl pozitivně působit na vzdělanost obyvatel Moravskoslezského kraje, představila kopřivnická průmyslovka. Tentokrát společně s dalšími desíti středními školami velmi různorodého ražení založila Regionální centrum dalšího vzdělávání.

„Prvotní vzdělání získané denním studiem dnes již nestačí. Se zrychlujícím se vývojem se zkracuje i aktuálnost informací. Člověk, který chce najít dobré uplatnění, se musí vzdělávat i poté, co opustí školu,“ tvrdí ředitel průmyslové školy Jaroslav Ponec.

Právě střední odborné školy mají podle Ponce velký potenciál v dalším vzdělávání lidí z praxe, ale využívají ho zatím velmi málo, což by měl změnit vznik koordinačního centra. Pilotní programy, které by se měly rozjet se začátkem roku 2004, zatím zabíhají do oblastí jako strojírenství a doprava, stavebnictví, chemie, informatika, zemědělství, ekonomie, problematiky Evropské unie, psychologie či odborné aplikace cizích jazyků. Další programy navíc podle zájmu mohou časem přibýt.

Do projektu jsou zapojeny významné střední školy z Ostravy, Opavy, Nového Jičína nebo Frenštátu pod Radhoštěm. Na konferenci, která projekt představila veřejnosti, jeho užitečnost kvitovali nejen představitelé krajské správy, ale také lidé z úřadů práce, podle kterých každá podobná aktivita může významně přispět k vyřešení problémů s nezaměstnaností v regionu.


    [Top]    


Plynaři budou ve městě stavět až do srpna

Dokonce i krátkodobé uzavření
Štefánikovy ulice si vyžádaly práce
na plynovodním vedení v centru města.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Letos do 20. listopadu by měly být chodníky a komunikace dotčené stavbou plynovodu opět schůdné a sjízdné. „Je to nejzazší termín, přičemž se předpokládá, že to bude dříve. Do původního stavu, tedy provedení asfaltového nebo dlážděného povrchu, budou komunikace uvedeny v jarních měsících,“ řekl Rudolf Doubek z odboru dopravy a silničního hospodářství kopřivnické radnice. Práce na rekonstrukci hlavního plynovodního řadu probíhají na několika místech ve městě a podle stavebního povolení by měly být ukončeny až v srpnu příštího roku.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Návrh na vyznamenání Suma vzešel odsud

K o p ř i v n i c e (dam) - Udělením řádu T. G. Masaryka III. třídy historiku, právníku a bývalému politickému vězni Antonínu Sumovi vyhověl prezident republiky Václav Klaus návrhu čtveřice Kopřivničanů. Pod návrh adresovaný prezidentské kanceláři, který žádal ocenění za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv se za Klub Masarykova demokratického hnutí podepsal jeho předseda Lubomír Hanzelka, za politické vězně Bohuslav Ficek, který nedobrovolně se Sumem strávil rok a půl v uranových dolech. Své podpisy připojili také ředitel ZŠ Dr. Milady Horákové Lumír Pospěch a Lubomír Sazovský.

„V republice není mnoho lidí, kteří by si vyznamenání zasloužili víc než on. Je to nesmírně vzdělaný a morální chlap. Pro mě je obrovskou ctí, že jej mohu považovat za svého přítele,“ prohlásil poté, co se o udělení vyznamenání dozvěděl, Lubomír Hanzelka. Antonín Sum spojil svůj život s rodinou Masarykových. Byl osobním tajemníkem Jana Masaryka a padesát let se snaží vysvětlit jeho úmrtí. Vyznamenaný muž je také posledním žijícím účastníkem procesu s Miladou Horákovou a oprátce prý unikl jen proto, že byl až sedmý obžalovaný v pořadí a popraveno mělo být jen prvních pět. Dodnes činorodý Sum navíc stál u obnovení Českého Junáka a byl spoluzakladatelem Svazu bojovníků za svobodu.

Kopřivničané Lubomír Hanzelka a Bohuslav Ficek mají prý na Sumově ocenění největší podíl. „Jeho nesporné zásluhy nebyly nikdy moc prezentovány a on sám nebyl příliš znám. Je to práce těch dvou, kteří jej vynesli na světlo, bojovali za něj a vyznamenání prosadili,“ tvrdí Lubomír Sazovský. Všichni čtyři navrhovatelé se o Sumově ocenění dozvěděli až z televizního přenosu slavnostního večera na Pražském hradě.

„Nečekal jsem to a jsem nadšený, že se nám podařilo uspět. To, že byl vybrán náš návrh a doktor Sum byl zařazen mezi dvacet oceněných ze zhruba sedmi set padesáti navržených, je skvělé a pro mě je to taky důkazem toho, že hlas zespoda je slyšet,“ pochvaloval si Pospěch. Navrhovatelé s oceněným Sumem po jeho vyznamenání hovořili telefonicky, osobně se mu chystají gratulovat na konci listopadu.


    [Top]    


Dvě mimořádné schůze rady

K o p ř i v n i c e (hod) - Během devíti dnů se uskutečnily dvě mimořádné schůze rady. Na první schválili radní pronájem pozemků ve vlastnictví města Kopřivnice o rozloze 33 823 m2 v katastru Kopřivnice a 28 860 m2 v katastru Lichnova společnosti Červený kámen, s. r. o., Kopřivnice, a to do 31. května 2005. „Je to proto, aby společnost měla čas na přípravu celé sezony a také aby rada města měla prostor na zhodnocení první fáze realizace projektu,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír. Na druhé schůzi radní mimo jiné schválili prodloužení doby splatnosti půjčky Regionálnímu muzeu, a to do 30. června příštího roku.


    [Top]    


Indický ministr obrany v Tatře

K o p ř i v n i c e (dam) - Šéf rezortu obrany Indické republiky, jednoho z tradičních a největších zákazníků Tatry, navštívil automobilku dvacátého října. Ministr George Fernandes přicestoval s doprovodem, v němž nechyběl státní tajemník Indie pro obranu či velvyslanec tohoto státu v České republice.

V doprovodu členů představenstva společnosti si indická delegace prohlédla civilní i vojenská vozidla. V armádním speciálu Liwa se ministr také projel. Indové měli možnost vidět provoz konečné montáže a také pracoviště asambláže, odkud jsou do Indie tatry posílány v rozloženém stavu. Součástí návštěvy byla také prohlídka expozic Technického muzea.


    [Top]    


Stíny

Dne 15. října byly policejním orgánem OO PČR v Kopřivnici zahájeny úkony trestního řízení směřující k objasnění a prověření skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin podvodu, ze kterého je podezřelý 58letý muž z Kopřivnice. Ten s úmyslem obohatit se na úkor poškozeného 63letého muže odprodal garáž na ul. Severní v Kopřivnici a převzal téměř 125 000 Kč. Poškozený později při zápisu nemovitosti na Katastrálním úřadě v Novém Jičíně zjistil, že na majetek pachatele byla Okresním soudem Nový Jičín nařízena exekuce, a proto tento majetek pachatel nesmí převádět a prodávat další osobě, protože jej taková osoba za daných podmínek nemůže nabýt do vlastnictví.

Z trestných činů ublížení na zdraví a vydírání je podezřelý neznámý, asi patnáctiletý mladík. Minulý týden pátek navečer v Kopřivnici na ulici 17. listopadu zastoupil cestu dvanáctiletému chlapci. Pod pohrůžkou násilí ho nutil, aby mu předvedl bojové umění aikido. Když odmítl, podezřelý vytáhl nůž a chlapce pořezal na dlani ruky. Léčba potrvá nejméně týden. Věc oznámila policistům maminka zraněného v pondělí.

Dne 28. října ve večerních hodinách prováděla hlídka městské policie pochůzkovou činnost na sídlišti Sever. Na ulici Francouzské spatřili vozidlo, které stálo na chodníku. Řidič vozidla byl vyzván, aby auto přeparkoval. Dotyčný vyskočil z auta a začal strážníkovi vyhrožovat ublížením na zdraví a choval se velmi arogantně. Na základě místní znalosti strážníci věděli, že muž nevlastní řidičský průkaz. Celá záležitost byla předána Policii ČR.


    [Top]    


Na zastupitele dnes čeká nový bod programu

K o p ř i v n i c e (dam) - Nový bod zřejmě přibude na program jednání dnešního zasedání zastupitelstva. Na konci minulého týdne radní projednali změnu jednacího řádu, kterou chtějí předložit zastupitelům ke schválení. Zmiňovaná změna má rozšířit program jednání o bod Interpelace zastupitelů zařazený vždy na závěr zasedání. V rámci tohoto budu budou moci zastupitelé přicházet se svými náměty, návrhy a připomínkami k věcem, které nebyly na program jednání zařazeny. Další změny se mají týkat posunu začátků mimořádných zastupitelstev na pozdější hodinu a také upřesnění podmínek vystupování občanů na jednáních zastupitelů.

„Několikrát se objevila snaha vrátit bod Různé na program jednání. Proto jsme se tou věcí zabývali,“ řekl místostarosta Kopřivnice za ODS Milan Bureš. To, že by zavedení interpelací zastupitelů vycházelo z návrhů nezávislé zastupitelky Dagmar Rysové, ale odmítl. „Návrh, který radě doručila, jsme ale studovali,“ připustil Bureš.

Rysová o znovuzavedení bodu Různého a bodu, který nazvala diskuze zastupitelů, usilovala už na několika předchozích schůzích. Nezávislá zastupitelka podle svých vlastních slov chápe některé důvody stažení bodu Různé z programu.

„Někdy docházelo k přestřelkám, které dělaly zastupitelstvo nedůstojným, ale myslím si, že represe nikdy tento problém nevyřeší. Bude se muset najít takové řešení, aby fungovalo. Bohužel zrušení bodu Různé znamenalo, že ani zastupitelé neměli možnost vystoupit s náměty, připomínkami nebo dotazy, které se netýkaly bodů programu. A to bylo dle mého mínění i v rozporu se zákonem o obcích,“ uvedla Rysová a dodala, že právo vyjadřovat se k důležitým otázkám by na zastupitelstvu měli mít i občané.

Podle místostarosty Bureše by zastupitelé rozhodně neměli s připomínkami, náměty a návrhy čekat až na jednání zastupitelstva, ale mají dveře na radnici otevřené kdykoliv. A právo navrhnout zařazení důležitého bodu na program jednání zastupitelstva bylo vždy zachováno.


    [Top]    


Druhé veřejné slyšení k sídlišti Sever

K o p ř i v n i c e (ili) - Poslední říjnovou středu se sešli zástupci města, CPR a zástupci olomoucké firmy Atelier Bonmot s padesátkou obyvatel sídliště Sever k veřejnému slyšení, během kterého byla projednávána první analytická část urbanistické, funkční a prostorové regenerace sídliště Sever. Pracovnice odboru životního prostředí Radka Chalúpková přítomné seznámila s kroky, které se do této doby v rámci projektu revitalizace podnikly stejně jako s harmonogramem dalšího postupu, zástupce CPR pak s kompletním vyhodnocením ankety občanů.

Zástupci firmy Bonmot ve svém vystoupení zdůraznili, že ačkoli je spousta problémů Severu naprosto totožných s problémy jiných sídlišť, není kopřivnický Sever pouze shluk domů bez myšlenky, ale v rámci daných omezení, dobových norem, požadovaných hustot a podlažnosti má cílevědomou kompozici, na které se dá stavět. Zvláště byla vyzdvihnuta ’L’ struktura pěší zóny, jejíž funkčnost bude třeba v budoucnu zdůraznit. Stejně dobře bylo hodnoceno vizuální propojení sídliště s okolím a pohledové dominanty. Za nejpalčivější problém je na sídlišti považována doprava - nedostatek parkovacích a garážových stání, parkování a odstavování vozidel na zelených plochách, dlouhé úseky na ulicích Francouzské a České svádějící k rychlé jízdě, špatný stav některých chodníků pro pěší, chybějící chodníky v místech logických pěších tras, absence cyklistických stezek, přerostlá zeleň, nevhodné druhy stromů a jejich špatné umístění a nevhodný způsob uložení nádob na tuhý komunální odpad.

Závěrečná diskuze se pak proti očekávání zúžila na nejpalčivější problémy obyvatel - osvětlení, nepořádek, bezpečnost a s tím související funkce městské policie.


    [Top]    


Období vegetačního klidu slouží k zimní prořezávce stromů

K o p ř i v n i c e (ili) - Od 1. října do konce března v době vegetačního klidu stromů je možno provádět jejich zimní ořezy. „V každém případě se jedná o natolik náročnou záležitost vyžadující spoustu znalostí, že bych zájemcům doporučovala svěřit stromy raději do rukou odborníka,“ uvedla pracovnice odboru životního prostředí Jolana Misiarzová, „protože neodborně provedený zákrok již nelze napravit.“

Zákon o ochraně přírody stanovuje při kácení stromů povinnost získat povolení příslušného odboru životního prostředí. Výjimku mají fyzické osoby, které pozemek vlastní a užívají a jen v tom případě, že v dané lokalitě nejsou nějaké další ochranné podmínky, třeba významný krajinný prvek a podobně. Pak mohou do osmdesáti centimetrů obvodu při výšce metru třiceti daný strom skácet. „Rozhodně není od věci se nejprve přijít poradit, protože existují lokality, kde se nesmí kácet ani takové stromy,“ nabádá k opatrnosti Jolana Misiarzová. V každém případě tato výjimka platí pouze pro fyzické, nikoli právnické osoby.

Finanční postihy za nedodržení zákona o ochraně přírody se v případě fyzické osoby může vyšplhat do výše deseti tisíc za jeden strom, za skupinu stromů do padesáti tisíc. V případě právnické osoby se pokuta může pohybovat do milionu korun za skupinu stromů. „Potrestán je ten, kdo strom skácel, ne osoba, která si kácení objednala,“ upozornila Jolana Misiarzová.


    [Top]    


Telařík podal trestní oznámení na Chrámečku

K o p ř i v n i c e (dam) - Ivan Telařík naplnil svou hrozbu a v pondělí 20. října podal trestní oznámení na kopřivnického zastupitele za ODS Petra Chromečku.

Telařík komunálního politika viní hned ze spáchání tří trestných činů, kromě zneužití pravomoci veřejného činitele a neplnění si povinností při správě cizího majetku se měl podle jeho názoru Chromečka dopustit také pomluvy na jeho osobě.

Trestní oznámení bylo výsledkem vzájemného sporu na mimořádném zastupitelstvu 2. října letošního roku. Po něm Telařík požadoval, aby se Chromečka vzdal mandátu, ten však takový krok rezolutně odmítl. Policie nyní celý případ prošetřuje.


    [Top]    


Umělecká škola má vytouženou budovu

Soukromá Základní umělecká školy
MIS music od začátku týdne působí
ve vlastní budově, prázdninové volno
využila k přestěhování.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - O začátku tohoto týdne funguje zdejší soukromá Základní umělecká škola MIS music v nových prostorách. Vlastní sídlo, o které škola usilovala řadu let, nakonec našla v objektu bývalé mateřské školy na ulici Obránců míru. „Je to pro nás nový impuls. Škola se může dále rozvíjet. Díky novým prostorám můžeme doplnit kapacity výtvarného i hudebního oboru. Pravděpodobně od druhého pololetí navíc chceme založit také literárně dramatický obor,“ pochvaluje si ředitel MIS music Petr Suttner.

Rekonstrukce budovy pro potřeby umělecké školy začala prvního září a osm set tisíc korun, které stála, zaplatila společnost provozující školu kompletně z vlastních prostředků. „Dalších sto padesát tisíc jsme vložili do nákupu nábytku a za poměrně významnou sumu jsme nakoupili také nové hudební nástroje včetně nového klavíru,“ pochlubil se Suttner.

Přestavbou v přízemí vzniklo administrativní zázemí školy, šatna a především malý koncertní sálek, který bude sloužit nejen k menším prezentacím žáků školy, ale třeba také pro zkoušky školních orchestrů či zvažovaného dramatického oboru. V dalších poschodích vzniklo rozdělením stávajících prostor na patnáct učeben, další dvě místnosti, kde se budou vyučovat bicí a kde bude zkušebna rockové kapely, jsou v suterénu. V úpravách budovy se bude i nadále pokračovat a na jaře by její průčelí měla zdobit mozaika.


    [Top]    


Zájem o obecní byty s dluhy

K o p ř i v n i c e (hod) - Na možnost získání tří uvolněných obecních bytů s dluhem reagovalo čtrnáct zájemců, kteří za ně městu nabízeli částky od třiceti až po sto sedmnáct tisíc korun. Město nabízelo dva jednopokojové a jeden dvoupokojový byt. Kdo se nakonec bude radovat ze získání bytů, rozhodnou radní na schůzi v úterý 11. listopadu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.