Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dvorská rozehraje legendární ’Kočičí hru’

K o p ř i v n i c e (dam) - Proslulou tragikomedii Kočičí hra nabídne milovníkům divadla dnes večer kopřivnický kulturní dům. V hlavní roli inscenace připravené agenturou Studio Dva se diváci mohou těšit na Milenu Dvorskou. Oblíbenou herečku obsadil režisér Patrik Hartl do role Erži Orbánové, prosté šedesátnice žijící víc jak dvacet let o samotě v Budapešti. Svůj obyčejný život tráví hrdinka nejen psaním obsáhlých dopisů invalidní sestře žijící v Německu. V dopisech a občasných telefonátech mluví nejen o běžných strastech života, ale zmiňuje se i o dlouholeté lásce k bývalému opernímu pěvci Viktoru Molnárovi, jenž ji pravidelně navštěvuje. Do života Erži patří také sousedka přezdívaná Myška a jejich podivínský mňoukací rituál. O dramatickou zápletku se pak postará přítelkyně Pavla, která Erži odloudí Viktora. Hrdince se nejdřív zhroutí svět, ale po neúspěšném pokusu o sebevraždu v sobě nalézá sílu bojovat o důstojný život.

Autorem Kočičí hry je István Örkény. Původně chemický inženýr během války přičichl k psaní a po jejím skončení se stal dramaturgem několika významných divadel. Kočičí hru, která je jeho nejslavnějším titulem, napsal v roce 1970. Už o dva roky později se hra dočkala české premiéry v Brně a v roce 1973 ji uvedlo ostravské divadlo. Fenoménem českého divadelnictví je inscenace režiséra Gábora Székelyho v Tylově divadle v Praze z roku 1974. Kočičí hra s Danou Medřickou v hlavní roli a Vlastou Fabiánovou v roli Gizely se stala nejúspěšnější inscenací v dosavadních dějinách Národního divadla a dosáhla neuvěřitelných 403 repríz. Postava Erži v tomto legendárním nastudování je také tradičně označována za životní roli Dany Medřické.

Inscenace, která čeká na místní publikum ve velkém sále dnes o půl osmé večer, měla svou premiéru letos v dubnu na prknech Bránického divadla. Milena Dvorská v hlavní roli není jedinou známou tváří atraktivního obsazení. Lidé se mohou těšit na Janu Krausovou v roli Gizely, Danu Syslovou, Oldřicha Navrátila, Lenku Vlasákovou a další. Režisér Hartl použil překlad Františka Stiera a Idy de Vrites. Scénu pro představení vytvořil Jaroslav Bönisch a kostýmy Lenka Rašková.


    [Top]    


Puls často naráží na plán multiplexu

K o p ř i v n i c e (dam) - Zklamáni zůstali někteří diváci, kteří chtěli vyrazit minulou neděli do kopřivnického kina Puls na drama Želary. Kritikou opěvovaný snímek do města vůbec nedorazil a zůstal v ostravském multikině. Kdyby se po dohodě s distributorem nepodařilo zajistit jinou kopii snímku, film by se nepromítal ani v pondělí. Případů, kdy úspěšný snímek, který by se měl promítat v některém z městských kin a nakonec neplánovaně zůstává déle v nabídkách multiplexů, je prý navíc stále častějším jevem.

„Není to sice každý týden, ale není měsíc, abychom na podobný problém nenarazili,“ tvrdí vedoucí Pulsu Radka Korená. Vyhlídky na lepší budoucnost jsou přitom nepravděpodobné. Multiplexy filmoví distributoři jednoznačně upřednostňují. Nejen že dostávají filmy jako první, ale jsou-li kasovně úspěšné, tak se mohou rozhodnout si kopii ještě nějakou dobu podržet, a to na úkor běžných jednosálových kin. Malá kina se přitom nemohou této aroganci kinařských kolosů nijak účinně bránit. „Celé programování se děje na principu nepsané dohody. Filmy různě přicházejí do distribuce a jsou z ní opět stahovány, je to velmi složitý proces. Ani v multiplexech dopředu nemůžou odhadnout, jak bude který film úspěšný, a v tom je kámen úrazu. Ideální by bylo, kdyby vytvořený program byl respektován, ale to se bohužel neděje,“ řekla Korená. Jediné, co může kino v případě, že mu film z multiplexu nepošlou, udělat, je dohodnout se s distributorem na zajištění jiné kopie snímku nebo náhradního titulu. Podle Korené je smutné, že právě multikina, kterým se daří zajistit si dostatek sponzorů a reklamy, jsou ještě ze strany distributorů filmů zvýhodňovány oproti běžným jednosálovým kinům. Ta jsou pak stále blíž definitivní likvidaci.


    [Top]    


Hoffmannovo divadlo přiveze dětem Rumcajse

S populárními večerníčkovými postavami
se mohou tuto neděli děti setkat na jevišti
kulturního domu. Hoffmannovo divadlo
z Uherského Hradiště totiž přijede s hrou
Jak se Rumcajs stal loupežníkem.
Představení je plánováno
na šestnáctou hodinu.
Foto: Hoffmannovo Divadlo

K o p ř i v n i c e (dam) - I letos připravují v kulturním domě cyklus pořadů pro děti. Celkem šestidílnou sérii programů, mezi nimiž nebudou chybět pohádky, koncert či maškarní bál, odstartuje již tuto neděli odpoledne Hoffmannovo divadlo svou inscenací Jak se stal Rumcajs loupežníkem.

Především díky oblíbenému večerníčku není asi mezi dětmi mnoho takových, které by Rumcajse neznaly. Dobromyslný jičínský švec, který musel pro urážku starostenské nohy odejít z města do lesa Řáholce a stát se loupežníkem, se zařadil mezi klasické pohádkové postavičky. Oblíbenost vousatého hrdiny tkví podle inscenátorů v prosté lehkosti, humoru a lidové moudrosti vyprávění, které plyne, aniž by třeba jen na chviličku nudilo nebo se zdviženým prstem poučovalo.

Rumcajse zvolilo Hoffmannovo divadlo jako dalšího populárního dětského hrdinu poté, co i v Kopřivnici uvedlo svou dramatizaci Pipi Dlouhé punčochy. Výprava a kostýmy v inscenaci, kterou režíroval principál soukromého divadla z Uherského Hradiště Karel Hoffmann, jsou odvozeny z populárního animovaného večerníčku. Představení, které mělo premiéru v únoru, se snaží zachovávat jak výtvarnou poetiku, tak charakteristiku textu Václava Čtvrtka. Začátek představení je ve čtyři hodiny odpoledne.


    [Top]    


Kinosál čeká koncert Jakub Noha Bandu

K o p ř i v n i c e (dam) - Muzikanta a autora Jakuba Nohu společně s jeho tříčlenným bandem bude ve středu 22. října hostit kopřivnický kulturní dům.

Zkušený muzikant vystupuje s vlastním repertoárem zhruba od poloviny sedmdesátých let. Na začátku velmi často v duu s Oldřichem Janotou. Pak prošel několika kapelami a sólovým obdobím, až v roce 1992 vzniká Jakub Noha Band, který s několika personálními změnami a občasnými alternacemi některých nástrojů funguje doposud. Kromě Jakuba Nohy tak v kapele hraje na bicí jeho bratr Honza nebo syn Vojta, u baskytary se střídá Marek Ťulír s Danem Kozlem a druhým kytaristou je Petr Bublák.

Kapela se žánrově pohybuje na rozhraní folku, blues a rocku. „Od té doby, co je u nás Bublák, dostává to občas takový trochu jako hendrixovský charakter. Já sám mám rád syrovější, razantní zvuk kapely a nějaké stylové škatulkování mi moc nesedí. Považuji styly spíš za výrazové prostředky a rád přeskakuji z jednoho do druhého,“ tvrdí o své muzice sám Jakub Noha.


    [Top]    


Víc jak polovina Kafek odlétla na Slovensko

Jedna z cen sedmého ročníku přehlídky
televizní tvorby Kafka zůstala doma.
Za originální předělové spoty pro festival
ji získal kopřivnický Miroslav Hofmann.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Osmaosmdesát soutěžních snímků dvaatřiceti studií se ucházelo o ocenění na sedmém ročníku přehlídky Kafka. Po dvou dnech strávených ve ztemnělém sále kina Puls nešetřila šestičlenná česko-slovenská porota chválou. „Jezdím sem rád taky proto, že pokaždé vidím velký pokrok. Letošní rok nebyl výjimkou. Materiály v soutěži jsou rok od roku lepší, a to nejen ve zpravodajství, ale ačkoliv jsme z počátku byli pesimisté, i v oblasti dokumentu,“ řekl předseda poroty Martin Lokšík. Podle Lenky Polákové, která soutěž Kafky hodnotila již pátým rokem, kvalitu příspěvků zvyšuje lepší technická vybavenost studií a také velká konkurence mezi jednotlivými malými televizemi.

Na počet prvních míst byli letos úspěšnější filmaři ze Slovenska. TV Poprad si odvezla první cenu v kategorii Zpravodajství, Televízia Turriec z Martina získala sošku za Publicistiku a Infoštudio Dolný Kubín získalo prvenství v nové zábavné kategorii Kafka s úsměvem. Nejlepší reklamu podle poroty do Kopřivnice poslala TV Proxima z Hradce Králové. Fenoménem letošního ročníku přehlídky se pak stal vítězný snímek v ‘královské’ kategorii Dokument. Snímek Mariastock - příběh poutníků Stanislava Hrubého z ostrovského Studia Augusta TV porotu přímo uchvátil. „Ten dokument splňuje kvality pořadů vysílaných v celoplošné televizi. Úžasné na tom projektu je, že ho autor sám připravil, točil, stříhal i financoval. Když jsme se ho ptali, jaké má vzdělání pro filmovou práci, tak prohlásil, že jedinou jeho školou je Kafka, na kterou jezdí čtyři roky,“ nechala se slyšet porotkyně Lenka Poláková. Příběh zdevastovaného a zapomenutého poutního místa Stoky na Karlovarsku vznikal dva roky a jeho autor do něj investoval kromě práce své a svých přátel také 25 tisíc korun. V domácím hnízdě letos zůstala Zvláštní cena poroty, kterou získal kopřivnický kameraman Miroslav Hofmann za nápadité grafické ztvárnění předělových spotů přehlídky. Ty slavily úspěch, přestože ředitel KTK a taky Kafky Jan Bittner z jejich výroby nadšený nebyl. „Byl jsem pesimistou a tvrdil jsem, že spolknou příliš mnoho času, musím se za to omluvit,“ vzkázal nakonec šéf KTK oceněnému spolupracovníkovi.

Po letošním úspěchu je téměř jisté, že se Kafka do města příští rok zase vrátí, její podoba ale bude zřejmě jiná. Počet přihlášených příspěvků totiž podle ředitele soutěže způsobuje přehřátí celého hodnotícího systému a má na svědomí také únavu diváků i porotců.

„Budeme hledat způsob, jak Kafku zjednodušit a taky získat více prostoru pro diskuze a semináře, které se letos některým účastníkům zdály příliš krátké,“ prohlásil Jan Bittner. Uvažuje se prý o několika variantách od uspořádání předkola, ze kterého vzejdou snímky postupující do hodnoceného finále, přes změny v systému kategorií až po prodloužení festivalu. Která vize nakonec zvítězí, se prý ale ukáže až časem.


    [Top]    


Phil Shönfelt přijede v prosinci

K o p ř i v n i c e (dam) - Na poslední chvíli byl zrušen koncert Phila Shönfelta a jeho kapely Soundthern Cross. Akce plánovaná na pátek 10. října, jejíž součástí mělo být také vystoupení ostravské skupiny Uhlí, musela být podle šéfa Nory Víti Váni zrušena z technických důvodů. Fanoušci Shönfeltovy temné hudby se ale mohou těšit na koncert v náhradním termínu, pravděpodobně v polovině prosince. Konkrétní datum bude upřesněno později v měsíčním programu klubu.


    [Top]    


Plátno ovládnou Piráti z Karibiku

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco večerní představení celého promítacího týdne budou patřit postrachu karibských moří Johnnymu Deppovi, odpolední promítací časy si rozdělí akční Rychle a zběsile 2 s romantickou komedií Co ta holka chce.

Jako první bude už dnes odpoledne Puls promítat Rychle a zběsile 2. Stejně jako v úspěšné jedničce je příběh filmu velice prostinký. Brian (z prvního dílu) je tak trošku na štíru se zákonem, a aby se z toho vysekal, musí vzít práci tajného agenta a dopadnout nebezpečného gangstera. O děj ale v tomto filmu nejde. Ten, kdo se těší na spoustu dobře natočených automobilových honiček a krásných záběrů na kapoty sportovních vozů, bude spokojen, ostatní film sice neurazí, ale taky nepobaví. Americký akční film bude kino promítat dnes a také zítra od půl šesté.

Hlavním programem tohoto týdne ovšem jsou Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly. Velkofilm plný vynikajících vizuálních efektů a nabitý neotřelým humorem a velmi příjemný svým výtvarným pojetím byl pro kritiky překvapením. Jen málokdo čekal, že by se nepříliš známému režisérovi podařilo zvládnout tak mamutí projekt, ale Gore Verbinski to dokázal. A tak se pod pirátskou vlajkou diváci vydávají na velké dobrodružství, jehož cílem je likvidace kletby aztéckého pokladu a svatba krásné guvernérovy dcery s chudým kovářem. Ozdobou tohoto opravdu zábavného snímku je skvělý Johnny Depp v roli smolařského pirátského kapitána Jacka Sparrowa.

V sobotu, neděli a v pondělí od 18 hodin bude kino promítat americkou komedii Co ta holka chce. Příběh sedmnáctileté Newyorčanky Daphne Reynoldsové, která odjíždí do Británie, aby našla svého otce, je další klasickou variací na Popelku. Dívka zjišťuje, že její otec je ten nejlepší chlap na světě a k tomu navíc vážený politik. Jeho snoubenka a její dcera ovšem americké dcerušce život v Anglii nijak neusnadňují, a tak dát dohromady mámu s tátou bude zase o něco složitější. Film režisérky Dennie Gordonové je napodobeninou podobného snímku z roku1958 a je stejně naivní a sladký jako většina romantických komedií té doby.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.